Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Beleggingsfondsen Terug naar discussie overzicht

Opstelling 2015

83 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Hallo! 18 maart 2015 16:11
    quote:

    CarlaK schreef op 18 maart 2015 14:51:

    Dit is het maximale bedrag dat van uw geld zou kunnen worden
    afgehouden voordat het belegd wordt/voordat de opbrengsten van uw
    belegging worden uitbetaald."
    Worden zowel de instap als uitstapkosten door het fonds pas ingehouden als je verkoopt? Er is nu namelijk nog geen 5% afgehaald. Waarom splitsen ze dat dan op als ze het toch allebei achteraf doen?
    Dit fonds is dus gratis, d.w.z. de fondsbeheerder brengt geen transactiekosten in rekening. De EBI's zijn niet altijd duidelijk. Soms betaal je kosten als je binnen 90 dagen een fonds verkoopt.

    Mijn portefeuilles bestaan grotendeels uit de sectorfondsen van ING. Fitvermogen is dus goedkoper omdat er geen servicefee in rekening wordt gebracht. De service fee op zich vind ik geen probleem, wel de onduidelijkheid qua kosten die fondsaanbieders soms in rekening brengen. De laatste keer heeft me dat 280 euro gekost.
  2. kls 18 maart 2015 18:57
    Beste CarlaK,

    Als ik naar je portefeuille kijk dan kan ik daar niet echt een onderliggende visie bij bedenken. Als ik dan lees dat je een beleggingshorizon hebt van 5-10 jaar en ook nog gericht denkt in- en uit te stappen dan lijkt me het allemaal erg onverstandig. Dit lijkt meer op gokken dan op beleggen. Deze reactie is opbouwend bedoeld.
  3. berendien 18 maart 2015 21:04
    @kls Ik vind houw reactie niet zo aardig omdat je niet weet of er een onderliggende visie is bij CarlaK. Als je mijn portefeuille van beleggingsfondsen zou zien, dan denk je waarschijnlijk ook: wat is hier in hemelsnaam de visie... Maar ja, ik heb bijvoorbeeld veel 'duurzame' fondsen erin zitten van ASN, SAM en Triodos. Maar ook emerging market fondsen van Robeco, Skagen en Aberdeen. Tsja, omdat ik bij de banken waar ik een rekening heb (Binck Fundcoach, ASN) geen duurzame emering markets fondsen kan kopen. En dan heb ik bijvoorbeeld ook nog Add Value Fund (omdat ik vertrouwen in het team heb) en Fidelity Australia (omdat ik daar mijn mooiste vakantie ooit heb gehad). Maar zonder toelichting zou je de portefeuille een zootje vinden....
    Ik vind de opbouw van CarlaK met 20% obligaties, 10% vastgoed en 70% aandelen zo gek nog niet voor een periode van 10 jaar. Ben het wel met je eens dat het timen van het in- en uitstappen niet te doen is. Zeker niet omdat de beurs tegenwoordig meer beweegt op basis van politieke beslissingen en geopolitieke aspecten dan op economische data....
  4. [verwijderd] 18 maart 2015 21:08
    Bedankt voor je eerlijke oordeel kls. Ik ben me er ook wel van bewust dat het voor een kenner een vreemde combinatie/gok/afwijkende strategie is. Ik heb ook eigenlijk gewoon te weinig kennis over economie/beleggen om meer afgewogen beslissingen te maken. De strategie van aankopen en lange termijn aanhouden heeft mij nooit zo getrokken. Ik hou wel van wat actieve spanning. In mijn werk doe ik trendanalyses, maar dan over het verklaren van verleden en voorspellen van toekomst van het vóórkomen van ziekte en sterfte (daarom ook de 20% health care). Heel iets anders, maar het prutsen met cijfers en gokjes nemen trekt me.

    -Feit is in ieder geval dat actief in/uit stappen naar alle waarschijnlijkheid slechter uitpakt dan index volgen.
    -Ander feit dat een 5-10 jaar horizon te kort is voor dit risico.
    Toch? Dus eigenlijk doe ik het per definitie verkeerd/niet verstandig, maar het punt is dat ik de afgelopen jaren altijd beloond ben, en niet afgestraft, dus daar leer ik het niet van af. Ik heb er in ieder geval lol aan, ook als ik verlies trouwens.

    Ik kan in ieder geval nog wel veel leren, door hier te lezen ook. Misschien dat er ooit nog een degelijke strategie uitrolt, en tot die tijd is mijn geld overgeleverd aan een ongeleid projectiel :-D

    Berendien, bedankt voor je reactie. Australie is zeker een mooi land! Heb er 1 jaar gewoond (Perth)
  5. kls 22 maart 2015 22:46
    Beste CarlaK,

    Als ik je laatste reactie lees dan vraag ik me af hoe verstandig je beslissingen zijn. Tip: lees de 7-delige artikelenreeks die Arjen Jan Kamp eerder deze maand op IEX schreef.
  6. Hallo! 23 maart 2015 09:50
    quote:

    kls schreef op 22 maart 2015 22:46:

    Als ik je laatste reactie lees dan vraag ik me af hoe verstandig je beslissingen zijn.
    Ik denk dat CarlaK meer verstand van zaken heeft dan hij/zij voorwendt. De portefeuille is niet marktconform doordat sommige sectoren zijn onderwogen en sommige overwogen.

    Beleggingsfondsen hebben het moeilijk. In 2014 wist 90% van het aantal fondsen de wereldindex niet te verslaan, m.a.w. de professionals weten door hun onder- en overwegingen de markt niet te verslaan.

    Zelf heb ik mijn portefeuilles voor 80-100% samengesteld d.m.v. sectorfondsen. Geen enkele weging is marktconform. Het idiote is dat vele professionals jarenlang zijn onderwogen in de best presterende sectoren en zijn overwogen in de slechter presterende sectoren. CarlaK heeft enkele sectorfondsen uitgezocht die al jarenlang beter presteren dan de markt en dat ook dit jaar weer doen. De portefeuille is wat het aandelendeel betreft iets defensiever dan de markt. De totale portefeuille is offensiever vanwege het hoge percentage zakelijke waarden.
  7. Pinoooo 16 april 2015 08:25
    quote:

    Pinoooo schreef op 3 februari 2015 14:48:

    [...]

    Afgelopen vrijdag en maandag het aangevuld met een klein plukje Parvest Equity Russia Privilege-Capitalisation. In het kader van KOPEN, wanneer het bloed door de straten stroomt...
    Na ruim 2 maanden afscheid genomen van de kleine positie in het Rusland fonds. Een mooie winst van 50% in 2 maanden vind ik genoeg. Er zit vast nog veel meer in het vat, maar dit laat ik aan anderen. Met Poetin weet je het nooit en aangezien in mijn hele portefeuille aan het herschikken ben, neem ik deze gelijk mee.

    Binnenkort een update van de fondsen waar ik verder mee ga.
  8. Pinoooo 21 april 2015 17:49
    HiQ is ook lekker bezig! NOT. Na de -20% de afgelopen 12 maanden kreeg ik zojuist het volgende bericht:

    quote:

    schreef:

    Geachte heer/mevrouw,

    U heeft een uittreedorder geplaatst voor het Market Neutral Fund. Deze is in goede orde door ons ontvangen en zal worden uitgevoerd tegen de koers van 14 april. Deze koers wordt door een onafhankelijke derde partij berekend, CACEIS. CACEIS is één van de grootste service providers voor beleggingsfondsen ter wereld en onderdeel van Crédit Agricole. Zij verzorgen tevens de uitbetaling naar participanten bij een uittreding.
    Sinds een aantal maanden is het voor CACEIS lastig gebleken om de koers snel te publiceren. Wellicht komt dit door onderbemanning of reorganisaties bij CACEIS. Zij geven aan bezig te zijn het proces om de koers uit te rekenen te optimaliseren. HiQ Invest streeft er altijd naar om de uitbetaling zo snel mogelijk te verrichten. Dit is echter niet mogelijk zolang er geen koers beschikbaar is. Wij vinden dit erg vervelend, maar kunnen daar als beheerder van het fonds niet veel aan doen.
    Vandaag, 21 april, hebben wij nog geen koers mogen ontvangen. Hierdoor zullen de uitbetalingen ook vandaag nog niet plaatsvinden. Wij hopen uiteraard dat de koers zo snel mogelijk beschikbaar is en de uitbetalingen verricht kunnen worden. We verwachten dat dit binnen enkele dagen zal zijn.
    Mocht u vragen hebben waarom het proces lang duurt, dan kunt u zich rechtstreeks wenden tot CACEIS (www.caceis.com) op telefoonnummer +31 (0)20 530 83 00. U kunt dan vragen naar Karina Wirschell.
    Met vriendelijke groet,


    De directie van HiQ Invest
  9. Pinoooo 6 mei 2015 13:48
    Hierbij mijn huidige samenstelling:
    4% ACATIS - GANÉ VALUE EVENT FONDS UI A
    4% ACATIS Datini Valueflex Fonds B
    4% Aramea Rendite Plus
    4% BNP Paribas Plan Easy Future 2043 C
    5% BlackRock European Opportu. Extension Strat. Fd A2
    4% F&C European SmallCap R EUR Acc
    3% F&C Global Smaller Companies Ord (FCS)
    1% F&C Global Smaller Companies CULS (conv. obligaties)
    5% First State Global Emerging Markets Leaders Fund Class B EUR
    4% Flossbach von Storch SICAV - Multiple Opportunities R
    4% Frankfurter Aktienfonds für Stiftungen T
    5% HAL Trust
    4% Intereffekt Global Frontier High Div Eq
    4% Invesco Balanced-Risk Allocation Fund Class Z EUR Acc
    4% Invesco Continental European Small Cap Equity C Inc
    4% Invesco Pan European High Income Fund Z EUR Inc
    4% JOHCM Global Select B EUR Inc
    4% JPMorgan Funds - Emerging Markets Small Cap Fund B (acc)
    4% Jupiter European Opportunities Ord (JEO)
    4% Pershing Square Holdings
    4% Robeco GTAA Fund F EUR
    4% Schroder GAIA Paulson Merger Arbitrage Fund Class C USD Acc
    5% Schroder ISF Asian Total Return C Acc
    4% Scottish Mortgage Investment Trust plc
    4% Waverton European Fund B EUR
    5% Windmill Trend Evolution Fund
    =100%

    Behoorlijk wat wisselen. Bijvoorbeeld na een aantal jaren BH Macro en Hiq Market Neutral (na minus -20% in 1 jaar) verkocht.
    Daarnaast wat wisselingen gemaakt door een aantal duurdere fondsen met distributievergoeding te vervangen door andere fondsen (soms ook compleet ander fonds)
  10. Pinoooo 7 mei 2015 13:18
    Wat betreft Hiq Market Neutral. En alweer 12% eraf sinds ik half april eruit ben.
    Hiq is volledig de weg kwijt. Of zou hun algoritme gekraakt/gejat zijn?

    Resultaten laatste maanden zijn bedroevend:
    2014: -16%
    2015: -17% (tot 30 april)

    Laatste 12 maanden: -32%!!!! Hoezo market neutral?

  11. Chicken_Skin_Music 7 mei 2015 14:45
    quote:

    Pinoooo schreef op 7 mei 2015 13:18:

    Laatste 12 maanden: -32%!!!! Hoezo market neutral?

    Een sterk negatief resultaat over de laatste 12 maanden maakt ze niet minder market neutral natuurlijk. Althans, ik zie de correlatie met de/een aandelenindex niet.
  12. Pinoooo 7 mei 2015 15:25
    quote:

    Chicken_Skin_Music schreef op 7 mei 2015 14:45:

    [...]

    Een sterk negatief resultaat over de laatste 12 maanden maakt ze niet minder market neutral natuurlijk. Althans, ik zie de correlatie met de/een aandelenindex niet.
    Eens, mijn fout. ;-)

    Ik heb hun marktcommentaren de laatste maanden goed gelezen. Deze verontrusten me juist meer. Daarom afgelopen keer al uitgestapt. Die van deze maand vind ik ook opvallend.

  13. mr_erp 7 mei 2015 21:07
    Ik had het HIQ Market Neutral fonds ook als spreiding binnen mijn portefeuille. Ik heb het fonds dan ook gewoon aangehouden ondanks de waardeloze prestaties. Onder andere in de hoop dat deze in een dalende markt weet te outperformen. Bovendien was het fonds al zo zeer gedaald dat ik ook wel weer een keer een opleving verwachtte. De prestaties liegen er niet om. In de laatste 9 maanden -/- 35% terwijl de AEX in diezelfde periode 16% is gestegen.
    Het fonds gaf de afgelopen maanden al aan het beleid te wijzigen omdat bepaalde strategieën niet (meer) bleken te werken. Half maart werd al aangegeven dat bepaalde posities waren afgebouwd zodat de volatiliteit van het fonds zou dalen.
    Echter nu weer een nieuwe update met weer -/- 11% (in 2 weken tijd) en dat bij een dalende beurs, waarop ik eerlijk gezegd hoopte dat het fonds op zijn minst minder zou dalen dan de AEX.
    Mijn geduld en vertrouwen begint intussen ook op te raken. Denk dat ik nog een paar maanden aankijk of het fonds bij de huidige daling misschien toch nog wat outperformance laat zien, maar als het niet snel beter wordt denk ik dat ik ook uitstap.
    Het tekort aan goede handelaren spreekt me ook niet aan. "HiQ Invest zal voor het aannemen van deze handelaren circa € 1 miljoen investeren van zijn eigen reserves. Dit zouden we uiteraard niet doen als wij niet zelf het volle vertrouwen hebben in het Market Neutral Fund." Zal wel aan mij liggen maar 'van zijn eigen reserves' is toch gewoon een deel van de inleg van klanten (wat in het verleden opzij is gezet). Het is niet dat het personeel ff zelf 1 miljoen afstort, dus dat vind ik ook zo'n loze opmerking.

    Om toch nog positief af te sluiten: HiQ gaf in december 2014 aan naar verwachting een rendement van 10-15% na aftrek van kosten te kunnen behalen in 2015. Rendement YTD -/- 17%, dus laat die 30% stijging maar komen! ;)
  14. Pinoooo 8 mei 2015 08:45
    30% stijging maar? De doelstelling van het fonds is sinds de start al een netto rendement van 15% tot 20% per jaar halen. Behaald is er sinds 2007 5% per jaar. Dus volgens jouw redenatie zit er dan wel enorm veel in het vat nog. ;-)

    Je leest in elk geval al een aantal maanden in de nieuwsbrieven dat de strategieën niet meer werken. En volgens mij hebben ze geen idee hoe ze dit moeten oplossen. Handelaren aannemen is leuk, maar wat gaan die dan doen? Welke strategie gaan die volgen?!

    Het volgende stukje vond ik ook erg opvallend:
    quote:

    schreef:

    Dit verlies werd veroorzaakt doordat meerdere groter opstaande strategieën slecht presteerden. De fondsmanagers hebben maatregelen genomen door de strategieën in soft commodities geheel af te bouwen, en de volatiliteitarbitrage te halveren. Ook zijn de obligaties genoteerd in Noorse kronen geheel verkocht. Deze maatregelen hebben als resultaat dat de volatiliteit (bewegelijkheid van het fonds) de komende tijd waarschijnlijk lager zal worden, maar ook dat een potentieel snel herstel minder waarschijnlijk is. Dit omdat we het negatieve resultaat van de twee posities die afgebouwd zijn uiteraard niet meer kunnen terugdraaien.
    Ik lees het als: "We hebben verkocht op de bodem en door de verkoop missen we sowieso de kans op herstel. De posities waar we nu inzitten leveren minder op".
  15. mr_erp 8 mei 2015 22:23
    @Joris: Er wordt sowieso 2% beheerfee per jaar in rekening gebracht. De performance fee van 30% krijgen ze voorlopig niet want die kent een high watermark.

    @Pinooooo: dat verkopen op de bodem vond ik ook frappant. En ik moet ook zeggen dat ik weinig vertrouwen meer heb gezien het feit dat blijkbaar vrijwel geen van hun strategiëen werkt. Ik kijk het nog even een paar maanden aan maar denk dat ik binnenkort ook uitstap.

    Nog suggesties voor alternatieven (met lage minimuminleg: inleg nl. ca. € 3.000)? Windmill Trend Evolution Fund valt dus al af.
    Ik houd HAL Trust ook al een tijd in de gaten maar vind dat het fonds in koers het laatste jaar al wel heel hard is opgelopen dus betwijfel of het verstandig is nu in te stappen.
  16. Pinoooo 9 mei 2015 08:35
    quote:

    mr_erp schreef op 8 mei 2015 22:23:

    Nog suggesties voor alternatieven (met lage minimuminleg: inleg nl. ca. € 3.000)? Windmill Trend Evolution Fund valt dus al af.
    Ik houd HAL Trust ook al een tijd in de gaten maar vind dat het fonds in koers het laatste jaar al wel heel hard is opgelopen dus betwijfel of het verstandig is nu in te stappen.
    Zie mijn lijstje eerder deze week...
83 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.845
AB InBev 2 5.292
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.564
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.997
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.556
Aedifica 2 832
Aegon 3.257 320.162
AFC Ajax 537 7.020
Affimed NV 2 5.768
ageas 5.843 109.779
Agfa-Gevaert 13 1.865
Ahold 3.536 74.004
Air France - KLM 1.024 34.365
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.775
Alfen 12 16.651
Allfunds Group 3 1.223
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 339
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.768
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.821 240.413
AMG 965 126.274
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.524
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.176
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 322
Arcadis 251 8.627
Arcelor Mittal 2.024 318.721
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 267
arGEN-X 15 9.152
Aroundtown SA 1 183
Arrowhead Research 5 9.292
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.735
ASML 1.762 77.237
ASR Nederland 18 4.133
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.700
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.681

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht