Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

Ageas BE0974264930

Laatste koers (eur)

47,400
  • Verschill

    +0,180 +0,38%
  • Volume

    21.524 Gem. (3M) 420,2K
  • Bied

    47,380  
  • Laat

    47,420  
+ Toevoegen aan watchlist

Modrikamen wil ook Nederlandse Fortis-deal blokkeren

26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 december 2008 17:34
    Modrikamen wil ook Nederlandse Fortis-deal blokkeren

    Mischaël Modrikamen, de advocaat van de minderheidsaandeelhouders van Fortis, denkt dat ook de verkoop van Fortis-onderdelen aan de Nederlandse staat kan teruggeschroefd worden.

    Dit arrest opent de weg naar juridische actie tegen de Nederlandse staat, verklaarde Modrikamen zondagnamiddag op een persconferentie. Hij reageerde op het ophefmakende vonnis dat het Brusselse Hof van Beroep vrijdagavond velde, en waardoor alle beslissingen die de raad van bestuur van Fortis tussen 3 en 6 oktober nam bevroren worden.

    Ook de verkoop van de Nederlandse activa valt daaronder, maar verschillende specialisten gaan ervan uit dat die transactie niet kan teruggeschroefd worden omdat ze onder Nederlands recht valt en al afgerond is. Maar Modrikamen betwist dat. Het proces kan bovendien voor een Belgische rechtbank gevoerd worden omdat het gaat over de verkoop van dochterbedrijven van een Belgische vennootschap, zegt hij.

    Toch hoeft het zover niet te komen, aldus de advocaat. Hij riep de Belgische regering op om 'de ego's opzij te schuiven' en alle betrokken partijen rond de tafel te brengen om de betwiste Fortis-deal te heronderhandelen. 'We hebben daar nu twee maanden de tijd voor', aldus Modrikamen.

    De mogelijkheid dat de Belgische staat cassatieberoep aantekent tegen het arrest van vrijdag, noemt hij onrealistisch omwille van de lange procedure. In het beste geval zal het dan een kleine zes maanden duren vooraleer er een uitspraak is, aldus Modrikamen.

    Opmerkelijk was ook dat Modrikamen een ietwat pathetische oproep deed om een 'Grande Banque Belge', een Grote Belgische Bank, op te richten. De overheid zou zo'n bank kunnen smeden door haar belangen in Fortis, Dexia en Ethias samen te brengen, zei hij. Wellicht hoopt hij met die oproep op steun van politici die gevoelig zijn voor het argument dat België zijn kroonjuwelen niet aan het buitenland mag verpatsen. 'Maak u geen illusies over de plannen van BNP Paribas. Zij zullen over enkele maanden het mes willen zetten in Fortis Bank', waarschuwde Modrikamen.

    Op de vraag hoe een heronderhandelde deal er dan moet uitzien, antwoordde de advocaat met twee mogelijke scenario's. Ofwel wordt de oude Fortis Holding helemaal in ere hersteld, waarna die kan proberen om bepaalde onderdelen tegen betere voorwaarden te verkopen. Ofwel wordt alleen Fortis Verzekeringen terug in de holding gebracht, die daardoor een levensvatbare toekomst krijgt als grote verzekeraar. 'Ook dat is voor ons aanvaardbaar', luidde het.

    Als de regering niet ingaat op zijn oproep, dreigt de advocaat met nieuwe procedures. Een actie ten gronde tegen de Nederlandse staat kan volgens Modrikamen leiden tot de annulering van de verkoop van de Nederlandse activa, of tot het verkrijgen van een schadevergoeding.

    Maar hij sluit ook strafrechterlijke procedures niet uit. Modrikamen verwijst naar het artikel 38 van de Wet op de Financiële Markten. 'Partijen die financiële middelen, zoals aandelen, verkopen tegen een prijs die niet strookt met de realiteit, en die daarbij gebruik maken van de zwakke positie van andere partijen, kunnen daarvoor strafrechterlijk vervolgd worden', zegt hij. Zowel BNP Paribas als de Belgische en Nederlandse staat kunnen op basis van dat artikel voor de rechter gedaagd worden, zegt hij.

    Modrikamen gaf toe dat het arrest van vrijdag aan de regering de mogelijkheid laat om haar belang van 49,9% in Fortis aan BNP Paribas te verkopen. Maar zo'n verkoop zou wel 'tegen de geest van het arrest' zijn, vindt hij. De advocaat sloot niet uit dat hij nog juridische stappen zou nemen om ook die verkoop tegen te houden.
    nta/wdp

    www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?...
  2. [verwijderd] 14 december 2008 17:40
    quote:

    Dr.Jones schreef:

    Toch hoeft het zover niet te komen, aldus de advocaat. Hij riep de Belgische regering op om 'de ego's opzij te schuiven' en alle betrokken partijen rond de tafel te brengen om de betwiste Fortis-deal te heronderhandelen. 'We hebben daar nu twee maanden de tijd voor', aldus Modrikamen.

    www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?...
    Hou de druk ermaar op !
  3. [verwijderd] 14 december 2008 17:53
    'Ook verkoop Nederlandse onderdelen herzien'
    14 december 2008, 16:05 uur | FD.nl
    9Door: Jong, R. de;Battes, P.
    Ook de verkoop van de Nederlandse onderdelen van Fortis kunnen worden herzien, aldus advocaat Mischaël Modrikamen zondag op de Belgische tv-zender RTBF. Vrijdag werd de ontmanteling van Fortis volledig stilgelegd door de het Belgische Hof van Beroep. De aandeelhouders van Fortis mogen zich alsnog uitspreken over de verkoop van bedrijfsonderdelen aan de overheden van de Benelux.

    'Nederland denkt dat de aankoop van de Nederlandse Fortis-onderdelen een vaststaand gegeven is, maar dat klopt niet', zei Modrikamen die het hoger beroep had aangetekend namens tweeduizend beleggers. 'Een Belgische rechtbank kan er voor zorgen dat die zaak moet worden herbekeken.' Volgens de advocaat heeft Fortis verschillende mogelijkheden. 'Fortis kan alleen verder gaan, of de verzekeringspoot kan zelfstandig voortbestaan. Ook een groot Belgisch bankproject is mogelijk.'

    Verkoop Fortis Nederland onomkeerbaar

    Het bestuur van Fortis voerde vrijdagavond koortsachtig overleg. Volgens een eerste inschatting van juristen van Fortis lijkt de verkoop van de Nederlandse onderdelen feitelijk onomkeerbaar geworden doordat de aandelen al zijn geleverd en de koopprijs is betaald.

    Minister Bos van Financiën laat weten er vooralsnog van uit te gaan dat de aankoop door de Nederlandse Staat volgens Nederlands recht heeft plaatsgevonden en dat daarom de Belgische uitspraak geen consequenties heeft.

    Ingewikkelder ligt het bij de Belgische bank en verzekeraar. De aandelen van Fortis Verzekeringen België zijn nog niet aan BNP Paribas overgedragen. Die van de bank alleen aan de Belgische staat.

    Belgische regering gelooft in overname

    De Belgische regering gelooft dat de overname van Fortis Bank door de Franse bank BNP Paribas nog steeds kan doorgaan en wil de zaak op twee fronten aanpakken.De Belgische regering wil een juridisch front, waarbij de overheid een zogeheten derden-verzet aantekent tegen het arrest van het Hof van Beroep. Tegelijkertijd onderhandelt de regering met BNP Paribas omdat de overname van Fortis Bank alsnog zou kunnen doorgaan. De niet-geblokkeerde aandelen Fortis Bank van de staatsholding FPIM (49,9%) zouden daarin een rol spelen en naar BNP Paribas kunnen gaan.

    De Belgische website van De Tijd meldt zondag het arrest geen overwinning voor de aandeelhouders is, maar de onderhandelingspositie van BNP Paribas in de gesprekken over de overname van de helft van Fortis Bank alleen maar versterkt. De krant beroept zich op bronnen in overheidskringen.

    Volgens het Hof van Beroep in Brussel heeft de raad van bestuur van Fortis zijn bevoegdheden overschreden door aandeelhouders geen toestemming voor de verkoop te vragen. Ook hebben de overheden en toezichthouders 'onaanvaardbare druk' uitgeoefend op de raad van bestuur.
  4. pielsje 14 december 2008 18:40
    het begint echt zielig te worden nu...

    laat de laatste de mohikanen gewoon stoppen, de deal is rond
    wat een zielige vertoning dit

  5. craasie 14 december 2008 19:01
    hoezo stoppen, gewoon doorgaan en laten die domme overheden ned/bel eens meedenken met de eigenaren (aandeelhouders) of ander dan maar flessen!
  6. [verwijderd] 14 december 2008 19:06
    quote:

    pielsje schreef:

    het begint echt zielig te worden nu...

    laat de laatste de mohikanen gewoon stoppen, de deal is rond
    wat een zielige vertoning dit

    jij bent zielig. waar bemoei jij je mee? ben je niet wijs?
  7. pielsje 14 december 2008 19:14
    hahahah nou wordt ie mooi

    waar ik me mee bemoei?
    veel geld kwijtegraakt jongen?

    je hebt weinig verstand van beleggen
    mischien beter gewoon stoppen?
    en iets anders met je geld gaan doen

    beter voor je bloeddruk en je omgeving
  8. [verwijderd] 14 december 2008 19:46
    denk maar eens aan je eigen bloeddruk. Pielsje.
    beetje stennis schoppen, daar ben je wel goed in.
    je gunt volgens mij de nieuwkomers niets.
    ed
  9. [verwijderd] 14 december 2008 20:13
    België beslist maandagavond over Fortis
    Gepubliceerd: 14 december 2008 18:23 | Gewijzigd: 14 december 2008 19:44
    Door onze redacteur Piet Depuydt
    Brussel, 14 dec. Het Belgische kernkabinet beslist maandagavond welke juridische stappen worden genomen om de verkoop van de Belgische Fortis-activiteiten aan BNP Paribas toch te laten doorgaan. Dat heeft premier Yves Leterme gisteren gezegd na een spoedzitting van de regering

    Vrijdagavond besliste het Brusselse hof van beroep in een ophefmakend arrest dat de verkoop van Fortis aan de Nederlandse staat en aan BNP Paribas moet worden ,,bevroren" en ter goedkeuring voorgelegd aan de aandeelhouders.

    Op dit ogenblik bekijken experts van de Belgische overheid vijf tot zes juridische scenario's om de verkoop aan BNP Paribas te deblokkeren, zegt een ingewijde, ,,het ene al uitzonderlijker dan het andere".

    Met BNP Paribas is er al het hele weekend druk overleg. De Franse bank heeft aan de Belgische onderhandelaars laten weten dat ze voorlopig ,,geïnteresseerd" blijft in de overname van de Belgische Fortis-activiteiten. ,,Maar haar geduld is niet eindig", aldus de bron.

    Directievoorzitter Baudouin Prot en zijn collega Thierry Varenne, hoofd zakenbankieren van BNP Paribas, zijn met een team onderhandelaars gesignaleerd in het Brusselse hoofdkantoor van de Belgische centrale bank en op de Wetstraat 12, het kabinet van minister Reynders van Financiën.

    De onderhandelaars en experts van de Belgische staat kijken na of er betere juridische middelen zijn dan een hoger beroep bij het Hof van Cassatie. Die procedure zou vier maanden in beslag nemen en schort het huidige arrest niet op. Hun bedoeling is om dinsdagochtend, na groen licht van het Belgische kernkabinet, de nodige documenten aan de rechtbank voor te leggen die ofwel de verkoop aan BNP Paribas toch kunnen laten doorgaan of die ervoor zorgen dat het proces niet wordt vertraagd.

    De Belgische Fortis-activiteiten zijn op dit ogenblik voor bijna 100 procent in handen van de overheidsholding FPIM (Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij) (FPIM). Een mogelijke piste zou zijn dat de FPIM in de plaats van BNP Paribas de nodige maatregelen neemt die nodig zijn voor de integratie met BNP Paribas. De effectieve verkoop zou dan pas later volgen.

    Eerder op de dag zei Mischaël Modrikamen, de advocaat die de procedure aanspande, tijdens een debat op de Franstalige tv-zender RTBF dat het arrest ook tot gevolg kan hebben dat de verkoop van de Fortis-activiteiten aan de Nederlandse staat wordt teruggeschroefd. Volgens het arrest moeten de aandeelhouders van Fortis uiterlijk in februari 2009 de verkoop aan Nederland en aan BNP Paribas goed- of afkeuren.

    Voor de Belgische overheid staat er veel op het spel. Haakt BNP Paribas in tussentijd af, dan komt dit erop neer dat ,,de staat wordt gegijzeld", aldus een bron in Belgische beleidskringen. In Den Haag liet het ministerie van Financiën vrijdagavond weten dat, wat hen betreft, de verkoop van ABN Amro en de Nederlandse bank- en verzekeringstak aan de Nederlandse staat ,,gesloten" is en dus juridisch onomkeerbaar.
  10. tourder 14 december 2008 20:23
    quote:

    Stuifka schreef:

    Op dit ogenblik bekijken experts van de Belgische overheid vijf tot zes juridische scenario's om de verkoop aan BNP Paribas te deblokkeren, zegt een ingewijde, ,,het ene al uitzonderlijker dan het andere".

    Ze roepen gewoon de noodtoestand uit in België.
  11. [verwijderd] 15 december 2008 00:25
    Volgens het Ministerie is de deal voor Nederland gesloten en onomkeerbaar. Als blijkt dat de wettelijke regelingen niet zijn toegepast bij deze dael dan is het wel degelijk terug te draaien ( vernietigbaar ). Tekenend is dat er tot op heden totaal geen openheid van zaken is gekomen van het Ministerie over de werkeljke gang van zaken in het beruchte weekend. Angst voor de rechtzaken??

    PS zouden wij deze Modrikamen niet kunnen nationaliseren, is een stuk effectiever dan onze Peter Paul. Zelfs na het bekend worden van het Belgische vonnis wilde PP de Vries de Nederlandse overheid nog in bescherming nemen.
  12. [verwijderd] 15 december 2008 01:20
    Het moet niet veel gekker worden!

    citaat uit onderstaand artikel:
    Dit open conflict lijkt een zelden geziene test voor de scheiding der machten. Voor Fortis betekent dat wat een kans was om over een aantal zaken opnieuw te onderhandelen, door een 'vastberaden overheid' uitdraait op een verliessituatie voor iedereen.

    De Standaard 15/12/08

    Overheid wil Fortis-rechter wraken

    BRUSSEL - De Belgische overheid haalt het grof geschut boven in de zaak-Fortis. Ze wil raadsheer Blondeel laten wraken en de verkoop van Fortis Bank tot elke prijs doordrukken.

    Van onze redacteur

    De zaak-Fortis draait uit op een open conflict tussen gerecht en overheid, nadat het Brusselse hof van beroep vrijdagavond de verkoop van Fortis Bank aan BNP Paribas voor 65 dagen bevroren heeft. De overheid zou gebruik maken van de wettelijke mogelijkheid die minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) heeft om de procureur-generaal bij het Hof van Cassatie te vatten in deze zaak. Daarom werd Vandeurzen in het weekend officieel niet betrokken bij sommige beraadslagingen, zodat hij 'onpartijdig' bleef.

    De procureur-generaal bij Cassatie zou op zeer korte termijn (in theorie vandaag al) moeten nagaan of er in de aanloop naar het arrest van vrijdagavond en tijdens de totstandkoming ervan onregelmatigheden zijn gebeurd. Zijn verslag zou kunnen dienen om een voorziening in Cassatie in te leiden, maar ook om raadsheer Paul Blondeel, de voorzitter van de 18de kamer bij het hof van beroep die het arrest uitsprak, te laten wraken. Eén element daarbij is dat in het arrest staat dat het in openbare zitting is voorgelezen, wat niet het geval was. Dat laatste is het gevolg van een conflict dat vrijdag losbarstte tussen het hof van beroep en de overheid. De overheid 'voelde' toen al dat een ongunstig arrest in de maak was en stond klaar met een verzoek om raadsheer Blondeel te laten wraken. Die had intussen zijn arrest echter al gewezen.

    De overheid is ook van plan om een derdenverzet in te dienen tegen het arrest in verband met de opgelegde dwangsom van 5 miljard euro. Die moet betaald worden als het verbod om in de komende twee maanden een pakket van 50% plus één aandeel in Fortis Bank België door te verkopen, niet nageleefd wordt. De dwangsom geldt voor de overheid en de staatsholding FPIM. De staat stelt dat hij geen partij was in het arrest en gaat daarom in derdenverzet. Dat verzet komt normaal bij dezelfde kamer en raadsheren terecht.

    Het derdenverzet en de interventie van de procureur-generaal bij Cassatie zouden allebei stappen zijn 'die op zeer korte termijn komaf maken met het arrest', waardoor Fortis Bank België zeer snel verkocht zou kunnen worden aan BNP Paribas. Een variant op de strategie van wat advocaat Mischaël Modrikamen gisteren 'de vlucht vooruit' noemde, is het doorverkopen van de aandelen-Fortis Bank België die niet geblokkeerd zijn. 'De overheid wil de zaak het koste wat het kost doordrukken, alles moet wijken, ook onafhankelijke raadsheren. Dan had men even goed een militaire rechtbank type Guantanamo kunnen inschakelen', klonk het geschokt. Anderen zegden dat het hof absoluut zijn visie had willen doordrukken.

    Dit open conflict lijkt een zelden geziene test voor de scheiding der machten. Voor Fortis betekent dat wat een kans was om over een aantal zaken opnieuw te onderhandelen, door een 'vastberaden overheid' uitdraait op een verliessituatie voor iedereen.

    Blz. 2 commentaar. Blz. E1-E3 dossier.
    Pascal Dendooven

    www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?...
  13. Miskoop 15 december 2008 03:06
    quote:

    pielsje schreef:

    het begint echt zielig te worden nu...

    laat de laatste de mohikanen gewoon stoppen, de deal is rond
    wat een zielige vertoning dit

    Gaat erom of de staat zich aan de wet, ondernemingsrecht heeft gehouden, zoniet dan hebben ze pech.
  14. [verwijderd] 15 december 2008 03:19
    quote:

    Miskoop schreef:

    [quote=pielsje]
    het begint echt zielig te worden nu...

    laat de laatste de mohikanen gewoon stoppen, de deal is rond
    wat een zielige vertoning dit

    [/quote]

    Gaat erom of de staat zich aan de wet, ondernemingsrecht heeft gehouden, zoniet dan hebben ze pech.
    inderdaad. Het is een zielige vertoning van de belgische regering, maar ook een illegale. Althans zo lijkt het nu. Als dat zo blijft dan moet de deal wel worden teruggedraaid en kan Fortis holding best ineens veel meer waard zijn (en het aandeel daarmee ook). Dan komt natuurlijk de vraag: hoe wordt dat dan precies opgelost, want mensen die na 3 oktober hebben verkocht zullen zich dan behoorlijk bekocht worden.

    Kortom het einde van het juridische getouwtrek is nog lang niet in zicht.
  15. [verwijderd] 15 december 2008 09:21
    quote:

    henkbres75 schreef:

    Kortom het einde van het juridische getouwtrek is nog lang niet in zicht.
    Leterme komt een beetje over als een Kind die zijn zin niet krijgt, onder het mom van je kunt wel gelijk hebben maarrr ... ik vind van niet.

    Dus als je niet kunt winnen volgens de regels ,
    Dan ... pas je de regels aan tot .... je wint.

    ""Eén element daarbij is dat in het arrest staat dat het in openbare zitting is voorgelezen, wat niet het geval was.""

    Lees en huiver :

    ""Een variant op de strategie van wat advocaat Mischaël Modrikamen gisteren 'de vlucht vooruit' noemde, is het doorverkopen van de aandelen-Fortis Bank België die niet geblokkeerd zijn. 'De overheid wil de zaak het koste wat het kost doordrukken, alles moet wijken, ook onafhankelijke raadsheren. Dan had men even goed een militaire rechtbank type Guantanamo kunnen inschakelen', klonk het geschokt".
    www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?...

  16. TraderRon 15 december 2008 09:33
    Belgie kunnen we ondertussen officieel een bananenrepubliek noemen.
    Daarnaast is het aandeel BNP ook aardig aan het inzakken 40,7 RT vandaag nog onder de 40?

    Ik vraag me echt af of die aandeelhouders er echt op zitten te wachten op een nieuwe aandeelaangifte.

    Als die vrijdag tegen stemmen wat dan?
    Kan BNP dan nog wel Fortis overnemen.
    Het wordt een spannend weekje.
  17. DirkDeNeu 15 december 2008 09:47
    quote:

    pielsje schreef:

    sorry: nieuwkomers nee!
    oude aandeelhouders ja!
    hoe groot kan je onzin nog worden. Een aandeelhouder is een aandeelhouder.

    Als jij met je auto van links een aanrijding veroorzaakt met een jonger iemand, dan zeg je toch ook niet "ik heb m'n rijbewijs al 20 jaar, dus je moet je mond houden".

    Volgens mij ben je de weg kwijt, je lijkt Bos wel.
26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 mei

    1. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (Jap)
    2. Investeringen maart (NL)
    3. Consumentenvertrouwen mei (NL)
    4. Ackermans & Van Haaren Q1-cijfers
    5. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (Dld)
    6. Ahold Delhaize - beleggersdag
    7. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (eurozone)
    8. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (VK)
    9. Aalberts - jaarvergadering
    10. Turkse centrale bank - rentebesluit
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht