Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

Ageas BE0974264930

Laatste koers (eur)

46,180
  • Verschill

    +0,500 +1,09%
  • Volume

    314.300 Gem. (3M) 414,9K
  • Bied

    46,000  
  • Laat

    46,400  
+ Toevoegen aan watchlist

Wat nu met mijn aandelen van Fortis ?

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Elia 19 oktober 2008 04:37
    Wat nu met mijn aandelen van Fortis ?
    Gepubliceerd op 18 oktober 2008

    De vraag werd ons de voorbije dagen verschillende keren gesteld, onder meer ook op het forum. De voorbije weken werd duidelijk dat het bankaandeel dat ooit bestemd was voor de zogenaamd “goede huisvader” een speculatieve lege doos geworden is. De vraag van heel wat aandeelhouders die ooit een goeddraaiende bankverzekeraar kochten, is wat ze nu met hun aandelen moeten doen.
    Wat is Fortis nu nog waard ?
    Bankverzekeraar Fortis is de voorbije maanden in de problemen geraakt door de financiële crisis en door zijn overmoed bij de overname van het Nederlandse ABN Amro.
    Na verschillende transacties met de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse overheden en de Franse bank BNP Paribas (BNP; ISIN: FR0000131104), werden alle belangrijke activiteiten verkocht. Wat overblijft is een portefeuille van zogenaamde gestructureerde kredieten en wat internationale verzekeringsactiviteiten.
    Analisten schatten de intrinsieke waarde van een Fortis-aandeel tussen de 3 en de 3,50 euro. Of de koers van het aandeel Fortis ooit nog in de buurt van die 3 tot 3,50 euro komt, is maar zeer de vraag. De onzekerheden blijven namelijk groot. Vooral over de kans op afschrijvingen op de kredietportefeuille.
    Volgens Fortis is het aantal uitstaande aandelen intussen opgelopen tot 2,47 miljard. De internationale verzekeringsactiviteiten zijn volgens KBC Securities zo'n 1,5 tot 2,0 miljard euro waard, wat neerkomt op zo'n 60 tot 80 eurocent per aandeel. De slotkoers van vrijdag 17 oktober (0,88 euro per aandeel) gaat er dus van uit dat de portefeuille gestructureerde kredieten zo goed als volledig zal afgeschreven worden. Zo'n vaart zal het wellicht niet lopen, maar je weet maar nooit.
    Wat doe ik met mijn aandelen van Fortis ?
    Als je een jaar geleden aandelen van Fortis kocht, dan kijk je nu tegen een verlies aan van maar liefst 96 procent. Zelfs wie midden april nog aandelen kocht, verliest nog meer dan 94 procent.
    Goede huisvaders of -moeders die ooit een bankverzekeraar met een mooi dividend kochten, willen nu van het aandeel af en verkopen vaak tegen eender welke prijs. Dat verklaart waarom het aandeel op dit moment zo ver onder zijn intrinsieke waarde noteert. Dit is dus niet echt het goede moment om uit te stappen.
    De kans is groot dat we ooit nog koersen te zien krijgen van meer dan 2 euro, op voorwaarde dat Fortis geen mega-afschrijvingen op zijn portefeuille met gestructureerde kredieten moet boeken. Het is dus een goed idee om nog even te wachten met verkopen tot de koers opnieuw boven de 2 euro noteert. Als dat binnen enkele maanden nog niet het geval is, dan kan je nog steeds beslissen om te verkopen aan minder dan 1 of 2 euro. Want zeg nu zelf, of je je Fortis-aandelen nu moet verkopen met een verlies van 96, 97 of 98 procent, zo'n groot verschil maakt dat nu ook weer niet.
    Aandelen bijkopen aan de huidige koersen om je gemiddelde aankoopkoers te verlagen is ook niet zo'n goed idee. De huidige Fortis-holding is het speeltje van speculanten en eigenlijk kan de koers dus alle kanten uit. Tenzij je zelf een speculant bent, koop je dus best geen Fortis-aandelen meer.
    Beleggers die investeerden in Fortis omdat ze geloofden in de bank- en verzekeringsactiviteiten hebben nu geen enkele reden meer om hun aandelen bij te houden. Het huidige Fortis weerspiegelt op geen enkele manier de bankverzekeraar waarin ze hun geld investeerden.
    Het is echter een goed idee om nog te wachten met verkopen tot de eerste verkoopgolf wat achter de rug is en de koers opnieuw dichter bij de intrinsieke waarde aanleunt. Als de koers begin 2009 nog steeds niet hoger noteert, dan kan je nog steeds beslissen om je aandelen toch te verkopen.

  2. [verwijderd] 19 oktober 2008 07:28
    Bedankt voor de uitleg. ABtje. Wie gaat er eigenlijk opdraaien voor de kosten van de coupon? Aandeelhouders die niet aan de criteria voldoen (zoals ik), neem ik aan. Is dat nog een overweging? Of worden deze kosten pas genomen op het moment van uitkeren?
  3. Procambarus 19 oktober 2008 10:49
    Ik heb begrepen dat de coupon een initiatief is van de Belgische regering om verwachte opbrengsten te delen met particuliere klein-aandeelhouders. De kosten komen dus niet ten laste van Fortis Holding.
  4. Procambarus 19 oktober 2008 11:01
    Het management van Fortis geeft zelf een boekwaarde per aandeel aan van €3+. Dat zal conservatief berekend zijn want ze kunnen zich niet voor de zoveelste maal vergalopperen. De dreiging van juridische procedures zal de beurskoers een stuk onder deze boekwaarde houden, maar bij een wat beter beursklimaat moet €2 toch te bereiken zijn. Hier ligt ook míjn target. Vanaf €2 gaan ze eruit en vergeet ik dat Fortis ooit bestaan heeft.
  5. Adek 2001 19 oktober 2008 11:55
    quote:

    Procambarus schreef:

    Het management van Fortis geeft zelf een boekwaarde per aandeel aan van €3+. Dat zal conservatief berekend zijn want ze kunnen zich niet voor de zoveelste maal vergalopperen. De dreiging van juridische procedures zal de beurskoers een stuk onder deze boekwaarde houden, maar bij een wat beter beursklimaat moet €2 toch te bereiken zijn. Hier ligt ook míjn target. Vanaf €2 gaan ze eruit en vergeet ik dat Fortis ooit bestaan heeft.
    Ze hebben toch 2 gestaan? Toen heb ik een groot deel verkocht. de rest ging er op 136 uit. Was een hele opluchting, zeker toen de koers verder bleef wegzakken.
5 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 17 mei

    1. Japan economische groei Q1
    2. China detailhandelsverkopen april
    3. China industriële productie april
    4. Sif Q1-cijfers
    5. Engie Q1-cijfers
    6. Corbion ex €0,61 dividend
    7. EU inflatie april (def)
    8. VS voorlopende indicatoren april
  2. 20 mei

    1. Dui, producentenprijzen april
    2. Ryanair jaarcijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht