Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Corné van Zeijl - Even geen olie meer

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Nijhuism 16 juni 2009 09:29
    Laten we hopen dat olie even is uitgestegen. De benzine was alweer van 1.10 euro per liter op het dieptepunt naar 1.40 nu gestegen. Is wel even mooi geweest.
  2. [verwijderd] 16 juni 2009 12:13
    Ik denk dat het verstandig zou zijn om jezelf te verdiepen in Peak-oil, ipv te blijven redeneren volgens oude denkpatronen. Dat voorkomt misschien dat je straks weer schoorvoetend moet toegeven dat je het helemaal niet had zien aankomen. Ik weet dat de boodschap van mensen die proberen te waarschuwen voor naderend onheil nooit wordt gewaardeerd. Toen ik een paar jaar geleden waarschuwde voor de huidige crisis werd ik uitgelachen. ''Huizenprijzen kunnen niet dalen en al helemaal niet in Nederland'', werd mij voortdurend verteld door al die analisten die vastgeroest zaten in hun oude denkpatronen. Nu zitten wij midden in een crisis, waar mensen zoals ik voor hebben geprobeerd te waarschuwen. Niemand die zich verontschuldigt voor het feit dat ze mensen die probeerden te waarschuwen zo hard hebben aangevallen, terwijl nu blijkt dat die mensen gewoon gelijk hadden. Ik hoef persoonlijk geen erkenning van mijn gelijk, maar zo lang het probleem Peak-oil niet wordt erkent door de gevestigde orde, wordt er ook niet nagedacht over oplossingen. De huidige crisis camoufleert het probleem. Als die crisis er niet was geweest dan had de olieprijs inmiddels allang boven de 250 dollar gestaan, omdat de vraag het aanbod enorm zou zijn overstegen. Maar peak-oil gaat helaas niet weg vanwege gebrek aan belangstelling. De olieprijs zal waarschijnlijk nog dit jaar weer boven de 100 dollar uitstijgen (Zelfs met de huidige verminderde vraag.) en daarmee elk herstel in de kiem smoren. De crisis gaat zich in het najaar verder verdiepen en ondanks dat zullen we volgend jaar olieprijzen zien boven de 100 en misschien zelfs boven de 200 dollar. Met het afnemen van de wereldolieproduktie en het steeds verder stijgen van de olieprijs wordt het plafond tot waar de economie kan groeien (lees minder krimpen) ieder jaar lager. Ik weet dat niemand dit wil horen, maar het is wel de realiteit van de wereld waarin wij met z'n allen moeten leven.
  3. pcrs7 16 juni 2009 12:56
    Hoi Cavia,
    Klinkt mij ook wel correct in de oren. Supply van olie is eindig, van geld oneindig, dus limiet gaat naar oneindig. Maar hoe lang dat gaat duren? Geen idee.
    In China worden nu meer autos verkocht dan in de VS, die elke paar weken volgetankt moeten worden.
    Wel denk ik dat er bij een hele hoge prijs een keer een alternatief bedacht wordt. Wat dat is weet ik nog niet, maar ik las laatst dat de planning board van London ooit had bedacht dat de groei van het verkeer zou resulteren in een laag van 8 voet paardestront op de straat. Liep toch allemaal wat anders.
  4. jrxs4all 16 juni 2009 13:03
    quote:

    cavia2309 schreef:

    Ik denk dat het verstandig zou zijn om jezelf te verdiepen in Peak-oil, ipv te blijven redeneren volgens oude denkpatronen. ..

    Peak-oil is flauwekul, een geloof dat al lang achterhaald is door de realiteit. Zoals in het door CvZ aangehaalde stuk ook duidelijk wordt uitgelegd.

    Er is meer dan genoeg olie, voor nog tientallen jaren. Maar de vraag daalt en dus ook de productie hoewel er meer dan voldoende productiecapciteit is.

    Dit zegt de BP CEO er over: "Our data confirms that the world has enough proved reserves of oil, natural gas and coal to meet the world’s needs for decades to come."

    Ook de huidige prijs is nog steeds een bubble die er voor zorgt dat er meer dan voldoende alternatieven zijn voor olie. En die worden voortdurend en snel goedkoper. 30 dollar zou een realistische prijs zijn op dit moment gezien de LT voor inflatie gecorrigeerde olieprijs,

    JR

    PS Olie op ... dat zeiden ze in de zeventiger jaren ook al, de club van Rome, weetjewel
  5. [verwijderd] 16 juni 2009 15:35
    @jrxs4all
    Ik raad jou aan om je in te lezen in het onderwerp. Niet gehinderd door enige kennis van zaken zomaar iets roepen dat draagt niet bij aan een serieuze discussie. Je reactie lijkt als die van een patiënt die zojuist van de medisch specialist te horen heeft gekregen dat ie nog maar kort te leven heeft en daardoor in totale ontkenning schiet. Een bekent psycholgisch fenomeen.
    Wat de club van Rome betreft. Hun waarschuwingen kwamen destijds te vroeg om serieus genomen te worden. Iemand van 40 die te horen krijgt dat misschien over 50 jaar de grenzen van de groei bereikt zullen worden, denkt bij zichzelf; dat zal mijn tijd wel uitduren. Maar inmiddels zijn we bijna die 50 jaar verder en zijn de grenzen van de groei inderdaad bereikt.
    BP is een OLIE-maatschappij. Wat verwacht je nou van zo'n bedrijf? Dat ze in een officieel persbericht gaan vertellen dat ze verwachten binnen een paar jaar failliet te gaan? Hoe naief kunnen mensen toch zijn!?
    Om jezelf een mening te kunnen vormen of Peak-oil zo'n achterhaald ''geloof'' is kan ik je aanraden om de website van peak-oil Nederland is te bezoeken. Daar kun je serieuze informatie vinden over het onderwerp. Het begrip Peak-oil is zo onzinnig en achterhaald dat Obama zich reeds in 2005 uitgebreidt heeft laten informeren over dit probleem en zich er nu intensief mee bezig houdt. Maar ja, Barack Obama is natuurlijk ook een hele domme man.
  6. jrxs4all 16 juni 2009 16:33
    quote:

    cavia2309 schreef:

    @jrxs4all
    Ik raad jou aan om je in te lezen in het onderwerp.

    Dat heb ik uitgebreid gedaan. Maar als je vast wil houden aan je geloof dan is daar weinig aan te doen. Dat is nou net het probleem met gelovigen. Jammer,

    JR
  7. [verwijderd] 16 juni 2009 16:41
    quote:

    cavia2309 schreef:

    @jrxs4all
    Ik raad jou aan om je in te lezen in het onderwerp. Niet gehinderd door enige kennis van zaken zomaar iets roepen dat draagt niet bij aan een serieuze discussie.
    Ik raad je aan iets meer geschiedeniskennis op te doen. Dan zie je dat dit soort doemscenario's al ruim 100 jaar de ronde doen.
  8. [verwijderd] 16 juni 2009 16:57
    Wetenschap en geloof zijn twee heel verschillende zaken. Ik wens niet denigrerend voor gelovige te worden uitgemaakt wanneer ik waarschuw voor een wetenschappelijke realiteit!

    Maar ik geef het op. Tegen zoveel domheid is geen enkele rede opgewassen.

    Het zou misschien een goed idee zijn om mensen die lid willen worden van deze site eerst een soort IQ test af te nemen.

    Dat voorkomt een hoop frustratie bij mensen die hier serieus met beleggen bezig zijn en daar met anderen over van gedachten willen wisselen.

    Ik werd ook al zo aangevallen toen ik de creditcrisis voorspelde. Zoek maar terug op het forum van Fortis, wat ik allemaal naar mijn hoofd geslingerd kreeg toen ik de mensen daar probeerde te waarschuwen voor wat er komen ging. Door de daad bij het woord te voegen en steeds opnieuw short te gaan in Fortis en ING heb ik destijds mijn vermogen vervijftienvoudigd, terwijl al die mensen die mij op dat forum probeerden af te maken hun geld verloren hebben.

    Bij nader inzien gun ik ze dat van harte!!!!!!!!

    Ik houd het voortaan wel bij lezen en hou mijn mening voortaan voor mijzelf.
  9. [verwijderd] 16 juni 2009 17:24
    Deze discussie is vrij zinloos... "the minds are made up"... Net als in de ICT hype geld, omhoog is omhoog zo simpel is het..

    Wat ik wel even miste is een grafiek olie uitgedrukt in goud... want die is redelijk afwijkend...En anders ben je bezig met appels en peren. Of beter dollars en peren...

    De laatste grafiek van Cornee is een goede en klopt als een bus... Maar mag ik er even op wijzen dat een 4% stijging van de olie prijs aan een hefboom van 8x 32% geeft. Daar doe ik het wel voor in Augustus...
  10. [verwijderd] 16 juni 2009 17:48
    quote:

    cavia2309 schreef:

    Ik houd het voortaan wel bij lezen en hou mijn mening voortaan voor mijzelf.
    Doe dat vooral niet! Je verhaal klopt helemaal. Er komt een moment dat de vraag het aanbod zal overtreffen. Alternatieve bronnen zullen peak oil wel uit kunnen stellen, maar met China erbij is dat een druppel op de gloeiende plaat.

    Welke posities heb je hier verder op ingenomen? Puur en alleen long op olie? Aangezien je dan nog wel wat geduld moet hebben natuurlijk voordat je investering wat meer waard wordt. Het zou immers ook wel kunnen dat die 70 dollar van nu ook een beetje opgeblazen is.
  11. jrxs4all 16 juni 2009 17:56
    quote:

    BJL schreef:

    [quote=cavia2309]
    @jrxs4all
    Ik raad jou aan om je in te lezen in het onderwerp. Niet gehinderd door enige kennis van zaken zomaar iets roepen dat draagt niet bij aan een serieuze discussie.
    [/quote]

    Ik raad je aan iets meer geschiedeniskennis op te doen. Dan zie je dat dit soort doemscenario's al ruim 100 jaar de ronde doen.
    Volgens mij is het zelfs al veel langer dan 100 jaar. En iedere keer komen er weer van die profeten op die voorspellen dat de grondstoffen snel op zullen raken. De feiten zeggen echter dat de voor inflatie gecorrigeerde prijzen van grondstoffen al 200 jaar in een downtrend zitten.

    Prima artikel dat het een en ander in het juiste historische perspectief zet:

    Cheap Oil Forever: Why Prices Will Keep Falling

    If You Dig It: Energy is driven by demand
    By Ruchir Sharma | NEWSWEEK Published Apr 11, 2009

    As playwright Arthur Miller once observed, "An era can be said to end when its basic illusions are exhausted." And most of the illusions that defined the late global economic boom—the notion that global growth had moved to a permanently higher plane and housing prices from Miami to Mumbai would rise indefinitely—are now indeed exhausted. Yet one idea still has the power to capture imaginations and markets: it is that commodities like oil, copper, grains and gold are all destined to rise over time. Lots of smart people believe that last year's swoon in commodities prices represented a short pause in a long-term bull market.

    It's a view rooted in powerful and real trends, like the growth of China and India, the decline in global reserves (many of the world's biggest and best oilfields are tapped out), fears over resource nationalization (independent oil firms now control only 20 percent of global reserves) and long-term underinvestment in energy and agriculture, which hampers supply.

    Yet the fact is that the world has faced all these issues before, and for the past 200 years, commodity prices have been trending downwards, thanks to new technologies, greater efficiency in extraction and the substitution of one commodity for another (which explains the high correlation between commodities prices). Bank Credit Analyst, a research firm based in Montreal, has data showing major industrial commodity prices are 75 percent below where they were in the year 1800, after adjusting for inflation. Despite all the worries over "peak oil," the fact is that the major bear markets in oil have been demand, rather than supply led. And when demand eventually picks up, there's usually some new alternative (nuclear energy, natural gas, green technologies) waiting to pick up some of the slack. The real price of oil today is now at the same level as in 1976 and, before that, in the 1870s, when oil was first put to mass use in the United States. This long-term price decline is due mainly to the constant discovery of new fields and greater energy efficiency, making nonsense of the idea that the world is rapidly running out of oil. The experience of the 1980s is instructive in the current context as well.

    Japan and Europe continued to grow strongly in the 1980s, and yet oil consumption remained essentially flat through that decade as both the regions strived to achieve better fuel efficiency and switched to alternative sources of energy, such as nuclear power. Similarly, 90 percent of the growth in new oil capacity since 2004 has come from biofuels, synthetic oil and natural-gas liquids. As countries get richer, their per capita consumption of commodities declines. It's a myth, then, that the boom in China and India will inexorably drive up oil and other commodity prices.

    At any point in time, there are always new economic powers emerging on the global scene, yet commodity prices have continued to fall. The 1980s and '90s were a relatively strong period for the global economy, and China was growing at an average pace of 9 percent. But prices for most commodities did not follow: oil, for example, never broke through the upper limit of $40 a barrel.

    The reason oil prices did not spike higher is simple: demand for any commodity is price-elastic, which means that once the price goes too high, consumers stop buying it or make heroic efforts to find a substitute. In the 1960s and '70s, the revival of manufacturing in Japan and Europe propelled prices for industrial metals like copper and nickel higher, until the buyers couldn't take it anymore. Total spending on copper peaked at 0.45 percent of the global economy in the mid-1960s, and on nickel at 0.2 percent in the 1970s. Once copper prices got too high, aluminum was used as a substitute in many functions. As commodities are inputs in themselves, they can justify only a certain share of the total costs before it becomes prohibitive to consume the end product.

    There is good reason to believe that the world just passed a similar turning point. The last boom in the oil prices collapsed in 1979, when total spending on oil exceeded 7 percent of global GDP. Last year, spending on oil hit a similar share of global GDP, and the price has since fallen by more than two thirds. Last year prices of other critical commodities, including copper, zinc and lead, also reached peaks not seen since the 1960s or '70s, before falling back to earth.

    Yet markets are still betting that the price of oil is poised to spike again. Oil for delivery in three years' time is trading at close to $70 a barrel, compared with the current spot price of about $50 a barrel. Some analysts predict $90 a barrel by 2012. Prices of other commodities, from copper to rice, are also expected to rise.

    It's worth noting that until as recently as 2005, the markets acted on the exact opposite assumption. For years, spot prices ran much higher than futures prices, because most investors assumed prices would follow the historic trend line: down. They made money by simply rolling over their oil contracts at a lower price. Commodities were otherwise seen as a losing proposition—and for good reason. But the long view died with the commodity price boom of this decade, and it has yet to return. Today investors are still reacting to any sign of health in the global economy by pouring money back into commodities, producing the erratic upward price swings we've seen in recent weeks.

    This bullishness is misplaced. The world is now in the biggest growth slump since the Great Depression, and the era of exceptionally high global growth that led to a surge in demand for commodities from 2003 to 2007 is unlikely to return any time soon. Yet for the most part, analysts, no matter what their view on the global economy, agree that commodity prices will rise. Optimists say a revival in consumer demand will drive up oil and other commodity prices, while pessimists are buying commodities as a hedge against a feared outbreak in inflation, given all the money central banks are printing across the world.

    Both scenarios ignore history, which shows that only one commodity rises in an inflationary environment: gold. Other commodity prices tend to bloom only during the mature stages of a boom when the global economy overheats and demand briefly exceeds supply. At the moment, supply for nearly all commodities far outweighs demand, and likely will decline for at least the next couple of years.

    The hopes of producers could also deepen the slump. The oil men, copper miners and steel barons clearly expect the recent price declines
  12. pcrs7 16 juni 2009 17:58
    quote:

    ole III schreef:

    Thomas L Friedman, "het stenentijdperk is niet gestopt omdat de stenen op waren"
    peak oil beweert ook niet dat de olie opraakt, maar dat de productiesnelheid zijn top bereikt heeft.
  13. jrxs4all 16 juni 2009 17:59
    The hopes of producers could also deepen the slump. The oil men, copper miners and steel barons clearly expect the recent price declines to be temporary, because they are making only short-term cuts in factory output, rather than taking more permanent steps like closing factories. A case in point is the steel industry, which has slashed production by 40 percent worldwide since September, leaving mills operating at 65 percent of capacity, down from 95 percent last year. However, steelmakers are not closing plants, which means mills will run at partial speed for the foreseeable future, leaving producers with little pricing power.

    The dynamics are similar for other metals. Despite the recent fall in prices, many commodities still trade well above their cost of production, so prices need to come down further before producers feel the kind of pain that forces plant closings. Instead, inventories for most commodities have risen to five- or, in some cases, 10-year highs, even though spot rates are still well above prices of a decade ago. That implies prices will have to decline as the excess inventories need to be cleared out.

    The only reason the fall in oil prices hasn't been deeper already is that many people expect a continuing boom in China, driven by Beijing's aggressive stimulus plans. These days any hint of good news out of China—even a slowdown in the decline of manufacturing—can unleash whoops of joy in the oil trading pits.

    They come too early. China suffers from an overinvestment problem. It has been investing at a rate equal to 40 percent of GDP for nearly a decade, a level unprecedented in the history of economic development. Much of the money goes to export industries, which are sagging in the global downturn. Investment demand is not likely to revive soon, nor should it. China contributes 10 percent of global economic output, but has been consuming 25 to 50 percent of most industrial commodities, a pace that can't be sustained. The pace should slow in coming years, as China moves to reduce its reliance on exports and investment, and to build an economy driven by local consumers. Beijing is also working to create more-efficient factories that run on less energy and require fewer raw materials. Meanwhile, in nations other than China, demand for commodities is falling at an annual rate of 30 to 60 percent, which will put intense downward pressure on prices.

    China's impact on oil prices is greatly exaggerated, anyway. China consumes 9 percent of global oil production, while the rich nations of the Organization for Economic Cooperation and Development consume more than 50 percent. Demand for oil is highly sensitive to global growth and the IEA expects it to shrink by 2.4 million barrels a day or 2.8 percent as the world economy is now estimated to contract by 1.4 percent in 2009.

    That will greatly reduce the power of the oil cartel to raise prices. OPEC has always found it difficult to dictate price trends when its spare capacity exceeds 5 percent of total demand, and right now it is at 8 percent and rising. The cartel has ordered three production cuts in the last six months, and while its members are now meeting 80 percent of the targeted cuts, the incentive to cheat will only grow.

    At some point, of course, commodities will spike again, but only temporarily. To date, the centuries-old slide in prices has been marked by long bear markets and short bull runs. Data from CSFB shows that the average bull market in oil has lasted from four to nine years, and the average bear market from 11 to 27 years. The bull market that ended last summer saw prices rise tenfold over nine years, mirroring the duration and magnitude of the previous bull market, which ended in 1979. That was followed by a bear market that lasted 20 years. If history is any guide, we're only at the beginning of another long one.
  14. [verwijderd] 16 juni 2009 18:10
    quote:

    pcrs7 schreef:

    [quote=ole III]
    Thomas L Friedman, "het stenentijdperk is niet gestopt omdat de stenen op waren"
    [/quote]
    peak oil beweert ook niet dat de olie opraakt, maar dat de productiesnelheid zijn top bereikt heeft.
    Dhu :))
  15. [verwijderd] 17 juni 2009 14:36
    Gisteren interessant artikel in NRC. Kan het zo 123 niet vinden op internet. Komt er op neer dat massa's volle olietankers voor anker liggen en dat opslagterminals propvol zitten. Grote handelaren kopen momenteel goedkoop olie op de spotmarkt en verkopen dit duur op de future markt. Dat spelletje lijkt me niet lang houdbaar tenzij economie op korte termijn echt aantrekt.
  16. jrxs4all 17 juni 2009 14:57
    quote:

    beursezel schreef:

    Gisteren interessant artikel in NRC. Kan het zo 123 niet vinden op internet. Komt er op neer dat massa's volle olietankers voor anker liggen en dat opslagterminals propvol zitten. Grote handelaren kopen momenteel goedkoop olie op de spotmarkt en verkopen dit duur op de future markt. Dat spelletje lijkt me niet lang houdbaar tenzij economie op korte termijn echt aantrekt.
    Dat spelletje gaat al maanden en is heel lang houdbaar. Net zo lang als er naieve beleggers zijn die elke maand die contango weer willen betalen, nu circa 1% per maand,

    JR
  17. [verwijderd] 17 juni 2009 17:55
    quote:

    jrxs4all schreef:

    Dat spelletje gaat al maanden en is heel lang houdbaar. Net zo lang als er naieve beleggers zijn die elke maand die contango weer willen betalen, nu circa 1% per maand,

    JR
    Klopt, maar als vraag niet wezenlijk aantrekt moet dat ballonnetje een keer knappen lijkt me.
28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.286
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.439
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.928
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.454
Aedifica 2 832
Aegon 3.257 320.084
AFC Ajax 537 7.018
Affimed NV 2 5.761
ageas 5.843 109.778
Agfa-Gevaert 13 1.862
Ahold 3.536 73.983
Air France - KLM 1.024 34.346
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.773
Alfen 12 16.500
Allfunds Group 3 1.214
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 336
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.765
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.821 240.345
AMG 965 125.816
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.522
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.139
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 315
Arcadis 251 8.622
Arcelor Mittal 2.024 318.643
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 267
arGEN-X 15 9.107
Aroundtown SA 1 176
Arrowhead Research 5 9.281
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.695
ASML 1.762 77.022
ASR Nederland 18 4.122
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.656
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.681

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 03 mei

    1. Chinese beurzen gesloten ivm Labor Day
    2. Aperam Q1-cijfers
    3. Bpost Q1-cijfers
    4. Credit Agricole Q1-cijfers
    5. Ontex -Q1-cijfers
    6. Brunel Q1-cijfers
    7. Heijmans €0,89 ex-dividend
    8. VS banengroei en werkloosheid april Banengroei: 243K. Werkloosheid: 3,8%. Uurlonen: +0,3% MoM volitaliteit verwacht
    9. VS inkoopmanagersindex diensten S&P april (def)
    10. VS Inkoopmanagersindex diensten ISM april (def)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht