Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Beleggen in Aardgas?

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. loosloos 19 maart 2010 14:34
    De gasprijs staat op een (bijna) historisch laag, mede daardoor wil in in gas beleggen.

    Wie heeft ervaring met gas turbos / EFTs?

    Volgend onderstaand artikel zijn EFTs geen goed idee:
    www.beursbox.nl/200908261371/laatste-...

    Natural Gas ETFs: Geen Goede Investering
    Geschreven door Vikram Saxena
    26 aug, 15:03
    In de afgelopen maanden is er veel belangstelling van beleggers voor aardgas. De contante prijs van aardgas is ingestort tot onder de $3 van een hoogtepunt van $14 vorig jaar. Tegelijkertijd is in ruwe olie een rally te zien tot een hoogtepunt van 74 dollar, van een dieptepunt van 34 dollar. Als gevolg van de olie naar aardgas verhouding groter is dan 22, tegen de historische uitersten.

    Deze extreme verschillen in de olie op aardgas ratio heeft veel belangstelling getrokken van beleggers in twee exchange traded funds, UNG en GAZ (technisch een ETN), die op korte termijn investeren in aardgas futures. Als gevolg van de enorme hoeveelheid instromend geld, hebben deze fondsen hun grenzen bereikt en zijn ze gestopt met de uitgifte van nieuwe aandelen.

    Als gevolg daarvan is de handel in deze fondsen nu de handel als in closed-end fondsen. Echter wel één met een forse premie ten opzichte van hun NAV. Afgelopen maandag zat er op de UNG stukken een premie van 1,34 dollar, bijna 12% boven de NAV. GAZ kende een premie van 1,19 dollar, ongeveer 8% boven de NAV.

    Op de aardgas futures-markt is de prijsstelling ingesteld op een herstel van de prijzen naar de toekomst toe. De september '09 contract handel is op 2.945 dollar en de Oktober contractprijs ligt op 3,362 dollar. De december contracten gaan voor 5,155 dollar, meer dan 2,20 dollar hoger dan het september contract. De oktober '10 contracten worden verhandeld op 6.018 dollar en de in december '10 contract staat op 6,8013 dollar.

    Merk op hoe de forward curve zeer steil is in de nabije toekomst en vlakker wordt over de daarop volgende maanden.

    Echter, beleggers kopen de ETF's in de hoop te profiteren van een stijging van de prijs van aardgas. Ze zullen ruw verrast worden. Deze fondsen houden namelijk alleen korte termijn futures aan. UNG koopt futures van de volgende maand en rolt ze maandelijks over. GAZ koopt futures twee maanden vooruit en rolt ze eens per twee maanden over.

    UNG bezit momenteel oktober '09 futures en zal ze volgende maand doorrollen naar november '09 futures. De november futures staan op 4,342 dollar, bijna 23% hoger dan het oktober contract. Als Ze vandaag doorrollen, zal het aantal contracten dat UNG zal kopen 23% procent minder zijn dan het aantal contracten die het nu verkoopt.

    Futures vs Fysieke Eigenaar

    Het bovenstaande voorbeeld illustreert hoe de NAV van UNG niet zal stijgen, ook al staan de aardgas futures voor november levering 23% hoger dan de oktober futures. Dit is een inherent kenmerk, de zogenaamde negatieve rol opbrengst van elke strategie die investeert in futures om een blootstelling aan grondstoffen te krijgen. Een belangrijk argument voor dit effect kan hier gevonden worden. De netto-inventariswaarde van UNG zal niet stijgen, tenzij en totdat de gehele forward curve voor aardgas stijgt en de stijging tot uitdrukking komt in de al aangehouden korte termijn futures.

    Aan de andere kant van de markt zien we een entiteit die fysiek bezit aardgas kan kopen en het gas tegen de prijs van oktober futures, bewaard voor een maand, en dan bijna 23% rendement zal maken op de investering.
    Beperkte opslagcapaciteit: Grote Risico van Spotprijs Collapse

    Aangezien de ETF korte termijn futures gebruikt op de blootstelling aan aardgas, zijn ze uiterst gevoelig voor de volatiliteit van de prijs van de korte termijn futures. Momenteel is de spotmarkt voor aardgas erg depressief. De nieuwe productie die recent online is gebracht vanuit de schalie-gas overspoelt de markt, terwijl de vraag naar aardgas gedrukt wordt als gevolg van de economische vertraging.

    Als gevolg daarvan is de hoeveelheid aardgas in opslag veel hoger dan in voorgaande jaren. Vanwege beperkte opslagcapaciteit, Worden aardgas producenten gedwongen om het gas dumpen op de spotmarkt op zeer lage niveaus. Als gevolg daarvan staat de spot prijs van aardgas onder aanzienlijk risico van instorten. Sommige analisten zeggen dat aardgas spotprijs kan dalen tot minder dan $ 2 of zelfs 1 dollar in de komende twee maanden, tot de vraag weer oploopt, productie vertraagd wordt of extra reserve opslagcapaciteit on line gaat.

    Elke ineenstorting van de contante prijs van aardgas zal worden weerspiegeld in korte termijn futures-contracten en negatieve invloed op de netto-inventariswaarde van UNG en GAZ. Als gevolg van de negatieve doorrol opbrengst, zal de NAV niet herstellen, zeker niet als de prijs een paar maanden gedrukt blijft.

    Verschil tussen olie en aardgas

    De markten voor aardgas en ruwe olie kennen een dramatisch verschillende prijsklassen dynamiek. De prijs van ruwe olie wordt momenteel gecontroleerd door beleggingssentiment, het wordt gezien als een hedge tegen de zwakke dollar. De infrastructuur om olie op te slaan, is veel uitgebreider en mondiaal van aard, waardoor speculanten kunnen meerijden op de korte termijn toppen en dalen.

    Aan de andere kant, aardgas is vooral een markt gedreven door vraag en aanbod dynamiek. In vergelijking met ruwe olie, is de internationale handel en de ondersteunende opslag en het vervoer infrastructuur minuscuul.

    De eindklant gebruikspatronen zullen zich aanpassen aan de enorme onbalans in de prijzen van aardgas en ruwe olie, maar dit zal niet tot uitdrukking komen in de prijzen op de spotmarkt tot het leveringsoverschot van aardgas vermindert.

    Hoe investeren in aardgas?
    Aardgas ETF's hebben niet alleen een grote premie aan NAV, ze kennen ook het risico van ineenstorting van de prijs van de aardgasmarkt. Verder gaan ze waarschijnlijk niet profiteren van de stijging van de prijs van aardgas zoals voorspeld in de forward curve als gevolg van de besproken negatieve doorrol kwestie. Ze dienen daarom duidelijk te worden gemeden.

    Aandelen van bedrijven in de aardgas sector bieden misschien een betere investering. De bedrijven van de Eerste Trust ISE-Revere Aardgas ETF, (FCG), zijn een goede plek om te beginnen op zoek naar bedrijven op dit gebied. Door de ineenstorting van de prijs van aardgas, kennen veel bedrijven in deze ruimte balans vraagstukken. Dus elke investering moet worden voorafgegaan door een due diligence op de fundamenten van de bedrijven.

    Veel aardgas producenten hebben hun productie afgedekt toen de prijzen hoog waren en hun aandelenkoersen weerspiegelen dat al. Iedere toename van de aardgasprijzen in de aankomende tijd is waarschijnlijk toe te schrijven aan speculatieve handelaren in de sector en aardgas moet hopen op op een vonk in de aandelenkoersen over de hele energiesector linie.

    Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in het arbitrage spel, de premie op de NAV van GAZ is minder in vergelijking met UNG. Dus een long GAZ, en short UNG positie is dan het overwegen waard. Denk eraan dat GAZ momenteel november'09 contracten heeft, terwijl UNG oktober'09 contracten aanhoudt.

    Vanwege de volatiliteit van de gasprijzen, zal de NAV van GAZ en UNG niet gelijk op lopen. Verder; omdat GAZ veel in omvang veel kleiner is dan UNG, zou het in staat zijn om sneller nieuwe aandelen dan UNG uit te geven, hetgeen de NAV premie sneller doet krimpen dan die van UNG.
  2. [verwijderd] 19 maart 2010 15:50
    Gasprijzen op historisch laag niveau maar de koersen van gasproducenten zijn al fors vooruitgelopen op een herstel van de prijzen. Vrij weinig mogelijkheden dus.
  3. forum rang 7 ffff 19 maart 2010 16:01
    Of Exmar, die tankers mudvol gas uit Qatar en Libië haalt en naar Oostende verscheept, waar het gas o.a. naar Nederland gaat.....
  4. [verwijderd] 21 maart 2010 19:30
    Aardgas Koers 4.21 in Dollars op New York Energiebeurs NYME:

    Aardgas of beter Natural Gas Henry Hub wordt genoteerd in dollars dat is het eerste probleem je moet eigenlijk twee dingen analyseren de dollar en de prijs van het aardgas.
    De laagste koers werd vorig jaar bereikt op 4 september 2009 2.41 de hoogste koers op 1 juli 2007 13.57 afgelopen vrijdag sloot de koers op 4.21 toch het dubbele van de laagste ooit echter niet de laagste koers.
    Door de dalende koers zijn er geen turbo's long meer behalve de NL0009261544 / 601080 deze heeft een hefboom van 4.35
    Er zijn twee ETFS hier moet je wel letten op de notering is deze in Euro's of in dollars. De ETF leverage heeft een notering in dollars en werkt met een hefboom van 2
    Er zijn certificaten beschikbaar uitgegeven door ABN/Amro nu RBS.

    Technisch: er zijn geen signalen het laatste signaal was verkoop/short het koersdoel is 3.88 de voorgaande bodem.

    De prijs van het aardgas zal gaan dalen door het aanbreken van de winter, grotere voorraden en de lagere economische activiteiten. Aan het einde van de winter dalen de prijzen van het aardgas altijd de beste tijd is dus einde zomer

    Zou nog even wachten op een duidelijker koopsignaal en dan insteken met een turbo kan je niet wachten en geloof je dat er bodem is dan zou ik kiezen voor de Etfs je kan dan op je gemak wachten.

    Dat NatGas de trade zal zijn in 2010 is duidelijk probleem is het instrument wat je gaat hanteren.

    Saartje
  5. [verwijderd] 21 maart 2010 20:38
    ETF's zoals UNG die de gasprijs proberen te volgen zijn bagger (net zoals die op olie USO). En Turbo's zijn uitermate gevaarlijk.

    Voor de gassector in de VS kun je wel overwegen:

    www.google.com/finance?q=NYSE:FCG

    Maar zoals ik aangaf zijn de koersen van de gasproducenten in de VS fors vooruitgelopen op een eventueel herstel van de gasprijs.

    Ik vermoed zelf dat in navolging van XTO nog wel andere gasproducten in de VS zullen worden overgenomen door een van de grote oliemaatschappijen dus vanuit dat oogpunt kan het interessant zijn.
  6. MrGlass 22 maart 2010 11:50
    quote:

    Deodorant schreef:

    Aardgas duikt altijd in/voor de zomer, en stijgt weer in in de herfst.
    Nu Long gaan op aardgas is suïcidaal.
    ??? Leg eens uit.
    Stijgen en long is volgens mij een goede combi, niet?
  7. [verwijderd] 2 september 2010 22:05
    Money invested in natural gas space is likely to be “dead on arrival.”

    Energy analyst Martin King lowers forecasts for prices in the U.S.

    First Energy analyst Martin King – whom I believe has called the natural gas market in North America better than anybody over the last two years – gave up on the likelihood of higher natural gas prices for the next 18 months in a report today, Aug 30.

    Lees verder:

    www.stockhouse.com/Community-News/201...
  8. bub 2 september 2010 22:18
    Door nieuwe winningstechnieken kan veel meer aardgas worden gewonnen dan voorheen mogelijk. Denk aan meer dan een verdubbeling. De VS heeft buitengewoon veel gas in gesteenten die door deze techniek winbaar worden. Als je iets in gas wil doen, ga dan in de bedrijven die de exploratie doen. Het aanleggen van infrastructuur is nu zinvol en winstgevend.
20 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.854
AB InBev 2 5.311
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 47.268
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 9.055
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 167
ADMA Biologics 1 32
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.714
Aedifica 2 844
Aegon 3.257 320.407
AFC Ajax 537 7.029
Affimed NV 2 5.802
ageas 5.843 109.785
Agfa-Gevaert 13 1.899
Ahold 3.536 74.034
Air France - KLM 1.024 34.396
AIRBUS 1 2
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.779
Alfen 13 17.525
Allfunds Group 3 1.239
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 342
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.779
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.822 240.556
AMG 965 126.748
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.527
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 384
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.204
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 322
Arcadis 251 8.630
Arcelor Mittal 2.024 318.786
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 272
arGEN-X 15 9.193
Aroundtown SA 1 189
Arrowhead Research 5 9.316
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.789
ASML 1.762 77.859
ASR Nederland 18 4.164
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 347
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.818
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.683

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 28 mei

    1. Exor jaarvergadering
    2. NN Group ex €2,08 dividend
    3. B&S Group ex €0,16 dividend
    4. ForFarmers buitengewone AVA (benoeming nieuwe CFO)
    5. Case Shiller huizenprijzen maart (VS)
    6. Consumentenvertrouwen (Conference Board) mei (VS)
  2. 29 mei

    1. Consumentenvertrouwen juni (Dld)
    2. Consumentenvertrouwen mei (Fra)
    3. ASR jaarvergadering
    4. Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht