Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

RABOBANK

865 Posts
Pagina: «« 1 ... 28 29 30 31 32 ... 44 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 1 april 2014 17:45
    Rabobank verliest rechtszaak over renteswap - update

    (Update van eerder gepubliceerd bericht 'Rabobank verliest rechtszaak over renteswap - media' om extra informatie toe te voegen.)

    AMSTERDAM (Dow Jones)--Rabobank moet een melkveelhouder een flinke schadevergoeding betalen vanwege schending van de zorgplicht bij de verkoop van een renteswap. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde rechterlijke uitspraak, gepubliceerd op de website legaldutch.nl.

    De renteswap werd door Rabobank verkocht bij een lening als bescherming tegen een stijgende rente, maar de bank heeft niet duidelijk genoeg aangegeven dat daar een groot risico tegenover stond bij een rentedaling.

    Omdat de Brabantse boer, die inmiddels in het buitenland een boerenbedrijf is gestart, niet goed is geinformeerd, moet Rabobank een schadevergoeding betalen van EUR170.000, besliste de Rechtbank Oost-Brabant vorige week. Dat is 60% van de schade die de melkveehouder bespaard was gebleven als hij een lening zonder swap had afgesloten.

    De advocaat van de melkveehouder, Rolf Klinkhamer, zegt tegen legaldutch dat de uitspraak kansen biedt voor veel andere ondernemers die opgescheept zitten met een renteswap met een grote negatieve waarde, en die daarvan afwillen omdat ze hun bedrijf beeindigen.

    Rabobank was niet direct bereikbaar voor commentaar.

    Volgens een in februari gepubliceerd onderzoek van de Autoriteit Financiele Markten (AFM) hebben Nederlandse MKB-bedrijven in de periode 2005-2009 "veelvuldig" renteswaps afgesloten met looptijden van vijf tot tien jaar en soms langer. Door de sterke rentedaling sinds het moment van afsluiten hebben deze contracten vaak een grote negatieve waarde ontwikkeld voor de klant.

    Dit betekent dat een klant die zijn lening vervroegd wil aflossen geconfronteerd wordt met een grote verliespost. Daarnaast kan het gebeuren dat de bank vanwege de grote negatieve waarde van de swap de financiele positie van de klant als risicovoller beoordeelt, waardoor de klant een hogere risicopremie en dus een hogere rente moet gaan betalen op zijn lening.

    Volgens de AFM is het in zulke gevallen de vraag of de klant bij afsluiten van de renteswap voldoende kennis had om te beoordelen of hij de risico's kon dragen als de rente onverwacht verder zou dalen. De vraag of het product paste bij de klant, is volgens de AFM ook relevant als de klant beleggingsbeslissingen aan zijn bank overliet.

    Door Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst, +31-20-5715200 ; archie.vanriemsdijk@wsj.com


  2. forum rang 10 voda 29 april 2014 15:22
    DNB stelt extra buffervereiste in voor Nederlandse systeembanken

    AMSTERDAM (Dow Jones)--De Nederlandsche Bank (DNB) is voornemens een extra kapitaalbuffervereiste in te stellen voor de vier Nederlandse systeembanken.

    Deze zogenoemde systeembuffer zal 3% van de naar risico gewogen activa bedragen voor ING Bank (INGA.AE), Rabobank en ABN AMRO Bank, en 1% voor SNS Bank, welke de banken geleidelijk mogen opbouwen tussen 2016 en 2019, meldt de centrale bank.

    Volgens het huidige beleid Basel III moeten de banken een kapitaalbuffer van 7% van de naar risico gewogen activa aanhouden, waar nu dus deze door de DNB opgelegde percentages bovenop komt.

    De wet, waarin de grondslag voor de systeembuffers is opgenomen, is vorige week dinsdag door de Tweede Kamer aangenomen, meldt De Nederlandsche Bank. De Implementatiewet treedt na aanvaarding door de Eerste Kamer in werking.

    Rabobank voldoet al aan de vereisten met betrekking tot de kapitaalbuffers; eind 2013 noteerde de core tier 1 ratio van de bank op 13,5%. "Zelfs bij een zeer conservatieve berekening van de core tier 1 ratio per ultimo 2013 voldoet de Rabobank nu al aan de eis van 10% waar in 2019 aan moet worden voldaan", stelt de bank.

    Uit de jaarraporten blijkt dat de core tier 1 ratio van ABN Amro 14,4% bedraagt, terwijl ING eind 2013 een kapitaalbuffer van 11,7% had. Voor SNS is dit 16,6%.

    Door Ellen Proper; Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; ellen.proper@wsj.com


  3. forum rang 10 voda 1 mei 2014 16:44
    Opnieuw storing bij Rabobank

    DONDERDAG 1 MEI 2014, 12:16 uur | 324 keer gelezen

    UTRECHT (AFN) - De Rabobank kampt donderdag opnieuw met een storing. Door technische problemen kunnen klanten vertraging ondervinden bij het verwerken van de opdrachten in mobielbankieren en internetbankieren, waardoor deze de status 'in behandeling' houden, zo laat de bank via de website weten.

    Het probleem treft zowel particulieren als zakelijke klanten. Rabobank stelt dat zij de opdrachten niet opnieuw dienen in te voeren.

    Rabobank is de afgelopen week al meerdere keren getroffen door een storing. Volgens een woordvoerster bestaat er geen direct verband tussen de euvels. Het technische probleem dat het huidige mankement veroorzaakt, wordt nog onderzocht.

    Beperkt betalingsverkeer

    Omdat het donderdag (1 mei) Dag van de Arbeid is, is er sowieso al beperkt betalingsverkeer mogelijk tussen Europese banken onderling. De servers die dat regelen liggen er vanwege de feestdag een dagje uit. Veel betalingen naar een rekening van een andere bank dan Rabobank kunnen hierdoor pas op vrijdag worden verwerkt, aldus Rabobank.

    Woensdagochtend hadden Rabo-klanten ook al ruim een uur last van een storing bij het internetbankieren en het mobiel bankieren. Ze konden geen betaalopdrachten uitvoeren en ook niet betalen via iDeal. Afgelopen weekend had Rabobank eveneens problemen met het betalingsverkeer. Dat laatste kwam volgens de woordvoerster doordat onderhoudswerkzaamheden waren uitgelopen. Zowel op zaterdag als op zondag ondervonden klanten daar enkele uren hinder van.
  4. forum rang 10 voda 9 mei 2014 15:42
    Wiebe Draijer begint 1 oktober als nieuwe topman Rabobank

    AMSTERDAM (Dow Jones)--Wiebe Draijer neemt met ingang van 1 oktober de leiding over bij Rabobank en volgt daarmee Rinus Minderhoud op die sinds 29 oktober 2013 interim-bestuursvoorzitter is.

    Draijer treedt 1 juli in dienst bij de bank en gaat zich in de maanden voordat hij bestuursvoorzitter wordt voorbereiden op zijn nieuwe rol. Hij is momenteel voorzitter van de Sociaal-Economische Raad.

    Vorig jaar vertrok Piet Moerland als gevolg van het Libor schandaal, waarna Minderhoud op interim basis het stokje overnam.

    In maart maakte Rabobank bekend Draijer naar voren te willen schuiven als nieuwe topman.

    - Door Levien de Feijter, Dow Jones Newswires; +31 20 571 52 00; levien.defeijter@wsj.com


  5. forum rang 10 voda 17 mei 2014 16:33
    'Duitse miljoenenstrop dreigt voor Rabobank'

    ZATERDAG 17 MEI 2014, 12:21 uur | 296 keer gelezen

    UTRECHT (AFN) - De vastgoedtak van Rabobank dreigt forse verliezen te lijden door leningen aan vastgoedfondsen van het Duitse bedrijf Bankhaus Wölbern. Deze fondsen verkeren in financiële problemen door de economische crisis en door fraude. Dat meldt NRC Handelsblad. De krant zegt zich te baseren op bronnen bij Rabobank.

    In totaal zou het gaan om een bedrag van ongeveer 270 miljoen euro dat Rabobank-dochter FGH vanaf 2002 heeft uitgeleend aan de Duitse fondsen van Bankhaus Wölbern. Die kochten met dat geld en de inleg van Duitse particuliere beleggers kantoorpanden in Nederland, waaronder een kantoorpand in Amsterdam-Zuidoost.

    Een aantal leningen loopt dit jaar en de komende twee jaar af, maar door de financiële problemen kunnen de fondsen Rabobank niet aflossen. Rabobank zou de panden, die als onderpand gelden voor de leningen, kunnen veilen. Maar de opbrengst biedt onvoldoende compensatie omdat de panden de afgelopen jaren door de crisis sterk in waarde zijn gedaald. Het is onduidelijk of Rabobank voor de dreigende strop al een voorziening heeft genomen.

    Geen commentaar

    FGH, onderdeel van de Rabo Vastgoedgroep, onthoudt zich van een reactie. “Wij zeggen nooit iets over een individuele klant”, aldus een woordvoerder zaterdag

    De directeur en eigenaar van Bankhaus Wölbern wordt door de Duitse justitie vervolgd wegens fraude. Hij zou 147 miljoen euro hebben verduisterd.
  6. forum rang 6 haas 17 mei 2014 22:11
    De Duitsers hebben destijds NE panden opgekocht waar de Rabo aan vastzat.
    Nu komt de aap alsnog uit de mouw: wie heeft er zijn geld ingestoken ?
  7. forum rang 10 voda 4 juni 2014 16:19
    Claimstichting wil miljarden rente terugvorderen op Rabobank

    AMSTERDAM (Dow Jones)--De Stichting Renteswapschadeclaim wil een collectieve actie of massaclaim starten tegen Rabobank, omdat afgesloten swaprentecontracten bij de bank ongeldig zouden zijn geworden door de betrokkenheid van Rabobank bij de euriborfraude. De Stichting calculeert dat de schade voor Rabobank kan oplopen tot EUR7 miljard.

    Als de klanten hadden geweten dat Rabobank-medewerkers in de periode 2005-2010 samen met een internationale groep banken meewerkten aan manipulatie van de Euriborrente, hadden zij volgens claimjurist Pieter Lijesen, de voorzitter van de stichting, nooit een renteswap gesloten waar de Euriborrente een belangrijk deel van uitmaakt.

    De stichting doet daarom een beroep op dwaling: een onjuiste voorstelling van zaken door de bank bij het afsluiten van het contract. Daarnaast claimt de stichting dat de bank zijn zorgplicht heeft geschonden door de risico's van de swapcontracten te verzwijgen.

    Als de rechter dwaling vaststelt, moet Rabobank volgens de stichting het verschil terugbetalen tussen de betaalde rente van de swap en de euribor-rente. Als vuistregel geldt dan dat de bank dan per EUR1 miljoen lening EUR200.000 rente moet terugbetalen.

    De schade zou daarmee voor Rabobank kunnen oplopen tot EUR7 miljard, stelt Lijesen, die ook andere claims tegen verzekeraars in gang zette in het woekerpolisdossier, woensdag tegen Dow Jones Nieuwsdienst.

    Zijn rekensom is gebaseerd op 10.000 door Rabobank verkochte swaps aan middelgrote en kleine bedrijven (MKB), met een gemiddeld geleend bedrag van EUR1,5 miljoen en een terug te betalen schade van EUR300.000 per contract. Dit brengt de maximale schade op EUR4,5 miljard, wat kan oplopen tot EUR7 miljard als ook de swaps bij grotere bedrijven worden meegeteld, stelt Lijesen.

    Inmiddels hebben zich twintig partijen aangesloten bij de massaclaim van de jurist. Bij een geslaagd beroep op dwaling moet Rabobank volgens Lijesen echter alle klanten met een swap terugbetalen, ook klanten die zich niet hebben aangesloten bij de claim.

    Hij stelt dat een uitspraak niet heel lang hoeft te duren, omdat het dwaling-argument relatief eenvoudig te beoordelen is door een rechtbank na een eerdere uitspraak van de Hoge Raad. Als Rabobank op een schikking aanstuurt, dan zou de schadevergoeding beperkt kunnen blijven tot de klanten die zich hebben aangesloten bij de claim, zegt de jurist. Lijesen merkt op dat in een vergelijkbare zaak in Engeland de bank heeft geschikt voor EUR2 miljard.

    Rabobank zegt via de media kennis te hebben genomen van de actie van de Stichting Renteswapschadeclaim en onthoudt zich van inhoudelijk commentaar. De bank merkt daarbij op dat Rabobank-klanten met vragen of klachten over hun lopende rentederivaat welkom zijn om daarover met hun lokale bank in gesprek te gaan. De bank belooft klachten af te handelen met oog voor het klantbelang.

    Ook klanten met een renteswap bij ABN Amro, Deutsche Bank en ING (INGA.AE) kunnen terecht bij de stichting Renteswapschadeclaim, voor een individuele claim tegen hun bank.

    Intussen bereidt ook een tweede claimstichting, Stichting Renteswap, een massaclaim tegen Nederlandse banken voor. Deze stichting schat in dat Nederlandse bedrijven naar schatting EUR3 miljard tot EUR4 miljard schade hebben geleden door de verkoop van renteswaps.

    Door Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst, +31-20-5715200 ; archie.vanriemsdijk@wsj.com


  8. [verwijderd] 4 juni 2014 16:25
    Abeln is een machtig kantoor, kijk alleen al naar het pand waarin ze zitten, zeker geen pro-deo-jongens.
    Jarenlang slechte publiciteit voor de Utrechtse bank in het verschiet, de druk om de slachtoffers te compenseren wordt groter en groter, het is prettig procederen tegen een NL-bank.

    De rente gaat nog meer zakken........
  9. [verwijderd] 4 juni 2014 16:54
    Ik weet weinig van rente-swaps, ik begrijp wel dat het een soort van verzekering is om schommelingen op te vangen, een soort van optie dus eigenlijk.
    Als die dingen onder water staan(nu dus voor >3 miljard euro) moet er toch ook een tegenpartij(en) zijn die voor dat bedrag in de plus staan? zijn dat de banken zelf?

    BvD
  10. [verwijderd] 4 juni 2014 17:04
    Een swap is een derivaat waarbij een partij een bepaalde kasstroom of risico wisselt tegen dat van een andere partij. Deze twee componenten worden ook wel de "poten" (legs) van de transactie genoemd. De uitdrukking is afkomstig van het Engelse werkwoord "to swap" (ruilen, omwisselen). Swaps zijn derivaten, dat wil zeggen dat ze afgeleide producten zijn.

    Wanneer men rechten uit swaps bezit waaraan een bepaalde waarde kan worden toegekend, spreekt men van synthetische assets. Wanneer deze swaps worden gesecuritiseerd spreekt men van een synthetische (securitisatie)transactie.

    Bovenstaande via Wikipedia.

    Het gaat mij om de tegenpartijen, als het de banken zelf zijn! das lekker zeg!!!!
  11. forum rang 6 effegenoeg 4 juni 2014 17:11
    quote:

    paulta schreef op 4 juni 2014 17:04:

    Een swap is een derivaat waarbij een partij een bepaalde kasstroom of risico wisselt tegen dat van een andere partij. Deze twee componenten worden ook wel de "poten" (legs) van de transactie genoemd. De uitdrukking is afkomstig van het Engelse werkwoord "to swap" (ruilen, omwisselen). Swaps zijn derivaten, dat wil zeggen dat ze afgeleide producten zijn.

    Wanneer men rechten uit swaps bezit waaraan een bepaalde waarde kan worden toegekend, spreekt men van synthetische assets. Wanneer deze swaps worden gesecuritiseerd spreekt men van een synthetische (securitisatie)transactie.

    Bovenstaande via Wikipedia.

    Het gaat mij om de tegenpartijen, als het de banken zelf zijn! das lekker zeg!!!!
    Als de rente was gestegen hadden we dit praatje niet hoeven houden.
    Soortgelijke toestanden in de huizenmarkt waar we ook zo graag de banken de schuld van geven.
    Nou ben ik niet de grootste bankenvriend,maar dit wordt zolangzamerhand éénzijdige prietpaat.
    Als met alles hoor je behalve degene wie het je aansmeert zelf ook je huiswerk te doen voor je je handtekening zet lijkt me.
  12. forum rang 4 New dawn 4 juni 2014 17:31
    Het punt is dat de Rabobank is veroordeeld om een boer naar ik meen 170.000 euro te betalen ivm renteswaps. De bank heeft volgens de rechtbank de zorgplicht geschonden.

    www.mkbservicedesk.nl/9088/positieve-...

    Advocatenkantoren zien hun kans nu schoon om anderen die renteswaps hebben en hier verlies mee leden via de rechtbank schadeloos te stellen.

    Gisteren was er een voormalig medewerker van de Rabo op tv die de renteswaps verkocht en verklaarde dat hij de opdracht had om ze links of rechtsom te verkopen. Hij moest omzet halen. Het oude liedje, omzetgericht bezig zijn zonder de klant voldoende te wijzen op de risico's.

    De Woco Vestia is er bijna aan ten onder gegaan.
  13. [verwijderd] 5 juni 2014 08:41
    quote:

    effegenoeg schreef op 4 juni 2014 17:11:

    [...]

    Als de rente was gestegen hadden we dit praatje niet hoeven houden.
    Soortgelijke toestanden in de huizenmarkt waar we ook zo graag de banken de schuld van geven.
    Nou ben ik niet de grootste bankenvriend,maar dit wordt zolangzamerhand éénzijdige prietpaat.
    Als met alles hoor je behalve degene wie het je aansmeert zelf ook je huiswerk te doen voor je je handtekening zet lijkt me.
    Hoe goed je je huiswerk ook doet, er is vaak geen gelijkwaardigheid tussen partijen. De een (bijvoorbeeld ondernemer) is vaak simpelweg afhankelijk van de ander (bank) ivm noodzaak financiering. Je kunt ook wel zeggen dat een meisje door goed onderzoek moet weten of het een loverboy is maar er spelen ook nog andere zaken, emoties en/of belangen waardoor domme/verkeerde beslissingen worden genomen!! Indien er volledige gelijkwaardigheid is/was geef ik je gelijk.
  14. [verwijderd] 5 juni 2014 16:53
    De rente-swaps gaan dus dieper onderwater na vandaag, het zat er aan te komen: gratis geld!

    Ik wens elke slager, groenteboer, makelaar, bouwondernemer, kasteler, veehouder, slachter, accountant en de vergeten rest sterkte.
    Advies: niet aftikken, alles via de media converteren naar nul.....
  15. forum rang 10 voda 10 juni 2014 21:50
    Ex-handelaar Rabobank bekent fraude

    DINSDAG 10 JUNI 2014, 21:44 uur | 1 keer gelezen

    NEW YORK (AFN/BLOOMBERG) - Een voormalige handelaar van Rabobank heeft schuld bekend in een Amerikaanse rechtszaak naar aanleiding van de fraude met het rentetarief Libor. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Justitie dinsdag.
    De Japanse handelaar, Takayuki Yagami, bekende met collega-handelaren te hebben samengespannen om het niveau van het veelgebruikte Libortarief te beïnvloeden. Vorig jaar werd bekend dat medewerkers van een aantal banken die deelnemen aan het Liborpanel de interbancaire rente hebben gemanipuleerd. Rabobank, Barclays, RBS en UBS troffen inmiddels een schikking met Amerikaanse en Europese toezichthouders. Rabobank betaalde daarbij een boete van bijna 775 miljoen euro.

  16. [verwijderd] 16 juni 2014 19:33
    "De voormalig Vestia-treasurer Marcel de Vries heeft volgens tussenpersoon Arjan Greeven in de periode van 2005 tot en met 2011 naar schatting voor €40 mrd à €50 mrd aan derivatentransacties gedaan. Ook vlogen twee ex-directeuren van WSW met een Rabobank-helikopter naar de Tour de France"

    Deel van FD artikel.
  17. @iPlof 16 juni 2014 21:32
    Woco en bank managers en bestuurders vertonen veel overeenkomsten. Het is over het algemeen een grote groep graaiers die het verpest voor een relatief kleine groep oprechte managers.
  18. joebeatt 20 juni 2014 19:53
    Ik heb nog 20 geschreven puts SNS 0,80 in mijn Rabo-portefeuille staan. Tot nu toe was de marginverplichting voor deze stukken iets van 300 euro. Vanavond staat die verplichting zonder enige aankondiging opeens op 1600 euro. Wat een rampenbedrijf is dat toch, die Rabo. Het gaat mij niet om de beslissing om de aandelen SNS effectief op 0 euro te zetten maar om het feit dat ze anderhalf jaar lang met 300 euro margin in mijn portefeuille staan en dan zonder iets te communiceren opeens op 1600 euro margin worden gezet. Als jullie dat nou even aankondigen dan kan ik er rekening mee houden, Rabo! Met de klant meedenken heet dat, maar daar hebben ze duidelijk geen kaas van gegeten.
865 Posts
Pagina: «« 1 ... 28 29 30 31 32 ... 44 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.286
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.459
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.952
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.488
Aedifica 2 832
Aegon 3.257 320.092
AFC Ajax 537 7.018
Affimed NV 2 5.762
ageas 5.843 109.779
Agfa-Gevaert 13 1.862
Ahold 3.536 73.983
Air France - KLM 1.024 34.348
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.774
Alfen 12 16.546
Allfunds Group 3 1.217
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 337
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.767
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.821 240.368
AMG 965 125.871
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.522
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.162
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 316
Arcadis 251 8.623
Arcelor Mittal 2.024 318.668
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 267
arGEN-X 15 9.113
Aroundtown SA 1 176
Arrowhead Research 5 9.283
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.704
ASML 1.762 77.058
ASR Nederland 18 4.122
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.673
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.681

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 mei

    1. China inkoopmanagersindex diensten april
    2. PostNL Q1-cijfers
    3. Siemens Healthineers Q1-cijfers
    4. TKH Q1-cijfers
    5. Dui inkoopmanagersindex diensten april (def)
    6. EU inkoopmanagersindex diensten april (def) 52,9
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. EU producentenprijzen maart
    9. Tyson Foods Q1-cijfers
  2. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht