Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

De verkoop van Fortis aan een Franse bank en de Nederlandse staat is in gevaar

73 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Elia 7 november 2008 21:19
    OM: verkoop Fortis is onwettig
    ==============================
    Gepubliceerd: 7 november 2008 12:43 | Gewijzigd: 7 november 2008 15:46
    (((De verkoop van Fortis aan een Franse bank en de Nederlandse staat is in gevaar))). Volgens het Belgische OM zijn tijdens de reddingsoperatie de nodige regels overtreden.

    Door onze redacteur Piet Depuydt
    Brussel, 7 nov. Het advies dat het Belgische Openbaar Ministerie gisteren gaf in het kort geding dat namens 1.300 gedupeerde Fortis-beleggers wordt aangespannen, zorgde voor opschudding in de rechtszaal. Als de rechter dit advies volgt, dan kan dit een bom leggen onder de ontmanteling en verkoop van Fortis.

    Op zondagavond 5 oktober beslisten de Belgische overheid en de Fortis-top de bancaire en verzekeringsactiviteiten in België en Luxemburg voor 14,5 miljard euro te verkopen aan BNP Paribas. De overheidsfunctionarissen die de verkoop toen begeleidden, spraken van „overmacht”. De bank stond volgens hen op het randje van faillissement en er dreigde een systeemrisico.

    Het Belgische parket verwerpt deze argumenten: Fortis was voldoende solvabel en de liquiditeitspositie van het financiële concern was in het weekend van 4 en 5 oktober niet wezenlijk verschillend van die van het weekend daarvoor, toen de drie Beneluxregeringen beslisten een kapitaalinbreng te doen.

    In zijn omstandig advies laat het parket weten „verbaasd” te zijn over het verloop van de feiten. De verkoop van Fortis Bank aan de Franse bank BNP Paribas is niet rechtsgeldig, de Belgische regering had daarvoor „geen mandaat” en de raad van commissarissen van Fortis „overtrad de regels van het vennootschapsrecht”, zo luidt de stelling van het parket.

    Het is volgens het OM aan de aandeelhouders om die transactie goed of af te keuren. Een college van experts moet nu zo snel mogelijk de waarde van de verkochte onderdelen bepalen en de „reële” financiële toestand van de Fortis-groep in kaart brengen. Het parket pleit voor de aanstelling van een ad-hoccommissaris die ervoor moet zorgen dat de hele operatie op de buitengewone algemene vergadering van Fortis – die op 1 december in Utrecht en op 2 december in Brussel wordt gehouden – wordt beoordeeld.

    In het advies stelt het parket ook dat de prijs die de Nederlandse overheid op 3 oktober betaalde voor ABN Amro en de Nederlandse activiteiten van Fortis „aanvechtbaar” is. Nederland legde toen 16,8 miljard euro op tafel. „Mutatis mutandis zijn bij de verkoop aan Nederland gelijksoortige fouten gemaakt”, zegt Laurent Arnauts, vennoot van het advocatenkantoor Modrikamen dat het kort geding aanspande. „De vennootschapswet werd overtreden en de bevoegde organen werden niet geconsulteerd. In de redenering van het parket moeten de aandeelhouders zich ook over die verkoop uitspreken.”

    Als de voorzitter van de Belgische rechtbank het advies van het parket volgt, dan zijn er drie mogelijkheden. Ofwel de aandeelhouders keuren de verkoop goed. Die kans is klein: het aandeel is door de ontmanteling minder dan 1 euro waard geworden. Ofwel de aandeelhouders draaien de verkoop terug, wat risico’s inhoudt omdat dit kan leiden tot een faillissement. Ofwel zij vragen heronderhandeling van de prijs. Dit laatste is ook een specifieke eis van de VEB, de Nederlandse belangenvereniging van particuliere beleggers. Die heeft daarvoor een procedure lopen bij de ondernemingskamer

    Opvallend in de redenering is dat het OM het „niet opportuun” acht om het stemrecht van een aantal (grote) aandeelhouders op te schorten. Het Belgische Deminor, dat ook een procedure bij de rechtbank heeft lopen, en advocatenkantoor Modrikamen vrezen dat grote partijen – zoals BNP Paribas of de Franse verzekeraar Axa (dat nu iets minder dan 3 procent in de Fortis Holding heeft) – belangrijke pakketten aandelen zouden opkopen, om de stemming in de algemene vergadering te beïnvloeden. Volgens juridisch ingewijden begint de Fortis-zaak steeds meer op een complex schaakspel te lijken.

    Het aandeelhouderschap van Fortis Holding is erg versnipperd. Uiterlijk in februari 2009 kan BNP Paribas haar aankoop volledig afronden. En het duurt nog minstens drie weken voor de algemene vergadering kan doorgaan. Dit laat ruimte voor diverse „manoeuvres”.

    Het parket kan niet de principiële gelijkheid tussen aandeelhouders doorbreken en sommige partijen verhinderen aandelen bij te kopen. „De commissaris ad hoc kan wel de financiële toezichthouder in België vragen de handel in het aandeel in de tussentijd op te schorten”, aldus specialisten.

    Ook de Belgische premier Leterme liet niet na zijn kwetsbare flank af te dekken. In een reactie liet hij weten „in ieder geval” goed mee te werken om een oplossing te vinden voor alle aandeelhouders. „Een bocht van 180 graden”, aldus Arnauts. „Voordien zei hij nog dat het terugschroeven van de verkoop van Fortis zou leiden tot een bijna zeker faillissement.”

    Ook de verdediging van Fortis, BNP Paribas en de Belgische overheidsholding FPIM hanteerden dat doemargument voor de rechtbank.

    „De stelling van het parket is duidelijk”, zegt een juridisch ingewijde. „Ofwel BNP Paribas heeft aan de markt verkeerde informatie verstrekt door te zeggen dat de overname een financieel erg goede zaak was – wat een strafrechtelijk vergrijp is. Ofwel BNP Paribas heeft de rechtbank misleid.”

    www.nrc.nl/economie/fortis/article205...
  2. Elia 7 november 2008 21:21
    VEB overweegt ook stappen tegen overheid en ING
    -------------------------------------------------
    Door: ANP | 07 november 2008
    De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) overweegt ook juridische stappen tegen het ministerie van Financiën, De Nederlandsche Bank (DNB) en bankverzekeraar ING.

    Een woordvoerder van de belangenorganisatie bevestigde vrijdag een artikel hierover met zakenblad FEM Business. De VEB voert al actie tegen Fortis.

    Alle opties open
    'Ook de Nederlandse overheid komt op ons lijstje voor, misschien ook wel De Nederlandsche Bank. Bij ING houden we alle opties open', aldus VEB-directeur Jan Maarten Slagter.

    Of juridische stappen worden genomen, laat de VEB afhangen van de uitkomst van een eventueel onderzoek naar de gang van zaken bij Fortis. De Ondernemingskamer in Amsterdam beslist of zo'n onderzoek er komt.

    www.zibb.nl/10239879/Financien/Financ...
  3. Pavlov44 7 november 2008 21:50
    dat gebeurt toch nooit, het terugdraaien. men wil gewoon nog wat extra centjes van de overheid. Maar ik vind eigenlijk dat aandeelhouders van de betrokken financials niet moeten zeuren. Wat is het nut van beleggen nog als je toch weet dat je tijdens dit soort debacles als gevolg van compleet wanbeleid niet eens je hele inleg meer kan kwijtraken. Beleggen is risico nemen en af en toe zit er wel eens een rotte appel in de mand, jammer maar helaas
  4. [verwijderd] 7 november 2008 21:53
    quote:

    Pavlov44 schreef:

    dat gebeurt toch nooit, het terugdraaien. men wil gewoon nog wat extra centjes van de overheid. Maar ik vind eigenlijk dat aandeelhouders van de betrokken financials niet moeten zeuren. Wat is het nut van beleggen nog als je toch weet dat je tijdens dit soort debacles als gevolg van compleet wanbeleid niet eens je hele inleg meer kan kwijtraken. Beleggen is risico nemen en af en toe zit er wel eens een rotte appel in de mand, jammer maar helaas
    Bestel jij effe een taxi vanavond.
    grt
  5. forum rang 4 ischav2 7 november 2008 22:04
    De hele handel en wandel was toch 1 grote farce. Met name de poppenkast die Bos uithaalde door te verklaren dat met de 49% deelname Fortis veilig was. Op basis van die uitspraak zijn vele beleggers alsnog het schip ingegaan, including myself. Weliswaar beperkt, maar toch zit mij dat niet lekker.
  6. [verwijderd] 7 november 2008 22:38
    Formeel en juridisch zal het wel kloppen wat de VEB wil. Het is alleen de vraag of de VEB haar handen in het vuur had gestoken als de boel was omgesodemieterd was. Ik denk van niet, en zie dit meer als een publiciteitsstuntje.
  7. [verwijderd] 7 november 2008 22:42
    quote:

    WRoeland schreef:

    [quote=Pavlov44]
    die snap ik helaas even niet
    [/quote]

    op en top wil met je gaan stappen....
    op jou kosten natuurlijk -:)

    willem
    jouw..
  8. [verwijderd] 7 november 2008 22:49
    quote:

    hajeje schreef:

    [quote=WRoeland]
    [quote=Pavlov44]
    die snap ik helaas even niet
    [/quote]

    op en top wil met je gaan stappen....
    op jou kosten natuurlijk -:)

    willem
    [/quote]

    jouw..
    Inderdaad...jou moet jouw zijn 1:1
  9. [verwijderd] 7 november 2008 22:51
    quote:

    WRoeland schreef:

    [quote=hajeje]
    [quote=WRoeland]
    [quote=Pavlov44]
    die snap ik helaas even niet
    [/quote]

    op en top wil met je gaan stappen....
    op jou kosten natuurlijk -:)

    willem
    [/quote]

    jouw..
    [/quote]

    Inderdaad...jou moet jouw zijn 1:1
    Yep, of... er zat een typefout ergens anders in de zin:
    op jou kotsen natuurlijk -:)

    Grrrrrrrrrrr,
    Hajeje
  10. [verwijderd] 7 november 2008 22:52
    Ik kan alleen constateren dat dit Fortis gebeuren zijn weerga niet kent in de beursgeschiedenis.
    Bijzonder interessant en leerzaam om dit alles te mogen aanschouwen,kan geen boek tegen op.
    Wie weet er een nog knulliger/crimineler stukje beursgeschiedenis?
    Af en toe het Fortisforum lezen,echt een aanrader.

    mvrgr jo jo
  11. rightright 7 november 2008 23:12
    Denk dat de overheid gewoon zijn poot stijf houdt. Die gaan echt niet extra in de buidel tasten. Alternatief is dan dat de boel failliet gaat. Je centen staan dus zeker nog niet veilig bij de staatsbank. Als ik bij Fortis een rekening zou hebben zou ik die z.s.m. sluiten.
  12. forum rang 7 ffff 7 november 2008 23:22
    Wat zitten hier in de KK op IEX toch een stelletje omgelooflijke amateurs!

    Het is me al veel vaker opgevallen dat er heel wat postings schrijven die totaal niet van toeten en blazen weten. Moet je in een draad als deze de diverse opmerkingen weer eens lezen. Stuk voor stuk bewijzen ze daarmee totaal niet te snappen, niet te weten waar het over gaat.

    En verdomd: Ik erger mij daar echt aan.

    En maar meelullen en ouwehoeren zals kippen zonder kop!

    En waar maakt Peter zich nou zo druk om?

    Het gaat helemaal niet over de verkoop van Fortis Bank Nederland, stelletje oenen, het gaat over de verkoop van Fortis Bank België aan BNP Paribas........

    De eerste transactie was eind septemeber en daar wordt helemaal niet aan getornd.

    Het gaat om de tweede ontmantelingsverkopen een week later.

    Tenslotte nog de KERN van de zaak: Hoe je over Fortis denkt heeft natuurlijk NIETS, maar dan ook NIETS te maken over het feit hoe een vennootschap ontmanteld en verkocht kan en mag worden.

    En daar gaat het in deze rechtszaak om. Dus die onnozele opmerkingen of Fortis nu wel of niet failliet zou gaan, doen helemaal niet terzake.

    Het gaat erom dat Fortis verkocht is buiten medeweten en medegoedkeuring, van zijn eigenaren, zijnde de aandeelhouders. Dat is de kern van het probleem.

    En ook al staat het huis van mijn buurman in brand....dat geeft MIJ nog niet het recht dat huis eventjes snel te verkopen....

    Peter
  13. [verwijderd] 7 november 2008 23:30
    quote:

    ffff schreef:

    Wat zitten hier in de KK op IEX toch een stelletje omgelooflijke amateurs!

    Het gaat erom dat Fortis verkocht is buiten medeweten en medegoedkeuring, van zijn eigenaren, zijnde de aandeelhouders. Dat is de kern van het probleem.

    Peter
    abt`je ffff

    Inderdaad zonder AVA stemming!!

    Maar een regering is géén normaal bedrijf dat een ander bedrijf overneemt.
    Een overheid moet wel zorgen dat de burger moet kunnen vertrouwen op een stabiel bank/geld systeem!

    willem
  14. HJ deTuinman 7 november 2008 23:38
    quote:

    ffff schreef:

    Wat zitten hier in de KK op IEX toch een stelletje omgelooflijke amateurs!

    Het is me al veel vaker opgevallen dat er heel wat postings schrijven die totaal niet van toeten en blazen weten. Moet je in een draad als deze de diverse opmerkingen weer eens lezen. Stuk voor stuk bewijzen ze daarmee totaal niet te snappen, niet te weten waar het over gaat.

    En verdomd: Ik erger mij daar echt aan.

    En maar meelullen en ouwehoeren zals kippen zonder kop!

    En waar maakt Peter zich nou zo druk om?

    Het gaat helemaal niet over de verkoop van Fortis Bank Nederland, stelletje oenen, het gaat over de verkoop van Fortis Bank België aan BNP Paribas........

    De eerste transactie was eind septemeber en daar wordt helemaal niet aan getornd.

    Het gaat om de tweede ontmantelingsverkopen een week later.

    Tenslotte nog de KERN van de zaak: Hoe je over Fortis denkt heeft natuurlijk NIETS, maar dan ook NIETS te maken over het feit hoe een vennootschap ontmanteld en verkocht kan en mag worden.

    En daar gaat het in deze rechtszaak om. Dus die onnozele opmerkingen of Fortis nu wel of niet failliet zou gaan, doen helemaal niet terzake.

    Het gaat erom dat Fortis verkocht is buiten medeweten en medegoedkeuring, van zijn eigenaren, zijnde de aandeelhouders. Dat is de kern van het probleem.

    En ook al staat het huis van mijn buurman in brand....dat geeft MIJ nog niet het recht dat huis eventjes snel te verkopen....

    Peter
    Of Fortis wel of niet failliet zou gaan, doet er volgens mij wel degelijk toe..Bij een faillissement hebben de aandeelhouders het nakijken en is de waarde van hun aandelen €0,00.!
    Voor de aandeelhouders heeft België een alternatief geboden, welke voor de aandeelhouders ertoe leidt dat er evt. alsnog een restwaarde uitgekeerd kan worden..Bij een faillissement is de aandeelhouder alles kwijt en dat faillissement liet niet lang meer op zich wachten na de nationalisatie van het nederlandse deel van Fortis en ABN..! Fortis België was simpelweg niet solvabel noch liquide genoeg om de problemen het hoofd te bieden..!
  15. [verwijderd] 7 november 2008 23:42
    op een AVA zou op zijn minst de vraag gesteld kunnen worden wat Fortis dan waard zou zijn.

    De prijs die nu door de overheid is betaald, wie heeft dat bepaald ? Dat is in feite dezelfde situatie geweest als dat Fortis van bepaalde onderdelen af moest en alleen DBank als koper kon vinden.

    De druk op Fortis na het niet overmaken van 4 miljard door Nederland was dermate dat hier niet sprake kan zijn van normaal handelen.

    Er blijkt een rapport van een amerikaanse bank te zijn die 2 weken voor de nationalisatie Fortis nog op 32 miljard inschatte, dat is wel een groot verschil met wat er is betaald.

    Ik las ook dat van een belg , dat de belgische overheid zelfs winst heeft gemaakt op de doorverkoop aan Parisbas. Dat geld lijkt mij sowieso toe te behoren aan de oude aandeelhouders.
    (behalve de dame die net bestens verkocht had)

    grt
73 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.846
AB InBev 2 5.297
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.912
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 9.024
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 32
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.581
Aedifica 2 832
Aegon 3.257 320.288
AFC Ajax 537 7.025
Affimed NV 2 5.776
ageas 5.843 109.782
Agfa-Gevaert 13 1.888
Ahold 3.536 74.014
Air France - KLM 1.024 34.377
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.778
Alfen 12 16.817
Allfunds Group 3 1.228
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 340
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.771
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.821 240.453
AMG 965 126.434
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.526
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 383
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.181
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 322
Arcadis 251 8.627
Arcelor Mittal 2.024 318.747
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 267
arGEN-X 15 9.175
Aroundtown SA 1 184
Arrowhead Research 5 9.304
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.756
ASML 1.762 77.439
ASR Nederland 18 4.161
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 335
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.768
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.681

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 17 mei

    1. Japan economische groei Q1
    2. China detailhandelsverkopen april
    3. China industriële productie april
    4. Sif Q1-cijfers
    5. Engie Q1-cijfers
    6. Corbion ex €0,61 dividend
    7. EU inflatie april (def)
    8. VS voorlopende indicatoren april
  2. 20 mei

    1. Dui, producentenprijzen april
    2. Ryanair jaarcijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht