Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

KK DD dinsdag 4-12-12 Hoe is het toch zover gekomen.......................

53 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 december 2012 21:50
    Tegenwoordig hebben we overal een mening over, de informatiestroom is immers zodanig toegenomen dat ook overal iets van kunnen weten of snel kunnen opzoeken, mits we er enige interesse in hebben. We verkondigen die mening ook graag en zijn soms bereid die te vuur en te zwaard te verdedigen zeker als andersdenkenden twijfels gaan uiten over ons standpunt. Maar is ons standpunt vaak niet gewoon gebaseerd op wat we uit de media hebben vernomen , die we eventueel selectief volgen, juist door de enorme toename in het aantal mogelijke bronnen .

    Zelf heb ik hier vast ook wel eens het standpunt verkondigd dat er minder verspild moet worden bij de (semi-) overheid en dan denk je al gauw aan de dubbele managementlagen bij zorg, onderwijs, huisvesting en noem maar op. Op dat standpunt krijg je in het algemeen weinig kritiek, zelfs de politiek is het er mee eens. Iedere week is er ook wel nieuws over een manager in die sector, die er een potje van heeft gemaakt. Dus het beeld is ontstaan dat er ‘daar’ en groot aantal fors overbetaalde managers zitten. Bovendien lijken ze zich ook voornamelijk bezig te houden met zelfverrijking, aankoop van foute derivaten en tegenwerking van de eigenlijke activiteiten door overbodige formulierenstromen en regelgeving. Een aantal jaren geleden heeft de overheid op basis van de toen waaiende neoliberale wind, gekozen voor marktwerking en schaalvergroting in een aantal sectoren, die dit niet gewend waren. In het bedrijfsleven betekent schaalvergroting minder overhead en meer efficiency in de feitelijke activiteiten, maar uiteraard is dit ook niet altijd succesvol. Bij de overheid lijkt zich standaard het omgekeerde hebben voorgedaan, veel meer overhead ten koste van de normale dienstverlening. Althans , persoonlijk zie ik zelden reportages of berichten over succesvol verlopen fusies. Maar hoe verloopt zoiets dan in de praktijk? Er wordt weer eens een grote (verplichte) fusie aangekondigd en wat gebeurt er vervolgens?. Het lijkt me te eenvoudig om te veronderstellen dat het (nieuwe) hoofdkantoor vanzelf volstroomt met nieuwe managers, die hun eigen salaris en takenpakket vaststellen op weg naar de volgende mislukking. Dus moet er een bestuur zijn dat een personeelsformatie vaststelt en invult op basis van hetgeen de uiteindelijke opdrachtgever ( de overheid) verwacht aan te verstrekken dienstverlening en informatievoorziening. Zijn die bestuurders dan vrijwel altijd onbekwaam of is het verwachtingspatroon van de overheid niet reëel, waardoor er voornamelijk kinderen met waterhoofden lijken te ontstaan. Zijn die managers soms in staat om er een zooitje van te maken omdat ze niet goed worden aangestuurd dan wel gecontroleerd en wie is daar dan vooral voor verantwoordelijk. Of wordt er misschien in de media (en de politiek) een te eenvoudig beeld geschetst om een duidelijke zondebok te kunnen aanwijzen en valt het in de praktijk nog wel mee? Iets om over na te denken in deze donkere decemberdagen?.

    Op de vraag of hij zich zorgen maakte over mogelijke negatieve gevolgen van het short-register merkte de voorzitter van de AFM op dat het hier alleen ging om meer transparantie te bieden aan de markt. Dat de tijdelijke koersval van Imtech dan mede veroorzaakt zou kunnen zijn door mededelingen in dit register was zijn inziens dan ook geen verantwoordelijkheid van de AFM maar uitsluitend het gevolg van marktwerking. Is het ondenkbaar dan partijen met voldoende cash straks toch het register zullen gebruiken c.q. misbruiken om een (kleiner)bedrijf kapot te maken, door de shortpositie bewust te blijven vergroten om de markt te overtuigen dat er geen toekomst meer zit in dit fonds? Efficiënte marktwerking zal dit voorkomen, hoor ik al roepen, maar zit de echte macht niet gewoon bij degene met het meeste geld, die daardoor dus de langste adem heeft. Vreemd idee eigenlijk dat de invoering van het register niet meteen gepaard is gegaan met regelgeving waardoor de AFM tijdig en makkelijk kan ingrijpen indien er zich oneigenlijke situaties lijken voor te doen. Onderzoeken achteraf van de AFM in bijvoorbeeld gevallen van mogelijke voorkennis blonken meestal niet uit door voortvarendheid en heldere conclusies. Zou de slagkracht groter zijn als er hier is mis loopt of beter nog eerder, als er iets mis dreigt te lopen? Zijn er hier soms ook een aantal overbetaalde managers aan het werk gezet zonder dat ze een duidelijk omschreven opdracht hebben gekregen? Goede bedoelingen, waarbij alleen de toekomst zal leren in hoeverre die zullen leiden tot onbedoelde acties, we zullen het gaan meemaken.

    Eigenlijk had ik eerder besloten om hier dit jaar niet meer te posten en zeker geen dagopening te verzorgen, maar het bloed kruipt waar het niet kan gaan. Misschien speelt ook wel de gedachte mee dat het in 2013 wellicht niet meer mogelijk zal zijn, omdat de DD in de huidige vorm dan niet meer bestaat. Vandaag bleek ook immers weer nauwelijks belangstelling hier voor dit draadje Er is hier al genoeg geschreven over de traditie en de bijdragende toppers uit het verleden en op basis daarvan gepleit om die voort te zetten, dus daar hoef ik niets meer aan toe te voegen. Maar ook op dit punt vraag ik mij af: hoe is het zover kunnen komen? Gebruik van andere media door een nieuwe generatie beleggers, zijn er gewoon minder particuliere beleggers in de markt of zijn er ook op dit gebied zoveel nieuwe informatiebronnen bijgekomen, dat de tijd niet meer beschikbaar is. Wellicht is ook het onderwerp beleggen niet meer zo boeiend, omdat er zoveel andere onderwerpen zijn waarover in de koffiekamer kan worden gesproken. Afijn, een forum bestaat voor en door de deelnemers en als die wegblijven heeft het daardoor niet langer bestaansrecht. De keuze is gewoon aan u allen.

    De beperkte agenda voor morgen:

    De Nederlandsche Bank (NL) - Rentetermijnstructuur nov. 2012
    Nationale bank van België (BE) - Loonkosten België
    Verenigde Staten - Autoverkoop Verenigde Staten
    11:00 Europese Unie - Industriële producenten prijzen - oktober
    12:00 Frankrijk - Faillissementen Fra
  2. nobahamas 3 december 2012 22:52
    Mooie opening realist.
    Ik zat in dezelfde trant te denken. De dagdraad bloedt dood, mede door de uitstekende dagdraad van Arend Jan Kamp natuurlijk.
    Maar ik denk ook dat de particuliere belegger in zijn schulp kruipt omdat de aandelenkoersen véél harder stijgen dan de “sentimentele” geschatte waarde.
    Iedere technische weerstand wordt in een zwakke handel keer op keer doelbewust doorbroken terwijl er geen werkelijk aanleiding toe is.
    90% van de financieel -gerelateerde berichten binnen Europa hebben de laatste maand een negatief sentiment.
    Ik denk dat de particuliere belegger bang is dat de markt omhoog gemanipuleerd wordt door de institutionele beleggers en/of overheden.

    Zij doet daarom niet mee met de eindejaars-rally omdat zij verwacht dat er een nieuwjaars-domper op volgt.
  3. nobahamas 3 december 2012 23:24
    In reactie op managers-cultuur:

    Onze huidige generatie managers, CEO’s, top-ambtenaren zijn allen geschoold in een groeiende economie. Kernwoorden voor de succesvolle manager; groei, innovatie, expansie, omzetgroei, diversiteit…..

    Ik heb de laatste jaren aardig wat SWOT- analyses meegemaakt met bovenstaande jongens en meiden. (Strengths – Weeknesses – Opportunities – Threads)
    Opvallend is dat bij alle sessies de hoeveelheid Strengths en Opportunities minimaal in een viervoud gemeld worden dan de Weeknesses en Threads.

    In mijn visie zijn onze managers / ambtenaren / economen / etc. absoluut niet capabel in een stagnerende- of krimpende markt omdat zij nooit training hebben gehad in deze richting… lees; niet in staat zijn om een beleid te propageren waarin hun eigen inkomen krimpt!
  4. [verwijderd] 3 december 2012 23:37
    Mooie ideale voorbeeldige ouderwetse DD. Aandelen gerelateerd en beschouwend.Voor het echt korte werk zit hyperactieve Arend Jan er toch nog achter en dat kan je best aan hem overlaten.

    Ten aanzien van de overheid even twee gedachten:

    1. Versterk cq verzelfstandig enigszins de juridische positie van de financiële controlfunctie met directe rapporteringsplicht aan het bestuur (gemeenteraden, provinciale staten).

    2.Doorbreek het altijd "meer personeel nodig claimende gedrag" door uit te gaan van kengetallen die aangeven wat aan personeel nodig is. Wil je meer personeel daarvoor? Mooi: vertel maar wie er dan weg moet! Besparingen op personeel door dure ICT-operatie? Best; dat boeken we dan meteen maar af op jouw budget voor de komende jaren!

    Personeel is nodig, maar elk aangesteld personeelslid weet ook wel weer nieuw werk te creëren. Zaken met minder personeel moeten doen, zeeft onnodig hobbyisme uit en kan vooral bij de overheid zeer heilzaam zijn.

    Dit sprak mij het meest aan, omdat het mij ook bezig houdt:

    "Is het ondenkbaar dan partijen met voldoende cash straks toch het register zullen gebruiken c.q. misbruiken om een (kleiner)bedrijf kapot te maken, door de shortpositie bewust te blijven vergroten om de markt te overtuigen dat er geen toekomst meer zit in dit fonds? Efficiënte marktwerking zal dit voorkomen, hoor ik al roepen, maar zit de echte macht niet gewoon bij degene met het meeste geld, die daardoor dus de langste adem heeft."

    Gevaar bestaat inderdaad dat het shortregister (normaal in bijvoorbeeld de US) ontaard in een soort (potentiële) boevenregister zonder dat (AFM)politie ingrijpt.

    Groet, Jonas
  5. Arno1956 3 december 2012 23:37

    Onderstaand de bijdrage van Voda uit de vorige dagdraad.
    Misschien helemaal niet zo'n gek idee om het uitstekende werk van Arend Jan Kamp als uitgangspunt voor de dagdraad te nemen.
    Voordelen zijn ondermeer structuur en continuiteit

    voda


    maandag 3 december 2012 16:54

    Reageer | Dit is Niet OK | Aanbevolen: 0



    [...]

    Zeg dat wel,
    ik moest hem even zoeken...

    Ik vind het sowieso raar dat IEX niet zelf een mooie opening van de dag maakt.

    Nooit Arend Jan Kamp zijn opening gelezen? (Hij opent iedere dag hoor!)

    www.iex.nl/Column/89456/Beurs-Vandaag...
  6. [verwijderd] 4 december 2012 01:24
    Arno is IEX voor en DOOR beleggers!

    Wil je dat de ontwikkelde zelfstandige denkende belegger alleen maar een soort consument is? Persoonlijk, niets kwaads richting Arend Jan e.d, kan ik vaak erg genieten van bijdragen van de, met de beurs worstelende, medeforumgangers die wat melden. Soms gewoon aardige flauwekul etc , maar ook soms echt informatief.

    Helaas ook een aantal veel reagerende figuren die altijd hun politieke boodschap kwijt moeten en weigeren naar het voor eigenlijk pure politiek draadje te gaan.Reden? Naar krijgen ze te weinig aandacht en dat soort niet met hun narcisme of bereiken van de volksmassa's die onderdrukt worden of nog vlees eten, CO-2 positief zijn etc etc.

    Groet, Jonas

    PS Voorbeelden geef ik maar niet over, want anders krijg ik er weer een paar links-groene wereldverbeteraars bij als volger.

  7. Arno1956 4 december 2012 02:53
    Dank je voor je reactie Jonas

    Persoonlijk houd ik wel van de stijl van Arend Jan. Is tenminste iemand die niet praat naar zijn posities. Integendeel: hij geeft steeds aan dat aandelenbeurzen geen weerspiegeling zijn van de economische "werkelijkheid". Lijkt me een gezonde basis voor een belegger die wat wil leren.
    Zelfs degene die vindt dat ie een ontwikkelde zelfstandige belegger is moet weleens hulp krijgen.
    Een goede belegger kan zichzelf ook helpen: als je denkt dat de koersen stijgen en je bent long: koop een vette put (waarop je wilt verdienen). Je "visie" wordt meteen een stuk realistischer:-)

    quote:

    jonas schreef:

    Arno is IEX voor en DOOR beleggers!

    Wil je dat de ontwikkelde zelfstandige denkende belegger alleen maar een soort consument is? Persoonlijk, niets kwaads richting Arend Jan e.d, kan ik vaak erg genieten van bijdragen van de, met de beurs worstelende, medeforumgangers die wat melden. Soms gewoon aardige flauwekul etc , maar ook soms echt informatief.

    Helaas ook een aantal veel reagerende figuren die altijd hun politieke boodschap kwijt moeten en weigeren naar het voor eigenlijk pure politiek draadje te gaan.Reden? Naar krijgen ze te weinig aandacht en dat soort niet met hun narcisme of bereiken van de volksmassa's die onderdrukt worden of nog vlees eten, CO-2 positief zijn etc etc.

    Groet, Jonas

    PS Voorbeelden geef ik maar niet over, want anders krijg ik er weer een paar links-groene wereldverbeteraars bij als volger.

  8. [verwijderd] 4 december 2012 09:16
    Ellelange openingen, zuchtende oudjes... Waar is de energieke dagdraad gebleven? Weerspiegeling van de beurs die in feite ook op apegaaien ligt. De laatste doet het licht uit aub.
  9. Back 4 december 2012 09:20
    Ja ik heb de definitie van bunga bunga feestjes niet uitgevonden Opa, vraag dit aan ONN
  10. forum rang 4 ONN 4 december 2012 09:23
    Niet zo moeilijk doen mensen, het gaat omhoog, Aex in de plus.
  11. RoyCo74 4 december 2012 09:28
    Ik zie dat t nivo van ONN zijn grapjes er in de loop der jaren niet op vooruit is gegaan ;-P
  12. Vroegvogeltje 4 december 2012 09:34
    quote:

    Koopmansr schreef:

    Ik zie dat t nivo van ONN zijn grapjes er in de loop der jaren niet op vooruit is gegaan ;-P
    Dat is misschien een kwestie van hier niet teveel uit de pas te lopen.
53 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.286
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.456
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.949
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.479
Aedifica 2 832
Aegon 3.257 320.092
AFC Ajax 537 7.018
Affimed NV 2 5.762
ageas 5.843 109.779
Agfa-Gevaert 13 1.862
Ahold 3.536 73.983
Air France - KLM 1.024 34.348
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.774
Alfen 12 16.542
Allfunds Group 3 1.217
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 337
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.767
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.821 240.368
AMG 965 125.867
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.522
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.162
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 316
Arcadis 251 8.623
Arcelor Mittal 2.024 318.667
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 267
arGEN-X 15 9.113
Aroundtown SA 1 176
Arrowhead Research 5 9.283
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.704
ASML 1.762 77.058
ASR Nederland 18 4.122
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.673
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.681

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 mei

    1. China inkoopmanagersindex diensten april
    2. PostNL Q1-cijfers
    3. Siemens Healthineers Q1-cijfers
    4. TKH Q1-cijfers
    5. Dui inkoopmanagersindex diensten april (def)
    6. EU inkoopmanagersindex diensten april (def) 52,9
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. EU producentenprijzen maart
    9. Tyson Foods Q1-cijfers
  2. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht