Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Wordt België een tweede Griekenland?

1.448 Posts
Pagina: «« 1 ... 15 16 17 18 19 ... 73 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. guyvg1 21 januari 2011 11:33
    quote:

    koos schreef op 21 januari 2011 10:22:

    Tweede Griekenland1 dat zouden ze wel willen zon mooie stranden een regering een taal en enig intelect.
    ik moet toegeven dat "enig intelect" in Belgie niet te vinden is.

    mvg
    guy
  2. Kaiser 26 januari 2011 15:41
    woensdag 26 januari 2011 om 14u38
    Paul Van Orshoven: “België werkt niet meer”

    “De regeringsonderhandelaars moeten het radicaal over een andere boeg gooien indien ze de federale staat willen redden.” Dat zegt de decaan van de Leuvense rechtsfaculteit, Paul Van Orshoven, in een interview met Trends.

    De professor publiek recht is verontwaardigd over de politieke gang van zaken en wijst de Franstaligen met de vinger. “Er komt een ogenblik dat toegeven aan de Franstaligen niet meer houdbaar zal zijn. Al doen sommigen hun uiterste best om het opnieuw zover te krijgen. Tot en met het gebruiken van het schrikbeeld van ‘ontketende financiële markten’. Trouwens, kunnen de Franstaligen niet dringend een nieuw België helpen uitbouwen om de markten gerust te stellen?”

    Voor Van Orshoven kan het niet anders dat België vroeg of laat grondig wordt hervormd omdat het niet meer werkt. Veranderen betekent voor hem niet meteen splitsing van het land. Maar hij is bereid ver te gaan om onze Franstalige landgenoten tot meer toegevingen te dwingen.

    “Performantie, de juiste schaal, subsidiariteit, bevoegdheden die naadloos aansluiten bij uiteenlopende voorkeuren tussen Vlamingen en Franstaligen, dat moet het streven zijn,” benadrukt de academicus. Voor hem gebeurt dat in het beste geval een beetje. “Het is als in dat grapje over de Engelsen die overwegen rechts in plaats van links te rijden en het eerst proberen met de vrachtwagens alleen. Absurd.”

    Geen halve autonomie
    “Halve autonomie is geen autonomie. Overigens, wat is dat voor onzin om te doen geloven dat het laten uitbetalen van de kinderbijslagen door de deelstaten een grote stap is naar meer autonomie. Dat is nog erger dan belspelletjes. Het geeft de mensen de illusie van een grote staatshervorming. Wat kan het mij schelen wie de kinderbijslagen uitbetaalt. Het principe en de omvang van de uitkering, de samenhang met de rest van het gezins- en zelfs onderwijsbeleid, daar gaat het om”, foetert de professor.

    “De omstandigheden veranderden en dus moeten de structuren dat ook doen. De vorige staatshervormingen waren klein bier in vergelijking met wat zich nu opdringt. De beruchte resoluties van het Vlaams Parlement aan het einde van de jaren negentig zijn gedateerd, al was het maar omdat België toen nog werkte. We staan al veel verder in de geesten.”

    Zaken op de spits drijven
    “Ik wil geen splitsing van het land, maar als de Franstaligen dwars blijven liggen en hun vetorecht steeds misbruiken, durf ik denken aan eenzijdige technieken om de zaken op de spits te drijven. Bijvoorbeeld stromannen sturen naar de federale regering en die onder feitelijke curatele zetten van de Vlaamse regering. Natuurlijk vereist dat een consensus van de Vlaamse politici om aan de Franstaligen diets te maken dat het noorden de federatie verlaat als het zo voortgaat. Dat is een revolutie en die hoeft niet altijd met geweld gepaard te gaan. En misschien komen de Franstaligen tot inkeer als de Vlamingen geloofwaardig dreigen eruit te stappen.”

    Boudewijn Vanpeteghem/ Hans Brockmans

    Lees het volledige interview met Paul Van Orshoven in Trends van 27 januari. Hij heeft het ook over de positie van de koning en het defederaliseren van justitie.
  3. Geen Gezeik, iedereen rijk 27 januari 2011 00:53
    Belgie heeft na Griekenland en Italie in percentage van de omvang van de economie uitgedrukt de hoogste staatsschuld van heel de Eurozone. Bovendien is het bestuurlijk een puinhoop. Als daar gericht tegen gespeculeerd gaat worden kan dat Belgie wel degelijk in de problemen brengen. Trouwens iedereen die moet herfinancieren is kwetsbaar. Dat geldt dus voor bijna iedere Westers land
  4. forum rang 7 mvliex 1 27 januari 2011 08:13
    21 januari 2011

    Het Goede Doel
    De eerste maand van het nieuwe jaar stond in het teken van Eurolanden die geld dienden op te halen op de kapitaalmarkt. Voor kortlopende obligaties werden hoofdprijzen betaald door Spanje en Portugal. De eerste moest daarnaast een andere emissie van 15-jarig schuldpapier uitstellen wegens gebrek aan belangstelling. Hiertegenover stond de driejarige obligatie van onze eigen minister De Jager met een coupon van 1%!

    Opvallender dan deze (pogingen tot) uitgiftes was wellicht de uitspraak van Yves Leterme, de demissionaire minister-president van onze Zuiderburen. Sinds Leterme het ontslag van zijn kabinet indiende op 22 april 2010 is de 10-jaars rente voor België ruim 0,7% procent opgelopen
    en bedraagt daarmee ongeveer 4,26%. Ter illustratie: Nederlandse decentrale overheden, alsmede woningcorporaties en zorginstellingen met achtervang van de respectievelijke waarborgfondsen, zijn momenteel goedkoper uit voor 10-jaars financiering dan de Belgische staat. Nederland heeft sindsdien immers een lichte daling van de rente op staatsleningen gezien.
    Als reactie op deze rentestijging voor de Belgische overheid, heeft Leterme vorige week benadrukt dat België geen noodsteun nodig heeft van Europa. Een dergelijke mededeling is vaak een reden om de alarmbellen aan te slingeren. Minister Lenihan van Ierland ontkende op 12 november 2010 nog stellig Europese hulp nodig te hebben. Ruim een week later hing deze minister aan de lijn met de EU en het IMF om over sponsoring te praten. Een soortgelijk scenario voor België zie ik echter niet voor me en ik zou hier dan ook een lans willen breken voor onze buurmannen en -vrouwen.
    Natuurlijk is de Belgische overheid in het verleden wat té enthousiast geweest met het lenen van geld, waardoor de staatsschuld nu rond de 100% van het bbp ligt. Hiermee valt België in dezelfde categorie schuldenaars als Griekenland, Ierland en Italië: ofwel de top 10 van de wereld! De
    druppel die de spreekwoordelijke emmer echter doet overlopen is het doorlopende gekibbel tussen de Vlamingen en de Walen, tussen de nationalisten en de socialisten. Sinds de verkiezingen van afgelopen juni slaagt men er niet in een federale regering te vormen, waardoor het land het verwijt krijgt geen slagkracht te hebben.
    Maar is dit werkelijk een probleem?
    Door de staatsinrichting hebben de decentrale overheden behoorlijke verantwoordelijkheden en werkgebieden. De verschillende Gewesten en Gemeenschappen hebben verregaande bevoegdheden op het gebied van onderwijs, zorg, milieu, werkgelegenheid, economie en ontwikkelingssamenwerking. Beleid kan dus gemaakt worden op tal van belangrijke kwesties. Alleen Defensie is een populaire bezuinigingspost waar de federale overheid over gaat. Daarnaast hoort België, wat betreft begrotingstekort, tot de braafste jongetjes van de Europese klas. Over 2010 bedroeg het tekort 4,6% van het bbp en in 2011 verwacht Leterme een tekort onder de 3% te realiseren. Ter vergelijking: eind november gaf minister de Jager aan dat het begrotingstekort over 2010 zou uitkomen op circa 5,8%. Voor 2011 wordt een tekort van 3,3% verwacht.
    Ondanks de hoge schuld, valt de financieringsbehoefte voor België dus mee. Bovendien verkeert België, net als Italië overigens, in de uitzonderlijke positie dat een relatief groot deel van het overheidspapier in binnenlandse handen is. Dit betekent per definitie dat er minder mee gespeculeerd zal worden en dat investeerders het vaker voor de langere termijn aanhouden. Als laatste wil ik nog aanstippen dat Belgen bij de grootste spaarders van Europa horen met een spaarquote die structureel boven de 12% ligt. Het is dus niet zo dat de hele Belgische maatschappij zich in de schulden steekt: de Belgische consument heeft iets om op terug te vallen in moeilijke tijden.
    België lijkt dus het slachtoffer te zijn geworden van de pretentieuze speculanten die in 2010 ook al andere overheden op de korrel hebben genomen. Ik hoop dat we met het afsluiten van 2010 ook dit soort praktijken achter ons kunnen laten. “Ik heb getwijfeld over België…” Henk
    Westbroek en consorten zongen het al in de jaren ’80 en vele investeerders zingen het momenteel met hen mee. In de hit van Het Goede Doel blijkt het land echter, in vergelijking met andere landen, zo slecht nog niet en het wordt tijd dat beleggers en analisten dat ook gaan
    inzien.

    (Met dank aan derde)
  5. Kaiser 27 januari 2011 10:30
    Stefan Duchateau: “België is zeer gevoelig voor een nieuwe financiële schok”

    27/01/2011
    Er dreigt een relatief groot risico uit te gaan van de huidige bevreemdende situatie in ons land. Door de politieke aspecten te benadrukken en dan te mitigeren met een aantal (terechte) economische elementen, dreigt men het belangrijkste probleem op halflange termijn uit het oog te verliezen en er alleszins niet de nodige bewarende maatregelen rond te treffen. Maar wat is dit probleem?
    Stefan Duchateau: “Dit element is echter veel ingrijpender zowel op korte als middellange termijn. Bij de binnenlandse commentaren wordt –enigszins bevreemdend- snel voorbij gegaan aan dit specifiek structureel probleem, met name de bijzondere blootstelling van de Belgische economie voor de ontwikkeling van haar systemische banken. Dit zijn banken waarvan het eventuele falen het volledige economische systeem van een regio bedreigen en de overheid verplichten tot verregaande herkapitalisatie van het eigen vermogen, met begrotingstekorten en verder oplopende Staatsschuld tot gevolg.”

    Precies die elementen waarvan de Belgische beleidsmakers van vertrekken om de huidige positie van ons land te verdedigen. Om de potentiële impact van een dergelijke ontwikkeling te kennen volstaat het even naar de Ierse situatie te kijken.

    Duchateau: "Vergeet hierbij niet dat de beide Ierse systeembanken voor de crisis ongeveer dezelfde balansgrootte hadden als de huidige Belgische systeembanken voor een nieuwe financiële schok Nochtans hadden de vorige stress-testen nog duidelijk aangegeven dat beide Ierse banken geen enkele specifieke bezorgdheid behoefden, terwijl in het algemeen in Europa slechts een handvol (kleine) banken een herkapitalisatie nodig zouden hebben. Slechts enkele weken na de publicatie van de resultaten van deze stress-testen stortten echter twee relatief grote (Ierse) banken in onder het gewicht van hun financiële posities, met enerzijds als gevolg dat de ganse Ierse economie tot aan de rand van de afgrond werd gesleept maar dat anderzijds de geloofwaardigheid van dergelijke “testen” volledig dreigde verloren te gaan.”
  6. forum rang 7 mvliex 1 27 januari 2011 10:43
    "
    Daarnaast hoort België, wat betreft begrotingstekort, tot de braafste jongetjes van de Europese klas. Over 2010 bedroeg het tekort 4,6% van het bbp en in 2011 verwacht Leterme een tekort onder de 3% te realiseren. Ter vergelijking: eind november gaf minister de Jager aan dat het begrotingstekort over 2010 zou uitkomen op circa 5,8%. Voor 2011 wordt een tekort van 3,3% verwacht.
    Ondanks de hoge schuld, valt de financieringsbehoefte voor België dus mee. Bovendien verkeert België, net als Italië overigens, in de uitzonderlijke positie dat een relatief groot deel van het overheidspapier in binnenlandse handen is. Dit betekent per definitie dat er minder mee gespeculeerd zal worden en dat investeerders het vaker voor de langere termijn aanhouden. Als laatste wil ik nog aanstippen dat Belgen bij de grootste spaarders van Europa horen met een spaarquote die structureel boven de 12% ligt. Het is dus niet zo dat de hele Belgische maatschappij zich in de schulden steekt: de Belgische consument heeft iets om op terug te vallen in moeilijke tijden.
    "
  7. Kaiser 2 februari 2011 17:05
    Recordaantal Belgen kan kredieten niet terugbetalen
    Het aantal Belgen dat één of meerdere kredieten niet op tijd heeft terugbetaald, heeft in januari een recordpeil bereikt. Dat blijkt uit cijfers van de Centrale voor kredieten aan particulieren. In januari konden 366.517 mensen hun kredieten niet op tijd terugbetalen, dat zijn er 1.170 meer dan in december 2010, toen het ging om 365.347. Het gaat om het grootste aantal wanbetalers sinds de registratie vanaf 2003. In totaal bedraagt de achterstallige schuld in januari meer dan 2,44 miljard euro. In december was dat nog 2,41 miljard. Het aantal nieuwe achterstallige kredieten bedroeg 9.582. In december waren dat er nog 11.259, in november 10.012. (belga/lpb)
    02/02/11 16u45

  8. [verwijderd] 2 februari 2011 22:54
    De inwoners van Vlaanderen horen bij de rijkste van Europa... De Belgen die de kredieten niet kunnen terug betalen zijn de 5% arme Belgen. Speculanten die speculeren tegen België weten dit ook wel. Dus zo een vaart loopt het allemaal niet.

    Rijd maar eens naar Knokke.. alle luxewagens waar je maar van kan dromen rijden daar rond...

    Dus België failliet? No way
  9. Kaiser 8 februari 2011 19:43
    Brusselse faillissementen vergen meer magistraten
    dinsdag 08 feb 201161

    Brussel moet meer magistraten krijgen om de enorme hoeveelheid faillissementszaken op te vangen. Er is zowel een tekort aan rechters als aan gespecialiseerde openbaar aanklagers. Dat stellen Ilse Leus en Walter Quirynen, respectievelijk ondervoorzitster van de Brusselse rechtbank van koophandel en chef van de financiële sectie van het Brusselse parket. Het gerechtelijk arrondissement Brussel telde vorig jaar een recordaantal van 2.316 faillissementen. Brussel vertegenwoordigt daarmee ruim 23 procent van alle Belgische faillissementen. Antwerpen volgt op de tweede plaats met bijna 15 procent, maar het aandeel van alle andere arrondissementen blijft onder de grens van 5 procent. Het aantal rechters is echter louter gebaseerd op het aantal inwoners van het arrondissement. Met de aanwezigheid van het bedrijfsleven wordt geen rekening gehouden. Daardoor is de situatie in Brussel volgens Leus en Quirynen compleet scheefgetrokken. (MH)
1.448 Posts
Pagina: «« 1 ... 15 16 17 18 19 ... 73 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.286
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.425
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.907
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.395
Aedifica 2 829
Aegon 3.257 320.073
AFC Ajax 537 7.018
Affimed NV 2 5.761
ageas 5.843 109.778
Agfa-Gevaert 13 1.860
Ahold 3.536 73.983
Air France - KLM 1.024 34.337
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.773
Alfen 12 16.419
Allfunds Group 3 1.210
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 336
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.765
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.821 240.328
AMG 965 125.764
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.521
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.134
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 313
Arcadis 251 8.622
Arcelor Mittal 2.023 318.619
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 266
arGEN-X 15 9.107
Aroundtown SA 1 176
Arrowhead Research 5 9.280
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.692
ASML 1.762 76.992
ASR Nederland 18 4.122
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.653
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.681

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 02 mei

    1. Chinese beurzen gesloten ivm Labor Day
    2. ArcelorMittal Q1-cijfers
    3. DSM Firmenich Q1-cijfers
    4. ING Q1-cijfers
    5. BAM Q1-cijfers
    6. ForFarmers Q1-cijfers
    7. Aedifica Q1-cijfers
    8. HelloFresh Q1-cijfers
    9. Shell Q1-cijfers
    10. RELX 41,8 pence ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht