Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Meester Corné en de buy-sellratio

Deze week mocht ik lesgeven over researchrapporten en dan met name over hoe je ze moet lezen. Natuurlijk blijft het leuk om te zien hoe analisten er vaak naast zitten. Leuk, maar ook een beetje flauw. Het valt immers niet mee om een toekomstvoorspelling te maken. Deze week hebben we daar prachtige voorbeelden van gezien.

De renteverlaging van Draghi en het referendum en daarna weer geen referendum van Pandreou, dat had je in je stoutste dromen niet kunnen bedenken. Analisten zijn wel bijzonder waardevol om een beter inzicht in bedrijven te krijgen. Zij hebben immers ontzettende veel kennis van zo’n bedrijf. Regelmatig bel ik daarvoor met deze experts. Maar hun beleggingsoordeel, dat is een ander verhaal.

Ik liet de cursisten een aantal grafieken zien met de zogenaamde buy-sellratio en de koers grafiek van het aandeel. De buy-sellratio is het percentage analisten met een koopadvies minus het percentage verkoopadviezen. In die grafieken was duidelijk te zien dat de mooiste rendementen zijn te maken onderweg van angst naar euforie en andersom natuurlijk.

Voorzichtig
Ik hou dan ook vaak deze ratio in de gaten als indicator over sentiment over zo’n aandeel. Als iedereen negatief is, is dat een goed teken. Alleen moet je dan wel bedenken wat de trigger is waarom ze mogelijk weer positief gaan worden. Dat is vaak het moeilijkste punt. Het enige dat je zeker weet, is dat er nog een hoop analisten positief kunnen worden.

Of ze het ook echt zullen worden, is onzeker. Ik kan me voorstellen dat de meeste analisten op een gegeven moment ook negatief op Getronics en Fokker waren. Maar per saldo is het een leuke indicator. Ik geef u een aantal voorbeelden. De eerste is DSM, een van de meeste populaire AEX-aandelen. De rode lijn in de grafiek is de buy-sellindicator (maximaal +100 als iedereen positief is, minimaal –100 als iedereen negatief is). De blauwe lijn is de koers op de linker-as.

Ook Imtech is een mooi voorbeeld. Volgens de database Rimes heeft Imtech het meeste koopadviezen van alle AEX- en AMX-aandelen. De buy-sellratio is daar 93%. Er is waarschijnlijk maar een analist die het aandeel niet op een koop heeft staan. Iets wat mij voorzichtig maakt.


Usual suspects
Het aandeel wat daarentegen door de meeste analisten wordt geadviseerd om te laten liggen, is TomTom. Dit is wel een van de meest dramatische aandelen qua analistenadviezen. Begin 2011 waren de meeste analisten over het algemeen nog positief. Nu adviseren ze verkopen. TomTom heeft sindsdien op Air France en PostNL na het meest dramatische rendement van alle AEX-aandelen laten zien.

Als we kijken waar de analisten het meest enthousiast over zijn, dan zien we vooral usual suspects zoals Imtech, Aalberts, Unit4, Mediq, Nutreco en Brunel bovenaan staan. Mooie bedrijven, maar dat weet blijkbaar iedereen al. DSM, Royal Dutch Shell, SBMO en Fugro zijn de AEX-ers die favoriet zijn. Bedrijven die door analisten zo’n beetje uitgekotst worden zijn TomTom, Pharming, Ordina, Heineken (had ik niet verwacht), Wavin, USG en AEGON.

En nou nog bedenken zijn wat de mogelijke positieve triggers voor deze uitgekotste aandelen zijn. Anders gaan ze natuurlijk alsnog niet lopen. Deze buy-sellindicator geeft goed aan dat als de meeste mensen aan de ene kant staat, de mooiste kansen meestal aan de andere kant zijn. En voor wat dat betreft zijn analisten ook gewoon mensen, met wel veel verstand van bedrijven, dat wel.

Corn van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht