Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

SHELL PLC GB00BP6MXD84

Laatste koers (eur)

33,475
  • Verschill

    -0,275 -0,81%
  • Volume

    5.779.215 Gem. (3M) 7,3M
  • Bied

    33,420  
  • Laat

    33,600  
+ Toevoegen aan watchlist

Uitstappen? Is het echt never sell Shell?

200.031 Posts
Pagina: «« 1 ... 928 929 930 931 932 ... 10002 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. roloff 21 mei 2016 10:46
    quote:

    ischav2 schreef op 21 mei 2016 09:03:

    Goed stuk in het FD vandaag:

    Wie lost de Shell-puzzel op?
    @ishav2,

    Kan je artikel uit het FD van vandaag "Wie lost de Shell-puzzel op" dan hier plaatsen.

    Ben benieuwd. Dank alvast.

    Goed weekend, R
  2. roloff 21 mei 2016 18:45
    "Wie lost de Shell-puzzel op". Artikel uit het FD

    Het gebeurt niet vaak dat analisten het bedrijf dat ze volgen vertellen wat het moet doen. Meestal gaat het omgekeerd: het bedrijf stippelt een strategie uit, analisten geven hun oordeel.

    Interview

    ‘Krimpen enige optie voor Shells van deze wereld’
    Aanhoudende prijsdruk en klimaatafspraken dwingt grote olie- en gasbedrijven tot afbouwen, zegt de Britse energiedeskundige Paul Stevens.
    Lees meer
    Toch trokken de Londense bedrijfsvolgers van Exane BNP Paribas onlangs de stoute schoen aan. In een lijvig rapport legden ze uit wat de oplossing kan zijn voor, wat zij omschrijven als de ‘Shell-puzzel’: hoe de megaovername van het Britse BG te verteren, nu de olieprijs is in gezakt en kredietbeoordelaars hun zorgen uiten. De oplossing: bundel de niet-kernactiviteiten, waaronder het belang in het Groningse gasveld, en verkoop aandelen daarin via een beursgang.

    De gretigheid waarmee de media het rapport overnamen zegt veel over de situatie van Shell, dat dinsdag zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering houdt. De olieprijs wil niet echt aanrekken, en waar wat snijden in de kosten vroeger volstond om de dip uit te zingen, groeit de overtuiging dat nu drastischer stappen nodig zijn.

    Dat werpt de vraag op of het voorstel van Exane BNP Paribas niet slechts een stukje is van een veel grotere puzzel. Want wat is Shells perspectief op de langere termijn? Landen maken steeds serieuzere klimaatafspraken en dat kan er toe leiden dat olie- en gasvoorraden in de grond moeten blijven, en dus waardeloos zijn.

    Dat hebben we vaker gehoord, zeggen verstokte oliebeleggers, die denken dat betere tijden vanzelf terugkeren. Immers: alternatieven voor olie en gas volstaan nog bij lange na niet om aan de groeiende vraag naar energie te voldoen.

    Toch kunnen ook zij niet ontkennen dat er deze keer meer aan de hand is. Het familiefonds van de Rockefellers, grondleggers van de internationale olie-industrie, heeft al aangegeven niet meer te investeren in fossiele brandstoffen. En ’s werelds grootste olie-exporteur Saudi-Arabië brengt staatsoliebedrijf Aramco naar de beurs om met de opbrengsten andere dingen te kunnen doen.

    Landen maken steeds serieuzere klimaatafspraken en dat kan er toe leiden dat olie- en gasvoorraden in de grond moeten blijven, en dus waardeloos zijn

    Het Nederlandse Follow This heeft voor Shells aandeelhoudersvergadering een vergaande resolutie op de agenda geplaatst. De activistische aandeelhouder wil dat Shell het zoeken naar nieuwe olie- en gasvoorraden staakt en alle vrijkomende gelden investeert in duurzame energie.

    Shell ziet dit niet zitten, en ook stemadviseurs raden aandeelhouders aan het plan af te keuren. Energiedeskundige Paul Stevens van de Londense denktank Chatham House snapt die reactie. Volgens Stevens missen bedrijven als Shell de cultuur om groot te worden in herwinbare energiebronnen. ‘Krimpen is de enige oplossing’, zegt hij.

    Exane BNP Paribas-analist Edward Pybas laat weten dat het idee van een aparte beursgang van niet-kernactiviteiten best wat haken en ogen kent, maar dat hij wilde laten zien wat de mogelijkheden zijn. Hoe groot hij de kans op deze oplossing acht? ‘Het zou een stap kunnen zijn waartoe Shell zich door kredietbeoordelaars toe gedwongen ziet.’

    Shell in de knel: drie oplossingen voor een bedrijf met existentiële problemen
    Een structureel lage olieprijs en toenemende druk van buiten om mee te helpen in de strijd tegen klimaatverandering, dwingen Shell na te denken over een andere inrichting van het bedrijf. Welke scenario’s liggen op het bureau van topman Ben van Beurden?


    Scenario 1
    Bedrijfsonderdelen verkopen
    Dit is het huidige beleid van Shell. Na de overname van BG Group voor enkele tientallen miljarden dollars is Shell bezig alle activiteiten tegen het licht te houden. Passen ze nog wel in het ‘nieuwe’ Shell en hebben ze ook bij de huidige lage olieprijs voldoende winstpotentieel? Is het antwoord nee, dan worden ze verkocht. ‘BG stelt Shell in staat te verjongen’, zegt Thijs Berkelder, analist bij ABN Amro die Shell op de voet volgt. ‘Het is nu met de lage olieprijs ook echt hét moment om dat te doen.’

    ‘BG stelt Shell in staat te verjongen. Het is nu met de lage olieprijs ook echt hét moment om dat te doen´

    Thijs Berkelder, analist bij ABN Amro
    Shell wil de komende drie jaar voor in totaal $ 30 mrd aan bedrijfsonderdelen verkopen. De opbrengst is niet alleen bedoeld om geld vrij te maken voor toekomstige nieuwe investeringen in de overblijvende activiteiten; het geld kan ook worden gebruikt om een tekort in de kasstroom op te vullen en het dividend te kunnen handhaven.

    Shell is echter niet het enige bedrijf dat activiteiten van de hand wil doen. Ook de concurrentie lijdt onder de lage olieprijs en heeft geld nodig. ‘Het is een verschrikkelijke markt om te proberen onderdelen te verkopen, vooral natuurlijk als het gaat om activiteiten die aan olie zijn gerelateerd’, zei bestuursvoorzitter John Watson van het Amerikaanse oliebedrijf Chevron eerder dit jaar.

    Maar zelfs in het huidige klimaat zijn er nog wel potentiële kopers te vinden. Reken daar onder de investeringsfondsen die zich specifiek richten op het soort activiteiten die Shell mogelijk in de etalage zet. Neem Carlyle International Energy Partners. ‘We zijn zeker geïnteresseerd in de activiteiten van Shell’, zegt Marcel van Poecke, hoofd van dit investeringsfonds, tegen het FD. De Noordzee-activiteiten van Shell kunnen onder meer op interesse van Van Poecke rekenen.

    De hamvraag is of Shell in de huidige kopersmarkt een goede prijs weet uit te onderhandelen. Tot nu toe zijn er nog meer zeer beperkt bedrijfsonderdelen daadwerkelijk verkocht. Dat geeft te denken.

  3. roloff 21 mei 2016 18:46
    Vervolg (artikel)

    Scenario 2
    Beursgang van niet-kernactiviteiten
    Shell zou ook kunnen kiezen voor een meer radicale optie: door bedrijfsonderdelen naar de beurs te brengen. ‘In feite is Shell dit al aan het doen’, zegt analist Berkelder van ABN Amro. ‘Shell heeft bijvoorbeeld zijn pijpleidingactiviteiten al via Shell Midstream Partners naar de beurs gebracht.’ Topman Van Beurden heeft aandeelhouders beloofd om van Shell een simpeler bedrijf te maken. Het bedrijf heeft al een andere segmentering in de rapportage aangebracht, waarbij de gasactiviteiten als apart onderdeel zijn neergezet. ‘Dat geeft ruimte voor speculatie’, aldus Berkelder.


    ‘Waarom geen beursgang van een deel van de onderdelen? Ja, waarom niet’, aldus financieel directeur Simon Henry eerder deze maand tijdens een conference call met analisten. ‘Er zijn op het eerste gezicht geen redenen waarom we niet zouden kijken naar de mogelijkheid om het zo te gelde te maken, als dat de beste manier zou zijn om waarde te creëren. [….] We kijken naar een hele brede reeks van activiteiten die als we die zouden afstoten beduidend meer dan $ 30 mrd zouden opleveren. […] Het staat zeker op de agenda, maar alles is afhankelijk van wat de markt kan absorberen.’

    Zakenbank Exane BNP Paribas, die de vraag aan Henry eerder deze maand voorlegde, ziet beursgang(en) als een prima middel om van Shell een overzichtelijker bedrijf te maken dat zich kan concentreren op de goedlopende activiteiten.

    Shell ziet zijn diepzeeactiviteiten in de Golf van Mexico en voor de kust van Brazilië, plus zijn integrale gasactiviteiten, als belangrijkste groeipijlers. De rest denk aan de activiteiten in Nigeria, of de Noordzee en Groningen kan dus, volgens Exane BNP Paribas, naar de beurs. Shell zou er voor kunnen kiezen om onderdelen niet voor de volle 100% naar Damrak of Wall Street te brengen; zo zou het alsnog kunnen profiteren van een eventueel herstel van de olieprijs.

    Scenario 3
    Transformatie in een duurzaam energiebedrijf
    Dit is het meest radicale, en minst waarschijnlijk scenario. Een resolutie van activistische aandeelhouder Follow This roept Shell op een duurzaam energiebedrijf te worden door te stoppen met het zoeken naar nieuwe olie- en gasvoorraden. Ook zou het bedrijf geen nieuwe olie- en gasreserves meer moeten aanschaffen. Zo blijft er geld over voor investeringen in duurzame energie.

    Dit scenario voorkomt dat Shell straks blijft zitten met olie- en gasreserves die door strenge klimaatafspraken niet aangeboord mogen worden en dan niets meer waard zijn

    Mark van Baal, oprichter van Follow This
    Dit voorkomt dat Shell straks blijft zitten met olie- en gasreserves die door strenge klimaatafspraken niet aangeboord mogen worden en dan niets meer waard zijn, zegt Mark van Baal, oprichter van Follow This.

    Toch zullen de meeste beleggers niet vóór de resolutie stemmen, omdat deze te dwingend is: het vraagt Shell om binnen een jaar met een nieuwe strategie te komen. Dat is volgens veel aandeelhouders te snel. De grote internationale stemadviesbureaus ISS en Glass Lewis adviseren tegen de resolutie te stemmen. Hun advies wordt vaak gevolgd.

    Shell zal de komende decennia daarom blijven investeren in olie en gas om te kunne voldoen aan de energievraag die naar verwachting wereldwijd zal toenemen. Tegelijkertijd zal de multinational geld stoppen in nieuwe energievormen, zoals biobrandstoffen, windparken en waterstoftechnologie. Het bedrijf heeft daarvoor het nieuwe bedrijfsonderdeel ‘New Energies’ opgericht dat wordt ondergebracht in Shells gasdivisie.

    Topman Van Beurden zei eerder deze maand, tijdens een bijeenkomst met aandeelhouders, dat Shell op dit moment al $ 1,7 mrd aan kapitaal heeft zitten in New Energies. Het geeft per jaar $ 200 mln uit om nieuwe energietechnologieën te onderzoeken en ontwikkelen. Vergeleken met de jaarlijkse investeringen van $ 30 mrd in olie en gas blijft groene energie binnen Shell voorlopig een bescheiden plek innemen. Van Beurden zegt wel oog te hebben voor grote duurzame projecten, maar hij zal er voorzichtig instappen
  4. Tsipisch 22 mei 2016 11:38
    Onheilspellende berichten.. Misschien toch eens overwegen na jaren RDS in de portefeuille gehad te hebben om gefaseerd uit te stappen... (En ik een jaar geleden nog goede hoop hebben, waardoor ik had bijgekocht rond 27)
  5. Rai444,44 22 mei 2016 16:05
    Jaar geleden was de olieprijs ook al flink gezakt, niet dat ik altijd een perfecte timing heb, maar 27 euro voor een entry is Shell is toch wel bijzonder ongelukkig slecht getimed, die zien we echt voorlopig niet meer.
  6. roloff 22 mei 2016 19:11
    quote:

    rai144 schreef op 22 mei 2016 16:05:

    Jaar geleden was de olieprijs ook al flink gezakt, niet dat ik altijd een perfecte timing heb, maar 27 euro voor een entry is Shell is toch wel bijzonder ongelukkig slecht getimed, die zien we echt voorlopig niet meer.
    Die 27 euro instapkoers waarvoor Tsipisch is ingestapt is niet relevant.

    Als hij nu uitstapt heeft hij stevig verlies (wat door het dividend maar deels wordt gecompenseerd).

    Van belang is of je (hij) gelooft in het huidige c.q. toekomstige business model van RDS, wat dat laatste ook mag worden ....

    Kortom, waag je de gok of niet. Maar dat geldt ..... GELD :-) of GELD :-( voor ons allen.

    We zitten immers in hetzelfde schuitje.

    Only time will tell and ....

    We SHELL see ......

    RDS-Groet Roloff
  7. Rai444,44 23 mei 2016 13:23
    quote:

    rolof schreef op 22 mei 2016 19:11:

    [...]Die 27 euro instapkoers waarvoor Tsipisch is ingestapt is niet relevant.

    Als hij nu uitstapt heeft hij stevig verlies (wat door het dividend maar deels wordt gecompenseerd).

    Van belang is of je (hij) gelooft in het huidige c.q. toekomstige business model van RDS, wat dat laatste ook mag worden ....

    Kortom, waag je de gok of niet. Maar dat geldt ..... GELD :-) of GELD :-( voor ons allen.

    We zitten immers in hetzelfde schuitje.

    Only time will tell and ....

    We SHELL see ......

    RDS-Groet Roloff

    Geloven doe je in de kerk, niet van belang voor de koers van Shell. Ik weet niet welk schuitje je bedoelt, maar ik geloof nooit dat we daar met zijn allen in zitten, er zijn er die long spelen, maar ook genoeg die leuke short ritjes maken.
  8. [verwijderd] 23 mei 2016 13:38
    Heb n tijd met wisselend succes ritjes gemaakt. Heb op t moment simpelweg even t geloof verloren. Ben zelf zo'n 20 jaar werkzaam in de petrochemische industrie maar t is niet business as usual. Altijd vette jaren gevolgd door magere jaren maar t lijkt alsof we op n kantelpunt staan. Iedereen moet doen wat hem of haar t beste lijkt. Ik doe even niks. Geen long geen short maar cash. Misschien dan toch maar die volkstuin met een koe, schaap en wat kippen...
  9. [verwijderd] 23 mei 2016 13:38
    Heb n tijd met wisselend succes ritjes gemaakt. Heb op t moment simpelweg even t geloof verloren. Ben zelf zo'n 20 jaar werkzaam in de petrochemische industrie maar t is niet business as usual. Altijd vette jaren gevolgd door magere jaren maar t lijkt alsof we op n kantelpunt staan. Iedereen moet doen wat hem of haar t beste lijkt. Ik doe even niks. Geen long geen short maar cash. Misschien dan toch maar die volkstuin met een koe, schaap en wat kippen...
200.031 Posts
Pagina: «« 1 ... 928 929 930 931 932 ... 10002 »» | Laatste |Omhoog ↑
Premium Premium

Hoe houdbaar is het hoge dividend van Shell als de olieprijs gaat dalen?

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 mei

    1. China inkoopmanagersindex diensten april
    2. PostNL Q1-cijfers
    3. Siemens Healthineers Q1-cijfers
    4. TKH Q1-cijfers
    5. Dui inkoopmanagersindex diensten april (def)
    6. EU inkoopmanagersindex diensten april (def) 52,9
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. EU producentenprijzen maart
    9. Tyson Foods Q1-cijfers
  2. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht