Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

ACOMO NL0000313286

Laatste koers (eur)

17,720
  • Verschill

    +0,160 +0,91%
  • Volume

    11.019 Gem. (3M) 22,5K
  • Bied

    17,700  
  • Laat

    17,740  
+ Toevoegen aan watchlist

Verwachting derde kwartaal trading update?

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 november 2009 00:43
    Week 47 trading update, dat is over twee weken.
    Ik verwacht persoonlijk weinig schokkends, hetgeen in de huidige marktomstandigheden positief zou zijn. De recente koersstijging bij dalende beurs lijken erop te duiden dat meer partijen positief gestemd zijn.
    De afgelopen tijd heb ik niet echt bijgehouden wat de ontwikkelingen in grondstoffen zijn, iemand die een voorspelling durft te wagen?
  2. [verwijderd] 4 november 2009 12:15
    Ik heb de intrinsieke waarde bepaald volgends de methode van value investing. Uitgaande van een groeivoet van 8%, wat gemiddeld sinds 2003 ook is gehaald, uitgaande van een verrekeningspercentage van 11% en uitgaande van een perpetuele groeivoet van 3% kom ik uit op een intrinsieke waarde van € 6,50. Zoals het er nu naar uit ziet kan het aandeel mijns inziens op lange termijn omhoog. Ik ben geen houder van de aandelen. Heb deze berekening gisteren gemaakt. Een veiligheidsmarge in acht nemend van 50% stap ik in op € 3,25. Verder lijkt het me ook een prima management met veel potentie voor de lange termijn.

    groet,

    Arend
  3. [verwijderd] 4 november 2009 20:43
    Thanks, alhoewel niet helemaal wat ik bedoelde vind ik het wel een interessante berekening. Wat bedoel je met verrekeningspercentage, een andere manier van divindend berekening? (dividend zit al jaren rond de 7,5%, niet 11%).
    Instappen op 3,25 met een dividend van dan rond de 10%, ik denk dat ik dan ook wel extra aan het inslaan ben :-)

    Maar ik bedoelde eigenlijk dat ik wel nieuwsgierig was of en in hoeverre Acomo door de crisis is geraakt.
  4. forum rang 5 Bart Meerdink 6 november 2009 13:36
    De rubber-tak is altijd volstrekt onvoorspelbaar, maar de voedsel-ingrediënten kant (Catz-Tefco-Snick) zou business-as-usual moeten zijn lijkt me. Horeca zal zwak zijn maar ze zijn goed gediversifieerd.

    De koers is ondanks dat er dit jaar EUR 0,35 aan dividend is uitgekeerd flink opgelopen, en hoewel de fair value volgens mij nog niet in zicht is zal het aandeel bij een eventuele daling van de beurs mee kunnen zakken (een jaar geleden zakte het aandeel mee tot aan de 3 euro).

    Het is verleidelijk om te proberen van dat soort koers schommelingen te profiteren, maar daar ben ik niet zo erg goed in.

    Denk ook aan Warren Buffett, die voor vele miljarden een spoor-bedrijf koopt omdat tastbaar bezit veiliger is dan geld in dit soort tijden.
  5. [verwijderd] 7 november 2009 09:08
    quote:

    Ursus arctos schreef:

    Thanks, alhoewel niet helemaal wat ik bedoelde vind ik het wel een interessante berekening. Wat bedoel je met verrekeningspercentage, een andere manier van divindend berekening? (dividend zit al jaren rond de 7,5%, niet 11%).
    Instappen op 3,25 met een dividend van dan rond de 10%, ik denk dat ik dan ook wel extra aan het inslaan ben :-)

    Maar ik bedoelde eigenlijk dat ik wel nieuwsgierig was of en in hoeverre Acomo door de crisis is geraakt.

    Verrekeningspercentage is het minimaal te behalen rendement wat 'je' wilt hebben. Als het eigen vermogen bijv € 100 is en ze maken in jaar x €10 wist en in het jaar daarop weer €10 is de groeivoet 0% maar de winst is wel 10%.
    Ik heb trouwens een foutje gemaakt met het bepalen van de groeivoet. Sinds 2001 is deze gemiddeld 2,2%. Uitgaande van de netto-wins+ afschrijvingen - investeringen. Dat is heel netjes in crisistijd en ook heel constant. geen verliezen en alleen maar winsten. Ook hebben ze heel weinig lange termijn schulden en deze worden ook steeds minder. Dit is mijn eerste aandeel wat ik bestudeer mvt tot value investing en ik lijk direct een pareltje te pakken te hebben. Ook het management lijkt me erg betrouwbaar. Ben nu nog de jaarrekeningen van 2003-2006 aan het doorlezen. Gegeven deze informatie kom ik op een fair value uit van € 6,69. Ik twijfel nog of ik een 50% of 66% veiligheidsmarge (in het algemeen) ga aanhouden. Bij een marge van 66% kan ik pas op € 2,28 instappen.

    Ik denk dus dat ze er wel door zijn geraakt maar dat ze er goed mee om kunnen gaan dus dat er weinig gevolgen voor hun zijn. Ik verwacht ook een stabiele groei van de grondstofprijzen.

    mvg,

    Arend
  6. forum rang 5 Bart Meerdink 7 november 2009 10:11
    Op www.acomo.net | News | Publications staat een (voor zover ik kan zien) zeer doorwrocht SNS rapport (28-08-2009, 39 pag) over Amsterdam Commodities.

    De uiteindelijke waarde die je het bedrijf toekent is sterk afhankelijk van het risico dat je inschat.

    Voor een opbrengst van 0,35 per jaar (het dividend de laatste tijd) zou je (2,8% rente, MoneYou) EUR 12,50 op je spaarrekening moeten zetten en cash is niet waardevast (onderhevig aan inflatie).

    Maar bij elk aandeel heb je koersrisico en de kans dat het, tijdelijk of definitief, slecht gaat met het bedrijf.

    Als je na uitgebreide studie een pareltje gevonden denkt te hebben en je zet de instap koers zo laag dat die alleen bereikt wordt als er problemen zijn met het bedrijf of met de economie als geheel, waardoor je analyse niet meer klopt, tja dan denk ik dat je dat pareltje net zo goed niet had kunnen ontdekken.
  7. [verwijderd] 12 november 2009 23:24
    Beiden bedankt voor de inzichten. SNS rapport had ik gemist en met veel interesse gelezen.

    Het dividend vorig jaar was overigens 0,40, immers 0,05 jubileum dividend. Gelijk maar beetje aan het rekenen geslagen maar het blijft voor mijn gevoel toch moeilijk om een beetje een reële prijs te bepalen van een aandeel. Simpele reken sommetjes simplificeren de waarde misschien wel een beetje te veel maar pagina's vol getallen maken het er ook niet altijd duidelijker op.
    Ik heb hieronder in het heel kort opgesomd waarop ik let en wat voor vuistregels ik zo'n beetje aanhoud. Misschien kunnen jullie (of iemand anders) hier commentaar op geven indien belangrijke zaken missen, factoren niet realistisch of verstandig zijn of zaken scheef/incorrect of te simplistisch worden voorgesteld.

    Ik kijk naar:
    - Koers
    - WPA
    - Schuldenlast
    - Eigen vermogen per aandeel minus goodwill
    - Behaalde groei / perspectief
    - Dividend

    normale koers = 10 x WPA
    neerwaarts bijstellen bij schuldenlast t.o.v. eigen vermogen meer dan 2/3
    opwaarts bijstellen bij sterke groei of potentie
    opwaarts bijstellen bij goed trackrecord (goede voorspellingen, stabiele cijfers; goed management)
    Hoge dividend uitbetaling gaat ten koste van groei maar geeft meer stabiliteit. (vaste winstmarge is naar mijn idee stabieler dan doorgaande expansie)

    Nog andere zaken waar je zeker op moet letten?

    Bij Acomo:
    WPA eerste half jaar 2009 stukje boven vorig jaar, 10x WPA2008 = 5.50
    schuldenlast heel netjes
    geen sterke groei
    goede trackrecord
    hoog dividend

    Koersdoel 6 euro zoals SNS gaf lijkt me dus inderdaad wel redelijk. Dit levert een marge t.o.v. huidige koers van 25%, niet de super koersjumpers maar gecombineerd met hoog dividend wel fijn voor de porto.

    Overigens zit ik zelf al 3 jaar in Acomo met een gemiddeld jaarrendement van iets boven de 12% (zit stukje trading in) dus algeheel ben ik zeer tevreden over dit aandeel.

    Groeten,

    Remco

  8. nobahamas 13 november 2009 22:48
    Marique en Nitwit zijn uiterst positief over Acomo
    voor de LT (niet de minsten) zie copie uit het draadje; "Waardeaandelen zijn ware groieaandelen" van Marique (zoeken onder marique)
    Ikzelf heb aardig wat stukjes ingeslagen en verwacht een stabiel rendement, juist omdat de spreiding van de goederen zo divers is.

    ------
    Nítwit - 31 aug 09, 19:41 | Reageer | Quote | Dit is niet OK | Aanbevolen: 0

    Marique, heb je ooit eens gekeken naar amsterdam commodities? Ik zag laatst een bericht dat sns startte dit aandeel te volgen, en keek er toen even naar (normaal luister ik nooit naar analisten hoor!).

    De koersontwikkeling over de laatste 10 jaar is schitterend (11% pj) en ook nog eens dik dividend (8%). Bijna te mooi om waar te zijn... Ik vraag me dus af of deze door de marique-test komt :)
    marique - 31 aug 09, 20:05 | Reageer | Quote | Dit is niet OK | Aanbevolen: 1

    Nítwit schreef:

    Marique, heb je ooit eens gekeken naar amsterdam commodities?
    ...
    Ik vraag me dus af of deze door de marique-test komt :)

    Komt gemakkelijk door de test, Nitwit. Maar de beperkte liquiditeit weerhoudt me van opname in de OJ-pf.
    Maar voor de LT-belegger die zijn positie geleidelijk uitbouwt een prima aandeel.
  9. forum rang 5 Bart Meerdink 16 november 2009 09:48
    Lijkt inderdaad business as usual ('positief gestemd' zelfs). Maar de rubbertak had in 2008 een heel goed jaar en in 2009 juist niet, dus wat dat betreft begint Acomo met de kern-activiteiten met een achterstand op vorig jaar.

    Maar 2009 zal het goede track record dus gaan bevestigen zoals het er nu uit ziet. Mooi!

    AMSTERDAM (Dow Jones)--Amsterdam Commodities nv (Acomo) meldt maandag dat de resultaten in het derde kwartaal van 2009 positief waren en in lijn zijn met de gunstige trend van het eerste halfjaar.

    Het handelshuis in specerijen en grondstoffen zoals rubber zegt een geleidelijke normalisering en verbetering van de handel in en distributie van voedingsgrondstoffen en ingredienten voor de voedingsmiddelenindustrie waar te nemen. Voor deze activiteit is Acomo dan ook "positief gestemd" voor de rest van het jaar.

    Na de sterke terugval van de wereldwijde vraag naar rubber en de omzetten in het eerste halfjaar, stabiliseerde de vraag tijdens het derde kwartaal. Per saldo stegen de prijzen weer, aldus Acomo.

    Voor de rubbergerelateerde activiteiten spreekt het bedrijf van "aanhoudende moeilijke marktomstandigheden" waardoor het verdere verloop van het jaar "nog onzeker" is.

    De directie en commissarissen bevestigen hun verwachting dat 2009 "een goed jaar voor de aandeelhouders" zal zijn.
  10. forum rang 8 Wilbar 16 november 2009 10:08
    En gezien die laatste zin ga ik er vanuit dat het dividend over 2009 minimaal hetzelfde zal zijn als in 2008; waarschijnlijk zelfs hoger :).
  11. forum rang 5 Bart Meerdink 16 november 2009 10:27
    Ik verwacht een handhaving van de 0,35 (dus 0,25 slot dividend).

    Bij een pay-out van 60% zou het ophogen van het dividend naar 0,40 betekenen dat ze een wpa van 0,66 zouden moeten halen. 2008 was dat 0,54 (en de pay out zat dus boven de 60%) en veel hoger dan dat zal 2009 niet uitkomen lijkt me, met deze economie, en geen bijdrage van RCA.

    Nee, 'steady as she goes' wat mij betreft, en ze moeten ook wat ruimte hebben voor investeringen en het aflossen van leningen.
  12. forum rang 8 Wilbar 16 november 2009 11:58
    Logische redenatie Bert. De opmerking over het "goede jaar voor de aandeelhouders" kan natuurlijk ook betrekking hebben op de aandeelhouders die er al wat langer inzitten. Gezien de koersontwikkeling is het voor ons inderdaad een prima jaar.
  13. edkilb 18 november 2009 19:58
    koersdoel verhoogt nr 6.50 {sns sec.} we hebben nog ff te gaan......
    ps mooie eindstand vandaag

    gr Jos
  14. nobahamas 21 november 2009 21:47
    juist in deze tijd toch een uitstekende belegging; goed dividend, inflatiebestendig, geen bubble-effect, sterk belang in commodities.... Doen!
  15. [verwijderd] 23 november 2009 21:54
    Het begint er op te lijken dat steeds meer beleggers dit aandeel gaan waarderen. Als er nog een paar partijen dit aandeel gaan volgen komen ook zij tot de conclusie dat dit een pareltje in beleggersland is. Als jarenlang belegger van Acomo heb ik er overigens geen moeite mee om dit aandeel niet teveel te prijzen. Dat zorgt weer voor teveel lucht en dat hebben we de afgelopen tijd meer dan genoeg mee gemaakt. Dus mijn tip: Stop met het aanprijzen van dit aandeel en laat het lekker zijn gang gaan. We verdienen genoeg aan het uitstekende dividend.
15 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 09 mei

    1. China handelsbalans april
    2. Argenx Q1-cijfers
    3. Hemelvaartsdag, Euronext Amsterdam regulier open
    4. Philips €0,85 ex-dividend
    5. DSM-Firmenich €2,50 ex-dividend
    6. Allfunds €0,0935 ex-dividend
    7. Coca-Cola EP €0,74 ex-dividend
    8. TKH €1,70 ex-dividend
    9. Bank of England - rentebesluit Onveranderd (5,25%)
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht