Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

Pharming Group NL0010391025

Laatste koers (eur)

0,899
  • Verschill

    +0,000 +0,06%
  • Volume

    4.659.264 Gem. (3M) 6,6M
  • Bied

    0,898  
  • Laat

    0,900  
+ Toevoegen aan watchlist

kwestie van vertrouwen

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 januari 2004 17:56
    Steeds vaker kom ik berichten tegen waarin forumleden hun kritiek uiten tegen de wijze waarop de laatste emissie is aangekondigd. Het heeft de kleine belegger ontegenzeggelijk aan het denken gezet. De vraag naar de werkelijke reden achter deze veel groter dan aangekondigde emissie is vaak gesteld.
    Deze onrust kan Pharming zichzelf ten dele aanrekenen. Ze hebben immers tegenstrijdige berichten afgegeven. Eerst zou een emissie niet nodig zijn, toe werd een emissie van 5-10 milj aandelen gemeld en het werden er maar liefst 39 miljoen. De officiele lezing is dat meerdere partijen bereid waren te investeren en dat om die reden er ook meer stukken zijn uitgegeven. Maar als deze vraag echt zo hoog was, waarom dan niet een veel hogere emissiekoers?
    Maar een net zo groot deel komt voort uit ons onvermogen de situatie goed in te schatten.

    Een feit is dat Pharming met deze emissie meer dan 40 milj. op kan halen, maar zal dat de enorme verwatering waard blijken te zijn?
    En dan rest nog de vraag of we de overgebleven 23 milj. aandelen (Pharming kan tot 100 milj. uitgeven)ook nog op korte termijn op de markt worden gebracht.
    Kortom een onzekere situatie. Ik ben het met veel forumleden eens dat Pharming hierin helderheid moet scheppen. Waar ik moeite mee heb is dat de leiding als onbetrouwbaar wordt afgeschilderd. Deze conclusie is veel te voorbarig, omdat we nog geen achtergrondinformatie hebbe ontvangen. en dit zullen we nog niet krijgen ook, omdat de kans dat deze emissie is gekoppeld aan toekomstige partnerships groot is.
    Het is namelijk heel gebruikelijk dat een partnership gepaard gaat met een participatie in het bedrijf, een upfront payment en een milestone payment. Dat er dus een deel van de geemiteerde effecten naar de nieuwe partners gaan is zeker niet uit te sluiten. Indien dit het geval is, dan zal Pharming vanzelfsprekend nog niet vertellen wie de nieuwe investeerders zijn. Dit zou namelijk tevens de namen bekend maken en dat kan pas wanneer de inkt onder de contracten droog is.

    je kunt je afvragen wat Pharming heeft gedaan om zo te wantrouwen. De extra aandelen hadden er toch wel bijgekomen, omdat elke partner, en er worden er nog wel wat verwacht, graag wat stukken in handen krijgt. De kans is groot dat Pharming dit in één keer heeft geregeld.
    De weg omhoog kan toch imposant worden genoemd en over geld gebrek hoeft Pharming zich voorlopig geen zorgen te maken. Zet dit af tegen de teloorgang van bedrijven als PPL en recent Infigen en we hebben eigenlijk geen recht van klagen.

    Niemand, ook Pharming niet, heeft ook ontkent dat een investering in een biotechnisch bedrijf met een inovatief product dat nog niet is goedgekeurd een hoog risico met zich meebrengt. Nu de schuld van het eigen gevoel van onvrede afschuiven op Pharming, terwijl een ieder dat zich het hoge risico heel goed zou moeten beseffen vind ik te goedkoop.
    en laten we ook eens naar de keerzijde kijken. Waar het gemiddelde forumlid loopt te mokken over een gebrek aan vertrouwen (lees; Teleurstelling, omdat de koers niet skyhigh is gevlogen) geven analisten. positieve adviezen af, is de medische wetenschap bijzonder enthousiast (zie ook HAE site MSN), zijn er voldoende investeerders bereid geweest veel geld in Pharming te stoppen en heeft ook grootaandeelhouder Lafferty ingestemd.

    Iedereen moet zelf de afweging maken of het Pharming is die met zijn rug tegen de muur staat of dat deze positie is weggelegd voor de toekomstige partners. Ikzelf blijf erbij dat het laatste het geval is. Pharming heeft niet voor niets de namen van Numico en Nestle laten vallen, waar er in een vroeg stadium al grote interesse bestond voor de Lactoferin. Ook is niet voor niets aangekondigd dat de ontwikkeling van Fibrinogen versneld zal worden opgestart. Allemaal tereinen waar partners nodig zijn.
    en laten we tot slot niet vergeten dat Pharming technisch in staat is om kwalitief hoogstaande eiwitten goedkoop en in grote hoeveelheden kan produceren, dat het een prima purificatiepartner heeft en dat de vraag naar recombinatie eiwitten enorm aan het toenemen is doordat er grote tekorten dreigen te ontstaan omdat traditionele proudctietechnieken niet veilig meer worden bevonden.

    Ik schrijf dit niet om jullie over te halen je vertrouwen te herwinnnen Dat zullen jullie zelf moeten doen. Wie dat niet lukt doet er goed aan zijn aandelen nu van de hand te doen, omdat de greenshoe voor een stabilisatie van de koers zal zorgen. Ikzelf maak me niet zo druk of de koers weer gaat zakken. Ik koop niet meer bij, want ik heb voldoende geïnvesteerd en ik verkoop niet, want het handelen zit me niet in het bloed heb ik onlangs weer begrepen. Ik wens iedereen oprecht succes met het bepalen van zijn strategie de komende weken.



  2. diversiongeoff 25 januari 2004 20:20
    Wess,

    Mooi stuk (en een aanbeveling). Ik heb echter zo een idee dat deze schoen mij past en dus trek ik hem voor deze keer maar eens aan. Je verwoordt het allemaal prachtig en ik kan er geen verkeerd woord in vinden. Ja Pharming heeft het deels aan zichzelf te danken dat mensen nu twijfelen en ja ook wij zijn hierzelf deels debet aan.
    Wij weten niet wat er zich afspeelt met onze geinvesteerde centen en zij die die dat wel degelijk weten zijn waarschijnlijk de toekomstige bezitters van de nieuw uit te geven aandelen en deze personen of bedrijven lopen dus mijlen ver op ons voor! M.a.w. de huidige aandeelhouders lopen achter de feiten aan en worden in het donker gehouden. Kan ik allemaal nog volgen dit zal niet de eerste keer en niet de laatste keer zijn.
    Echter hebben wij hier te maken met een doorgewinterde en zeer sluwe vos in de persoon van de heer Pinto. Het is hij alleen die de strategie uitzet van Pharming en niemand anders. Zijn volgelingen/medewerkers doen wat hij hen opdraagd en de man spint het web. Begrijp me niet verkeerd HIJ is de reden dat ik er ook zo in geloof. Maar tegelijkertijd is HIJ ook de reden die mij zeer alert en kritisch doet zijn op al wat er zich afspeeld. Het is 1 groot schaakspel rond de groot-aandeel bezitters en waarbij wij, naar het zich nu laat aanzien, inmideels slechts tot marionetten zijn gedegradeerd. Wij waren ten slotte nodig om in december de koers van onder de 1 euro te tillen naar ca 1,50. Toen was hij ineens heel open en kwam met allerlei nieuwigheden. Nu zijn wij niet echt meer nodig t.b.v. de emissie/koers en waarom zouden wij dus nog up to date geinformeerd moeten worden?
    Hieruit komt dus MIJN kritiek voort. Verder zal een ieder het op zijn eigen wijze dienen te analyseren en die uitkomsten respecteer ik dan ook ten zeerste.
    Ik slik echter niet alles voor zoete koek, niet van Forum leden hier en zeker niet van Pharming management-team leden.
  3. [verwijderd] 25 januari 2004 20:47
    Wess,
    Mijn vertrouwen begon o.a. met het persbericht van 18 december. Ben toen redelijk ingestapt. Verkoop nu niet omdat de mogelijkheden groot zijn. Maar mijn vertrouwen zal pas hersteld zijn nadat Pharming zich nader zal verklaren over hoe/wat. Op basis van verkeerde info hebben zij mij laten instappen. Dit blijf ik een kwalijke zaak vinden. Alleen Pharming zelf kan hier wat aan doen.
  4. [verwijderd] 25 januari 2004 22:41
    En dat is nu precies waar ik vertrouwen in heb. Pharming is niet het bedrijf dat met mooie woorden en loze beloften de aandeelhoudeer een loer probeert te draaien. Dat hebben ze nog nooit gedaan en het zou me erg verbazen wanneer dat nu wél het geval zou zijn. Reins Strijker heeft niet voor niets het contact met de particuliere aandeelhouder gezocht. Zij zijn gefocusd op een grotere waarde op de MT en LT termijn. Dat hebben ze in het vooruitzicht gesteld. Er zijn meedere wegen die naar Rome leiden en zoals we weten is die stad niet in een dag gebouwd.
  5. [verwijderd] 25 januari 2004 23:30
    Beste realwess en anderen,
    Om te beginnen waardeer ik jullie postings en heb ik ook respect
    voor jullie lange adem m.b.t. dit fonds/bedrijf.
    Zelf volg ik dit bedrijf oppervlakkig sinds maart 2003.
    En aan de hand van jullie postings en andere bronnen of doorverwijzingen.

    Gebiedt mij er wel bij te zeggen dat ik er financieel wijzer van
    wil worden (wie niet uiteraard).
    Ik ben wel eerlijk om hier te zeggen dat ik toch op korte termijn
    na 18-12 jl. een lichte koersstijging had verwacht want dan was ik zeker blijven zitten.
    En tja , misschien ben ik dan wel niet zo'n die-hard believer , ik
    wil zolang er geen zekerheid is op een echte stijging niet te lang
    op dit bedrijf "gokken".
    Heeft niets met vertrouwen of koersmanipulatie te maken maar met het
    resultaat wat ik zie (sorry voor de mensen die er diep in zitten).

    Ik wil dolgraag in een bedrijf beleggen maar dan moet er toch een beetje
    hoogte in zitten denk ik.
    Toekomst is er wel , daar ben ik van overtuigd ,in de bio-sector.
    Misschien dat andere kleine beleggers er ook zo over denken en ik denk dat
    de grote investeerders toch het voortouw moeten nemen.
    Ik beleg o.a. ook in corus , vrsa ,magnus ,kpn en gtn.
    Daar neem ik winst en stap weer op goed moment in gemiddeld p/3mnd en dat
    gaat best.

    Ok wess , kort samengevat, als er echte koersstijgingen komen ben ik er
    weer bij en suc6 tot die tijd.Ook de anderen.
    ps.Ik blijf je berichtgeving volgen als het mag :)
    Mvg John.
  6. Robin Good 26 januari 2004 00:31
    Wes,

    Mooi geschreven, maar volgens mij verloren energie.
    Het is dan wel een forum, maar je stopt te veel
    energie in collega beleggers.
    Iedereen kan de gegevensverstrekking van Pharming
    zelf volgen en zijn conclusies trekken.
    Laten we wel wezen, ik heb het al eerder gezegd,
    Pharming laat echt niet het achterste van zijn tong
    zien. Alles wat ze loslaten is schemerig, in fijte
    zeggen ze niets, maar er zit een duidelijke strategie
    achter.
    Men kan ook niet anders, omdat het allemaal volgens
    "protocol" afgewerkt moet worden.
    We maken het ons ook allemaal veel te moeilijk en
    gaan veel te veel in detail.
    Bekijk de grote lijnen en zie wat er gebeurt;
    Pharming haalt de poen binnen, is weer gezond, heeft
    daardoor een goede onderhandelingspositie t.o.v.
    strategische partners. Na de emissie zullen deze
    partners bekend worden gemaakt. In één ding is Strijker
    duidelijk geweest. De zittende belegger zal (even) geduld
    moeten hebben (tot het protocol is afgewikkeld, wat
    overigens niet zo lang meer zal duren).
    Kortom... Phatming heeft lak aan de KT belegger,
    en terecht.
    Multi-cash stapt in als er goed nieuws komt.
    Helaas voor hem is hij dan te laat.
    In dit verband refereer ik aan het verhaal Crucelll/Aventis.
    Ik zou dus maar eens een keer rustig achterover gaan
    leunen en geniet het moment als het daar is (let op: ik
    voorspel binnen een week na de emissie).


  7. [verwijderd] 26 januari 2004 11:37
    Mijn vertrouwen dat er in de nabije toekomst hele goede berichten van Pharming te verwachten zijn, is er absoluut. Als ik kritiek heb, dan is dat meer over het "low profile" PR-beleid gedurende het hele jaar 2003.
    Daardoor zijn te veel middelgrote aandeelhouders uitgestapt en te weinig nieuwe investeerders ingestapt, met een veel te lage koers als gevolg. Zo vind ik het nog steeds raar dat Pharming pas in december 2003 de potentiele markt van HAE naar buiten toe verviervoudigd. Dat moeten ze toch al die tijd geweten hebben. Waarom dat soort info niet naar buiten brengen? Een 1 miljard markt is heel wat anders dan een 200 mln markt, want daar zijn er velen van.
    Over het feit dat Pharming nu voor financiele zekerheid kiest, ben ik veel minder negatief. Ik geloof dat zich dat op termijn gaat terugbetalen. Ook ben ik zeer tevreden over het feit, dat men nu middelen heeft om de andere pijplijnproducten door te ontwikkelen, want stilstand is achterstand. Kortom, we kijken niet meer terug en laten het goede nieuws over ons heen komen.
  8. [verwijderd] 26 januari 2004 13:06
    Ben ik geheel met je eens masalto. Pb altijd in engels en alleen laatste in nl.

    Crucell (vandaag weer goed in het nieuws) brengt dat heel anders: Markt groei 100% als kop, dat is pakkend en blijft hangen. Het gaat om de kop en niet om de inhoud voor de meeste beleggers.

    Geen wazig praat maar duidelijke statements plaatsen is wat de koers omhoog helpt. Wij willen allemaal die koers nu gewoon boven de €2,- zien waar het verdient te zijn. Zie Cruccel een verlies van 23 miljoen,maar krijgt als kop; halveert verlies. Bij Pharming was dit toch wel anders.

    Ik had voor mij zelf beloofd over de emissie geen verdere reacties meer te plegen en doe dat ook niet meer; het is een feit geworden. Ik raad de anderen aan dit nu ook te doen en ons bezig te houden met de toekomstige ontwikkelingen.

    Wanneer komt de partner en wie is het. Een shortlist van 7 a 8 waarvan in eerste instantie er 4 werden uitgenodigd waren en uiteindelijk 3 zijn komen opdagen. Cruccell en Genzyme vallen af voor de tijd.
    Dhr Strijker heeft toch duidelijk aangegeven dat het gaat om marktpositie in USA, dus moet er m.i. een usa bedrijf komen of een globalplayer. Ik verwacht een middelgroot Usa bedrijf. Pharming kan namelijk dan de ervaring van Pinto in de onderhandelingen beter uitbuiten. Het blijft een niche markt en Pharming staat nog niet genoeg in de belangstelling in de grote pharma wereld. Wie of wie weet er een naam hier bij passend?
    Hier tegenover moet ik zetten dat C1 inh. eerst in Europa op de markt wordt gezet en zou dus minimaal een bedrijf met europees afzet kanaal moeten zijn.

    Voor de rest is het de vraag wanneer de koers wordt losgelaten, daar ik het eens ben met enige andere op dit forum dat de verkopers/kopers niet allemaal particulieren zijn gezien de hoeveelheid. Goed nieuws m.i. daar deze kopers boven de emissiekoers hebben gekocht en dus de kans op stijging groter is.

  9. [verwijderd] 26 januari 2004 17:38
    wie weet humpiedumpie
    waarom maar 1 partner,kan zijn dat er meer aandelen uitgegeven zijn omdat er misschien meerdere partners zijn
    dat zou pas een verrassing zijn
    dit is trouwens door iemand al eens geschreven hier

    groet
  10. [verwijderd] 31 januari 2004 11:54
    "Pharming heeft niet voor niets de namen van Numico en Nestle laten vallen"

    Name dropping dus gewoon en dit is naar mijn ervaren mening altijd een slecht teken. Informeer eens bij de genoemde bedrijven en ik denk dat je dan wel weet wat ik bedoel!!:))
11 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 mei

    1. China inkoopmanagersindex diensten april
    2. PostNL Q1-cijfers
    3. Siemens Healthineers Q1-cijfers
    4. TKH Q1-cijfers
    5. Dui inkoopmanagersindex diensten april (def)
    6. EU inkoopmanagersindex diensten april (def) 52,9
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. EU producentenprijzen maart
    9. Tyson Foods Q1-cijfers
  2. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht