Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Marcel Tak - Hef pensioenfondsen op!

114 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 maart 2009 11:33
    Ons systeem wordt wereldwijd geprezen als een van de beste ter wereld. Het systeem is volgens mij niet fout, maar de uitvoering is zeer gebrekkig. Pensioenfondsen zijn veel zwaarder in aandelen gaan beleggen omdat deze op langere termijn een hedge tegen inflatie zouden zijn en hogere rendementen laten zien, maar met hogere rendementen gaan ook hogere risico's gepaard. Verder verbaast het mij dat pensioenfondsen zich in de goede tijden niet hebben afgedekt tegen extreme dalingen in aandelen en rente. Ik ben het dus eens met het feit dat er iets aan de gedwongen winkelnering kan worden gedaan, want slechte uitvoerders worden nu niet bestraft en daar wordt de burger de dupe van. Maar het afschaffen van pensioenfondsen is volgens mij niet de oplossing.
  2. [verwijderd] 12 maart 2009 11:44
    Wat betreft de kritiek ben ik het eens met de schrijver. Toen ik mij bewust werd, na 2003 pas, van het feit dat mijn pensioen uit beleggingen zou worden betaald en men daarna met een leuke brief meedeelde dat er weer geïndexeerd werd, kreeg ik het spaans benauwd. Nu bereid ik kennissen rondom de leeftijd van 60 en ouder voor op een terugschroeving van het pensioen van zeker 10%. De bestuursvoorzitter van het ABP wrong zich in alle bochten om maar niet te hoeven zeggen dat de dekkingsgraad nu lager dan 90% is en zoals gewoonlijk denkt men dat de toekomst alles oplost. Overigens, wie een goed plan bedenkt voor een pensioenregeling kan rekenen op eeuwige roem en een doctorstitel. Het voorstel om zelf verplicht met toezicht te zorgen voor de oudedagsvoorziening heeft mijn steun want dan pas wordt men zich bewust dat men met geld moet leren omgaan.

  3. [verwijderd] 12 maart 2009 11:48
    Beste Marcel, je hebt volkomen gelijk, ons systeem van gedwongen winkelnering per bedrijfstak en de krankzinnige cyclusversterkende premieholidays cq bijstortingen...te gek voor woorden.
    Nou nog een voldoende intelligent kamerlid vinden dat hiervoor op de zeepkist klimt. Dat zal niet makkelijk zijn......
  4. [verwijderd] 12 maart 2009 11:53
    Wel eens van politieke motivaties gehoord. Uiteindelijk is het gewoon roof en komt het ten goede aan de overheid die er weer leuke projectes mee kunnen financieren (lees: over de balk smijten).

    Ieder kind kan dat verzinnen en daarom zullen de meeste volwassen dat ook zeker wel gedaan hebben.

  5. [verwijderd] 12 maart 2009 11:56
    "Uiteraard is er een verplichte overlijdensverzekering gekoppeld aan deze rekening."

    Want? Dat zit nu als zelfs niet verplicht in een pensioenfonds.

    "Bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd geldt de gemiddelde levensverwachting als uitgangspunt en volgt op basis daarvan de maandelijkse uitkering."

    En wie bepaald de hoogte van die uitkering?

    "Er is een vrije keus tussen deelname aan beleggingsfondsen (het oude ABP kan zich daartoe omvormen), aandelen, spaarrekening (staats)obligaties en/of gestructureerde producten. Iedereen kan die vorm kiezen die bij zijn risicoprofiel past. Uiteraard is er een verplichte overlijdensverzekering gekoppeld aan deze rekening."

    Het vrijgeven van een dergelijke rekening voor speculeren in individuele aandelen is vragen om problemen.

    Tesamen met het 2e punt.

    Wat nu als er op pensioendatum veel te weinig of bijna niets meer in je eigen pot zit? Hoe hoog wordt het pensioen? En wie berekend dat?

    "De overheid vervolgt de uitkering bij een langer dan gemiddelde levensduur. Overlijdt de deelnemer eerder overlijdt, dan vervalt het overgebleven bedrag aan de staat."

    Dit is wel een interessante oplossing voor het collectief maken van langlevenrisico. Maar dan komt de vraag weer terug, hoe hoog is de uitkering?
  6. [verwijderd] 12 maart 2009 11:58
    het is onverantwoordelijk om mensen zelf te laten kiezen voor beleggen -obli-sparen: als zij hun pensioen vergokken draait de staat toch op voor hun levensonderhoud of wil je ze laten zwerven?.

    abp is klungelbelegger.
  7. [verwijderd] 12 maart 2009 11:58
    quote:

    jonas_plume schreef:

    Ergo, zoals dit in vele landen al het geval is (Australie, zelfs VS).
    Nederland is zoals gewoonlijk ontransparant en verouderd.
    Juist in de VS natuurlijk. Gevolg is wel relatief grote armoede onder grote groepen ouderen...
  8. [verwijderd] 12 maart 2009 12:00
    Helemaal mee eens!!!!
    Pensioen moet je gewoon zelf kunnen doen!
    De oplossing die dan ook in de tekst staat ben ik het helemaal mee eens, maar wie gaat het de heren van de wet vertellen..?? ABP wordt eens wakker!!

    Ik ben in elk geval voor.
    Indien het pensioen verlies krijgt dan mag de betaler meer betalen, hebben ze dikke winsten dan zijn die er niet in terug te vinden... rara hoe werkt dit logge apparaat. Tijd voor een marktwerking in deze en een goed systeem met concurrentie!
  9. [verwijderd] 12 maart 2009 12:06
    Simpel denken lukt niet meer in Nederland omdat er teveel simpele ambtenaren zijn die simpel van geest zijn.
    In der Kunst der Beschränkung zeigt sich der wahre meister....zegt de Duitser.
    En die "meisters" missen we overal.
    gr.fes
  10. sjaak1918 12 maart 2009 12:08
    Top, goed stuk!
    Als de hele financiële wereld doldraait en het ene gat met het andere probeert te dichten, houdt Marcel Tak overzicht.
    Direct uitvoeren!
  11. TG01 12 maart 2009 12:14
    Het beoogde doel is in principe Banksparen . correct..?
    Maar dan inclusief een opheffen van de pensioenverplcihting zoals die nu geld voor bepaalde groepen werknemers..
  12. forum rang 10 bp5ah 12 maart 2009 12:18
    Pesioenfondsen zouden niet opgeheven moeten worden, ze moeten minder speculatief bedrijf voeren ( lees : pensioen opbouwen i.p.v. afbouwen ).

    Gr.

    Dirk
  13. [verwijderd] 12 maart 2009 12:27
    quote:

    jonas_plume schreef:

    Ergo, zoals dit in vele landen al het geval is (Australie, zelfs VS).
    Nederland is zoals gewoonlijk ontransparant en verouderd.
    Geweldig systeem in de VS, heel transparant. Al die mensen met hun 401k, die nu meer een 201k is. Je kunt meteen zien dat je pension gehalveerd is. Helemaal wordt je genaaid als je je hele leven hebt gewerkt bij Enron of een van de bedrijven die Enron overgenomen heeft. Die mensen zijn hun hele pensioen kwijt geraakt.
  14. [verwijderd] 12 maart 2009 12:33
    quote:

    BJL schreef:

    [quote=jonas_plume]
    Ergo, zoals dit in vele landen al het geval is (Australie, zelfs VS).
    Nederland is zoals gewoonlijk ontransparant en verouderd.
    [/quote]

    Juist in de VS natuurlijk. Gevolg is wel relatief grote armoede onder grote groepen ouderen...
    Precies, want in de praktijk zal blijken dat grote groepen niet gaan sparen, maar nu alles opmaken.
  15. forum rang 7 ffff 12 maart 2009 12:39
    Marcel Tak schrijft:

    Doe dat in de vorm van een verplichte pensioenrekening, waarop maandelijks een bedrag moet worden gestort. Iedereen bepaalt zelf of hij met dat bedrag uitsluitend wil sparen, beleggen of beiden wil combineren.

    Er is een vrije keus tussen deelname aan beleggingsfondsen (het oude ABP kan zich daartoe omvormen), aandelen, spaarrekening (staats)obligaties en/of gestructureerde producten. Iedereen kan die vorm kiezen die bij zijn risicoprofiel past.....

    Marcel,

    Ik vind je "oplossing" totaal géén oplossing. Wat je feitelijk doet is het probleem verplaatsen.

    Al 35 jaar geleden kwam ik erachter dat je het beste ZELF je pensioen opbouwt en beheert. Dat scheelt fortuinen aan beheersvergoedingen, jaar op jaar de rente en dat 35 jaar lang.

    Kortom: Ik hoor bij die zeldzame Nederlanders die een EIGEN pensioenfonds hebben: Een zogenaamde Stichting Pensioenfonds..... Tegenwoordig mag dat niet meer van de Nederlandse staat.

    Oké; dat fonds was een gouden greep en nog nooit spijt van gehad.

    Maar: Nou moeten we niet onnozel doen: Dat fonds, die Stichting, dus eigenlijk iedere pensioenspaarder moet nu 35 jaar lang gaan beslissen wat hij met dat geld in zijn pensioenpot, in zijn Stichting in mijn geval gaat doen.

    En......nu komt de aap uit de mouw: Hij stuit op PRECIES dezelfde problemen als de pensioenfondsbeheerders de afgelopen 30 jaar.

    Jouw artikel , en je zult dat toch moeten toegeven, wordt geschreven in een tijd, dat "iedereen" moord en brand schreeuwt over de prestaties van de pensioenfondsen. INEENS hadden pensioenfondsen NIET in hedgefunds, niet in gestructureerde producten, NIET in aandelen niet in Amerikaanse obligaties mogen beleggen. Alleen hoorde je daar 33 jaar relatief weinig over en de laatste twee jaar heeft plots iedereen het licht gezien en weet men, uiteraard achteraf, wat ABP, Shell pensioenfonds en al die andere honderden pensioenfondsen hadden moeten doen.

    Alsof al die Nederlanders als ze precies zoals ik OOK een eigen pensioenfondsje hadden gehad....het beter gedaan zouden hebben.

    Dat is maar helemaal de vraag. Nu de indexen zo laag staan en er zoveel onbetaalde rekeningen in de bankboekhoudingen tevoorschijn komen, nu weet men het plots.

    Ik vind je "oplossing" niets waard omdat je enkele en alleen "het beleggingsprobleem voor de pensioenopbouw" verschuift van de pensioenfondsen naar het individu. En dan heb ik toch een vermoeden dat iedere individuele Nederlander het niet bar veel beter gaat doen dan het pensioenfonds.

    Wat natuurlijk WEL geldt is dat het allemaal enorm veel goedkoper kan. Als je ziet wat een pensioenfonds aan kosten inhoudt en als je ziet wat je zelf betaalt scheelt dat enorm. Maar....dan moet je er ook weer je tijd insteken en 99,9 procent van de Nederlanders heeft daar helemaal geen zin in. Dus geven ze het geld, de pensioenpremie weet uit handen en zijn we weer precies waar we begonnen zijn.....

    Je verhaal klinkt aardig, maar hoe langer en dieper je erover nadenkt, hoe meer je beseft dat het nauwelijks iets oplost. Hooguit voor de mensen die het "allemaal" zelf zouden willen doen.

    Wellicht wil je eens reageren op een pensioenspaarder die het al 35 jaar deed zoals jij het idealiter voorstelt.

    Peter

  16. [verwijderd] 12 maart 2009 12:44
    Prima stuk!

    Het is toch van de zotte dan anderen profiteren en gokken met je geld!

    Het gemiddelde rendement van pensioenfondsen over 30 jaar is bedroevend laag!

    Het grote probleem is ook hier weer het bonus systeem haal jij meer rendement als je collega jaja krijg je meer bonus,wat maakt het uit dat het geld van een ander is,je bonus dat is belangrijk!

    Een beter maatschappij begint bij de overheid!

    Groetjes Alex

  17. TG01 12 maart 2009 13:05
    quote:

    ffff schreef:

    Je verhaal klinkt aardig, maar hoe langer en dieper je erover nadenkt, hoe meer je beseft dat het nauwelijks iets oplost. Hooguit voor de mensen die het "allemaal" zelf zouden willen doen.

    Maar die mensen mogen nu niet.. en die vrijheid om daarvoor te kiezen zouden ze wel moeten hebben..
114 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.854
AB InBev 2 5.311
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 47.273
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 9.055
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 167
ADMA Biologics 1 32
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.717
Aedifica 2 844
Aegon 3.257 320.409
AFC Ajax 537 7.029
Affimed NV 2 5.802
ageas 5.843 109.785
Agfa-Gevaert 13 1.900
Ahold 3.536 74.034
Air France - KLM 1.024 34.396
AIRBUS 1 2
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.779
Alfen 13 17.526
Allfunds Group 3 1.239
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 342
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.779
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.822 240.564
AMG 965 126.748
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.527
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 384
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.205
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 322
Arcadis 251 8.630
Arcelor Mittal 2.024 318.786
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 272
arGEN-X 15 9.193
Aroundtown SA 1 189
Arrowhead Research 5 9.316
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.789
ASML 1.762 77.871
ASR Nederland 18 4.165
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 347
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.818
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.683

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 mei

    1. Consumentenvertrouwen juni (Dld)
    2. Consumentenvertrouwen mei (Fra)
    3. ASR jaarvergadering
    4. Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
    5. Inflatie mei, vlpg (Dld)
    6. OCI jaarvergadering
    7. Federal Reserve - Beige Book (VS)
    8. HP Q2-cijfers (VS)
    9. Salesforce Q1-cijfers (VS)
  2. 30 mei

    1. Azerion Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht