Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Is Piet Particulier terug?!

Is Piet Particulier terug?!

Toevallig mailde ik er vorige week nog met een Haagse vermogensbeheerder over:

Mijn vraag: Thx, wil ik nog één ding van jou weten. Vraag ik altijd aan vermogensbeheerders etc: wat is het sentiment onder je klanten? Risk-on of risk-off modus?
Zijn antwoord: Risk off, zeg ik gevoelsmatig.

Nee, daar heb ik geen schreeuwende column van gemaakt. Goed om te weten dit soort dingetjes - nogmaals, ik vraag het altijd alle professionals - maar het is en blijft anekdotisch materiaal. Ik concludeer wel zelf op basis hiervan dat particulieren nog koudwatervrees hebben en risicomijdend zijn.

De verliezen die de bearmarkets en krach deze eeuw hebben aangericht na de uitzinnige euforie eind jaren negentig, hebben hier voor een collectief beurstrauma gezorgd. Niet terecht, want de AEX leverde sinds 1983 ruim 11% per jaar op, maar ga dat maar uitleggen aan iemand die werd kaalgeschoren.

Piet Particulier is terug?!

Goed, vanochtend zat ik dan ook rechtop in mijn stoel, toen ik dit las. Particulieren stappen weer massaal naar de beurs, kopt AD enthousiast. Dat kan, maar naar mijn smaak mag de krant dat absoluut niet concluderen op basis van dit artikel. Het is anekdotisch bewijsmateriaal en geen cijfermatig.

Belletje hier, belletje daar, stukje tikken, vette kop er boven en klaar. Dat broker DeGiro duizenden aanmeldingen per week krijgt, wil nog niet zeggen dat die duizenden ook echt gaan beleggen. Dat veel mensen in Robeco One duiken is leuk, maar er zijn véél méér beleggingsfonden. Hoe is het daar?

Zo kan ik het hele verhaal fileren. Daar heb ik niet zo'n behoefte aan, ik wil hard bewijs zien: geldstromen. Helaas, het CBS (hier) en DNB (hier) houden keurig bij wat wij Nederlanders aan aandelen, obligaties, spaargeld en vastgoed aanhouden, maar de cijfers gaan helaas maar tot en met 2013.

1929 en 1999

Kan ik het ergens anders aan aflezen, hebt u misschien een idee? Ik zit nog te denken om naar het ingelegde geld in bijvoorbeeld turbo's, Think AEX tracker of Vanguard World Fund te kijken, drie van die typische particulieren producten. Hier is echter ook ruis en de uitslag is ook weer anekdotisch.

Beursomzetten dan? Ook lastig, want het grootste gedeelte van de handel (70% ofzo?) is in handen van professionele partijen. Wel is het zo dat de omzet eigenlijk al jaren niet overhoudt. Kortom, ik kan nergens op baseren of er al dan niet een nieuwe stampede van particulieren richting Damrak is.

Ik zou er eerlijk gezegd niet raar van opkijken. dat wel. Beurzen gaan al zes jaar lekker, sparen kost geld, er is weer wat hernieuwd optimisme over de economie en mensen hebben meer vertrouwen omdat ze vooral niet meer zo wakker liggen van de waarde van hun huis. Kortom, Party like it's 1999?

Want dat is natuurlijk de boodschap, als inderdaad particulieren weer massaal naar de beurs gaan. In her verleden bleken dit maar al te vaak toppen in de markt. Wat dat betreft zijn 1929 en 1999 het beruchtst.

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht