Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

Ajax NL0000018034

Laatste koers (eur)

10,400
  • Verschill

    -0,050 -0,48%
  • Volume

    5.240
  • Bied

    10,150  
  • Laat

    10,400  
+ Toevoegen aan watchlist

'Op naar de 14 Euro'

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 februari 2008 16:57
    ''Ajax naar E 14,-

    Ook ik heb aandeeltjes Ajax. Een kleine 2000. Ik heb goede hoop dat ze naar de 14 euro stijgen. Hieronder een kort betoog.

    Ajax van de beurs

    Het rapport Coronel stelt dat een beursnotering onwenselijk voor Ajax is. Hier ben ik het helemaal mee eens. Een notering schept onduidelijk voor wie je bezig bent: voor de supporters of de aandeelhouders. Ga je voor winst in de portemonnee, op het veld of voor allebei een beetje?
    Dat er de afgelopen jaren keuzes zijn gemaakt ten gunste van de aandeelhouder die ten koste zijn gegaan van de prestaties op het veld, laat de koersgrafiek van de afgelopen zes jaar zien. De grafiek toont een stijgend beeld, terwijl het op het veld nou niet bepaald geweldig is gegaan. Stoppen met die notering dus.

    Terugkoop door Ajax niet wenselijk

    Wil Ajax zichzelf van de beurs halen, dan moet de club een openbaar bod op de uitstaande aandelen doen. De vraag is wat Ajax moet betalen. De koers ligt nu op 7,75 (ik was daarnet de laatste koper op die prijs), terwijl Ajax naar de beurs is gegaan op 11,34. Een prijs lager dan 11 euro kun je eigenlijk niet maken tegenover je trouwe aandeelhoudende supporters. Zij hebben sportief gezien al genoeg geleden, om de groep nu ook financieel te pakken zou flauw zijn. Nee, die supporters moet je financieel compenseren, inclusief de inflatie. Een symbolisch bedrag van 14 euro zou hierin passend zijn. Als respect voor Johan.

    Hierin wil ik nog opmerken dat de huidige beurswaarde van Ajax, een slordige 100 miljoen ver onder de merkwaarde van Ajax ligt (tussen de 300 en 400 miljoen). Voor 100 miljoen koop je een club in de onderste regionen van de Premier League, geen club die 4x de Europa Cup 1 heeft gewonnen.

    De terugkoop van aandelen gaat Ajax geld kosten. Zeg 40 miljoen. Ajax is een redelijk vermogende club en dat geld is echt wel op te hoesten, maar niet zomaar uit de clubkas. Daarbij komt dat Ajax de komende jaren hard geld nodig zal hebben om te presteren. Koopt Ajax de aandelen terug, dan zal de club weer op zoek moeten gaan naar een andere vorm van financiering. Veel schiet Ajax hier allemaal niet mee op. Met andere woorden: een terugkoop van de aandelen door Ajax zelf is zowel voor de vereniging als de supporters geen ultieme oplossing.

    Consortium van rijke Ajax-liefhebbers

    Logischer is dat er een rijke Ajax liefhebber opstaat die het beursgenoteerde pakket (27%) wil kopen. Dit kan door bijvoorbeeld een openbaar bod te doen op de uitstaande aandelen. Die persoon maakt hiermee iedereen blij: aandeelhouders, supporters en de club. Te denken valt aan personen als John de Mol, Adri Strating of Richard Homburg, Voorwaarde is wel dat de betreffende persoon laat zien het allerbeste met de club voor te hebben en dat de macht bij de club zelf blijft te liggen.

    Helemaal in deze tijd past het een consortium van mensen met een Ajax-hart een belang in Ajax neemt. Dit voorkomt het voorval dat er 1 persoon teveel macht krijgt binnen de club. Ik denk aan personen als Arie van Os, Michael van Praag, Leo van Wijk, Johan Cruijff, misschien zelfs een Duncan Stutterheim en wellicht wat jongere vermogende oud Ajacieden als Dennis en Marc Overmans. Er zijn genoeg mensen met een Ajax-hart te vinden die wat miljoentjes in de vereniging kunnen en willen steken.
    Als het consortium ook een geschikte voorzitter of directeur weet te leveren waarmee iedereen kan leven, is het probleem van het bestuursmodel ook weer opgelost en kan Ajax zich weer richten op datgene waar het goed in is: voetballen.''

    Bron: www.belegger.nl/mijnbelegger.php?page...

    Is er iemand die de verwachting van dhr. Kanis deeld?
    Ik kan mij niet voorstellen dat zoiets uberhoupt op korte termijn kan gebeuren.
  2. [verwijderd] 19 februari 2008 17:01
    John de Mol heeft toch al eens eerder gehengeld naar een flinke positie in Ajax? Misschien nu zijn kans. Als we dan halverwege de eerste en tweede helft maar niet hoeven te onderbreken voor reclame.

    mvg, Ton
  3. [verwijderd] 19 februari 2008 17:06
    Ton,
    doel je op de TVrechten?
    Wat is je bron?

    Mocht zoiets toch nog enige vorm gaan krijgen wordt Ajax wel een heel interessant aandeel, echt dalen zal het niet gaan doen. Wel misschien die 10% eraf wat het nu gestegen is.

    Ik zie het zelf alleen niet snel gebeuren..
  4. [verwijderd] 19 februari 2008 19:02
    Yep, maar met beleggen wordt daar het meeste geld mee verdient. Ook verloren trouwens. Feit is wel dat:

    -John de Mol heel veel geld heeft. Hij kan dit uit eigen zak bekostigen.
    -Affiniteit met voetbal heeft.
    -Ook nog Ajax-supporter is.
    -Al een tijdje uit de picture is en gek is op grensverleggende initiatieven.

    Misschien wishful thinking, maar een troika
    De Mol, Cruyf, van Basten klinkt toch anders als
    Fonteyn, Van Geel, Koster.

    mvg, Ton
  5. [verwijderd] 19 februari 2008 23:14
    quote:

    gullenmepper schreef:

    Yep, maar met beleggen wordt daar het meeste geld mee verdient. Ook verloren trouwens. Feit is wel dat:

    -John de Mol heel veel geld heeft. Hij kan dit uit eigen zak bekostigen.
    -Affiniteit met voetbal heeft.
    -Ook nog Ajax-supporter is.
    -Al een tijdje uit de picture is en gek is op grensverleggende initiatieven.

    Misschien wishful thinking, maar een troika
    De Mol, Cruyf, van Basten klinkt toch anders als
    Fonteyn, Van Geel, Koster.

    mvg, Ton
    Ton,

    Droom maar lekker verder.

    mvg willem
  6. [verwijderd] 20 februari 2008 08:17
    Cruyf & van Basten zijn binnen..
    dat lijkt me nu logisch...

    Ik moet wel zeggen dat dit de zaak enorm veranderd heeft. Ik ben zelf al jaar en dag suporter van Ajax en ik heb nu gelijk weer velen malen meer vertrouwen in de club!

    Misschien is die schets van de Mol zo slecht nog niet.
    Wie zijn verder potentiele en reeele kandidaten?

    Gr Elmer
  7. [verwijderd] 20 februari 2008 10:07
    UPDATE (1)
    Beleggers blij met terugkeer Cruijff bij Ajax
    20 februari 2008, 9:28 uur | FD.nl
    De onverwachte terugkeer van Johan Cruijff bij Ajax, dat genoteerd is aan de beurs van Amsterdam, is door beleggers woensdag met gejuich begroet. Het aandeel steeg bij opening 8,2%.

    Cruijff gaat 'vorm geven aan het voetbaltechnisch beleid van Ajax', zoals de Amsterdamse club dinsdagnacht bekendmaakte. Het bestuur onder leiding van voorzitter John Jaakke treedt uiterlijk aan het einde van het seizoen af.

    De koers van het aandeel steeg eerder deze week al met 10%, toen het rapport-Coronel bekend werd gemaakt. Daarin wordt ondermeer geopperd dat Ajax een einde maakt aan zijn beursnotering.

    'Terugkeer van de verlosser'

    Maandag kondigde Cruijff in zijn wekelijkse column in De Telegraaf aan dat hij bereid was orde op zaken te stellen bij het sterk verdeelde Ajax. Een dag later woonde het erelid tot ieders verrassing de vergadering van de ledenraad bij waarin het rapport-Coronel werd besproken.

    'Johan Cruijff is door de ledenraad gevraagd vorm te geven aan het voetbaltechnisch beleid van Ajax. Cruijff heeft verklaard hiertoe bereid te zijn. Over de invulling daarvan vindt overleg plaats', zo viel in het persbericht te lezen.

    Cruijff arriveerde rond zeven uur bij de slagboom van het Amsterdamse stadion. Hij ergerde zich aan de fotografen die hun toestellen lieten flitsen. 'Hebben jullie daarvoor toestemming gevraagd', zei Cruijff voordat hij het knopje van de intercom indruk. 'Johan Cruijff', riep hij tegen de portier die snel de hefboom omhoog dirigeerde.

    Entree Van Basten?

    Na afloop was hij meteen vertrokken, zonder commentaar te geven op de ontwikkelingen. Met de rentree van Cruijff bij Ajax is de komst van bondscoach Marco van Basten als nieuwe trainer voor het volgende seizoen vrijwel zeker. Beide zijn voetbalvrienden door dik en dun.

    Het bestuur en de ledenraad namen dinsdagavond de eerste aanbevelingen over uit het rapport-Coronel waarin pittige kritiek wordt geleverd op het technisch beleid van Ajax in de afgelopen jaren. De Amsterdamse club krijgt op basis daarvan een nieuw bestuursmodel. Daarin wordt de directie van de club verantwoordelijk voor het beleid en de uitvoering daarvan.

    'Het huidige bestuur, bestaande uit voorzitter John Jaakke, bestuurslid technische zaken Hennie Henrichs en bestuurslid financiële zaken Joop Saan, is van mening dat bij een nieuwe structuur ook een nieuwe personele invulling hoort. Het bestuur heeft daarom aangegeven dat zij terug zal treden zodra de nieuwe structuur vormgegeven is, inclusief de personele invulling. Dit zal uiterlijk voor het einde van het lopende voetbalseizoen afgerond zijn.'

    Voorzitter Jaakke verrast

    De ledenraad van de Amsterdamse club herkoos Jaakke nog geen drie maanden geleden unaniem voor een periode van nog eens vier jaar als voorzitter. Jaakke, in het dagelijks leven actief bij managementadvieskantoor Boer & Croon, volgde op 1 juli 2003 Michael van Praag op als voorzitter van Ajax.

    In een korte reactie na afloop van de vergadering sprak de scheidende preses zijn verbazing uit over de aanwezigheid van Johan Cruijff bij het beraad. 'Dat vond ik wel verrassend, ja. Zo lang ik voorzitter van Ajax ben, was hij nog nooit geweest bij deze bijeenkomsten.'

    Jaakke: 'Het was een goede vergadering. Het is een helder besluit, Prima. Verder verwijs ik graag naar het persbericht', zei Jaakke voordat hij wegreed bij de ArenA.

    Over de toekomst van de veelbekritiseerde Maarten Fontein (algemeen directeur) en Martin van Geel (technisch directeur) werd dinsdagavond amper gesproken. 'Daar gaan wij niet over', zei Cor van Eijden, de voorzitter van de ledenraad van Ajax. 'Wij kunnen wel bestuursleden wegsturen, maar geen directeuren. Dat is niet onze taak.'

    Volgens Van Eijden heeft de ledenraad bewust gekozen voor een vertrek op termijn van de drie zittende bestuursleden Jaakke, Henrichs en Saan. 'Daarmee is de continuïteit op bestuurlijk gebied gewaarborgd. Tot het einde van het seizoen hebben we nu rustig de tijd om nieuwe bestuursleden te zoeken. Dat is een goede zaak.'
  8. [verwijderd] 15 maart 2008 20:56
    quote:

    gullenmepper schreef:

    Willem,

    Cruyff is alvast binnen. Van Basten volgt waarschijnlijk binnen een week. Dan is 2/3 al geregeld. Alleen De Mol nog.
    En weer vertrokken, na een gesprekje!!

    mvg willem
  9. [verwijderd] 24 maart 2008 14:27
    quote:

    gullenmepper schreef:

    Willem,

    Cruyff is alvast binnen. Van Basten volgt waarschijnlijk binnen een week. Dan is 2/3 al geregeld. Alleen De Mol nog.
    Nu nog maar 1/3, zal zo wel blijven.
    Daar gaat de mol zijn geld niet aan wagen.

    mvg willem
16 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in
Premium

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van BeursDuivel en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 55% korting!

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 mei

    1. China inkoopmanagersindex diensten april
    2. PostNL Q1-cijfers
    3. Siemens Healthineers Q1-cijfers
    4. TKH Q1-cijfers
    5. Dui inkoopmanagersindex diensten april (def)
    6. EU inkoopmanagersindex diensten april (def) 52,9
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. EU producentenprijzen maart
    9. Tyson Foods Q1-cijfers
  2. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht