Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Spaarbubbel?!

Spaarbubbel?!

Dit blijft fascineren:

 

 

Inderdaad is het bij ons niet anders:

 

 

Kijkt u mee, in Nederland stond eind mei voor ongeveer 345 miljard euro spaargeld uit. Dat is ons halve bbp.

 

 

Waarom al dat gespaar, als dat ons per saldo geld kost? U kent het sommetje. De échte rente is spaarrente minus inflatie, taxes en kosten. OK, de huidige rentes veranderen dan niet ineens in vetpotten, maar zijn minder laag dan die nul voor de komma suggereert.

 

 

Corné antwoordt mij met nee, maar bedoelen wij niet precies hetzelfde? Ja, ik snap dat de risicobereidheid van het grote publiek na alle beurs-, financiële, economische en misschien politieke debacles deze eeuw nihil is. Better safe than sorry. Wie bang en/of onzeker is gaat niet beleggen.

Of het ook wijsheid is? Be greedy when others are fearful and fearful when others are greedy is misschien wel de beroemdste quote van een zekere bekende belegger uit Omaha, Nebraska. Juist, Warren Buffett. Wie kent deze woorden niet van hem, maar... wie brengt ze ook echt in praktijk?

Die spaarders niet en vandaar mijn opmerking over kudde en bubbel. Ho, kan ook nog dat er spaarders zijn die hun geld bij de bank parkeren, omdat ze aandelen en vooral obligaties een nog veel grotere bubbel vinden. En daar valt best wat voor te zeggen gelet op tal van maatstaven.

 

 

Dat is misschien wel de kern van het probleem: het is anno nu de-grote-wereldwijde-geld-rolt-niet-maar-wordt-opgepot-en-belegd-show. 

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
    8. VS ondernemersvertrouwen MKB april
    9. Home Depot Q1-cijfers
    10. Maandrapport OPEC
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht