Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

KPN Koninklijke NL0000009082

Laatste koers (eur)

3,439
  • Verschill

    0,000 0,00%
  • Volume

    7.429.728 Gem. (3M) 10,5M
  • Bied

    3,414  
  • Laat

    3,414  
+ Toevoegen aan watchlist

América Móvil biedt op deel KPN

1.089 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 55 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Procambarus 8 mei 2012 10:21
    Als Slim inderdaad deze aankoop ziet als een lange-termijn investering, is hij niet geinteresseerd in dividend uitkeringen aan outside aandeelhouders. Het eerste dat hij zal doen is druk op het management uitoefenen om het dividend drastisch te verlagen. Zodoende komt er geld vrij voor investeringen en wordt zijn 28% belang substantieel.
  2. forum rang 8 Wilbar 8 mei 2012 10:37

    Ik weet niet of die meneer Slim vandaag een van de kopers is (dan zien we binnenkort wel een AFM melding), maar als dat wel zo is dan heeft ie toch al flink wat aandelen gekocht ONDER zijn bod.. Toch Slim...
  3. forum rang 8 Wilbar 8 mei 2012 10:43
    quote:

    elf schreef op 8 mei 2012 10:42:

    En toch klopt er iets niet............
    Inderdaad, bod is nog te laag :)
  4. lokeend 8 mei 2012 10:49
    Slim zal slim genoeg zijn en weten dat zijn 28% straks veel meer gaat opbrengen.
    Eventuele koper kan al klaar staan, en heeft dan zeker 28%
    We zullen zien wat KPN uiteindelik gaat opbrengen, ik ga voor 18 euro
    Gr
  5. lokeend 8 mei 2012 10:54
    quote:

    arjanrulzz schreef op 8 mei 2012 10:44:

    lekker blijven zitten, benieuwd hoeveel hij biedt als hij KPN geheel overneemt. Zal vast niet meer zolang duren (na 10 jaar wachten)
    Denk niet dat Slim KPN gaat overnemen, denk eerder aan Telefonica!
    Daar spreken ze ook Spaans!
    Hoop dat Slim een beetje de nieuwe John de Mol in KPN is, kijk hoe mooi hij dat met Versatel deed 0.60 cent kopen 2.20 verkopen aan Tele2
    Tel uit je winst!
    Gr
  6. [verwijderd] 8 mei 2012 11:00
    quote:

    Wilbar schreef op 8 mei 2012 10:43:

    [...]

    Inderdaad, bod is nog te laag :)
    Dat vooral al is er een zogeheten analist die het om in de handen te knijpen vindt(die is dus achterlijk) maar wat vooral vreemd is dat de 8.00 euro niet echt vlot op de borden komt; dat het bod beperkt blijft tot onder 30% en dat er eerder slechts een belang van onder 5% bestond(en misschien nog steeds).

    Wat daar achter zou kunnen zitten is gewoon de handel verkopen vanwege de alom slecht geachte vooruitzichten maar dan wel tegen een betere prijs dan gisteren mogelijk was en dat is dus nu voor een behoorlijk deel het geval.

    Anderzijds is je opmerking ´veel te laag´ natuurlijk juist en zien anderen dan analisten dat ook wel in.

    Maar in hoeverre KPN zelf betrokken of op de hoogte is van de intenties blijft nogal raadselachtig; afgaande op de fysionomie van Slim zou een psycholoog deze man niet direct een 10 geven voor zijn uitstraling.........
  7. Max1982 8 mei 2012 11:02
    America Movil CFO: rondgekeken in Europa, KPN meest geschikt
    Dinsdag 8 mei 2012 10:28
    AMSTERDAM (Dow Jones)--Het Mexicaanse telecombedrijf America Movil SAB (AMX, AMX.MX) heeft rondgekeken in Europa en Koninklijke KPN nv (KPN.AE) beoordeeld als de meest geschikte kandidaat om de Europese markt mee te betreden.
    Uitbreiding buiten Latijns-Amerika is de enige mogelijkheid om verder te groeien, omdat in de eigen regio niet veel meer te winnen is, zegt chief financial officer Carlos Garcia Moreno van America Movil in een telefonische toelichting op het partiele openbare bod op KPN dat eerder op de dag wereldkundig werd gemaakt. Het is de eerste significante investering in Europa van America Movil.
    Het Mexicaanse concern, eigendom van multimiljardair Carlos Slim, wil via KPN een beter begrip krijgen van de Europese markt, blijkt uit het commentaar van de financieel topman. "Het is een markt die we nog niet kennen, en KPN is een uitstekende kans om dichter bij de actie te komen", zegt Garcia Moreno. Hij spreekt daarbij van een investering voor de lange termijn.
    De financieel topman wil niet speculeren over toekomstige verdere investeringen elders in Europa.
    America Movil biedt EUR8,00 per aandeel in contanten, waarmee het zijn belang in KPN wil vergroten tot maximaal circa 28% van de huidige 4,8%. Een groter belang heeft het Mexicaanse bedrijf niet overwogen, zegt de CFO. De aandelen die het bedrijf al bezit heeft, werden via de markt aangekocht.
    Garcia Moreno geeft aan dat KPN op de hoogte is gesteld van de vriendelijke intenties van het bedrijf en hoopt op een constructieve relatie. Hij denkt dat beide bedrijven kunnen profiteren van het delen van kennis en ervaringen.
    KPN liet via een woordvoerder weten 'gematigd positief' te zijn over het bod, omdat het een erkenning is dat het aandeel ondergewaardeerd is. De woordvoerder zegt verder dat er e e n gesprek is geweest tussen beide bedrijven.
    America Movil hoopt samen met KPN gebieden te verkennen voor potentiele samenwerking op zowel technologisch als commercieel gebied, waaronder roaming, procurement, distributie van content en marketing.
    America Movil is de grootste aanbieder van mobiele telefoniediensten in Latijns-Amerika. Het bedrijf heeft circa 246 miljoen abonnees in 18 landen.
  8. maartenr 8 mei 2012 11:03
    Elke koers onder de 8 euro betekend dat aandeelhouders akkoord gaan met het bod, volgens mij is ook niet uitgesloten dat er nu gewoon op de markt wordt gekocht (tot 28%)!

    Scenario:
    Bij 28% bezit volgt er een bod van 8 euro + 30% (10,40).
    Op deze manier gaat de slimme Mexicaan straks 100% krijgen voor minder dan 10 euro gemiddeld!

    Ik vind het allemaal prima; ik zit pas sinds kort weer long in KPN, maar als je als belegger al jaren in KPN zit zou ik niet zo blij zijn..
  9. [verwijderd] 8 mei 2012 11:05
    quote:

    elf schreef op 8 mei 2012 11:00:

    [...]

    Dat vooral al is er een zogeheten analist die het om in de handen te knijpen vindt(die is dus achterlijk) maar wat vooral vreemd is dat de 8.00 euro niet echt vlot op de borden komt; dat het bod beperkt blijft tot onder 30% en dat er eerder slechts een belang van onder 5% bestond(en misschien nog steeds).

    Wat daar achter zou kunnen zitten is gewoon de handel verkopen vanwege de alom slecht geachte vooruitzichten maar dan wel tegen een betere prijs dan gisteren mogelijk was en dat is dus nu voor een behoorlijk deel het geval.

    Anderzijds is je opmerking ´veel te laag´ natuurlijk juist en zien anderen dan analisten dat ook wel in.

    Maar in hoeverre KPN zelf betrokken of op de hoogte is van de intenties blijft nogal raadselachtig; afgaande op de fysionomie van Slim zou een psycholoog deze man niet direct een 10 geven voor zijn uitstraling.........
    Ik hoop dat hij hiermee eventuele andere bieders wil uitlokken.
  10. Max1982 8 mei 2012 11:06
    Slim KPN
    8 mei 2012 - 10:58u

    "Reacties uittesten van markt én politiek?" Analisten over ware intenties Carlos Slims bod op KPN, die zegt maar 28% te willen.

    "Carlos Slim heeft nog niets gekocht, als het hem alleen om opjagen koers van 4,8% belang in KPN gaat. Aandeel nu +17% (maar was +20%)", twittert Theo Besteman van DFT. Wie weet en ook de analisten vragen zich hardop af wat de intenties zijn met onze telecom van Slim, één van de rijkste mannen ter wereld.

    Dat is hij natuurlijk niet zomaar geworden, hij moet wel slim zijn. Ongetwijfeld heeft Slims America Movil ook voor KPN een strategie in gedachten en vandaag gooit hij zijn eerste ietwat verwarring zaaiende kaart op tafel: hij wil een belang opbouwen van 28% (hoe vaak komt zoiets voor bij een bod?) en biedt 8 euro per aandeel.

    Hoe reageren de analisten?

    ING houdt het er voorzichtig op dat Slim misschien wel héél KPN wil, maar eerst de markt- én politieke reacties wil testen:

    What are Carlos Slim intentions? In our view Carlos Slim intentions are driven by the distressed valuation levels of KPN. If KPN sells the Belgium and German asset at 6.5x EV/EBITDA 2012 (inline with the sale of France Telecom Swiss mobile asset) the company would generate ~€10.5bn (~50% of KPN current EV).

    Is Carlos Slim going to increase it stake further? If America Movil increases it’s stake in KPN over 30% the company has to do a bid for the minorities as well. We would not rule this out but Slim might first want to test the reaction of the market participants and above all the regulator / political view on this matter.

    Is €8 euro per share the right price? We argue this price is fair for a minority stake given current valuation levels but €8.00 euro per share not enough to hand over control in our view. We believe investors will look at KPN more from a sum of the part valuation methodology in my view.

    If we value Belgium & Germany at 6.5x EV/EBITDA 2012 and the rump (The Netherlands) at 4.7x the SOTP valuation would be €10 per share. If Carlos Slim intentions are financially and not strategically driven we argue he might not go this far. Our target share price is 9 euro per share.

    SNS Securities zit min of meer op dezelfde lijn als ING:

    America Movil states that the stake would give it a relevant position in European markets, adding that it hopes to build and develop a lasting relationship with KPN. In recent years, America Movil has looked from time to time to European assets that were up for sale. From a financial point of view, an acquisition of KPN should not be problem.

    Buying the whole of KPN for EUR 8 per share would increase the net debt/EBITDA ratio for 2012 from America Movil from about 1x to 2x. We believe the 28% stake could be a first step to try to gain full control of KPN.

    Buying an incumbent operator is politically not without risk, which may explain the cautious approach of first acquiring a 28% stake. Compared to other European incumbents we believe KPN is a less difficult target to acquire: the State has no stake and political resistance is probably not as substantial.

    On a stand alone basis, the valuation of KPN is not particularly attractive in our view. Synergies are not significant for America Movil, but the acquisition of KPN as a bridgehead for further European expansion may of course justify a premium. In view of the chance of a full bid we raise our recommendation from Reduce to Accumulate. Price target under review.

    Theodoor Gilissen denkt dat ook, maar vindt ook de balans van America Movil niet al te sterk:

    Dat America Movil geen bod doet op het hele concern heeft waarschijnlijk te maken met de balansverhoudingen van de Mexicaanse onderneming. Het bedrijf is groot met een balanstotaal van $68 mrd en het heeft een ruime kaspositie van $4 mrd, maar heeft ook een aanzienlijke schuld van circa $27 mrd. Het eigen vermogen bedraagt $21 mrd.

    Daarnaast zal de toezichthouder gezien de ervaringen met de overname van het strategisch belangrijke ABN Amro door een buitenlands bedrijf niet gemakkelijk zijn. Waarschijnlijk wil America Movil de tijd nemen om vertrouwen te winnen.

    Morgan Stanley bekijkt het bod vanuit het perspectief van America Movil:

    Although we have been expecting AMX to expand to Europe for some time, we are surprised to see AMX settle for a non-controlling minority stake, contrary to its historical practice of seeking 100% ownership. Still, the desired 28% stake would be large enough to give AMX significant influence over the strategic direction of a company with operations in Germany and Belgium, as well as its home market in The Netherlands.

    We are Underweight America Movil to reflect our view that regulatory changes over the past two years in Mexico will lead to more intense competition and pressure AMX margins and returns in its most important market (50% of EBITDA) over the next 2-3 years.
  11. forum rang 4 guusje 8 mei 2012 11:06
    Het verguisde KPN word weer interessant, er word weer fantasie rijk, waar nog alle kanten op kan gaan.
  12. [verwijderd] 8 mei 2012 11:16
    quote:

    guusje schreef op 8 mei 2012 11:06:

    Het verguisde KPN word weer interessant, er word weer fantasie rijk, waar nog alle kanten op kan gaan.
    Volgens mij kan het nu nog maar een kant opgaan :) up up up
  13. [verwijderd] 8 mei 2012 11:25
    quote:

    giefmoney schreef op 8 mei 2012 11:16:

    [...]
    Volgens mij kan het nu nog maar een kant opgaan :) up up up
    Daar zou ik niet al te vast op rekenen......
  14. forum rang 4 guusje 8 mei 2012 12:27
    quote:

    giefmoney schreef op 8 mei 2012 11:16:

    [...]
    Volgens mij kan het nu nog maar een kant opgaan :) up up up
    Een gewilde prooi geworden,wat zeker up word
  15. [verwijderd] 8 mei 2012 13:27
    Jeroen de Boer
    KPN
    Beursgrafiek: KPN

    * Volg de koers van KPN realtime

    Lees meer

    * KPN maakt koerssprong na Mexicaans bod

    Telecombedrijf KPN als overnameprooi: de afgelopen tien jaar was het een vast onderdeel in beschouwingen over de toekomst van de voormalige Nederlandse staatsmonopolist. Maar het afgelopen decennium wist het bedrijf steeds zijn zelfstandigheid te bewaren.

    Het verrassende bod van de Mexicaanse tycoon Carlos Slim, dinsdagochtend, op maximaal 28 procent van de aandelen van KPN lijkt wel een nieuwe fase in te luiden voor het Nederlandse bedrijf.

    De rijkste man ter wereld, groot geworden als dominante telecombaas in Mexico, heeft naar eigen zeggen vriendelijke intenties en ziet KPN als lange-termijninvestering. Slim wil zijn belang voorlopig net onder de dertig procent houden, omdat de Mexicaan volgens de beursregels anders een bod op heel KPN moet uitbrengen. De grote vraag is uiteraard: wat wil Slim met KPN?
    Goedkope aanbieding

    De meest simpele verklaring die analisten geven voor Slim's actie is: de prijs. América Móvil, het telecombedrijf van Slim, biedt 8 euro per aandeel KPN en dat is bijna 24 procent meer dan de slotkoers van maandag.

    Uit data van persbureau Bloomberg blijkt dat beleggers maandag 7,5 keer de verwachte winst over dit jaar betaalden voor KPN, tegen een gemiddelde in Europa van 17 keer de verwachte winst. Daarmee lijkt Slim duidelijk te kiezen voor KPN als koopje.

    Slim heeft eerder gekeken naar mogelijkheden om de Europese telecommarkt te betreden, onder meer in Spanje, Italië en meer recent in Polen en Servië. Maar uitbreiding van het bestaande belang in KPN van 4,8 procent naar 28 procent, zou de eerste grote investering in Europa betekenen.

    De Mexicaan moet waarschijnlijk ruim 2,5 miljard euro op tafel leggen om bijna een derde van KPN handen te krijgen, maar kan dat makkelijk financieren uit de kas van América Móvil: daar zat eind maart dit jaar omgerekend 3,5 miljard euro in.

    Ook een volledige overname van KPN - dat bij een prijs van 8 euro per aandeel ruim 11 miiljard euro waard is - is voor Slim niet lastig te financieren.

    Onduidelijk is echter of de Mexicaan ook op volledige inlijving van KPN aanstuurt. Dinsdagochtend keken beleggers nog de kat uit de boom. het aandeel KPN won 18 procent, maar bleef bij een prijs van 7,65 euro onder het Mexicaanse bod van 8 euro hangen.
    Europese expansie

    Met een belang van 28 procent in KPN kan Slim in beginsel twee kanten op. De eerste route is: KPN als startpunt van een Europees telecomimperium.

    Het aandeel KPN mag dan, vergeleken met andere telecombedrijven goedkoop zijn. Daar is wel een reden voor. KPN kampt met een gestaag afkalvende markt voor vaste telefonie. En op de mobiele markt heeft het bedrijf, net als concurrenten, last van het feit dat consumenten minder bellen en sms'en en steeds meer via internetdiensten chatten. Dat tast het verdienmodel voor mobiel van KPN aan.

    Afgelopen maand kondigde KPN-topman Eelco Blok aan versneld aan te sturen op forse besparingen, inclusief het schrappen van vier- tot vijfduizend banen. Over het eerste kwartaal van dit jaar rapporteeerde KPN een 13 procent lagere winst van 1,1 miljard euro.

    Strategisch koopt Slim met KPN een belang in een middelgroot bedrijf in een relatief kleine, stagnerende markt. Voor de lange termijn zit daar weinig muziek in.

    Logische vervolgstap is dat Slim ook in andere Europese landen belangen in telecombedrijven opbouwt en die probeert te verbinden. Anders wordt het bijvoorbeeld lastig om serieuze kostenbesparingen te realiseren.

    Denkbaar is bijvoorbeeld dat KPN en América Móvil samenwerken bij het internationaal inkopen van dataminuten en bij advertentiedeals. Maar dat moet dan wel gebeuren op markten waarbij klanten in verschillende landen actief zijn.

    Als bijvoorbeeld KPN-klanten op vakantie in Spanje relatief goedkoop met hun mobiel kunnen internetten via voordelig ingekochte dataminuten, kan dat aantrekkelijk zijn. Maar dat kan alleen als América Móvil zelf ook substantieel in Spanje aanwezig is, of een voordelige uitruil kan doen tussen belminuten voor klanten die bijvoorbeeld zowel in Latijns-Amerika en Spanje actief zijn.

    Interessant hierbij is onder meer de positie van de Spaanse telecomreus Telefónica. Die heeft met O2 bijvoorbeeld, net als KPN's E-Plus, een aanbieder van mobiele telefonie in Duitsland. Daarnaast heeft Telefónica ook in Zuid-Amerika grote belangen. Voor de Mexicaan Slim wellicht een interessante combinatie voor een strategisch schaakspel met telecombelangen.
    Kopen en doorverkopen

    Door eerst te starten met een belang van 28 procent in KPN, heeft Slim echter ook een tweede mogelijkheid: KPN als financiële belegging. Slim kan simpelweg redeneren: als een andere telecomaanbieder in Europa nog expansie zoekt, en interesse heeft in KPN, dan is nu het moment om relatief goedkoop aandelen KPN in te kopen.

    Komt er een nieuwe koper voor KPN op de proppen, dan kan de 72-jarige Slim een aardig winstje maken door zijn belang in KPN door te verkopen. Daarmee kan de rijkste man ter wereld met een geschat vermogen van omgerekend 58 miljard euro, weer iets aan zijn rijkdom toevoegen.
1.089 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 55 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 mei

    1. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (Jap)
    2. Investeringen maart (NL)
    3. Consumentenvertrouwen mei (NL)
    4. Ackermans & Van Haaren Q1-cijfers
    5. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (Dld)
    6. Ahold Delhaize - beleggersdag
    7. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (eurozone)
    8. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (VK)
    9. Aalberts - jaarvergadering
    10. Turkse centrale bank - rentebesluit
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht