Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

Ageas BE0974264930

Laatste koers (eur)

45,620
  • Verschill

    +0,100 +0,22%
  • Volume

    64.454 Gem. (3M) 415,5K
  • Bied

    45,600  
  • Laat

    45,620  
+ Toevoegen aan watchlist

Informatie over de nieuwe structuur van Fortis SA/NV en Fortis N.V. !!!

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 oktober 2008 07:14
    Informatie over de nieuwe structuur van Fortis SA/NV en Fortis N.V.
    (14/10/08 07:03 CET)

    Deze verklaring betreft Fortis SA/NV en Fortis N.V. (Fortis) met een beursnotering op Euronext. Na de afronding van de aangekondigde transacties, maken de door de Nederlandse en Belgische staat overgenomen activiteiten (waarbij de niet-Nederlandse activiteiten uiteindelijk door BNP Paribas worden overgenomen) niet langer deel uit van Fortis. Als gevolg van deze stappen heeft Fortis een volledige metamorfose ondergaan. Fortis heeft altijd als geïntegreerde financiële dienstverlener geopereerd. Het financieringsbeleid was gericht op een optimalisatie op het niveau van de geconsolideerde groep, vanzelfsprekend binnen de wet- en regelgeving van toepassing op de onderliggende entiteiten. Dit heeft een fijnmazige, gecompliceerde financierings- en verslagleggingsstructuur opgeleverd. De ontvlechting van deze structuur is een taak die niet binnen een paar dagen met een redelijke zekerheid van de uitkomst kan worden geklaard. In het bijzonder zijn er risico's verbonden aan de vooralsnog onbekende effecten van de ontwikkelingen in het derde kwartaal op de balans en de winst- en verliesrekening van Fortis in de nieuwe constellatie. Niettemin wenst Fortis naar beste vermogen informatie aan de markt te verschaffen. De in dit persbericht gehanteerde cijfers zijn niet-beoordeelde, pro-forma cijfers die het verwachte effect van de recente transacties op Fortis weergeven, op basis van de laatst gepubliceerde halfjaarcijfers voor 2008. Er is geen rekening gehouden met de resultaatbijdrage of balansmutaties in het derde kwartaal, behalve waar specifiek vermeld. Gezien de verregaande gevolgen van de recente transacties zal Fortis bij de marktautoriteiten verzoeken om vrijgesteld te worden van de publicatie van de resultaten over het derde kwartaal (aanvankelijk voorzien voor 3 november 2008). Fortis zal de volledig beoordeelde cijfers over de uitgangspositie van Fortis in de nieuwe constellatie zo spoedig als mogelijk publiceren. In afwachting van deze volledige beoordeling van de informatie zijn alle hierin verschafte cijfers een indicatieve schatting en dienen deze overeenkomstig te worden behandeld.

    Informatie over de nieuwe structuur van Fortis SA/NV en Fortis N.V.

    Fortis wordt net als vele andere financiële instellingen geconfronteerd met een systemische financiële crisis van steeds grotere en ongekende proporties. Door de om zich heen grijpende crisis en de urgentie van directe en voortvarende actie, en gezien de rol en de verantwoordelijkheden van de betrokken regeringen, zag Fortis zich genoodzaakt de belangen van alle stakeholders veilig te stellen door ervoor te zorgen dat de activiteiten van het omvangrijke bank- en verzekeringsbedrijf konden blijven functioneren. Dat kon alleen als werd ingestemd met de verkoop van die activiteiten aan beschikbare sterke partijen.


    Recente ontwikkelingen
    Op 3 en 6 oktober heeft Fortis de verkoop bevestigd van alle bankactiviteiten en van de Nederlandse en Belgische verzekeringsactiviteiten. Voor deze activiteiten ontvangt Fortis een vergoeding in contanten van in totaal EUR 14,4 miljard.
    De verkoop van de Nederlandse activiteiten aan de Nederlandse staat op 3 oktober heeft EUR 16,8 miljard opgeleverd, waarvan EUR 4 miljard ten goede komt aan Fortis en het resterende bedrag aan Fortis Bank.
    De op 6 oktober aangekondigde verkoop van 50% + één aandeel in Fortis Bank aan de Belgische staat brengt een bedrag op van EUR 4,7 miljard. De Belgische overheid is inmiddels met BNP Paribas overeengekomen dat 75% van Fortis Bank wordt overgedragen aan BNP Paribas terwijl de staat zelf een resterend belang van 25% in de onderneming aanhoudt.
    Tot slot is met de verkoop van 100% van Fortis Insurance Belgium aan BNP Paribas een bedrag gemoeid van EUR 5,73 miljard, onderworpen echter aan een aantal voorafgaandelijke voorwaarden en de definitieve afronding (minus EUR 200 miljoen).

    De activa van Fortis
    Fortis zal voortaan bestaan uit de internationale verzekeringsactiviteiten, een deelneming in een gestructureerde kredietportefeuille-entiteit en de financiële activa en verplichtingen van de verschillende financiële vehikels (nadere informatie vindt u verderop in dit persbericht).

    Fortis Insurance International is aanwezig in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Hongkong, Luxemburg (Niet-leven), Duitsland, Turkije, Rusland, Oekraïne en joint ventures in Luxemburg (Leven), Portugal, China, Maleisië, India en Thailand. De grootste bijdrage aan de winstontwikkeling wordt geleverd door Fortis UK, Millenniumbcp Fortis (Portugal) en Fortis Hong Kong. Ultimo juni 2008 bedroeg het totaalvermogen EUR 1,6 miljard en werd in de geconsolideerde bedrijven in de tak Leven een vermogen van EUR 21 miljard beheerd. In het eerste halfjaar van 2008 werd met deze activiteiten een nettowinst van EUR 73 miljoen gerealiseerd. Omdat de gestructureerde kredietportefeuille in een aparte juridische entiteit is ondergebracht, zijn de werkmaatschappijen van Fortis Insurance International afgeschermd tegen eventuele effecten van deze portefeuille. (zie verder)
    Fortis wordt voor 66% eigenaar van een gestructureerde kredietportefeuille-entiteit, waarin ook de Belgische staat en BNP Paribas een belang hebben van respectievelijk 24% en 10%. In die entiteit wordt een van Fortis Bank verworven gestructureerde kredietportefeuille opgenomen met een boekwaarde van EUR 10,4 miljard (zoals toegelicht in de aanvullende informatie). Die portefeuille wordt apart beheerd en naar verwachting gefinancierd met EUR 7,4 miljard aan externe financiering en EUR 3 miljard aan eigen vermogen.
    Daarnaast heeft Fortis nog diverse financiële activa en verplichtingen afkomstig van de verschillende financieringsmaatschappijen.

    De nieuwe consolidatie van Fortis per ultimo juni 2008, waarin geen rekening wordt gehouden met een eventuele bijdrage aan het resultaat en balansmutaties in het derde kwartaal en na de afronding van de aankondigde transacties, omvat een totaal vermogen van EUR 8,8 miljard, bestaande uit EUR 7,4 miljard aan eigen vermogen en EUR 1,4 miljard aan minderheidsbelangen (nadere informatie vindt u verderop in dit persbericht). Na de afronding van de transacties stijgt het aantal uitstaande aandelen tot 2.468 miljoen.[1]




    Vermogen tot aflossing
    De verwachte netto kaspositie van EUR 10,5 miljard in de Algemene Rekeningen is meer dan de gecombineerde EUR 9,4 miljard schuldverplichtingen van alle emitterende Fortis-entiteiten. Verwacht wordt derhalve dat Fortis in staat zal zijn te voldoen aan al haar schuldverplichtingen.

    Aankondiging Belgische overheid
    Voor meer details verwijzen we u naar het persbericht van de Belgische regering van 12 oktober 2008 jongstleden. Deze kan gevonden worden op www.belgium.be

    Verdere communicatie
    Nadere door Fortis te nemen noodzakelijke beslissingen, met name met betrekking tot ondernemingsbestuur, strategie en dividendbeleid, zijn in beraad en worden zo snel mogelijk aan de markt gecommuniceerd.

    De Raad van Bestuur van Fortis zal een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) beleggen, die ten laatste over acht weken na de datum van dit persbericht zal worden gehouden. Een specifieke datum wordt zo spoedig mogelijk bekendgemaakt, dat wil zeggen zodra er voldoende zekerheid bestaat over de noodzakelijke nieuwe
  2. [verwijderd] 14 oktober 2008 07:26

    Begrijp ik mgoe ddat er 10 miljard aan cash is plus dus nog onderstaande (gescahtte waarden 8 tot 14 miljard)....of zie ik dat verkeerd?

    De activa van Fortis
    Fortis zal voortaan bestaan uit de internationale verzekeringsactiviteiten, een deelneming in een gestructureerde kredietportefeuille-entiteit en de financiële activa en verplichtingen van de verschillende financiële vehikels (nadere informatie vindt u verderop in dit persbericht).
  3. [verwijderd] 14 oktober 2008 07:27

    Herstel
    Begrijp ik goed dat er 10 miljard aan cash is plus dus nog onderstaande (geschatte waarden 8 tot 14 miljard)....of zie ik dat verkeerd?

    De activa van Fortis
    Fortis zal voortaan bestaan uit de internationale verzekeringsactiviteiten, een deelneming in een gestructureerde kredietportefeuille-entiteit en de financiële activa en verplichtingen van de verschillende financiële vehikels (nadere informatie vindt u verderop in dit persbericht).
  4. gatinmijnhand 14 oktober 2008 07:32
    De conclusie is dat je aandeel in principe waardeloos is. De winst uit verzekeringsactivteiten is veel te laag om een normaal dividend uit te keren over 2,5 miljard aandelen. Toekomstige groei van deze activiteiten is veel te laag om waarde te creeren voor 2,5 miljard aandelen. Waarom zou je verder geld beleggen in een kredietportefeuille waarvan je niet weet wanneer die in geld wordt omgezet? Het eigen vermogen per aandeel is misschien 3 euro maar waarom zou je 3 euro investeren als je er nooit meer dan 3,10 euro weer voor terug krijgt.

    Het is volledig uitgekleed en geen verstandig mens zal nog in dit aandeel beleggen. Geld op je spaarrekening zetten levert in dit geval 100% gegarandeerd meer winst op. De enige mogelijkheid voor aandeelhouders is via juridische procedures de verkopen terug draaien.
  5. [verwijderd] 14 oktober 2008 07:33
    quote:

    gatinmijnhand schreef:

    De conclusie is dat je aandeel in principe waardeloos is. De winst uit verzekeringsactivteiten is veel te laag om een normaal dividend uit te keren over 2,5 miljard aandelen. Toekomstige groei van deze activiteiten is veel te laag om waarde te creeren voor 2,5 miljard aandelen. Waarom zou je verder geld beleggen in een kredietportefeuille waarvan je niet weet wanneer die in geld wordt omgezet? Het eigen vermogen per aandeel is misschien 3 euro maar waarom zou je 3 euro investeren als je er nooit meer dan 3,10 euro weer voor terug krijgt.

    Het is volledig uitgekleed en geen verstandig mens zal nog in dit aandeel beleggen. Geld op je spaarrekening zetten levert in dit geval 100% gegarandeerd meer winst op. De enige mogelijkheid voor aandeelhouders is via juridische procedures de verkopen terug draaien.

    helemaal mee eens
  6. [verwijderd] 14 oktober 2008 07:34
    Kortom, mensen die Fortis al jaren trouw zijn en er veel spaargeld in hebben gestoken worden zomaar aan de kant gezet?
    Dat zou toch te gek voor oorden zijn...
    Nee, ik denk dat er dus helemaal niet wordt gehandeld, anders zullen er nog heeeel rare situaties rond Fortis plaatsvinden.
  7. [verwijderd] 14 oktober 2008 07:35
    Gaat verhandeld worden voor onder de 1,5 euro door hedgefunds. Kan me niet voorstellen dat banken en pensioenfondsen hier nog in (mogen) stappen.
  8. zet 14 oktober 2008 07:37
    8.8 gedeeld door 2.4 = zo'n beetje 3.50 dus.

    grappig dat die zooi-portfolio extern gefinancierd is.
  9. [verwijderd] 14 oktober 2008 08:51
    Stel dat de rommelkredieten van 39,5 miljard niet zo rommelig blijken te zijn. Betekend dit dat dat er 66% van 39,5 miljard in kas binnenkomt ?
  10. [verwijderd] 14 oktober 2008 08:53
    quote:

    blaaskaak schreef:

    Stel dat de rommelkredieten van 39,5 miljard niet zo rommelig blijken te zijn. Betekend dit dat dat er 66% van 39,5 miljard in kas binnenkomt ?
    exact!
  11. MartijnN1932 14 oktober 2008 08:56
    Neem maar aan dat ze de rommel van de rommel in deze portefuille hebben gezet.

    Vreemde is ook nog 's dat ondanks dat het reeds bezit was van de holding, deze portefuille gekocht is van de opbrengst van de verkopen.

    rara,

    Overigens las ik het nou goed dat we 8,8+1,4 Mljrd in kas hebben en dat we daarvan nog schuldpositie moeten afbouwen alla 9 mljrd?
  12. [verwijderd] 14 oktober 2008 08:56
    quote:

    As_Above_So_Below schreef:

    [quote=blaaskaak]
    Stel dat de rommelkredieten van 39,5 miljard niet zo rommelig blijken te zijn. Betekend dit dat dat er 66% van 39,5 miljard in kas binnenkomt ?
    [/quote]

    exact!
    Uhm.. Ligt het dan aan mij of is het zo slecht nog niet..
    Ér werd uit gegaan van de situatie per 30-9-2008 als ik me niet vergis. Ik denk dat met al die acties van regeringen en centrale banken een hoop van die kredieten niet eens zo slecht meer zijn.. Of vergis ik me nu ?
  13. gatinmijnhand 14 oktober 2008 09:18
    Als er een mogelijkheid zou zijn dat die 11 miljard rommelkrediet weer 40 miljard wordt dan hadden ze dat al lang trots aangekondigd ipv angstvallig lang wachten met een persbericht. Absoluut ondenkbaar.
  14. [verwijderd] 14 oktober 2008 09:20
    quote:

    gatinmijnhand schreef:

    Als er een mogelijkheid zou zijn dat die 11 miljard rommelkrediet weer 40 miljard wordt dan hadden ze dat al lang trots aangekondigd ipv angstvallig lang wachten met een persbericht. Absoluut ondenkbaar.
    Ik denk niet dat ze daar uitspraken over doen.. Dan kan de koers namelijk nog grotere sprongen gaan maken als hij nu al doet.. Bovendien is het natuurlijk leuke handel als je voor een habbekrats ff een zootje aandelen kan opkopen die door zotten bestens op de markt gegooid zijn voor opening.

    Bovendien gaat het mij meer om de theorie dan of dit in de praktijk haalbaar zal zijn.. Maar als ik het dus allemaal goed begrijp is dit in theorie mogelijk ??
  15. gatinmijnhand 14 oktober 2008 09:30
    quote:

    blaaskaak schreef:

    [quote=gatinmijnhand]
    Als er een mogelijkheid zou zijn dat die 11 miljard rommelkrediet weer 40 miljard wordt dan hadden ze dat al lang trots aangekondigd ipv angstvallig lang wachten met een persbericht. Absoluut ondenkbaar.
    [/quote]

    Ik denk niet dat ze daar uitspraken over doen.. Dan kan de koers namelijk nog grotere sprongen gaan maken als hij nu al doet.. Bovendien is het natuurlijk leuke handel als je voor een habbekrats ff een zootje aandelen kan opkopen die door zotten bestens op de markt gegooid zijn voor opening.

    Bovendien gaat het mij meer om de theorie dan of dit in de praktijk haalbaar zal zijn.. Maar als ik het dus allemaal goed begrijp is dit in theorie mogelijk ??
    Ik geloof het niet. Het is gebaseerd op berichten dat er in Fortis 40 miljard risico kredieten zit en men gaat er nu vanuit dat die 40 miljard buiten Fortis is geplaatst en gewaardeerd wordt op 11 miljard. Dat zou 29 miljard afschrijvingen betekenen. Dat kan niet waar zijn.
17 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 15 mei

    1. ABN Amro Q1-cijfers
    2. InPost Q1-cijfers
    3. Allianz Q1-cijfers
    4. Commerzbank Q1-cijfers
    5. RWE Q1-cijfers
    6. Thyssenkrupp halfjaarcijfers
    7. ASMI €2,75 ex-dividend
    8. NL economische groei Q1 (voorlopig)
    9. NL consumentenuitgaven maart
    10. NL internationale handel maart
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht