Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Beleggingsfondsen Terug naar discussie overzicht

Starten met beleggen in fondsen

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. mr_erp 17 april 2013 23:49
    Hallo allemaal. Ik heb een paar jaar terug wat belegd in aandelen maar dat was niet heel succesvol. Ik wilde teveel de markt timen en heb gemerkt dat dit vrijwel onmogelijk is. Ik heb wat geld en heb het op korte termijn (in ieder geval de komende paar jaar) niet nodig. Precieze beleggingshorizon kan ik niet aangeven aangezien ik 24 jaar oud ben, maar ik zou over een aantal jaar misschien wel een huis willen kopen. Aangezien de rendementen op een spaarrekening zo laag zijn heb ik besloten om te gaan beleggen in beleggingsfondsen. Hieronder een overzicht van een mogelijke portefeuille, waarbij alle fondsen een gewicht van 5% hebben. Ik heb geprobeerd om een redelijke spreiding aan te houden binnen de portefeuille en binnen iedere regio/sector de beste fondsen te selecteren (kijkend naar morningstar ratings, volatiliteit, sharpe ratio en rendementen over lange termijn). Wat extra nadruk op azië, healthcare en consumer trends omdat ik daar meer van verwacht.

    Mogelijk ben ik iets te enthousiast geweest qua aantal fondsen, aangezien het beschikbaar vermogen beperkt is. Hoeveel (procentueel) van je spaargeld zouden jullie beleggen? In eerste instantie was het idee namelijk om 10 tot 15k beleggen. Daarna mogelijk maandelijks nog extra inleg. Ik houd dan nog voldoende geld achter de hand voor eventuele aankopen. Is deze portefeuille dan té uitgebreid? Zo ja, wat dan te schrappen. Ik denk zelf dat het wel kan want minimum inleg van al onderstaande fondsen is volgens mij €500,- en spreiding is naar mijn idee goed.

    Aandelen:
    IShares MSCI World ETF Wereld
    SKAGEN Global EUR Wereld
    Vanguard US Opportunities Fund USA
    Kempen Global High Dividend Fund - R Wereld Dividend
    Aberdeen Global - Asia Pacific Equity Fund A2 Azië
    Aberdeen Global Asian Smaller Companies Azië Smaller
    Threadneedle European Smaller Companies Europa Smaller
    BlackRock BGF European Growth Fund A2 EUR (Acc) Europa
    Emerging markets:
    SKAGEN Kon-Tiki EUR Wereld
    Aberdeen Global Emerging Markets Smaller Companies Wereld Smaller
    Fidelity Thailand Fund Thailand
    Sectorfondsen:
    JPMorgan JPMF Global Healthcare A Dis USA/Wereld Healthcare
    Robeco Global Consumer Trends Eqs D EUR Wereld
    Vastgoed:
    ING Global Real Estate Fund Wereld
    Commodities:
    PowerShares DB Commodity Index Tracking Trust USD Wereld
    Obligaties:
    Robeco High Yield Bonds BH EUR Europa High Yield
    Aberdeen Global Select Emerging Markets Bond Fund Wereld EM
    Delta Lloyd Euro Credit Fund Europa
    Pimco Global Real Return Wereld Inflatie-linked
    Pimco Global Bond Wereld

    Uw mening over bovenstaande portefeuille is van harte welkom! Alvast bedankt.
  2. Bergen 18 april 2013 00:52
    Kijk eens naar enkele bestaande draadjes in dit forum, zoals 'Opstelling voor 2013' en 'Nieuwe fondsen portefeuille'. Erg informatief.
  3. [verwijderd] 18 april 2013 09:43
    quote:

    mr_erp schreef op 17 april 2013 23:49:

    Ik heb wat geld en heb het op korte termijn (in ieder geval de komende paar jaar) niet nodig. Precieze beleggingshorizon kan ik niet aangeven aangezien ik 24 jaar oud ben, maar ik zou over een aantal jaar misschien wel een huis willen kopen.
    Als je horizon minder dan 10 jaar is zou ik je afraden in aandelen te stappen.
  4. forum rang 5 DurianCS 18 april 2013 18:15
    quote:

    IndexBelegger schreef op 18 april 2013 09:43:

    [...]

    Als je horizon minder dan 10 jaar is zou ik je afraden in aandelen te stappen.
    Ja, kijk gerust naar de iets defensieve fondsen achterin 'Nieuwe fondsen portefeuille'.
  5. mr_erp 21 april 2013 20:24
    Dank voor de feedback! Bestaande topics had ik al doorgelezen maar heb wel nog wat extra info gezocht. Verder C_S_M bedankt voor het wijzen op het feit dat de fondsen toch wel erg sterk correleren. Ik heb een aantal wijzigingen aangebracht in de portefeuille, en denk dat deze nu een stuk veiliger gespreid is. De portefeuille ziet er nu als volgt uit:

    Aandelen: 30,0%
    Schroder ISF Asian Total Return C EUR (Hdg) Acc Azië 5,0%
    Threadneedle European Smaller Companies Europa Smaller 5,0%
    BlackRock BGF European Growth Fund A2 EUR (Acc) Europa 5,0%
    Vanguard US Opportunities Fund USA 5,0%
    Kempen Global High Dividend Fund - R Wereld Dividend 5,0%
    SKAGEN Global EUR Wereld 5,0%

    Emerging markets: 10,0%
    SKAGEN Kon-Tiki EUR 5,0%
    Aberdeen Global Emerging Markets Smaller Companies Smaller 5,0%

    Sectorfondsen: 10,0%
    Franklin Templeton Biotechnoloqy Discovery Fund (acc) USA Healthcare 5,0%
    Robeco Global Consumer Trends Eqs D EUR Wereld 5,0%

    Obligaties 20,0%
    Pimco Global Real Return Fund E Acc EUR (Hdg) Wereld Inflatie-linked 5,0%
    Templeton Global Total Return (acc) Wereld 10,0%
    Pimco Global Bond Fund E Acc EUR (Hdg) Wereld 5,0%

    Hedge 30,0%
    HiQ Invest Market Neutral 12,5%
    MAN AHL Diversified Markets EU A 8,75%
    Amundi Volatility Euro Equities Wereld 8,75%

    Meningen/Feedback hierop zijn weer van harte welkom.
  6. kls 23 april 2013 22:05
    Wel erg veel fondsen. Hoe hou je daar het overzicht over. Kans lijkt me ook erg groot dat uiteindelijk gewoon uitkomt op een gemiddeld rendement.

    Zelf hanteer ik de methode om een groot percentage van de portefeuille te beleggen in werelwijd-(mix)fondsen. Met een kleiner percentage speel ik in op de verwachting dat opkomende markten het komende decenium beter zullen presteren. Misschien zie jij andere ontwikkelingen en speel je daar op in. Kortom mijn tip; creëer een breed gespreide basis door een paar basisfondsen te kopen en voeg daar heel gericht een paar thema/sectorfondsen aan toe.
  7. Chicken_Skin_Music 24 april 2013 00:46
    KLS heeft een goed punt. Misschien maak je het moeilijker dan nodig is door zoveel aandelenfondsen te kiezen. Vooral omdat je een regionale aanpak combineert met een een sectoraanpak, is het moeilijk het overzicht te bewaren.

    Met 3 aandelenfondsen ben je er ook wel. Bijvoorbeeld Kempen Global High Dividend Fund, SKAGEN Global en, voor de lol, een klein plukje Emerging Markets.

    Templeton Global Total Return correleert vrij sterk met aandelen. Althans, da's mijn beleving. Heb het niet feitelijk nagerekend, maar pas er een beetje mee op. Als het klopt, zit je dus nog steeds vrij stevig in aandelen. Prima als het goed gaat, maar hou ook rekening met slechtere beurstijden en hoeveel verlies je bereid bent te dragen.

    Als ik 24 zou zijn en in NL zou wonen, dan zou ik mijn geld nog even op een spaarrekening laten staan en later dit jaar een huis kopen. Rente staat historisch laag en de huizenmarkt is flink gecorrigeerd. Klinkt als een prima instapmoment. De aandelenbeurs daarentegen is al flink gestegen het afgelopen jaar.

  8. [verwijderd] 24 april 2013 01:35
    mr_erp

    -1- complimenten voor al je voorwerk. Er zijn er helaas genoeg die zonder enige kennis van zaken een groot deel van hun geld op één paard zetten, met alle ellende van dien. Dat gaat jou, zo te zien, niet gebeuren.
    -2- beleggen in aandelen betekent een risico. Hoe hoger het risico naar boven, hoe hoger het risico naar beneden.
    -3- hoewel er ook weer niet al te veel 24-jarigen zijn die 15K vrij te besteden hebben, is het bedrag ook weer niet zó groot dat je dit moet verdelen over 10 tot 20 fondsen. Beetje onoverzichtelijk lijkt mij, en levert vaak extra aan- en verkoopkosten e.d. op. Deze kosten en beheerskosten hebben een groot effect op het rendement, zeker bij een relatief kleine portefeuille. Zie bijv. www.indexx.nl/Kosten.html
    -4- heb je wel eens gedacht aan een wereldfonds (Robeco voor mijn part, of de broertjes daarvan bij andere banken)? Die spreiden vanzelf over werelddelen, over landen en sectoren. Met dat soort fondsen maak je geen grote klappers (naar boven en naar beneden) mee, maar je deint wel mee op de wereldeconomie. Evt aanvullen met specifieke niet-aandelenfondsen (obligaties, goud of onroerend goed), maar ook daarvoor moet je specifiek inlezen wat de voor- en nadelen zijn. Niet te snel doen. Ook niet te snel switchen.
    -5- Ik ben ook het met KLS eens: met zoveel fondsen is de kans groot dat je toch weer op het gemiddelde uitkomt.
    -6- Je weet niet wat je beleggingshorizon precies is. Enkele posters vinden dat je dan niet moet beleggen, maar sparen. Daar ben ik het niet mee eens: gaat om je verwachting van de wereldeconomie en om je bereidheid om risico te lopen. Als je er rekening mee houdt dat je een deel van je inleg kan verliezen, kan beleggen m.i. geen kwaad. Als je daar onrustig van wordt of slecht slaapt, dan niet beleggen.
    -7- Hoed je voor broodetende profeten. Analysten/adviseurs die gouden tips hebben, vertrouwen zichzelf nl. niet. Als zij werkelijk in de toekomst zouden kunnen kijken waren ze zelf allang schathemeltjerijk, en hoefden ze hun brood niet te verdienen met het leuren van hun tips.
    -8- Laatste dip: Lees je zelf in en ga dan op je onderbuikgevoel. Dan kan je ook alleen jezelf prijzen, of verwijten als het minder gaat.

    Succes ermee.
  9. mr_erp 5 mei 2013 15:29
    Ik had al besloten om te gaan beleggen en daar blijf ik bij. Ik ben me bewust van de risico's en denk dat ik er op lange termijn toch beter van wordt. Gezien de meeste fondsen geen aan- en verkoopkosten hanteren voelt het voor mij toch prettiger om in een aantal fondsen te beleggen, in plaats van slechts enkele. Verder heb ik wel besloten om niet te gaan voor zowel een regionale aanpak als sector aanpak. Enkele sectoren waarvan ik meer verwacht wel opgenomen in m'n portefeuille. Hieronder mijn portefeuille. Nog bedankt voor alle tips!

    12.5% Kempen Global High Dividend Fund - R
    12.5% SKAGEN Global EUR
    12.5% Aberdeen Global Emerging Markets Smaller Companies $
    6.25% Franklin Templeton Biotechnoloqy Discovery Fund (acc)
    6.25% ING Daily Consumer Goods Fund Inc
    7.5% Pimco Global Real Return Fund E Acc EUR (Hdg)
    17.5% Templeton Global Total Return (acc)
    12.5% HiQ Invest Market Neutral Fund D Class
    12.5% Amundi Volatility Euro Equities
12 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.845
AB InBev 2 5.292
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.555
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.996
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.556
Aedifica 2 832
Aegon 3.257 320.162
AFC Ajax 537 7.020
Affimed NV 2 5.767
ageas 5.843 109.779
Agfa-Gevaert 13 1.865
Ahold 3.536 74.004
Air France - KLM 1.024 34.365
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.775
Alfen 12 16.641
Allfunds Group 3 1.223
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 339
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.768
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.821 240.412
AMG 965 126.262
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.524
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.176
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 322
Arcadis 251 8.627
Arcelor Mittal 2.024 318.721
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 267
arGEN-X 15 9.151
Aroundtown SA 1 183
Arrowhead Research 5 9.291
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.735
ASML 1.762 77.235
ASR Nederland 18 4.133
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.695
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.681

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht