Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Imtech Terug naar discussie overzicht

Imtech: 3-7 juni: duidelijkheid over fraude?

77 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 s.lin 18 juni 2013 12:58
    Imtech stelt alles in werking om schade te verhalen
    18-6-2013 12:25:30
    Imtech gaat er alles aan doen om de schade van de fraude in Duitsland en Polen te verhalen. De voormalige bestuursleden blijven echter buiten schot. Dit bleek dinsdag tijdens een toelichting door Imtech op de cijfers en de uitkomsten van het fraudeonderzoek.
    "Alles doen om onze centen terug te krijgen", zei CEO Gerard van de Aast tegen journalisten.

    Imtech wil de 370 miljoen euro aan afschrijvingen deels verhalen op verzekeraars en deels op ex-werknemers en derden betrokken bij de fraude.
    De voormalige raad van bestuur, waarin CEO Rene van der Bruggen en CFO Boudewijn Gerner zaten, blijkt volgens het eigen en een forensisch onderzoek niet op de hoogte te zijn geweest van de fraude, aldus Imtech.
    Wel neemt Van de Aast de voormalige bestuursleden de nodige zaken kwalijk, en dan met name de geldende bedrijfscultuur binnen Imtech.

    De oud-topmannen hadden zich kritischer moeten opstellen, meent Van de Aast, wanneer de berichtgeving "too good to be true" is.
    Eerder al vroeg Imtech de twee topmannen hun bonussen over 2011 en 2012 in te leveren.
    "In dat kader van de heren nog geen reactie ontvangen", aldus Imtech.
    Om in de toekomst problemen te voorkomen, komen er nieuwe bestuurders en commissarissen aan het roer van Imtech te staan.

    Voorbeurs liet de technische dienstverlener al weten in Kees van Lede en Frans Cremers twee nieuwe commissarissen te hebben gevonden. Volgens CEO Gerard van de Aast gaat het om twee "excellente professionals".
    Ook wil Imtech het nieuwe management uitbreiden met twee bestuurders om zo een "meer operationeel karakter" te creëren, aldus Van de Aast.
    Dit alles om een "streep onder het verleden" te zetten, zodat een dergelijke situatie "eens maar nooit weer" voorkomt, aldus Van de Aast.

    Door: ABM Financial News.
  2. forum rang 4 s.lin 18 juni 2013 15:59
    Nieuwe aanklachten van beleggers vanwege fraude bij Imtech
    18 juni 2013

    Ook de commissarissen en accountant KPMG zijn verantwoordelijk voor het debacle bij Imtech, zo blijkt uit het dinsdag verschenen onderzoeksrapport. De VEB stelt hen aansprakelijk voor de schade die beleggers hebben geleden.

    Eerder al had de vereniging van beleggers de onderneming zelf en oud-bestuurders Van der Bruggen en Gerner aansprakelijk gesteld voor de enorme verliezen die beleggers hebben geleden.

    In februari werd duidelijk dat Imtech de eigen resultaten tijdenlang kunstmatig had opgepompt.

    Door fraude bij dochterbedrijven in Duitsland en Polen moest het concern in totaal 370 mln euro afboeken. Beleggers zagen de helft van de waarde van hun aandelenbezit verdampen.

    Nu is er het forensisch rapport waarin de malversaties in eigen gelederen in kaart zijn gebracht. Mocht Imtech nog het imago hebben van een goed geleid bedrijf met degelijke, oer-Hollandse wortels dan blijft daar nu weinig van over.

    Het rapport in pdf
    Jarenlang blijkt het bestuur willens en wetens slecht nieuws te hebben genegeerd en zelfs ontkend ook al kwamen er geluiden uit de organisatie over problemen. Interne controle was een chaos waardoor dochterondernemingen hun eigen gang konden gaan.

    Die ruime mate aan zelfsturing resulteerde in valse facturen en dubbele boekhoudingen -een deel van de Poolse
    boekhouding is door enkele werknemers zelfs verduisterd en nog steeds niet terecht. Ook kregen twee schimmige bedrijven uit Estland betaald voor opdrachten die soms niet eens bestonden.

    In Duitsland toucheerde drie ondernemingen, in het rapport gekenschetst als "groep X", de afgelopen jaren een slordige dertig miljoen euro aan Imtech-gelden. Van die miljoenen ging het grootste deel op aan zaken die niets met ondernemen te maken hebben.

    Duitsland en Polen blijken de grootste rotte appels binnen Imtech, maar niet de enige. Ook Spanje, Turkije en Nederland blijken het slachtoffer van fraude of verdachte transacties.

    VEB.net
  3. forum rang 4 s.lin 18 juni 2013 16:46
    UPDATE: Imtech fraudeonderzoek vernietigend over Duits management
    Gepubliceerd:18 juni 14:40

    (Update van eerder gepubliceerd bericht 'Imtech publiceert onderzoeksconclusies fraude Polen en Duitsland', om te herschrijven met informatie uit forensisch rapport, toelichting CEO en CFO, actuele koers toe te voegen)

    Door Anton Reijinga

    Van DOW JONES NIEUWSDIENST

    AMSTERDAM (Dow Jones)--Imtech nv (IM.AE) haalt dinsdag keihard uit naar de bedrijfscultuur onder het eerder dit jaar afgetreden management en laat vooral van de voormalige top van het Duitse onderdeel geen spaan heel.

    Conclusie van het dinsdag vrijgegeven forensisch rapport, dat de technisch dienstverlener liet opstellen door onder meer accountant Ernst & Young en advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek, is dat frauderende topmanagers in Polen en Duitsland de kern van het probleem vormen.

    Hoewel het onderzoek aanvankelijk werd ingesteld nadat er problemen bleken bij de aanleg van een Pools pretpark, kwam de deksel van een hele beerput aan fraude die leidde tot de hoogste echelons van de Duitse Imtech-dochter, dat jarenlang als het groeipareltje van de organisatie werd gezien.

    "De fraude was groter dan verwacht", zegt Gerard van Aalst, de nieuwe CEO van Imtech. Gevraagd naar mogelijke gerechtelijke acties tegen de fraudeurs, stelt hij: "We zullen er alles aan doen om onze centen terug te krijgen. We hebben aangifte bij het openbaar ministerie gedaan [in Polen en Duitsland]."

    Duidelijk is dat het net aan het sluiten is rond de in februari naar huis gestuurde Duitse top van het bedrijf, die ook verantwoordelijk was voor activiteiten in Polen. In Duitsland moesten voor EUR216 miljoen op projecten worden afgeschreven en in Polen voor EUR154 miljoen.

    De fraude reikte echter verder dan dat, ook divisies Benelux, Spanje en Oost-Europa moesten worden herzien, voor respectievelijk EUR31 miljoen, EUR5 miljoen en EUR2 miljoen - wat het totaal aan afschrijvingen op EUR402 miljoen bracht.

    In Polen bleek volgens Imtech ronduit sprake te zijn van frauduleus handelen, waarbij debiteurenposities werden opgeblazen en onderhanden werk te groot werd voorgesteld.

    In Duitsland was ondertussen sprake van een volledige dubbele boekhouding, waarbij verliesgevende projecten werden weggemoffeld, onderhanden werk en vorderingen doelbewust werden gemanipuleerd en vreemde transacties plaatsvonden met een bedrijf dat omwille van de Duitse privacywetgeving wordt aangeduid als X Group.

    Ook in Nederland doken in het onderzoek onrechtmatige facturen op en werden resultaten te hoog voorgesteld. Echter, zo benadrukt Van Aalst, het onderzoek wees niet uit dat Nederlandse betrokkenen direct profiteerden anders dan dat hun beloning voor een deel afhingen van de hoger voorgestelde resultaten.

    Anders lag dat in Duitsland en Polen. Van de aanpassing van ruim EUR150 miljoen in Polen, is zo'n EUR25 miljoen in 'cash' weggesluisd, licht CFO Hans Turkesteen toe. Hij spreekt van 'samenspanning' tussen management en werknemers.

    Een ander voorbeeld van het wegsluizen van geld, is de mysterieuze X Group. Dit 'bedrijf' stuurde voor miljoenen aan facturen aan Imtech waarvoor geen werk werd verricht. Ook tekenden daarvoor bevoegde managers van Imtech Duitsland voor garanties aan de fictieve leverancier.

    In februari werd bekend dat de CEO van Imtech Duitsland en zijn rechterhand en financieel directeur de onderneming hadden verlaten als gevolg van de bekend geworden problemen.

    Toch moeten ook de Nederlandse bestuurders van de laatste jaren de hand in eigen boezem steken, is de strekking van het rapport. "De tone at the top was te veel die van goed nieuws only", aldus Van Aalst. Niet alleen was de controle gebrekkig, ook ontbrak het aan kritische opstelling.

    Alle managers moeten daarom een training in ethisch handelen volgen, zegt Van Aalst. Ook is oud-bestuurders gevraagd hun bonussen over 2010 en 2011 terug te storten, vervolgt de CEO. Hij is optimistisch, maar vooralsnog is hierop "nog niets vernomen".

    Imtech maakte tevens dinsdagmorgen bekend een kwartaalverlies van EUR59,6 miljoen over de eerste drie maanden van 2013 bekend. De negatieve operationele marge in Duitsland was veelzeggend. Over heel 2012 bedroeg het verlies EUR226,3 miljoen.

    Beleggers reageerden met afschuw. De koers van Imtech raakte na de opening in een val, rond 14.00 uur staat het hoofdfonds met een verlies van 5,8% op EUR7,79, terwijl de AEX-index 0,1% hoger noteert.

    In april kondigde Imtech al een reorganisatie aan waarbij 1.300 mensen hun baan verliezen. In Duitsland zal 10% van de werknemers op zoek moeten naar een andere baan.

    Imtech ziet zich gedwongen om het eigen vermogen te versterken met EUR500 miljoen via een claimemissie.

    Acquisities en dividendbetalingen sluit het management uit totdat de schuldratio van de onderneming voldoende is teruggebracht. Dit kan naar verwachting van de CEO en CFO nog tot in 2015 duren.

    Dow Jones Newswires
  4. forum rang 4 s.lin 19 juni 2013 08:33
    19-6-2013 8:19

    Voorafgaand aan de onverwachte afschrijving van Imtech in februari blijken 33 Poolse sleutelmedewerkers circa 25 miljoen euro verduisterd te hebben. Dit komt naar voren uit een gedetailleerde reconstructie van het Financieele Dagblad. Twee directeuren en 31 andere medewerkers in Polen kozen voor de nooduitgang en namen onder meer de boekhouding, computers en auto's mee. Twee managers zijn achterhaald, maar het geld is verdwenen, aldus het FD. Daarnaast heeft Imtech in Polen kosten gemaakt, met name bij de 'bouw' van een pretpark, waar naar later bleek amper werkzaamheden waren verricht. Tot overmaat van ramp kwam rond dezelfde tijd naar voren dat de Duitse tak verantwoordelijk was voor het kunstmatig oppompen van de omzet.

    Door: ABM Financial News.
    bron; veb.net
  5. [verwijderd] 19 juni 2013 10:20
    Mijn interpretatie is iets anders. De 33 poolse medewerkers hielden in opdracht van de directeur(-en) een schaduw boekhouding bij.
    Toen dit aan het licht dreigde te komen stuurde die directeur de hele IT afdeling naar huis. Er wordt in het rapport regelmatig gesproken over de duitse hierarchieke manier van leidng geven: Befehl ist Befehl.
    Maw: waarschijnlijk hebben de meeste medewerkers slechts in opdracht gehandeld. Er niet aan voldoen zou voor hen ernstige risico's hebben betekent. We weten toch allemaal dat Whistleblowers zelden eervol bejegend worden...
    Ik ben er niet van overtuigd dat de IT medewerkers aangerekend kan worden dat zij de opdrachten van hun werkgever hebben uitgevoerd. Waarschijnlijk wisten ze niet eens in detail hoe de malversatie in elkaar stak. Hooguit hebben sommigen kunnen vermoeden dat er hier en daar een "luchtje" aan zat.
  6. [verwijderd] 19 juni 2013 13:46
    Bij dat pretpark is het geen zuivere koffie.. Die speelde onder 1 donkerbruin hoedje met de ex Imtech medewerkers.. Let maar op. Dat park komt er nooit..
  7. Spetter 19 juni 2013 15:11
    quote:

    Stayathomedad schreef op 19 juni 2013 13:46:

    Let maar op. Dat park komt er nooit..
    Waar heb je het over? Dat hele project is geschrapt!
  8. opa uil 19 juni 2013 15:34
    Als je nu nog in IMTECH zit, ben je het bokkie
    Vandaag weer 8% naar beneden en de emissie komt er nog aan
    IMTECH gaat naar 3 euro, misschien zelfs nog minder
    Imtech is niet beter dan KPN, allebei doodziek
  9. Willy Wave 19 juni 2013 15:43
    quote:

    opa uil schreef op 19 juni 2013 15:35:

    Gaat IMTECH failliet ??
    Weet niet, misschien op lange termijn wel, who knows. Stel, het zou een Okkerse (OK-) score van 9 of 10 krijgen, dan wordt zo'n scenario een reëel gevaar. Maar ja, die score kennen we niet. Ik niet, althans. Iemand wel?
  10. [verwijderd] 19 juni 2013 15:48
    Zou helemaal niet raar opkijken dat er vandaag of morgen een Hedgefonds zich meldt met de mededeling een meerderheidbelang te hebben.
    Geen nieuwe aandelen wil uitgeven...Imtech van de beurs haalt en in mootjes doorverkoopt.
  11. [verwijderd] 19 juni 2013 15:59
    quote:

    benerweer schreef op 19 juni 2013 15:48:

    Zou helemaal niet raar opkijken dat er vandaag of morgen een Hedgefonds zich meldt met de mededeling een meerderheidbelang te hebben.
    Geen nieuwe aandelen wil uitgeven...Imtech van de beurs haalt en in mootjes doorverkoopt.
    sure en sinterklaas is al in nederland
  12. beterwisdanonwis 19 juni 2013 16:08
    quote:

    benerweer schreef op 19 juni 2013 15:48:

    Zou helemaal niet raar opkijken dat er vandaag of morgen een Hedgefonds zich meldt met de mededeling een meerderheidbelang te hebben.
    Geen nieuwe aandelen wil uitgeven...Imtech van de beurs haalt en in mootjes doorverkoopt.
    Joep v/d N en andere fin. bedrijvendoctoren of hedgefunds zullen dat niet bij Imtech gaan bewerkstelligen.
    Let op, ik zie de koersontwikkeling en het bied/laat boek bij een ander fonds merkwaardig reageren en ik vermoed dat er een financier gaat opstaan en garantie gaat geven voor het emissiekapitaal. En nieuws herover kan niet lang meer uitblijven, zelf ben ik er niet blij mee want ik ben aandeelhouder in dat fonds. Tís wel mijn glazen bol, of dit dus waar is????????
  13. [verwijderd] 19 juni 2013 19:30
    quote:

    beterwisdanonwis schreef op 19 juni 2013 16:08:

    [...]
    Let op, ik zie de koersontwikkeling en het bied/laat boek bij een ander fonds merkwaardig reageren en ik vermoed dat er een financier gaat opstaan en garantie gaat geven voor het emissiekapitaal. En nieuws herover kan niet lang meer uitblijven, zelf ben ik er niet blij mee want ik ben aandeelhouder in dat fonds. Tís wel mijn glazen bol, of dit dus waar is????????
    En welk fonds mag dat dan wel zijn?
    Waarom zo geheimzinnig.
77 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.842
AB InBev 2 5.291
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.533
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.969
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.545
Aedifica 2 832
Aegon 3.257 320.148
AFC Ajax 537 7.018
Affimed NV 2 5.763
ageas 5.843 109.779
Agfa-Gevaert 13 1.864
Ahold 3.536 74.001
Air France - KLM 1.024 34.364
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.774
Alfen 12 16.614
Allfunds Group 3 1.223
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 339
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.767
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.821 240.404
AMG 965 126.173
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.524
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.173
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 321
Arcadis 251 8.626
Arcelor Mittal 2.024 318.705
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 267
arGEN-X 15 9.147
Aroundtown SA 1 179
Arrowhead Research 5 9.284
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.729
ASML 1.762 77.184
ASR Nederland 18 4.128
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.694
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.681

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 09 mei

    1. China handelsbalans april
    2. Argenx Q1-cijfers
    3. Hemelvaartsdag, Euronext Amsterdam regulier open
    4. Philips €0,85 ex-dividend
    5. DSM-Firmenich €2,50 ex-dividend
    6. Allfunds €0,0935 ex-dividend
    7. Coca-Cola EP €0,74 ex-dividend
    8. TKH €1,70 ex-dividend
    9. Bank of England - rentebesluit Onveranderd (5,25%)
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht