Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Blij met fysiek goud en zilver!

8.779 Posts
Pagina: «« 1 ... 147 148 149 150 151 ... 439 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 New dawn 15 april 2013 17:09
    Marc Faber (zie Marc Faber blog) zegt dat de laatste jaren in allerlei markten zeepbellen zijn gemaakt. Hij denkt dat er een systeemcrises komt, waarbij je ook niet meer kunt schuilen in goud.

    marcfaberchannel.blogspot.nl/

    Zakken dan alle waarden vraag ik mij af, behalve geld ?
  2. Pavlov44 15 april 2013 17:21
    quote:

    Skater schreef op 15 april 2013 15:51:

    Ik deed net even kort onderzoekje. De allergoedkopste kilo die je nu kunt krijgen in DL kost 15.3% boven spot. Ik kocht in Feb nog voor 11.2% boven spot, Duitse prijzen waren toen ~2% hoger. Dus die Perth Mint kilo munten hebben nu MINIMAAL 2% meer premie.
    Mag ik eens vragen, wat bedoelt u hier mee? Heeft u het over zilver of goud of allebei?

    Ik zie de goudcrash van de laatste tijd en zit me eens wat in edelmetalen te verdiepen, heb er geen verstand van. Ik heb nooit in goud geloofd maar al helemaal niet in papiergoud, dus het zou me niks verbazen dan papiergeld harder daalt dan fysiek goud, oftewel dat bij een bepaalde daling in de papieren geldprijs de premies op fysiek goud toenemen, tot zover dacht ik het te begrijpen.

    Maar nu bekijk in hier eens wat goud aanbieders in Nederland, maar als ik daar een kilootje goud wil kopen dan vind ik de prijzen redelijk normaal ten opzichte van de "Gold Wold Spot (USD)"? Zeker geen verschil van 15-20% met de spotprijs als ik het even omreken, veel minder. Of wordt ik op die websites voor de gek gehouden en zitten er verborgen kosten aan fysieke levering of kunnen ze uberhaupt e.e.a. niet leveren?
  3. forum rang 10 voda 15 april 2013 17:23
    Michael Nabarro: goud kan zakken naar 1.300 dollar

    Lange-termijnbeleggers in goud hebben een verkoopsignaal gekregen, aldus ABN Amro's Michael Nabarro.

    Er is de laatste jaren veel te doen over de prijs en toegevoegde waarde van goud. Er zijn fanatieke aanhangers van dit edelmetaal en er zijn zelfs bedrijven die zich alleen maar bezig houden met beleggen in goud.

    Maar er zijn ook analisten die kritisch naar de huidige prijsontwikkeling kijken en aangeven dat we de hoogste koersen wel gezien hebben. De prijzen staan al sinds medio 2011 onder druk en afgelopen vrijdag kregen de koersen een behoorlijke dreun te verwerken. In deze bijdrage bekijk ik de prijsontwikkeling van zowel goud als zilver vanuit een technisch perspectief.

    Waarom grondstoffen?

    Sinds een aantal jaren worden grondstoffen in toenemende mate als een interessante beleggingscategorie gezien, die ook een plaats verdient in de beleggingsportefeuille van de particuliere belegger.

    Argumenten om in grondstoffen te beleggen zijn de mogelijke bescherming tegen inflatie, de lage correlatie met andere beleggingscategorieën, zoals aandelen en obligaties, en de aantrekkelijke rendementsperspectieven.

    Historisch gezien bieden grondstoffen lange perioden met zeer aantrekkelijke rendementen, maar ook perioden met een negatief rendement. Beleggers dienen zich te realiseren dat grondstoffen zich kenmerken door een hoge volatiliteit. Vanwege deze dynamiek is het voor particuliere beleggers van groot belang dat zij voorzichtig zijn met het beleggen in grondstoffen en zich goed laten adviseren.

    Forse bewegingen goud en zilver

    Na de crisis in 2008 zijn de prijzen van zowel goud als zilver aanzienlijk opgelopen. Zilver staat in Amerikaanse dollars circa 200 procent hoger en goud circa 125 procent.Omdat de euro-dollarkoers momenteel vrijwel gelijk is aan het niveau van 2008, zijn de koerswinsten in euro's over de afgelopen vijf jaar nagenoeg. Dat zijn uitstekende prestaties.

    Belangrijk is wel dat sinds de hoogtepunten in 2011 de koers van goud circa 20 procent is teruggevallen. Zilver is bijna gehalveerd in die tijd. Is dit een tussentijdse adempauze en staan we in de startblokken voor een volgende hausse, of verdwijnt langzaam maar zeker de glans van deze edelmetalen?

    Goud: sentiment negatief

    Laten we beginnen met de prijsontwikkeling van goud over de afgelopen vijf jaar. Ik bekijk die aan de hand van vijfjaars weekgrafiek.

    Klik hier voor de uitvergrote grafiek.

    We kunnen duidelijk zien dat vanaf eind 2008 tot en met medio 2012 de prijs van goud een stijgende trend liet zien. Gedurende mei 2012 werd de opgaande trend verruild voor een zogenaamde zijwaartse trend. De gelijke bodems lagen op circa 1.520 dollar en de toppen op circa 1.800 dollar. Dus ondanks de crisis en onzekerheden in de wereld, is goud de afgelopen twee jaar niet in staat geweest om een aantrekkelijk rendement te generen.

    Lange-termijnbeleggers die sinds 2002 of 2008 zijn begonnen met investeren in goud, zullen nog bijzonder tevreden zijn. Maar afgelopen vrijdag zakte de prijzen onder de bodems van 2011 en 2012 op circa 1.520 dolar.

    Vanuit het langere termijn technische perspectief is de markt neerwaarts uit zijn neutrale bandbreedte gevallen en is het sentiment naar negatief gedraaid.

    Verdere koersdalingen lijken waarschijnlijk, zolang het proces van lagere toppen en bodems intact is. Het eerste richtpunt ligt in dat geval op circa 1.300 dollar. Boven de 1.620 dollar zal het technisch beeld weer verbeteren.

    Zilver: steun onder druk

    Voor Zilver gebruik ik ook vijfjaars weekgrafieken. Wat meteen opvalt, is de grotere volatiliteit van zilver, vergeleken met goud. De koersuitslagen zijn aanzienlijker groter en grilliger.

    Klik hier voor de uitvergrote grafiek.

    De grafiek van zilver laat ook vanaf eind 2008 tot en met medio 2012 een stijgende trend zien. Wat opvalt, is de krachtige opwaartse prijsexplosie vanaf medio 2012. Echter binnen een jaar werd dit gevolgd door een forse waardedaling.

    Belggers in dit edelmetaal dienen een sterke maag te hebben. Ook voor zilver werd gedurende mei 2012 de opgaande trend verruild voor een zogenaamde zijwaartse trend. De gelijke bodems liggen op circa 26 dollar en de toppen op respectievelijk circa 35 en 37,50 dollar.

    Vanuit technische perspectief is, in tegenstelling tot goud, de langere termijn trend vooralsnog te definiëren als ‘neutraal’ . Echter, ook de prijs van zilver deed vrijdag een flinke stap terug. De belangrijke steun op 26 dollar staat onder zware druk, maar is op slotbasis nog intact.

    Voor de langere termijn beleggers is het belangrijk dat deze cruciale steunzone intact blijft. Indien dit niveau neerwaarts wordt doorbroken ontstaat er ook hier meer dalingspotentieel waarbij de koers terug kan vallen naar in eerste instantie 19 tot 20 dollar. Zolang de koers van zilver onder de 29,50 dollar blijf hangen, lijken de lange- termijnperspectieven beperkt.

    Goud en Zilver versus aandelen

    Ik heb al regelmatig in mijn bijdrages de zogenoemde relatieve analyse toegepast evenals de toegevoegde waarde ervan toegelicht. Hieronder heb ik de prijsontwikkeling van zowel goud als zilver afgezet tegen de prijsontwikkeling van de Amerikaanse S&P-500 Index in dollars.

    Wat is relatief interessanter; beleggen in aandelen, dan wel in goud en/of zilver?

    Wat direct opvalt, is dat de beide edelmetalen tussen eind 2008 tot en met grofweg medio 2011 aanzienlijk beter presteerden dan de S&P-500 Index. Echter, de relatieve grafieken signaleerden de tweede helft van 2011 al een verzwakking ten opzichte van de aandelenindex. Vervolgens is er gedurende 2012 een periode waar te nemen dat de beide onderliggende waarden (per saldo) een redelijk gelijk beeld lieten zien. Maar eind 2012 was deze rust voorbij en zien we aanzienlijke verzwakkingen in de grafieken.

    Sinds deze periode laten de relatieve grafieken zien dat beleggers beter in de Amerikaanse hoofdindex voor aandelen hadden kunnen beleggen. Op dit moment zijn de relatieve trends voor goud en zilver negatief en zijn er nog geen tekenen van bodemvorming of een bijbehorend herstel.

    Goud: verkoopsignaal lange termijn

    Goud en Zilver hebben sinds 2002 imposante stijgingen laten zien. Hoewel de S&P-500 Index sinds 2008 ook aan een imposante opmars bezig is en zelfs in de buurt van recordstanden noteert, hadden beleggingen in goud en zilver tot en met circa medio 2011 een betere opbrengsten gegenereerd.

    Maar zoals opgemerkt: beleggingen in grondstoffen kenmerken zch door een hoge bewegelijkheid. Sinds medio 2011 hebben stevige correcties plaatsgevonden. Beleggen in de S&P-500 Index zorgt sinds medio 2011 voor een aanzienlijk beter rendement. Er vooralsnog geen signalen die wijzen op bodemvorming of een mogelijke ommekeer in de trend.

    Als we op dit moment naar de lange termijn technische condities van beide edelmetalen kijken, zijn de perspectieven voor goud aanzienlijk verslechterd. Voor zilver is er nog hoop, zolang het niveau van 26 dollar intact blijft.

    Kortom, lange-termijnbeleggers in goud krijgen vanuit technisch perspectief signalen om te verkopen en voor zilverbeleggers is het oppassen geblazen. De huidige dynamiek geeft actieve beleggers met een korte termijn-horizon wel prima gelegenheid om op zowel herstelbewegingen als op verdere koersdalingen te anticiperen.

    Zie link voor grafieken:

    www.z24.nl/analyse/artikel_431292.z24...
  4. @iPlof 15 april 2013 17:32
    Word je toch gek van al die analisten die over elkaar vallen om wat al is gebeurd te voorspellen..

    Koersen zoals goud en eerder aandelen en olie gaan gewoon hun eigen weg. Steady omhoog, tot het irrationeel is en iedereen door zelfde deurtje naar buiten wil.

    Er worden altijd een hoop redenen gezocht om koersen achteraf te verklaren maar wat meestal absoluut de redenen niet zijn..
  5. Pavlov44 15 april 2013 17:36
    quote:

    fred 51 schreef op 15 april 2013 08:57:

    Ben geld drukken schreef op 15 apr 2013 om 08:46:

    Goud 1000-1300$ zilver 15-20$ olie 75-80$

    En dat is nog een positieve benadering neem ik aan.
    Nou we zijn nog geen halve dag verder en we zitten al bijna in zijn range haha.
  6. [verwijderd] 15 april 2013 17:47
    quote:

    Pavlov44 schreef op 15 april 2013 17:21:

    [...]

    Mag ik eens vragen, wat bedoelt u hier mee? Heeft u het over zilver of goud of allebei?

    Zilver.
    In goud zie ik veel minder fratsen met de premie. Misschien omdat goud relatief overvloedig is. Er komt steeds meer bij, en het is gruwelijk duur dus met een handje munten is een fysieke portefeuille al gevuld.
  7. [verwijderd] 15 april 2013 17:54
    Pas toen de prijs weer wat dieper gezakt was kreeg ik een orderbevestiging voor mijn tubes uit Duitsland. De vraag is of ze de munten echt gaan bemachtigen, het lijkt van een groothandel te moeten komen. Dus hebben ze mijn geld zolang in vertrouwen. Een andere dealer heeft me ont-zet-tend laten zitten. Zat zelf 2 weken op mijn geld, en zonder mijn irritant gemail/gebel zou hij vergeten zijn dat ik nog zilver nodig had voor mijn (zeer forse) betaling.

    Leg maar cash apart voor als zilver $20 is om Maples te kopen. De vraag is wat je dan voor die Maples gaat betalen. In de VS/Canada waar ze in deze nogal op ons voorlopen (kortere lijntjes naar de bron) is de wachttijd 3 weken, en de vraag momenteel door lage prijzen erg hoog. De hele supply chain wordt er (eerst voor gewild zilver, dus junk en Eagles, Maples) geheel leeggekocht. Dealers staan er nu op rantsoen, krijgen niet meer gestuurd dan hen toegewezen wordt. Terwijl Eagles zogenaamd voldoende geslagen moeten worden om aan de vraag te voldoen. Als ze er steeds echt genoeg zouden hebben, zouden ze er 60-80 miljoen van gaan verkopen dit jaar. Misschien wel meer. In een land dat maar 30-40mln ounce mijnt met jaar. En die kopermijn in Ohio die net in een landslide verdwenen is, deed daar 4-5mln ounce van.
    Enfin, die Maple en Eagle zijn slechts de bekendere munten. Uit Australië komt een breed scala aan gewilde munten, ook in grotere maten. Ik heb zelf de kilo's en 10oz, vanwege de lagere premie, en kans dat het wat verzamelwaarde vergaart over de jaren.
  8. [verwijderd] 15 april 2013 18:04
    quote:

    plof® schreef op 15 april 2013 17:32:

    Word je toch gek van al die analisten die over elkaar vallen om wat al is gebeurd te voorspellen..

    Koersen zoals goud en eerder aandelen en olie gaan gewoon hun eigen weg. Steady omhoog, tot het irrationeel is en iedereen door zelfde deurtje naar buiten wil.

    Er worden altijd een hoop redenen gezocht om koersen achteraf te verklaren maar wat meestal absoluut de redenen niet zijn..
    En al zou de reden wel kloppen,na grote daling verkopen is telaat. Daarom is t altyd raadzaam om tydens styging iedere keer wat winst binne tehalen. Toen goud nog veel hoger stond alleen maar hosanna verhalen,nadat SOROS er uitgestapt was kwamen er al meer verkopers en nu volgt de massa na al grote daling. Je kan er op wachten dat strax SOROS weer ingestapt is op lagere koersen en dan weer meerdere volgen. Dan begint circus weer opnieuw van koers aanpassingen van analisten....
  9. Pavlov44 15 april 2013 18:23
    quote:

    Skater schreef op 15 april 2013 17:47:

    [...]
    Zilver.
    In goud zie ik veel minder fratsen met de premie. Misschien omdat goud relatief overvloedig is. Er komt steeds meer bij, en het is gruwelijk duur dus met een handje munten is een fysieke portefeuille al gevuld.
    Dank voor uw beide reacties. Allemensen, ik zie het nu inderdaad, zilver daar zit soms wel 30% op, en dan kan je nog weken wachten.

    Wat zijn dan eigenlijk de argumenten om voor zilver te gaan? Als ik dat soort premies zie dan verlies ik sowieso al een flink stuk interesse, geen idee dat dit zo werkte.

    Ik had juist bij goud meer gekte verwacht, maar is het dan juist zilver waar de papieren handel zo irrealistisch is en de fysieke markt het niet bij kan houden? En bent u dan misschien van mening dat goud gewoon pertinent te duur is en dat juist zilver nog redelijk geprijsd is omdat het afgewogen naar de prijs schaarser is dan goud, en derhalve meer toekomst potentieel heeft?

  10. forum rang 6 Fred 62 15 april 2013 18:52
    quote:

    Willempie3 schreef op 15 april 2013 17:03:

    Gezakt van 400 procent winst naar 240 procent winst. Pijnlijk !

    W3.
    Ohhhww , dan ken er nog wel wat vanaf.

  11. forum rang 4 New dawn 15 april 2013 19:05
    quote:

    fred 51 schreef op 15 april 2013 18:52:

    [...]

    Ohhhww , dan ken er nog wel wat vanaf.

    Hallo Fred.

    Ik weet niet hoeveel procent hij er in heeft. Verstandig is om te spreiden en je niet te hechten aan wat voor een belegging dan ook op een manier dat je er "verliefd" op bent.

    Je moet er gemakkelijk afstand van kunnen doen als de tijd er rijp voor is.
  12. [verwijderd] 15 april 2013 19:25
    quote:

    Hmm schreef op 15 april 2013 19:05:

    [...]

    Hallo Fred.

    Ik weet niet hoeveel procent hij er in heeft. Verstandig is om te spreiden en je niet te hechten aan wat voor een belegging dan ook op een manier dat je er "verliefd" op bent.

    Je moet er gemakkelijk afstand van kunnen doen als de tijd er rijp voor is.
    Inderdaad een essentieel kenmerk van goed beleggen! Maar ook al staat het in ongeveer elk boek geschreven, heb er zelf nog steeds moeite mee.
  13. forum rang 4 Willempie3 15 april 2013 19:37
    Jongens, maak je over mij geen zorgen. Ik heb een hypotheekje van 262 Euro in de maand, een baan die zelfs nu al erg zeker is en ik kan 1500 Euro per maand sparen. Heb al winst genomen op mijn goud door op de weg omhoog in 2010 2 kg te verkopen voor 1000 Euro per ounce. Ik had echt gehoopt rijk te worden met de rest. Dan maar wat langer blijven werken. Zo erg is dat ook weer niet.

    W3.
  14. [verwijderd] 15 april 2013 19:49
    quote:

    Pavlov44 schreef op 15 april 2013 18:23:

    [...]

    Dank voor uw beide reacties. Allemensen, ik zie het nu inderdaad, zilver daar zit soms wel 30% op, en dan kan je nog weken wachten.

    Wat zijn dan eigenlijk de argumenten om voor zilver te gaan? Als ik dat soort premies zie dan verlies ik sowieso al een flink stuk interesse, geen idee dat dit zo werkte.

    Ik had juist bij goud meer gekte verwacht, maar is het dan juist zilver waar de papieren handel zo irrealistisch is en de fysieke markt het niet bij kan houden? En bent u dan misschien van mening dat goud gewoon pertinent te duur is en dat juist zilver nog redelijk geprijsd is omdat het afgewogen naar de prijs schaarser is dan goud, en derhalve meer toekomst potentieel heeft?

    De redenen waarom mensen zilver kopen heeft een index met de dikte van een boek op zich.
    De premie in Europa is hoger ivm BTW die wij op ouderwets nieuw geld heffen. In de VS koop je 1000x 1oz Buffalo .999 voor spot +$0.79. Eagles echter, +$4 en meer. Schaarste. Gewildheid. Zelfde zilver.
    Maar let op, per 1 janruari 2014 gaat mogelijk/waarschijnlijk de BTW op zilver (in Duitsland althans) van 7% naar 19%. In NL zou die zomaar van margeregeling naar vol 21% kunnen gaan. Reken op 12-15% hogere koopprijzen. Maar ook particuliere verkoopprijzen. Oude zilveren munten zullen tzt totaal uitverkocht zijn (geen BTW). Kost je nu ook al meer dan spot. In de VS inmiddels 20% boven spot voor 90% junk, veel meer dan nieuwe bullion dus. Die premie is meer een vraag en aanbod verhaal dan de prijszetting van de spot waar we vandaan rekenen.

    Ik zoek nu al 3 jaar naar een alternatief voor zilver. Compact genoeg om op te slaan, millennia lang geaccepteerd als geld, stevige industriele vraag, etc, etc. En vind niets.
    Als ik meer geld had, of nu pas echt in zou stappen, zou ik palladium en platina erbij nemen. Goud, misschien een beetje. Waar ik goud voorheen zag als eindstation (iets om in je testament te zetten), zie ik het nu eerder als een tussenstation. Zilver is een beginstation. Een kennis van me ruilde vandaag goud voor zilver toen de ratio 1:60 was. Hij kocht dat goud toen de ratio 54 was. Dus hij heeft nu wat extra zilver in handen. Zodra de ratio 30 is zal ik wat de andere kant op ruilen. Zodra er meer BTW op zilver zit, wordt DIE ruil aantrekkelijker. Zodra ik weer uit goud wil, is er een dilemma. Misschien palladium kopen waar daar geen BTW op zit, en het in mijn portemonnee invliegen.

    Wisten jullie trouwens dat Estland geen BTW heft op zilver? Enige land binnen de EU. Je mag daar BTW vrij zilver kopen en er mee onder je arm NL mee binnen lopen, zonder heffing aan de grens. Nog niet gedaan, maar ik houd de ontwikkelingen in de gaten. Belasting is nooit leuk, en het gaat niet over de prijs van een appel, zelfs niet die oplichtende met de hap eruit.
8.779 Posts
Pagina: «« 1 ... 147 148 149 150 151 ... 439 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.286
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.439
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.928
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.454
Aedifica 2 832
Aegon 3.257 320.084
AFC Ajax 537 7.018
Affimed NV 2 5.761
ageas 5.843 109.778
Agfa-Gevaert 13 1.862
Ahold 3.536 73.983
Air France - KLM 1.024 34.345
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.773
Alfen 12 16.499
Allfunds Group 3 1.214
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 336
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.765
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.821 240.344
AMG 965 125.813
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.522
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.139
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 313
Arcadis 251 8.622
Arcelor Mittal 2.024 318.642
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 267
arGEN-X 15 9.107
Aroundtown SA 1 176
Arrowhead Research 5 9.281
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.695
ASML 1.762 77.022
ASR Nederland 18 4.122
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.656
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.681

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 03 mei

    1. Chinese beurzen gesloten ivm Labor Day
    2. Aperam Q1-cijfers
    3. Bpost Q1-cijfers
    4. Credit Agricole Q1-cijfers
    5. Ontex -Q1-cijfers
    6. Brunel Q1-cijfers
    7. Heijmans €0,89 ex-dividend
    8. VS banengroei en werkloosheid april Banengroei: 243K. Werkloosheid: 3,8%. Uurlonen: +0,3% MoM volitaliteit verwacht
    9. VS inkoopmanagersindex diensten S&P april (def)
    10. VS Inkoopmanagersindex diensten ISM april (def)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht