Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

ASM International NL0000334118

Laatste koers (eur)

621,800
  • Verschill

    +12,000 +1,97%
  • Volume

    79.001 Gem. (3M) 143,3K
  • Bied

    -  
  • Laat

    -  
+ Toevoegen aan watchlist

Topman ASMI Chuck del Prado bungelde even

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Sjaako 16 april 2009 09:54
    www.fd.nl/artikel/11421663/topman-asm...
    16 april 2009, 8:05 uur | FD.nl
    Door: Pieter Couwenbergh en Joost van Mierlo
    De commissarissen van ASMI hebben topman Chuck del Prado begin dit jaar ontslag aangezegd, maar zijn daar een maand later op teruggekomen, vooral onder druk van grootaandeelhouder Arthur del Prado, vader van Chuck.

    Het intrekken van het voorgenomen ontslag was voor een van de zes commissarissen, Leon van den Boom, reden om per direct op te stappen.
    Dit blijkt uit een rondgang langs ingewijden en betrokkenen bij de Nederlandse chipmachinemaker. Voorzitter Mickey Harley van hedgefonds Fursa, dat de afgelopen jaren als aandeelhouder actief de koers van ASMI wilde bijsturen, zegt desgevraagd: 'Wij zijn geïnformeerd door meerdere bronnen, onder wie buitenlandse commissarissen bij het bedrijf, dat de raad van commissarissen intensieve discussies heeft gevoerd over het functioneren van Chuck.'

    Del Prado frustreerde overname

    Harley zegt te hebben begrepen dat de raad besloot Chuck te ontslaan vanwege 'tegenvallende prestaties en vanwege het feit dat hij een overname door Applied Materials frustreerde. Onder druk van intensief lobbywerk van Del Prado senior kwam de raad evenwel terug op zijn besluit'.

    Commissarissen wilden volgens ingewijden om een aantal redenen van Chuck af. Zij hadden een koerswijziging voor ogen, waarbij commercie meer aandacht zou krijgen bij het technologiebedrijf. Ook zou ASMI open moeten staan voor samenwerking met derden om te kunnen overleven. Dat zou uiteindelijk zelfs kunnen uitmonden in een einde aan de zelfstandigheid van het al decennia kwakkelende bedrijf.

    Overnamegesprekken met Applied Materials

    Commissarissen hadden toenemende twijfels of Del Prado junior wel de juiste persoon was voor deze twee trajecten, zeker in de huidige, woelige economische tijden. Dat hij door hen voor een belangrijk deel verantwoordelijk werd gehouden voor het mislukken van de overnamegesprekken met Applied Materials, versterkte die visie alleen maar.

    Eind januari krijgt Chuck zijn congé. De net bij de Nederlandse chipmaker NXP weggestuurde Frans van Houten is gepolst als tijdelijk opvolger in afwachting van een definitieve oplossing. Enkele weken later wordt na een presentatie van Chuck en de nodige indringende gesprekken van grootaandeelhouder Arthur del Prado het ontslag weer ingetrokken.

    Interne discussies en overwegingen

    President-commissaris Paul van den Hoek wil desgevraagd niet inhoudelijk ingaan op de kwestie. 'Dit raakt aan interne discussies en overwegingen van de raad van commissarissen. Die behoren intern te blijven. Daarom geef ik geen commentaar.' Ook de opgestapte commissaris Leon van den Boom zegt desgevraagd 'geen commentaar' te geven.
    Grootaandeelhouder Arthur del Prado verwijst naar de commissarissen. 'U moet mij niet lastig vallen met dergelijke zaken.'

    ASMI is in een slepend gevecht verwikkeld met de activistische aandeelhouders Hermes en Fursa. Begin mei bekijkt de Ondernemingskamer of er onderzoek moet plaatsvinden naar wanbeleid. De zaak spitst zich toe op de uitgifte van preferente aandelen door ASMI als beschermingswal. Hermes en Fursa willen een breder onderzoek omdat in hun visie rechten van aandeelhouders zijn verkwanseld.
  2. Sjaako 17 april 2009 13:26
    En deze kan Chuck del Prado er ook nog wel bij hebben...

    ASMI CFO eiste vertrek CEO Chuck del Prado

    AMSTERDAM (FD.nl/DJ)--CFO Naud van der Ven van ASM International nv (ASMI) verlaat de onderneming omdat hij het vertrouwen had opgezegd in CEO Chuck del Prado. Dat is de strekking van een persverklaring vrijdag die namens Van der Ven is uitgegaan.

    De CFO reageert op een persbericht van ASMI dat de raad van commissarissen en Van der Ven het niet eens zouden zijn geworden over een herbenoeming om financiele redenen.

    Van der Ven, sinds 2005 de financiele topman van de toeleverancier aan de chipindustrie, stelt dat hij beschikbaar was voor herbenoeming, alleen op de voorwaarde dat er "een belangrijke verandering in leiderschap" zou komen.

    "Doorgaan op het huidige pad voldoet niet aan mijn professionele standaarden als CFO", aldus Van der Ven.
3 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht