Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Innoconcepts Terug naar discussie overzicht

Van de Punjab naar het Amsterdamse Bos

31 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 nr36 23 september 2009 06:22
    Van de Punjab naar het Amsterdamse Bos
    23 september 2009 | Het Financieele Dagblad

    Niraj Mehra (ex-Numico) moet 'uitvindersbedrijf' InnoConcepts omtoveren in slanke winstmachine

    Rik Winkel

    Amsterdam

    Zijn geslaagde klim op de maatschappelijke ladder laat zien dat je niet uit de polderklei hoeft te zijn getrokken om bestuurder bij Numico en, sinds kort, topman van het Nederlandse verpakkingstechnologiebedrijf InnoConcepts te worden. Maar of Niraj Mehra (54) dezelfde sport had bereikt als hij was opgegroeid in Slotervaart, en niet in het morsige Slough, aan de rand van Londen, is de vraag. Een levensverhaal als het zijne is zeldzaam in Nederland.

    Mehra wordt geboren in de Indiase Punjab. Zijn ouders trekken naar Kenia, maar verruilen dat land na de onafhankelijkheid voor Engeland, in de hoop daar betere scholen te vinden. Die opzet slaagt. Terwijl vader Mehra zich 's nachts afbeult in de fabriek en overdag een miniketen van kledingzaken uit de grond stampt, studeert Niraj werktuigbouwkunde in Cambridge. 'Mijn vader is nu tachtig. Ik kom nog iedere maand thuis om dat Indiase sfeertje op te snuiven.'

    Na de universiteit belandt hij bij chocolademaker Mars, toevallig ook in Slough. Als hij ontdekt dat productiemanagers het traagst omhoogkomen in de organisatie, stapt hij in de snelle wereld van de grondstoffeninkoop. Hij leidt met een collega de Europese cacaodesk in Veghel, als een headhunter vraagt of hij de Belgische koekfabrieken van Danone op de schop wil nemen. Voor hij het weet rijdt hij 150.000 kilometer per jaar om hetzelfde kunstje uit te halen in Nederland, Duitsland en Oostenrijk.

    'Door strategisch in te kopen en niet domweg te vragen om prijsopgaven, brachten we enorme besparingen tot stand. Het zit me nog steeds dwars dat het voordeel vooral in de zakken van de supermarkten terechtkwam.'

    Mehra dringt door tot de top van het Franse concern, waar hij het goed kan vinden met de Nederlander Jan Bennink. Die weet dat Mehra kan reorganiseren als de beste. En als hij in 2002 naar Numico gaat, drukt hij Mehra op het hart niets nieuws aan te pakken. 'Twee maanden later vroeg hij of ik de operationele leiding wilde nemen.'

    Bennink en Mehra ontdoen het babyvoedingsconcern van zijn Amerikaanse ballast en verkopen het vijf jaar later aan Danone, met een forse vertrekpremie op de koop toe. Paard van Troje in de polder? 'Absoluut niet', bezweert hij. 'We hadden heel andere plannen. Het was Jans liefdesbaby. Maar we wisten dat de aandeelhouders het bod nooit zouden afslaan.'

    Hij wil niet ingaan op de vraag of Danone pas in actie kwam toen het lucht kreeg van fusieplannen met Mead Johnson, de babyvoedingsdochter van de Amerikaanse farmaceut Bristol Myers Squibb. Jean-Marc Huet, financieel bestuurder van Numico, vervult die rol nu bij Bristol Myers Squibb.

    Voor carrièretijger Mehra breekt onverwacht een nieuwe fase aan. Net als Bennink voelt hij er niets voor om terug te keren in de schoot van Danone. Hij neemt een jaar gas terug. 'Reizen, koken. Als ik voor zaken in een stad was, vroeg ik me altijd af hoe het zou zijn om op een terras koffie te drinken.' Inmiddels rekent hij Amsterdam, Barcelona en Manhattan tot zijn favoriete steden. Zijn nieuwe partner troont hem mee naar de manege in het Amsterdamse Bos. Nu is hij een fervent ruiter. Hij maakt ook tijd om de band met zijn volwassen kinderen na de scheiding van zijn vrouw weer aan te halen.

    Na dat jaar heeft hij drie opties: een grote brouwer, een klein farmabedrijf en een particulier beheerde onderneming in de life sciences met een omzet van euro 1 mrd. Toch kiest hij voor InnoConcepts, dat vorig jaar door afboekingen een nettoverlies leed van euro 22 mln op een omzet van euro 51 mln. President-commissaris Gerard Jansen Venneboer, die hij kende van Numico, haalt hem naar het breed uitgewaaierde 'uitvindersbedrijf', dat een fikse slag moet maken om zich te ontwikkelen tot recessiebestendige leverancier van machines voor kunststofverpakkingen.

    'De omvang sprak me aan. Hoe kleiner het bedrijf, des te breder mijn rol. En de technologie springt eruit.' En opnieuw hanteert hij het snoeimes. 'We hebben nu wel twintig bedrijven, terwijl we er maar vier nodig hebben.' Van de ruim 200 medewerkers is 15 tot 20% vertrokken. Het hoofdkantoor wordt eind dit jaar wegbezuinigd uit Barendrecht en ondergebracht bij de ontwikkelings- en productielocatie in Eindhoven.

    InnoConcepts beschikt over een nieuw gepatenteerd procedé waardoor plastics bij lagere temperaturen dan normaal in een matrijs kunnen worden gespoten. Dat levert niet alleen tijdwinst en gewichtsbesparing op, maar ook de mogelijkheid om bij één productiegang niet vier, maar acht bakjes tegelijk te persen. Bestemd voor de Danones, Unilevers en Sony's van deze wereld. Maar dat zijn niet de klanten waarmee Mehra rond de tafel gaat zitten. Hij richt zich op het selecte groepje van hun vaste toeleveranciers. Geen gemakkelijke gesprekken in deze tijden, geeft hij toe. De machines zijn 20% duurder . Maar over de hele levensduur van de machine twee- tot ruim viermaal goedkoper , afhankelijk van de toepassing. Een markt van euro 10 mrd.

    'We moeten ons nu richten op de klanten, makers van verpakkingen voor onder meer de voedsel- en auto-industrie. Een onderneming leiden is voor driekwart zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan en voor een kwart bepalen in welke richting.'

    Opvoeding

    Worst of two worlds

    Mehra's gezin trok met hem mee van Engeland naar België en later Frankrijk. Zijn Duitse ex-vrouw woont in München, zijn zoon (24) studeert medicijnen in Tübingen en zijn dochter (22) zit in Berlijn. 'Ze hadden het niet makkelijk, in India word je grootgebracht met het idee dat je hard moet werken. Ook in de Duitse cultuur staan verantwoordelijkheid en plichtsbesef centraal. Ze kregen het van twee kanten ingepeperd.'

    'Als ik voor zaken in een stad was, vroeg ik me altijd af hoe het zou zijn om op een terras koffie te drinken.'
  2. odaiba 23 september 2009 11:46
    Mehra is een professional die weet waar hij in stapt. De afslankingsoperatie is begonnen. Ik ben er zeker van dat hij, zoals hij eerder in juni in de AV aangaf, van Inno een cashgenerator gaat maken. Nu, zoals Beate wel eens schreef, nog voor een optieprijs te koop. Straks niet meer. En ik zeg nu alvast: wie het laatst lacht, lacht het best. Voor het zover is, zullen hier nog wel heel wat doemverhalen verschijnen. Een aantal slimmerikken hebben de kleine en ongeduldige aandeelhouders al heel wat stukken ontfutseld.

    Odaiba
  3. [verwijderd] 23 september 2009 12:44
    quote:

    odaiba schreef:

    Mehra is een professional die weet waar hij in stapt. De afslankingsoperatie is begonnen. Ik ben er zeker van dat hij, zoals hij eerder in juni in de AV aangaf, van Inno een cashgenerator gaat maken. Nu, zoals Beate wel eens schreef, nog voor een optieprijs te koop. Straks niet meer. En ik zeg nu alvast: wie het laatst lacht, lacht het best. Voor het zover is, zullen hier nog wel heel wat doemverhalen verschijnen. Een aantal slimmerikken hebben de kleine en ongeduldige aandeelhouders al heel wat stukken ontfutseld.

    Odaiba
    Koers reageert goed op het artikel in FD
    ik hoop dat je gelijk krijg
  4. [verwijderd] 23 september 2009 19:40
    5% erbij door een artikeltje in het FD staat niets nieuws in. Het is wel duidelijk dat de Inno belegger wel heel erg graag wil geloven.
    Van een duidelijke visie is ook nog niet echt sprake van Inno wordt een beheersholding van een aantal matrijzenbouwers met een mooie technologie waar toch niet al te veel vraag naar blijkt te zijn.
    Toegegeven hij heeft een mooie cv, maar die had Pieper ook
  5. forum rang 4 Louis Pasciuto 23 september 2009 23:30
    Helemaal mee eens, pjotter. Alleen al voor het plaatsen krijgt de starter van deze topic 7 aanbevelingen.
    Heb het stuk vanavond gelezen toen ik het FD las. Staat vooral blabla in over deze meneer en voor de rest vind ik het zelfs negatief: geen zaken doen met de Danones en Unilevers van deze wereld, maar met het huidige rondje afnemers. Nou, dat is me nu al een vetpot maar niet heus. Het enige nieuws is dat het bedrijf weer verhuist en dat 20 bedrijven worden afgestoten. Ook leuk om te horen dat 20 procent van het personeel weggebonjourd is. Moet dergelijk nieuws als beursgenoteerde onderneming trouwens niet gewoon in een eerder stadium bekend worden gemaakt? Dezelfde IEX-fans die Inno al die jaren bewierookt hebben, maken wel een grote boog om deze bevestiging van wat sommmigen al een paar jaar wisten, nl. dat Inno wat veel noten op zijn zang heeft gekregen. Denk inderdaad ook dat Mehra zijn carriere wat komt afbouwen met een pakket aandelen op laag koersniveau.
  6. forum rang 5 nr36 23 september 2009 23:36
    Zou, heb ik jou ook een aanbeveling gegeven; zat je nogal dwars dat er mensen zijn die wel positieve signalen uit het stuk halen.

    Ik hoop dat de nieuwe topman 15 euro winst gaat realiseren op zijn aandelen Innoconcepts.......

    Blijf jij lekker negatief verder!
  7. Jean 24 september 2009 09:28
    quote:

    louispasciuto schreef:

    Zolang jij en je handjevol overgebleven adepten realisme met negatief blijft verwarren kan ik je niet helpen.
    De waarheid zal uiteindelijk door de koers worden weergegeven. Laten we over een half jaar maar eens kijken waar Inno staat. Een goede leider kan het verschil maken en van mij krijgt hij het voordeel van de twijfel.
  8. [verwijderd] 24 september 2009 09:58
    quote:

    louispasciuto schreef:

    Het enige nieuws is dat het bedrijf weer verhuist en dat 20 bedrijven worden afgestoten.
    'We hebben nu wel twintig bedrijven, terwijl we er maar vier nodig hebben.'

    Lees jij wel goed?
  9. [verwijderd] 24 september 2009 16:46
    quote:

    louispasciuto schreef:

    Ach ja, 16 bedrijven afstoten dan, dan valt het zeker wel weer mee voor je?
    Ja eigenlijk wel, ik lees ook : We hebben er maar 4 nodig.
  10. [verwijderd] 24 september 2009 18:44
    quote:

    louispasciuto schreef:

    Ach ja, 16 bedrijven afstoten dan, dan valt het zeker wel weer mee voor je?
    hij zal en passant ook iets aan de recessie doen.
  11. [verwijderd] 24 september 2009 19:56
    quote:

    marc041 schreef:

    [quote=louispasciuto]
    Het enige nieuws is dat het bedrijf weer verhuist en dat 20 bedrijven worden afgestoten.
    [/quote]

    'We hebben nu wel twintig bedrijven, terwijl we er maar vier nodig hebben.'

    Lees jij wel goed?
    Volgens mij is afstoten geen optie. Op Proventec moet dan verlies genomen worden en dat kan de balans niet hebben. De overige deelnemingen zijn of de basis van het toekomstige Inno, dus is afstoten niet voor de hand liggend of dermate klein dat afstoten geen zoden aan de dijk zet.

    Blijft er dus maar 1 optie over een aandelen emissie.

    Dus als er nog mensen zijn die denken dat de koers op korte termijn nog eens op het 10+ niveau begrijpen volgens mij nog steeds niet hoe het zit
  12. pardon 24 september 2009 21:26
    Als ik het goed heb is er al behoorlijk wat afgeschreven op proventec,dus als ze de aandelen nu kunnen verkopen aan iemand die een flink belang wil nemen kan het verlies best meevallen.Ik heb vandaag ook maar wat proventec bijgekocht,wie weet wil iemand het hele bedrijf overnemen.
31 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.287
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.508
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.964
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.531
Aedifica 2 832
Aegon 3.257 320.123
AFC Ajax 537 7.018
Affimed NV 2 5.763
ageas 5.843 109.779
Agfa-Gevaert 13 1.864
Ahold 3.536 73.985
Air France - KLM 1.024 34.360
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.774
Alfen 12 16.586
Allfunds Group 3 1.217
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 338
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.767
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.821 240.398
AMG 965 126.039
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.524
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.171
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 321
Arcadis 251 8.624
Arcelor Mittal 2.024 318.693
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 267
arGEN-X 15 9.118
Aroundtown SA 1 179
Arrowhead Research 5 9.283
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.721
ASML 1.762 77.123
ASR Nederland 18 4.125
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.687
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.681

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 08 mei

    1. NL industriële productie maart
    2. AB InBev Q1-cijfers
    3. Pharming - Q1-cijfers
    4. Ahold Delhaize Q1-cijfers
    5. SBM Offshore Q1-cijfers
    6. Dui industriële productie maart
    7. AMG jaarvergadering
    8. Wolters Kluwer jaarvergadering
    9. Arcadis jaarvergadering
    10. Uber Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht