Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Frank van Dongen - Bearmarketrally, dummy!

72 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 mei 2009 10:01
    Goh de meest betrouwbare contra-indicator in het berenkamp? Net nu ik wat voorzichtiger aan het worden ben? Toch maar weer eens wat call kopen dan.
  2. [verwijderd] 6 mei 2009 10:09
    Zit je helemaal lekker alleen in het berenkamp?
    Mooi, dan heeft niemand fysiek last van je.
    Nu alleen nog de virtuele verbinding graag verbreken :-)
  3. spagaat 6 mei 2009 10:11
    Regel 1. Een analist heeft altijd gelijk.
    Regel 2. Indien de feiten het tegendeel beweren, zie regel 1
  4. forum rang 4 tmaster 6 mei 2009 10:12
    Misschie moet je gewoon day trader worden Frank, Heb je helemaal geen last van dat soort vraag stukken. Gewoon mee gaan met de meute. Up Down up Down. Je moet wel een beetje werken voor je geld natuurlijk. De tijd dat je aandelen kocht en jaar later een leuke winst had is voorbij.
    De tijd dat aandelen alleen maar stijgen is voorbij. Er zijn zo veel extra speeltjes erbij gekomen. Die hebben de markt helemaal verpest. Er is geen touw meer aan vast te knopen. Niemand die het weet waar het naar toe gaat.
    Dus laat maar gaan die banaan en swing gewoon mee of het nu up of down is..
  5. [verwijderd] 6 mei 2009 10:20
    Markten voorspellen is zolang ik beleg, zo'n 30 jaar, altijd al het onmogelijk geweest. Dus niet iets van afgelopen jaren.

    Als steuntje voor de richting gebruik ik altijd:
    Wanneer slecht nieuws komt en de koers reageert amper, dan heb je te maken met een opgaande beurs (kans stijging is groter dan daling op middellange termijn).
    Wanneer goed nieuws komt en koers reageert amper, ga dan maar uit de markt.

    Van het eerste is nu duidelijk sprake. Wanneer bijvoorbeeld een aandeel als Heijmans zo stabiel blijft liggen met al dat slechte nieuws dan wil de markt duidelijk omhoog.
    Tegen de richting ingaan levert bijna altijd verlies op.
  6. forum rang 7 rene l 6 mei 2009 10:28
    Het gaat allemaal fantastisch, te fantastisch.

    Koersen stijgen, economisch gaat het volgens deskundigen beter, en op de beurs hebben we het ergste gehad.

    De realiteit is echter anders, de krimp zet nog steeds door, banken hebben nog meer geld nodig dat nog gedrukt moet worden, de echte ontslaggolf komt er nog aan.
    Zien willen we het gewoon niet.
    We komen in een neerwaartse spiraal, deflatie!

    Vorige week heb ik mijn bankaandelen al verkocht, de laatste stijging helaas gemist.

    Ik ga echter weer druk aan het kopen, nu wat putjes!
  7. [verwijderd] 6 mei 2009 10:28
    Als het eenzaam wordt in het berenkamp is het juist tijd om er na toe te gaan. Tenminste dat is de klassieke regel van contrair denken, die mathematisch goede rendementen scoort.

    Als men per saldo positief is, is er per saldo niemand die meer die nog kan kopen. Voor elke stijging moet je weer X beren in X stieren omzetten, en als de beren opraken lukt dat op een bepaald moment niet meer.

    Wat Tmaster zegt klopt ook wel, er zijn zoveel speeltjes dat de markt soms compleet irrationeel wordt. Hefbomen, margincalls etc. Dit werkt extreme uitslagen in de hand, zowel naar onder als naar boven. Ik hoop dat de mensen die nu kopen dit wel goed beseffen.
  8. liebregts301 6 mei 2009 10:59
    Je bent dus niet de enige in het berenkamp.
    Volgens mij kan de markt nog ietwat omhoog, maar rond de 265 is het volgens mij voorlopig wel gedaan. Zoals ik al eerder stelde, tot eind augustus kwakkelen (met soms grote uitslagen, dat wel, maar ja: het is een bearmarket, nietwaar), dan laten de beren zich weer echt zien. De volgende bodem zal rond 160 liggen, maar uiteindelijk gaat daarvan ook nog de helft af in 2010. We zijn er nog lang niet, maar daghandel heeft geen zin in deze markt (en dus dagelijks charts volgen ook niet). Sell in may (deze maand dus). But remember: this year, don't come back in september.
  9. [verwijderd] 6 mei 2009 10:59
    Als je dan toch contrarian wil denken, doe het dan goed.
    1) De bewering dat er weinig beren in het berenkamp zouden zitten is een niet met feiten onderbouwde bewering.
    Een voorbeeld: de inverstor intelligence survey staat nog steeds op hoge bearish levels:
    www.market-harmonics.com/free-charts/...
    AAII bearish sentiment is rond neutrale levels herstellende van het hoogste niveau ooit.
    Wishfull thinking dus.

    2) Als het gaat om historische vergelijkingen van bearmarket rallies:
    finance.yahoo.com/echarts?s=^GSPC#cha...

    Als je kijkt naar de lange termijn grafiek van de S&P zie je dat bijna alle nieuwe bullmarkets beginnen met een gelijksoortige stijging over een kwartaal. (1 tegenvoorbeeld: 1929- begin 1930)
    Meestal is er voor het begin van een nieuwe bullmarket nog 1 bearmarket rally, en die hebben we in principe al gehad vanaf november 2008.
    Die bearmarket rally heeft gewoonlijk veel minder momentum dan het begin van een nieuwe bull market.
    Deze rally laat gewoon van week tot week stabiele winsten zien, dit onder aanhoudend negatief sentiment. Dat is een goede basis voor een aanhoudend sterk momentum, omdat je een positive feedback loop krijgt met stijgende koersen en verbeterende sentimenten. Omdat veel mensen zitten te wachten om in te stappen of cash zitten denk ik dat er minder basis is voor een verdere negatieve feedback loop.
    Op basis van p/e ratios zijn koersen ook nog steeds historisch 'ondergewaardeerd'.

  10. [verwijderd] 6 mei 2009 11:45
    >Deze rally laat gewoon van week tot week >stabiele winsten zien, dit onder aanhoudend >negatief sentiment. Dat is een goede basis voor >een aanhoudend sterk momentum.

    Dat probeerde ik ook aan te geven. Markt wil niet echt omlaag. Kansen genoeg de laatste weken om op nieuws de koersen lager te zetten.

    Nu in puts gaan is zwaar gokken.
  11. kees5555 6 mei 2009 11:49
    "Wat dat betreft moeten we ons bedenken..."

    "We bedenken ons" niet, maar "we realiseren ons" of "we bedenken"
  12. [verwijderd] 6 mei 2009 13:32
    tsja, historische bewijzen zeggen me niet zoveel. Als je 2 grafieken op elkaar legt en daar de toekomst uit kan voorspellen dan is het allemaal wel heel simpel.

    Liever kijk ik fundamenteel. Neem ING, EV van 13 euro per aandeel, maakte over 2007 een winst van 4 euro per aandeel, huidige prijs 7,30 euro. Zit daar veel optimisme in?

    De markt verwacht dus nog forse afboekingen, en een permanent ingestorte winst bij ING, alleen het kans op faillisement is volgens de markt afgenomen. Dus om te zeggen dat iedereen superpositief is, is domweg niet waar. Mensen zijn alleen iets minder negatief, en verwachten nu dat de meeste banken niet genationaliseerd worden, waar die verwachting eerst omgekeerd was.

    En laten we wel wezen, alles wordt nog wel minder, maar niet zo hard meer als eerst en de overheid reageert veel beter dan in '29 (toen werd er geen geld bijgedrukt of de economie ingepompt, werd geen enkele bank gered, was er geen centrale bank, etc. waardoor de werkloosheid in de VS 25% bereikte).

    Kortom, deze nivos lijken "hoog" omdat we nog steeds in de mindset van armaggeddon zitten, maar mocht een bedrijf als ING stoppen met boekverliezen maken en gewoon weer stabiele operationele winsten boeken van rond de euro per aandeel (wat dus een enorme achteruitgang is), dan is een waardering van 7,50 nog steeds belachelijk laag. Bij echt herstel naar, laten we zeggen, 50% van de nivoos van 2007 dan kunnen de banken (en de meeste andere aandelen) helemaal veel en veel hoger. En welk bewijs is er nou echt dat de huidige problemen onoverkomelijk zijn?
  13. [verwijderd] 6 mei 2009 13:33
    Wat een onderbouwingen hieronder of we in een bull of bearmarket zitten. Helaas is het altijd pas achteraf te bepalen. De historie herhaalt zich vaak maar niet altijd.

    Als ik zou handelen volgens de volgende methode is de kans groot dat ik winst maak:
    Heeft mijn zoontje van 1 's ochtends een poepluier dan koop ik.
    Heeft hij dit niet dan verkoop ik.
    Stel dat deze strategie mij een fortuin heeft opgeleverd ben ik dan een meester strateeg of een geluksvogel??

    Om het in andere woorden te vatten krijg ik een beetje jeuk van mensen die denken de beurs te kunnen voorspellen. Als het mij wel was gelukt dan was ik nu multi miljonair met veel vrije tijd en alle speeltjes plus leuke hobbies en zat ik niet lekker te keuvelen op iex.
  14. [verwijderd] 6 mei 2009 13:41
    quote:

    henkbres75 schreef:

    tsja, historische bewijzen zeggen me niet zoveel. Als je 2 grafieken op elkaar legt en daar de toekomst uit kan voorspellen dan is het allemaal wel heel simpel.

    Liever kijk ik fundamenteel. Neem ING, EV van 13 euro per aandeel, maakte over 2007 een winst van 4 euro per aandeel, huidige prijs 7,30 euro. Zit daar veel optimisme in?
    Als je eenmalige baten niet meerekent kom je niet op 4euro,
    met 2euro zit je meer in de richting.

    Het probleem met (bijna) alle financials is dat het vermogen eigenlijk negatief is, omdat je werkelijke waarde van bezittingen moet nemen en de goodwill niet hoort mee te rekenen. Dus die 13euro kan ook -13euro zijn.

    Maar dat betekent niet dat het aandeel waardeloos is. ING is een hefboomfonds, een soort van turbo, maar dan met de unieke eigenschap dat 0 ook echt 0 is en je ze dan niet snel kan kwijtraken (stoploss uitoefening vindt niet plaats). Jij draait niet op voor de werkelijke verliezen als men de grip over het bedrijf verliest. Het is voor ING balanceren naar de overkant, en de weg is nog lang.

    Wat de prijs is van zo'n fonds is niet te voorspellen, wat wel zeker is is dat de hefboom naar beneden en naar boven toe aanzienlijk is.
72 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.286
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.439
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.928
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.454
Aedifica 2 832
Aegon 3.257 320.084
AFC Ajax 537 7.018
Affimed NV 2 5.761
ageas 5.843 109.778
Agfa-Gevaert 13 1.862
Ahold 3.536 73.983
Air France - KLM 1.024 34.345
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.773
Alfen 12 16.499
Allfunds Group 3 1.214
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 336
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.765
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.821 240.344
AMG 965 125.813
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.522
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.139
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 313
Arcadis 251 8.622
Arcelor Mittal 2.024 318.642
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 267
arGEN-X 15 9.107
Aroundtown SA 1 176
Arrowhead Research 5 9.281
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.695
ASML 1.762 77.022
ASR Nederland 18 4.122
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.656
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.681

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 03 mei

    1. Chinese beurzen gesloten ivm Labor Day
    2. Aperam Q1-cijfers
    3. Bpost Q1-cijfers
    4. Credit Agricole Q1-cijfers
    5. Ontex -Q1-cijfers
    6. Brunel Q1-cijfers
    7. Heijmans €0,89 ex-dividend
    8. VS banengroei en werkloosheid april Banengroei: 243K. Werkloosheid: 3,8%. Uurlonen: +0,3% MoM volitaliteit verwacht
    9. VS inkoopmanagersindex diensten S&P april (def)
    10. VS Inkoopmanagersindex diensten ISM april (def)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht