Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Woningmarkt en de gevolgen.

1.597 Posts
Pagina: «« 1 ... 28 29 30 31 32 ... 80 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Robin Good 18 januari 2012 17:03
    quote:

    plof@ schreef op 17 januari 2012 19:48:

    [...]
    Decenia lang zijn ze in bouwend Nederland gierend van het lachen rijk geworden over de rug van de consument die feitelijk nauwelijks keus had.

    En nu valt het even tegen en mag de consument extra belasting betalen om die bouwmaffia te moeten steunen??

    Nauwelijks te bevatten dit!
    Niet alleen bouwend Nederland, maar wat dacht je van de 19% BTW op elke nieuwbouwwoning.
    Nu de melkkoe uitgemolken is, gaan we de spelregels aanpassen.
    Afschaffen van de HRA en aflossen zijn nu toverwoorden.
    Hier zullen vooral alleenstaanden en gezinnen zonder kinderen wel blij mee zijn.
    30 jaar kromliggen voor rente en aflossing en de erfgenamen van deze groep betalen straks de hoofdprijs aan erfbelasting.
  2. forum rang 5 DurianCS 18 januari 2012 17:08
    quote:

    Floris Fortuin schreef op 18 januari 2012 17:03:

    [...]

    Niet alleen bouwend Nederland, maar wat dacht je van de 19% BTW op elke nieuwbouwwoning.
    Nu de melkkoe uitgemolken is, gaan we de spelregels aanpassen.
    Afschaffen van de HRA en aflossen zijn nu toverwoorden.
    Hier zullen vooral alleenstaanden en gezinnen zonder kinderen wel blij mee zijn.
    30 jaar kromliggen voor rente en aflossing en de erfgenamen van deze groep betalen straks de hoofdprijs aan erfbelasting.
    Ja, als het niet in de familie blijft is de belasting hoog, maar wat is het probleem?
  3. Robin Good 18 januari 2012 17:13
    quote:

    DurianCS schreef op 18 januari 2012 17:08:

    [...]
    Ja, als het niet in de familie blijft is de belasting hoog, maar wat is het probleem?
    30-40% erfbelasting lijkt me niet normaal.
    Waarom zoveel en zo'n groot verschil ten opzichte van het vererven aan kinderen.
  4. forum rang 10 voda 18 januari 2012 17:21

    Monsterverbond tegen rente-aftrek

    Een brede coalitie van partijen in de woningsector - inclusief de banken - eist dat het kabinet de hypotheekrenteaftrek beperkt. Het vertrouwen van de consument in de huizenmarkt is gedaald tot een dieptepunt. Harde maatregelen zijn onvermijdelijk, aldus deskundigen.
    Dit schrijft het AD vandaag. Consumentenorganisaties als Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond, de financiële toezichthouders, hypotheekadviseurs en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) stellen dat het geleidelijk afbouwen van de hypotheekrenteaftrek onontkoombaar is. Daarbij wordt gedacht aan 30 jaar. Daarna zou de aftrek dan helemaal verdwenen zijn.

    De organisaties in de woningsector scharen zich hiermee achter de oproep van de Nederlandse banken om de politiek omstreden fiscale maatregel gestaag in te perken. Het is voor het eerst dat de bancaire sector zo nadrukkelijk stelling neemt. Volgens de banken zullen de gevolgen voor huishoudens bij een geleidelijke afbouw beperkt blijven.

    Lees meer vandaag in het AD. (Redactie)

    18/01/12 06u34

    Lees ook: 'Zelfs in 2013 nog geen herstel op de woningmarkt'
    Lees ook: Geen versoepeling hypotheek voor tweeverdieners
    Lees ook: Beroep op hypotheekgarantie fors toegenomen

    www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article...
  5. atitlan 18 januari 2012 17:25
    De woningprijzen liggen in Nederland vanwege HRA, het maximaal uitmelken van grondprijzen (waar de prijsstijging nog veel hoger was) en het Ponzi-effect nu waarschijnlijk bijna dubbel zo hoog dan zij in gezonde marktverhoudingen (faire grondprijzen, voldoende bouw, voldoende vrije sector) het geval zou zijn geweest.
    Tevens hebben de banken de woninggekte nog eens misbruikt met een te hoog rentetarief.

    Dus vooral een koekje van eigen deeg, wanneer de woningkoper dan langs de weg van de HRA de rentelasten voor de helft terugkrijgt, vaak echter met maar 30%.

    Maar de dubbel zo hoge aflossing komt wel volledig voor rekening van de 'woningeigenaar', die is daarmee voor vrijwel iedereen eigenlijk volstrekt onhaalbaar geworden.
    Niet verwonderlijk dat men daarom in de waanzin naar aflossingsvrije hypotheken evolueerde, het was de enige manier om het voor alle belanghebbenden lucratieve vuurtje zo lang mogelijk op gang te houden.

    In feite evolueerde de woningmarkt van een koopmarkt naar een huurmarkt, en ook nog naar een vreselijk dure, waar je als eigenaar (eigenlijk huurder) volledig aan de ketting van de verhuurder (banken) ligt, waar je je slechts op straffe van een enorme restschuld van kunt verlossen.
  6. eigenwijs 18 januari 2012 17:26
    quote:

    atitlan schreef op 18 januari 2012 17:18:

    Woningenprijzen liggen in Nederland vanwege HRA, het maximaal uitmelken van grondprijzen (waar de prijsstijging nog veel hoger was) en het Ponzi-effect nu waarschijnlijk bijna dubbel zo hoog dan zij in gezonde marktverhoudingen (faire grondprijzen, voldoende bouw, voldoende vrije sector) het geval zou zijn geweest.
    Tevens hebben de banken de woninggekte nog eens misbruikt met een te hoog rentetarief
    Meer dan een koekje van eigen deeg wanneer de woningkoper dan langs de weg van de HRA de rentelasten voor de helft terugkrijgt, vaak echter met maar 30%.
    Maar de aflossing komt wel volledig voor rekening van koper, die is voor vrijwel iedereen daarmee eigenlijk onmogelijk geworden.
    Niet verwonderlijk dat men daarom in de waanzin naar aflossingvrije hypotheken evolueerde.

    In feite evolueerde de koopmarkt naar een huurmarkt, en ook nog naar een vreselijk dure, waar je als koper (eigenlijk huurder) volledig aan de ketting van de banken ligt, waar je je slechts op straffe van een enorme restschuld van kunt verlossen.
    550 per vierkante meter . Dat hebben wij nl. betaald
    in 2004.

  7. forum rang 10 voda 18 januari 2012 17:31
    quote:

    eigenwijs schreef op 18 januari 2012 17:26:

    [...]

    550 per vierkante meter . Dat hebben wij nl. betaald
    in 2004.

    Guldens of omgerekende euro's?
  8. eigenwijs 18 januari 2012 17:36
    quote:

    voda schreef op 18 januari 2012 17:31:

    [...]
    Guldens of omgerekende euro's?

    echte euros. het was landbouwgrond.. toch te gek of niet dan?
  9. forum rang 5 DurianCS 18 januari 2012 18:11
    quote:

    Floris Fortuin schreef op 18 januari 2012 17:13:

    [...]

    30-40% erfbelasting lijkt me niet normaal.
    Waarom zoveel en zo'n groot verschil ten opzichte van het vererven aan kinderen.
    Ja, ik begrijp dat het heel oneerlijk overkomt, maar het is in lijn met de schenkbelasting. En deze moet wel 30-40% zijn, want anders kun je loonheffingen omzeilen door schenkingen.
  10. atitlan 19 januari 2012 11:10
    Nieuwbouwmarkt voor koopwoningen opnieuw in zwaar weer

    Gepubliceerd: 18 januari 2012

    In het afgelopen jaar zijn slechts 20.000 nieuwbouwwoningen verkocht; ruim 25% minder dan in 2010. Dat blijkt uit de Monitor Nieuwe Woningen; een onderzoek dat in opdracht van het ministerie van BZK en de NEPROM door het OTB wordt uitgevoerd. De woningmarkt verslechterde sterk als gevolg van de verminder¬de leencapaciteit en de daling van het vertrouwen van de consument in de woningmarkt.
    De NEPROM verwacht dat deze verslechtering in 2012 verder doorzet. De gevolgen voor de nieuwbouw zullen dramatisch zijn. Om de nieuwbouw op korte termijn te steunen zijn prijsverlagingen noodzakelijk. Drastische verlaging van de grondkosten is een deel van de oplossing, daarnaast pleit de NEPROM voor een tijdelijke rijkspremie aan kopers van zeer energiezuinige huur- en koopwoningen.
  11. atitlan 19 januari 2012 11:15
    Eerst profiteerde iedereen van de frenzy maar nu begint het vingertje wijzen.

    ‘Aantal bouwers en ontwikkelaars op punt van omvallen’

    19-01-2012

    Voor een aantal projectontwikkelaars en bouwbedrijven dreigt een faillissement. Banken draaien de geldkraan dicht en houden in een enkel geval zelfs de salarisbetaling tegen. Dat stelt Nico Rietdijk, directeur van de Vereniging voor Ontwikkelaars en Bouwondernemingen (NVB).

    Rietdijk: ‘Het is stuitend. Banken hebben de crisis veroorzaakt en zijn door de belastingbetaler gered. Nu laten ze goede en klantgerichte vastgoedondernemingen in de steek en creëren daardoor nog meer ellende op de woningmarkt. Als er niets gebeurt, gaat deze sector als een nachtkaars uit.’

    De NVB-directeur verwijst naar het gegeven dat elke niet-gebouwde woning twee banen kost in de bouwsector. ‘Vóór de crisis werden er 80.000 woningen per jaar gebouwd, dit jaar komen we op ongeveer 50.000 uit. In 2013 dreigen we onder de 40.000 woningen te komen. Reken het banenverlies maar uit.’

    Woensdag 18 januari bracht de Neprom, de belangenvereniging van de grote projectontwikkelaars, de cijfers over 2011 naar buiten. Vorig jaar hebben ontwikkelaars 20.000 woningen verkocht. In 2006 kwam dat aantal nog uit op 43.000 woningen. Rietdijk ziet de teller dit jaar ruim onder het dieptepunt van 2009 (18.000 verkopen) schieten. ‘Ik vrees dat het nauwelijks 12.000 verkochte woningen worden. De sector gaat zijn bedrijfsvoering hierop aanpassen. Dit jaar zie ik dan per maand minimaal één gerenommeerd bedrijf over de kop gaan of een grote ontslagronde aankondigen.’

    Grootste oorzaak van de crisis is de haperende kredietverlening van banken, stelt Rietdijk. ‘Onze leden zeggen nog gewoon klanten te hebben voor hun woningprojecten. Maar deze kopers krijgen geen hypotheek van de bank. Zeker 20 procent van degenen die vorig jaar nog zonder problemen financiering kregen, wordt nu de deur gewezen.’ Als banken weigeren de kraan open te draaien, moet wat Rietdijk betreft de staat de woningmarkt te hulp schieten. ‘De staat leent nu voor 2 procent op de kapitaalmarkten. Die zou een deel tegen 4,5 procent moeten uitlenen aan starters op de woningmarkt. Zo kun je voorkomen dat de woningmarkt de hele economie naar beneden trekt.’
  12. forum rang 7 ffff 19 januari 2012 11:29
    Ik heb het al vaker in de KK gemeld: Opmerkelijk dat grote verschil tussen buurlanden. Constateer het verschil tussen België en Nederland.

    Belgische notarissen zien nog steeds sterke woningmarkt.


    Over heel 2011 waren er in België 2,9 procent meer vastgoedtransacties dan in 2010. Het laatste kwartaal was bijzonder sterk. Vooral onder de impuls van het aflopen van de groene lening, maar ook door de sterke vraag naar woonhuizen, werden sinds de lancering van de Notarisbarometer in 2008 nog nooit zo veel verkoopsdossiers bij de notarissen gestart als in de maand november van vorig jaar. Bart Van Opstal, voorzitter van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat, heeft vandaag geen aanduiding van een echte dip in de maand januari.


    De gemiddelde prijs van een woonhuis steeg in 2011 volgens de Notarisbarometer met 10,7 procent. Die van appartementen met 8,4 procent. In 2011 kostte een woonhuis gemiddeld 214.480 euro, de gemiddelde prijs van een appartement bedroeg 206.441 euro.

    Vierde kwartaal
    De notarissen hadden het vooral in het vierde kwartaal zeer druk. Het aantal vastgoedtransacties steeg in het vierde kwartaal met 12,2 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2011 en met 5,4 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2010.

    De gemiddelde prijs van een woonhuis steeg ten opzichte van het derde kwartaal met nog eens 5,8 procent tot 227.691 euro. De prijs van een appartement stabiliseerde in het vierde kwartaal wel op 210.513 euro.
  13. forum rang 6 NewKidInTown 19 januari 2012 13:43
    quote:

    eigenwijs schreef op 18 januari 2012 17:26:

    [...]

    550 per vierkante meter . Dat hebben wij nl. betaald
    in 2004.

    Was je wel bij bewustzijn toen je deze aankoop deed ?
    En wat waren je overwegingen om tegen deze prijs te kopen ? Toch niet dat het over een jaartje of 8 wel 1.000 per vierkante meter zou worden ?
    Ik denk dat het eerder richting de 100 gaat. Sorry, maar je was er zelf bij.
  14. eigenwijs 19 januari 2012 13:48
    quote:

    KidBackInTown schreef op 19 januari 2012 13:43:

    [...]
    Was je wel bij bewustzijn toen je deze aankoop deed ?
    En wat waren je overwegingen om tegen deze prijs te kopen ? Toch niet dat het over een jaartje of 8 wel 1.000 per vierkante meter zou worden ?
    Ik denk dat het eerder richting de 100 gaat. Sorry, maar je was er zelf bij.
    was toen de prijs , wilde je een huis om zelf in te wonen en niet om speculatie (dat doet bijna niemand) dan nam je dat op de koop toe.
  15. eigenwijs 19 januari 2012 14:15
    quote:

    KidBackInTown schreef op 19 januari 2012 14:07:

    Ach ja, kan het me ook wel weer voorstellen, sta je nog een beetje boven water ?
    Ja hoor, ik heb geen problemen, want ik betaal gewoon de lasten, maar vind het achteraf schandalig dat de gemeente zoveel geld ervoor rekende ,waar ze zelf ws. maar 7 euro voor betaald hebben.
  16. atitlan 19 januari 2012 18:04
    quote:

    ffff schreef op 19 januari 2012 11:29:

    Ik heb het al vaker in de KK gemeld: Opmerkelijk dat grote verschil tussen buurlanden. Constateer het verschil tussen België en Nederland.

    Belgische notarissen zien nog steeds sterke woningmarkt.
    ...
    De gemiddelde prijs van een woonhuis steeg in 2011 volgens de Notarisbarometer met 10,7 procent. Die van appartementen met 8,4 procent. In 2011 kostte een woonhuis gemiddeld 214.480 euro, de gemiddelde prijs van een appartement bedroeg 206.441 euro..
    Inderdaad is Nederland afgekoppeld van de ontwikkeling in de buurlanden.

    In Duitsland stijgt de prijs omdat er te weinig aanbod en veel vraag is, in Nederland omgekeerd.
    www.ftd.de/finanzen/immobilien/:portf...
  17. forum rang 10 voda 19 januari 2012 18:06
    Huizenprijzen Nederland niet hoger dan in Duitsland of Frankrijk


    AMSTERDAM (Dow Jones)--Een nieuwbouwwoning kost in Nederland gemiddeld even veel als in Duitsland en Frankrijk, blijkt uit een internationaal onderzoek van Bouwfonds.

    "Het is een mythe dat Nederlandse nieuwbouwwoningen duur zijn. Het wonen in grote Duitse en Franse stedelijke gebieden als Hamburg, Frankfurt, Munchen, Parijs, Lyon en Nice is zelfs substantieel duurder dan in Rotterdam, Amsterdam of Utrecht", zegt Friso de Zeeuw, directeur Nieuwe Markten bij Bouwfonds Ontwikkeling.

    Uit het onderzoek komt ook naar voren dat de bouwkosten in de drie landen vergelijkbaar zijn.

    Volgens het Bouwfonds kan de kostprijs van woningen in Nederland wel verder omlaag. Dit valt te bereiken door verlaging van de plankosten, standaardisering van woningontwerpen en verlaging van de bouwkosten door verbetering van de samenwerking tussen de verschillende betrokken partijen.


    Door Levien de Feijter; Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; levien.defeijter@dowjones.com


  18. atitlan 19 januari 2012 18:12
    In Duitsland begonnen in 2011 de prijzen na jarenlang stagnatie weliswaar weer voorzichtig te stijgen (+2,7%), maar lagen daarmee nog precies op het niveau van 2003.
    In Duitsland zijn, afh. van lokatie, de prijsverschillen echter nog veel groter dan in Nederland.

    Immobilienpreise stiegen in Deutschland um 2,7 Prozent

    27.12.2011

    (RP). Nach mehreren schlechten Jahren haben die Immobilienpreise in Deutschland 2011 wieder kräftiger angezogen. Dieser Trend dürfte sich nach Einschätzung von Experten fortsetzen, zumal die Zinsen extrem niedrig sind: Nach Berechnungen des Verbands deutscher Pfandbriefbanken (VdP) war selbst genutztes Wohneigentum in Deutschland zuletzt so teuer wie nie seit 2003. Im Vergleich zum Vorjahresquartal stiegen die Preise um 2,7 Prozent. Vor allem für Eigentumswohnungen mussten Käufer 2011 deutlich mehr Geld hinlegen: Sie verteuerten sich binnen Jahresfrist um 5,2 Prozent.
  19. atitlan 19 januari 2012 18:23
    In Duitsland zijn vooral in boomregios (vele daarvan in Bayern) de prijzen naar grote hoogten gestegen.
    Boomregios betekenen bevolkingsgroei.
    Omdat de bevolking van Duitsland als geheel (tot medio 2011) nog kromp, had dat als logische keerzijde dat vele regios en steden ontvolkten, met name in de voormalige DDR.
    Daarom werd het prijsverschil in Duitsland almaar groter.

    Handelsblatt adviseerde vorige week terecht

    "Am besten in wachsenden Städten kaufen"

    www.handelsblatt.com/finanzen/immobil...
1.597 Posts
Pagina: «« 1 ... 28 29 30 31 32 ... 80 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.285
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.339
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.898
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.357
Aedifica 2 829
Aegon 3.257 320.053
AFC Ajax 537 7.018
Affimed NV 2 5.752
ageas 5.843 109.777
Agfa-Gevaert 13 1.856
Ahold 3.536 73.980
Air France - KLM 1.024 34.311
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.771
Alfen 12 16.275
Allfunds Group 3 1.191
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 334
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.484 114.757
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.820 240.257
AMG 965 125.715
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.519
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.111
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 313
Arcadis 251 8.614
Arcelor Mittal 2.023 318.600
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 266
arGEN-X 15 9.106
Aroundtown SA 1 176
Arrowhead Research 5 9.270
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.677
ASML 1.762 76.910
ASR Nederland 18 4.122
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.650
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.665

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht