Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Beleggingsfondsen Terug naar discussie overzicht

Gerommel bij fondsen MEI

30 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. MtBaker 16 februari 2011 09:53
    Heb nog een vrachtje mid rus en roem/bulg. Heb gelukkig op de helft flink winst genomen, Dat maakt de daling echter niet goed.
    Waar rrok is is vuur, dus er zal wel wat fout zijn gegaan, maar ik blijf het verbazingwekkend vinden dat ze die fondsen zomaar dicht kunnen gooien.
    Dat heb ik niet begrepen uit de info.
  2. Chicken_Skin_Music 17 februari 2011 15:21
    Reactie van MEI:

    Geachte ***********,

    Naar aanleiding van uw e-mail van 16 februari 2010 kan ik u als volgt antwoord geven op de door u gestelde vragen.

    Wij kunnen u niet meer informatie geven dan vermeld in de persberichten die de afgelopen tijd gepubliceerd zijn. Zodra er meer nieuws beschikbaar is zullen wij dit wederom communiceren doormiddel van persberichten. Dit geldt voor ontwikkelingen binnen de organisatie en bij de beleggingsfondsen.

    In het persbericht van 22-10-2010 staat vermeld dat de Autoriteit Financiële Markten besloten heeft een stille curator te benoemen bij MEI-Fondsenbeheer B.V. Deze stille curator ziet er op toe dat de belangen van deelnemers in de fondsen van MEI-Fondsenbeheer B.V. op een adequate wijze zijn gewaarborgd.

    Vertrouwende u hiermee voor dit moment voldoende te hebben geïnformeerd.

    Met vriendelijke groet,
    Middle Europe Investments

    Hilbert Visscher
    Investor Relations Manager
  3. sting99 25 februari 2011 11:16
    Bestuurders MEI de deur gewezen

    De directie van Middle Europe Investments (MEI), beheerder van vier beursgenoteerde beleggingsfondsen, is door de Ondernemingskamer met onmiddellijke ingang op non-actief gesteld.

    Lees verder:
    www.fd.nl/artikel/21511443/bestuurder...

    [Modbreak IEX]: Gelieve geen hele artikelen van het FD te posten i.v.m. copyright.]


  4. [verwijderd] 26 mei 2011 21:41
    vandaag op de site van MEI het bericht dat het fonds TSF in 3 jaar tijd geliquideerd zal worden. worden dan alle aandelen verkocht in die periode en komt de opbrengst ten goede aan de aandeelhouders?
  5. DrFlapdrol 3 juni 2011 10:04
    quote:

    puttertje schreef op 26 mei 2011 21:41:

    vandaag op de site van MEI het bericht dat het fonds TSF in 3 jaar tijd geliquideerd zal worden. worden dan alle aandelen verkocht in die periode en komt de opbrengst ten goede aan de aandeelhouders?
    Zie www.mei.nl/algemeen/pdf/fondsen/20110...

    Je kan ervan uit gaan dat dus gekozen gaat worden voor de geleidelijke afbouw in 3 jaar. Nog 3 jaar afwachten dus...
  6. sting99 8 juli 2011 10:42
    PERSBERICHT: Vastgoedfonds MEI-Real Estate N.V. gaat verder als closed-end fonds

    Op 7 juli 2011 heeft een Bijzondere Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAvA) van MEI-Real Estate N.V. (MERE) plaatsgevonden. Het belangrijkste agendapunt was de toekomst van het fonds. De drie opties waren: omvormen naar closed-end beleggingsfonds, geleidelijke afbouw van de vastgoedportfolio en onmiddellijke liquidatie.

    De aandeelhouders hebben met meerderheid van stemmen besloten om MERE om te vormen naar een closed-end beleggingsfonds.

    Wat betekent dit besluit? MERE zal het proces in gang zetten om de structuur te wijzigen van een open-end fonds naar een closed-end fonds. Het verschil tussen open-end en closed-end is dat de handel bij open-end via het fonds zelf plaatsvindt rondom de intrinsieke waarde. Bij closed-end beleggingsfondsen komt de koers tot stand via vraag en aanbod op de beurs. Deze koers kan daarbij afwijken van de intrinsieke waarde. Echter: een fonds kan niet zomaar omgevormd worden van open-end naar closed-end. Dit is gebonden aan regels. Een belangrijke regel is dat, voorafgaand aan het wijzigen van de structuur naar een closed-end status, beleggers de gelegenheid moeten krijgen om gedurende drie maanden hun aandelen aan te bieden bij het fonds.

    Tegen welke koers kunnen beleggers in de driemaands periode hun aandelen aanbieden bij het fonds? In de BAvA is besloten dat beleggers die hiervoor kiezen worden afgerekend tegen een koers van EUR 6,70 per aandeel. Deze koers is gebaseerd op de prijs die tot stand zou komen bij onmiddellijke liquidatie van het fonds en de onderliggende waarden (te vergelijken met een gedwongen executieverkoop van een huis). Om te bepalen welke koers hierbij hoort heeft MERE DTZ Zadelhoff opdracht gegeven om te taxeren wat de opbrengst zou zijn als de gehele portefeuille op korte termijn te gelde gemaakt moet worden. Dit leidt tot een afwaardering van 30% ten opzicht van de meest recente taxatiewaarde. Bij het bepalen van de koers is naast de lagere taxatie ook rekening gehouden met het feit dat bankleningen moeten worden afgelost en liquidatie extra kosten zal veroorzaken. EUR 6,70 is dus de prijs waartegen beleggers gedurende de driemaands periode hun aandelen kunnen aanbieden.

    De directie en de raad van commissarissen wijzen er nadrukkelijk op dat EUR 6,70 een prijs is bij liquidatie van MERE en aanzienlijk lager is dan de intrinsieke waarde. Waar de koers in de reguliere handel bij een closed-end structuur op uit zal komen, is niet bekend, maar de verwachting is dat deze ergens tussen de EUR 6,70 en de intrinsieke waarde (7 juli 2011: EUR 25,73) zal komen te liggen.

    De liquiditeitspositie van MERE is beperkt. Dat betekent dat onverhoopt groot aanbod van aandelen ertoe leidt dat MERE geforceerd onroerend goed zou moeten verkopen. Dit zou leiden tot waardeverlies voor zittende aandeelhouders. De directie vindt dit ongewenst. Daarom heeft zij een aantal investeerders bereid gevonden om het aanbod op te nemen. Zij hebben EUR 8 miljoen beschikbaar gesteld om in het uiterste geval alle uitstaande aandelen over te kunnen nemen.

    Naar aanleiding van het besluit genomen in de BAvA, werkt MERE een voorstel uit om de statuten aan te passen zodat de open end structuur gewijzigd wordt in een closed-end structuur. Aan de hand hiervan zal zij een BAVA bijeenroepen. In die vergadering komt de voorgenomen statutenwijziging in stemming. Als de BAvA akkoord gaat met de statutenwijziging zal MERE, na drie maanden, worden voortgezet als een closed-end fonds.

    MERE

  7. sting99 8 juli 2011 10:54
    PERSBERICHT: Heropening MEI-Rusland Midcap Fonds N.V.
    07-07-2011

    PERSBERICHT: Heropening MEI-Roemenië en Bulgarije Fonds N.V.
    07-07-2011

    PERSBERICHT: Geleidelijke verkoop portfolio MEI-Tsjechië en Slowakije Fonds N.V.
    07-07-2011

  8. sting99 11 juli 2011 09:53
    Belangrijk voor de beleggers in Mei

    Commissarissen
    Daarnaast heeft Kloos de commissarissen, die voorheen alleen toezicht hielden op de individuele fondsen, aangesteld als commissaris voor de hele beheerder. ‘Omdat ze op fondsniveau toezicht hielden, hadden ze geen goed zicht op wat zich daarboven bij de directie afspeelde’, zegt Kloos.

    Tijdens de vergadering vorige week werd duidelijk dat er geen toekomst is voor het aandelenfonds, dat in Tsjechië en Slowakije belegt. De beleggingen van het fonds zijn zeer illiquide geworden na de crisis. Daarom wordt het fonds, 13 miljoen euro groot, geliquideerd.

    ‘Het geld gaat terug naar de beleggers’, zegt Kloos.

    De Russische en Roemeens-Bulgaarse aandelenfondsen, die 20 miljoen en 15 miljoen euro groot zijn, worden geleidelijk heropend. In de eerste periode zullen beleggers beperkt hun stukken mogen verkopen, de hoop is dat er daarna voldoende vraag zal zijn, zodat beleggers eruit kunnen wanneer ze willen.

    MEI Real Estate
    Een oplossing vinden voor het grootste fonds, vastgoedfonds MEI Real Estate van 80 miljoen euro, was lastiger. Dat komt vooral omdat het een ‘open-end’-fonds is, waarbij beleggers tegen de intrinsieke prijs horen te kunnen uitstappen.

    In het vastgoedfonds van Middle Europe Investments zitten vooral illiquide beleggingen. Normale verhandelbaarheid die bij een ‘open-end’-fonds hoort, is dus onmogelijk.

    Daarom hebben de aandeelhouders gestemd voor het omvormen van het fonds tot een beursgenoteerd ‘closed-end’- fonds, waarbij de prijs tot stand komt door vraag en aanbod. Die prijs kan daarmee onder de intrinsieke waarde komen te liggen.

    Maar aan het omvormen van een open naar een gesloten fonds zijn voorwaarden verbonden. Het fonds moet daarvoor eerst drie maanden opengaan om beleggers de mogelijkheid te geven uit te stappen. Kloos raadt beleggers aan die drie maanden te blijven zitten. ‘Als beleggers er per se uit willen, kiezen ze in feite voor liquidatie.’

    Liquidatieprijs
    De liquidatieprijs is afgeleid van de vastgoedtaxatie van DTZ Zadelhoff op 6,70 euro veel lager dan de intrinsieke waarde van 25,73 euro. MEI heeft twee anonieme investeerders bereid gevonden alles wat beleggers die drie maanden verkopen, op te kopen tegen die prijs. ‘Maar dat is een bodemprijs.

    Daar doen beleggers zichzelf tekort mee’, aldus de directeur.

    De Vereniging van Effectenbezitters denkt dat de koers dan zal uitkomen tussen €6,70 en €25,73. Beleggers moeten nog wel stemmen over de omvorming van het fonds.
30 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.285
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.325
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.896
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.356
Aedifica 2 829
Aegon 3.257 320.053
AFC Ajax 537 7.018
Affimed NV 2 5.752
ageas 5.843 109.777
Agfa-Gevaert 13 1.856
Ahold 3.536 73.980
Air France - KLM 1.024 34.311
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.771
Alfen 12 16.270
Allfunds Group 3 1.191
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 334
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.484 114.757
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.820 240.255
AMG 965 125.696
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.519
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.111
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 313
Arcadis 251 8.614
Arcelor Mittal 2.023 318.599
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 266
arGEN-X 15 9.106
Aroundtown SA 1 176
Arrowhead Research 5 9.266
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.677
ASML 1.762 76.900
ASR Nederland 18 4.122
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.650
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.665

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht