Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

Ageas BE0974264930

Laatste koers (eur)

43,040
  • Verschill

    +0,140 +0,33%
  • Volume

    238.590 Gem. (3M) 415,8K
  • Bied

    -  
  • Laat

    -  
+ Toevoegen aan watchlist

"Als BNP Paribas afhaakt, dan wordt het makke

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. diversiongeoff 19 februari 2009 08:39
    "Als BNP Paribas afhaakt, dan wordt het makkelijker"

    Bron:
    www.trends.be/nl/economie/bedrijven/4...

    Karel De Boeck (CEO Fortis): "Als BNP Paribas afhaakt, dan wordt het makkelijker"
    18/02/2009 13:00

    Karel De Boeck moet als CEO van Fortis Holding mee op zoek naar een nieuwe deal die een "ja, ja, ja" op een nieuwe algemene vergadering mogelijk moet maken. Want alleen zo kan een duurzame oplossing voor Fortis gevonden worden.

    De redactie van Trends stelde gedelegeerd bestuurder De Boeck enkele vragen:

    Over nieuwe onderhandelingen met Nederland

    De Boeck: "Misschien is het nog het gemakkelijkst om ook Nederland te betrekken bij die onderhandelingen. Tot nog toe hebben we dat voor ons uitgeschoven, maar je voelt dat daar waarde ligt, ook zonder dat we daarvoor processen moeten voeren. We moeten bijvoorbeeld proberen om de opbrengst van de MCS (mandatory convertible securities, een complex financieel product waarbij de Fortis Holding - krachtens een overeenkomst met Fortis Bank Nederland - eind 2010 een mogelijke vordering heeft met een waarde van maximaal 2 miljard euro, nvdr) veilig te stellen. Daar geven we best nu een oplossing aan. Bovendien valt er met de Nederlandse staat ook nog te praten over minstens enkele andere kleinigheden en misschien ook grotere zaken. Het lijkt me de beste oplossing dat we met Nederland in één keer een afrekening voor alles maken."

    "Wij sluiten ook niet uit dat we de Fortis Verzekeringen Nederland tergukopen. Vandaag heeft de holding hiervoor echter niet de financiële middelen. Maar om tot een nieuwe deal voor het geheel te komen, willen we liefst de bestaande bouwonderdelen herschikken."

    Over de strategie als BNP Paribas afhaakt

    De Boeck: "Ook dan blijven de verzekeringen de kern waarop we waarde willen creëren. En misschien is onze vrijheid dan wel groter. Als je maar met twee partijen bent, Fortis Holding en de Belgische Staat, is het eigenlijk gemakkelijker om tot een goed compromis te komen. We kunnen bijvoorbeeld 25 procent van de verzekeringen aan Fortis Bank verkopen. Of je kunt met de gestructureerde kredieten wat creatiever zijn. We kijken daarvoor naar de manier waarop de Nederlandse overheid de rommelkredieten uit ING heeft gehaald. De Nederlandse regering geeft een garantie, waarbij de nominale staatsschuld niet wordt opgedreven. Deze oplossingen zijn later, toen er meer inspiratie was, op tafel gekomen. Maar waarom zouden ook wij daar in België geen gebruik van kunnen maken?

    De staat verliest ook niet meer de minwaarde die hij nu heeft op zijn aandelen BNP Paribas die hij kreeg voor de verkoop van Fortis Bank"

    Over het risico dat de Staat de Holding laat vallen

    De Boeck: "De overheid en BNP Paribas kunnen ons houden aan de contracten van begin oktober. Ons laten vallen is politiek wat moeilijk, maar ik kan erin komen dat de overheid, na de beslissing van vorige week, het gevoel heeft dat de aandeelhouders van Fortis Holding bijten in de hand die de Staat hen aanreikte. Het was niet BNP Paribas, maar de overheid die de verbeterde oplossing mogelijk maakte."

    C.D.C./D.K.
  2. [verwijderd] 19 februari 2009 08:47
    quote:

    Trikkie Dikkie schreef:

    Ik heb al eerder gezegd: BNP aast op schadevergoeding als ze buiten spel worden gezet!

    Daarom moeten ze ook zelf afhaken, dit hadden ze ook beloofd te doen bij een nee-stem.
  3. [verwijderd] 19 februari 2009 08:50
    quote:

    mavno schreef:

    [quote=Trikkie Dikkie]
    Ik heb al eerder gezegd: BNP aast op schadevergoeding als ze buiten spel worden gezet!
    [/quote]
    Daarom moeten ze ook zelf afhaken, dit hadden ze ook beloofd te doen bij een nee-stem.
    Hmmmm, stoelendans in volle gang!
  4. Kaiser 19 februari 2009 09:38
    Prot (BNP Paribas): 'Fortis is geen vitaal project'

    'Het Fortis-project kan een mooie opportuniteit betekenen, maar is geen vitaal project.' Dat zei Baudouin Prot, CEO van BNP Paribas, op een persconferentie over de jaarresultaten van de Franse bank die momenteel in Parijs plaatsvindt.
    (tijd/l'echo) - 'BNP voelt zich, menselijk gesproken, nauw verwant met de ploegen van Fortis. Beide zijn gebonden door een protocol dat de 28ste afloopt, een datum die met rasse schreden nadert', zei Prot nog.

    BNP Paribas gaf eerder te kennen dat het zijn engagementen ten aanzien van Fortis tot 28 februari zal respecteren. Om eventuele onderhandelingen niet te bemoeilijken wordt intussen een radiostilte in acht genomen.

    AC/JL
  5. [verwijderd] 19 februari 2009 11:19
    Maar De Standaard ziet dat lichtjes anders dan De Tijd:

    De Standaard: donderdag 19 februari 2009
    Fortis bepleit nieuwe oplossing bij regering
    DossierFortis
    BRUSSEL - Fortis Holding bepleitte gisterenavond een alternatieve oplossing voor het dossier-Fortis bij de overheid. Dat gaat uit van een 'standalone' van de Fortis Bank (DS 18februari). Eerder in de namiddag was zo'n scenario al doorgesproken met vertegenwoordigers van de aandeelhouders van Fortis Holding.

    De contouren van het plan zagen er gisterenavond als volgt uit: Fortis Holding zou 25 procent van Fortis Insurance Belgium verkopen aan Fortis Bank. Voor de toxische kredieten werd dezelfde oplossing naar voren geschoven als de Nederlandse overheid bij ING hanteerde. De toxische kredieten zouden niet meer in een apart vooraf te financieren vehikel ondergebracht worden. In plaats daarvan zouden ze geïsoleerd blijven binnen de bank en gewaarborgd worden door de overheid en door Fortis Holding.

    Sommigen wezen erop dat Fortis Holding dan weer een belang van 25 procent van Fortis Bank van de overheid zou kunnen overkopen en een optie onderhandelen over de rest.

    Ceo Karel De Boeck van Fortis Holding zei gisteren in een gesprek met de online redactie van Trends dat het wellicht makkelijker onderhandelen is zonder BNP Paribas. 'Tussen twee partijen is het gemakkelijker dan tussen drie. En als BNP Paribas afhaakt, zit de overheid ook niet op de minwaarde van de aandelen BNP Paribas', zei De Boeck. Die minwaarde varieert de jongste weken in een vork van 4 tot 5miljard euro. De overheid ruilt immers haar aandelen Fortis Bank voor aandelen BNP Paribas tegen 68 euro, maar dat aandeel noteert op de beurs slechts 24 euro.

    De Boeck pleit ook voor een algemene regeling met Nederland. Er zijn verschillende kwesties te bespreken. Het minimum is een vordering van 2miljard euro op de Nederlandse overheid. In het meest optimistische scenario krijgt Fortis opnieuw greep op de Nederlandse verzekeringen.

    De pleidooien voor een standalone voor Fortis Bank zijn de jongste dagen aangewakkerd nu blijkt dat ondanks het 'neen' op de aandeelhoudersvergadering de liquiditeitssituatie bij Fortis Bank onder controle blijft. De vraag is of ook de overheid daarin een opportuniteit onderkent.

    Vandaag presenteert BNP Paribas zijn jaarcijfers en is het uitkijken wat de Fransen zeggen over Fortis Bank. Tot op vandaag hebben ze zéér hard onderhandeld ondanks het feit dat ze een koopje doen. Beide banken, die eerder al met elkaar wilden fuseren, sluiten heel goed bij elkaar aan. Als de overname doorgaat, komen de bedrijfsklanten terug naar de tandem Fortis Bank/BNP Paribas en steekt de Franse bank een mooie overnamebonus op zak. BNP Paribas eist die bonus volledig zelf op. BNP Paribas is alvast niet enthousiast over de standalone-berichten die opduiken.

    De hamvraag is of de overheid nog bereid is om haar schouders onder alternatieve plannen te zetten. De overheid heeft het gevoel dat ze zich al maximaal heeft ingezet voor het dossier, maar totnogtoe op weinig dank heeft kunnen rekenen.

    In december was er de regeringscrisis en nu wijst alles erop dat Luc Coene, de voorzitter van de pilootgroep van de bankencrisis, naast het gouverneurschap van de Nationale Bank zal grijpen wegens het dossier-Fortis. Frustratie en ergernis alom dus.

    De overheid had zich ook ver geëngageerd om van de aandeelhouders een 'ja' te verkrijgen en greep daar uiteindelijk nipt naast. Wellicht is dat vooral te wijten aan de stugge houding van BNP Paribas dat niet wou meedoen aan de verzoeting van de deal. De overheid ziet dat echter zo niet. Zij lijkt het de aandeelhouders van Fortis Holding aan te wrijven. Dat aandeel was tot voor kort het goedehuisvaderaandeel bij uitstek en mocht in geen beleggingsportefeuille ontbreken.

    'We kunnen hier wel allerlei geloofwaardige alternatieve plannen bedenken, maar de realiteit is dat we geen greep hebben op wat de overheid en BNP Paribas al dan niet onder elkaar afspreken', luidde het gisteren bij een van de toponderhandelaars.

    (pdd, ste)

    En dan De Tijd:
    Fortis-top houdt deur open voor BNP Paribas
    Premier Herman Van Rompuy (CD&V) is er woensdag in geslaagd de raad van bestuur van de Fortis-holding ervan te overtuigen dat een standalonescenario voor Fortis Bank België niet de ideale oplossing is voor de groep. De Fortis-holding blijft bereid zowel met de overheid als met BNP Paribas te praten over een uitweg in het dossier.
    (tijd) - Dat bleek na afloop van het onderhoud dat premier Herman Van Rompuy gisteren had met de drie bestuurders van de Fortis-holding.

    Voorafgaand aan dat gesprek had Karel De Boeck, de gedelegeerd bestuurder van de holding, in het weekblad Trends al laten uitschijnen dat het ‘makkelijker is tot een compromis te komen’ als alleen nog met de Belgische staat hoeft te worden gepraat.

    Hoewel die uitspraken nadien enigszins werden genuanceerd, was het duidelijk dat de top van de Fortis-holding zich tijdens het onderhoud met de premier zou profileren als voorstander van een standalonescenario voor Fortis Bank. Fortis Bank zou daarbij in handen blijven van de Belgische overheid en praten met BNP Paribas zou niet meer hoeven.

    Volgens bronnen dicht bij het dossier zou men zich daarbij ook hebben gebaseerd op een rapport van het consultancybureau
    McKinsey, dat zo’n standaloneverhaal realistisch acht en de waarde van Fortis Bank een pak hoger zou schatten dan wat BNP Paribas bereid zou zijn op tafel te leggen.

    Uiteindelijk is Van Rompuy er toch in geslaagd het Fortis-trio ervan te overtuigen dat een standalonescenario voor de bank misschien niet de beste manier is om tot een oplossing te komen.

    ‘De holding zou het nog veel moeilijker krijgen als men de lasten met zijn tweeën in plaats van met zijn drieën zou moeten dragen’, was de boodschap die Van Rompuy gisteren meegaf.

    Jozef De Mey, de nieuwe voorzitter van de Fortis-holding benadrukte na afloop van de gesprekken dat men bij de holding nogsteeds bereid is met alle partijen aan tafel te zitten.
    PS/WVDV
    23:30 - 18/02/2009 Copyright © De Tijd
  6. [verwijderd] 19 februari 2009 11:51
    BNP Paribas en Fortis houden hoop op nieuwe deal
    19-02-2009 11:31:00
    AMSTERDAM (Dow Jones)--Chief executive Baudouin Prot van BNP Paribas heeft nog steeds hoop dat de Belgische bankactiviteiten van Fortis Holding kunnen worden overgenomen voordat de overeengekomen transactie afloopt op 28 februari. Dat zegt de topman van de Franse bank donderdag.

    "Per definitie is er nog enige hoop, aangezien de transactie geldig is tot 28 februari", zegt Prot.

    Ook Fortis-voorzitter Jozef de Mey ziet een goede kans dat Fortis en BNP tot overeenstemming kunnen komen over de verkoop van de banktak, schrijft het Belgische dagblad De Tijd donderdag in een interview met de nieuwe Fortis-topman.

    De Mey noemt een nieuwe overeenkomst met de Belgische regering en met BNP Paribas als zijn eerste prioriteit.

    "Ik denk dat de kans groter is dan 1 op 2", aldus De Mey in het dagblad. De voorzitter wil geen tijdspad aanduiden en benadrukt dat het tijd zal kosten om de aandeelhouders van Fortis aan boord te krijgen voor een nieuwe deal. "Ik denk niet dat we halsoverkop, koste wat kost, in 12 of 24 uur een nieuw akkoord moeten hebben. We moeten dat rustig doen. Als we een akkoord behalen, kunnen we het ons niet veroorloven weer een neen te krijgen van de aandeelhouders,' stelt De Mey tegenover de Belgische krant.

    BNP Paribas-CEO Prot roept Fortis-aandeelhouders op om rekening te houden met de economische realiteit, die zo'n verwoestende impact heeft gehad op de financiele sector, en op banken zoals Fortis in het bijzonder.

    Prot zei verder dat BNP geen schadevergoeding zal eisen of hoeven betalen, als de overeenkomst uiteindelijk niet doorgaat.

    Fortis-aandeelhouders stemden op 11 februari tegen de transacties van het Fortis-bestuur met de Belgische en Nederlandse overheden, waardoor de geplande verkoop van de bankactiviteiten aan BNP Paribas werd geblokkeerd.

    Door Nicolas Parasie, Anna Marij van der Meulen en Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715201; archie.vanriemsdijk@dowjones.com
7 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 mei

    1. China inkoopmanagersindex diensten april
    2. PostNL Q1-cijfers
    3. Siemens Healthineers Q1-cijfers
    4. TKH Q1-cijfers
    5. Dui inkoopmanagersindex diensten april (def)
    6. EU inkoopmanagersindex diensten april (def) 52,9
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. EU producentenprijzen maart
    9. Tyson Foods Q1-cijfers
  2. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht