Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Junior.. nee, senior gold miners!

Junior.. nee, senior gold miners!

 

Soms kom je een verhaal tegen op 10 april en check je voor de zekerheid toch even of het geen 1 april is. Zo kom ik vandaag een artikel tegen op ETF.com over de VanEck Junior Gold Miners ETF (ticker: GDXJ). Dit is een ETF die belegt in de wat kleinere goudmijnaandelen, vandaar Junior.

De Assets Under Management (AUM) van deze ETF is sinds begin 2016 ruim vervijfvoudigd. Van één miljard dollar begin 2016 tot 5,4 miljard dollar nu. Deels is de AUM opgelopen door de stijging van de ETF, maar sinds 1 januari 2016 had het fonds ook te maken met een inflow van 3,3 miljard dollar. Ga dat maar eens wegzetten...

Plaatje pikken we van ETF.com:

 

Lijstje AEX aandelen

 

Canadese wetgeving

De meeste van deze junior goudmijnaandelen komen uit zoals u wellicht weet Canada. Daarom zien we ook dat 73,4% van de aandelen uit deze ETF Canadese junior goudmijnaandelen zijn. Plaatje uit Reuters met de verdeling op 31 jan 2017:

 

Grafiek landen junior gold miners ETF

 

Nu is dit allemaal nog niet heel bijzonder, maar nu komt het. In 10 bedrijven heeft deze ETF een belang van 18% of meer. Mocht dit boven 20% komen, dan moet de ETF volgens de Canadese wetgeving een bod doen op alle overige aandelen:

According to an analysis by Scotiabank, there are 10 Canadian companies that the ETF owns where its ownership percentage is more than 18%.

For six of those companies, the percentage would be even greater, but presumably, the fund doesn't want to exceed the 20% level, which, under Canadian rules, would force the ETF "to automatically extend a takeover offer to all remaining shareholders at the same terms," according to a Scotiabank report.

En nu dan?

Het probleem is dus eigenlijk dat deze ETF te groot is geworden om alleen in junior gold miners te beleggen. Daarom is de op drie na grootste positie van deze ETF een andere ETF.

Dat is de VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX). Dit zijn geen junior miners waar deze ETF in is belegd, maar je moet toch ergens je exposure in die mijnbouwers zoeken.

De ETF zou ook kunnen gaan schuiven met de criteria om in deze index te komen. Zo kan de maximale beurswaarde worden verhoogd om zo een groter speelveld te krijgen met aandelen die de ETF kan kopen. Probleem voor de ETF is alleen dat het dan niet meer de benchmark volgt die het fonds wil volgen.

Vreemde wending

Waar komt die enorme inflow dan vandaan is de vraag. Analisten van de Scotiabank schrijven de inflow toe aan de leveraged junior goudmijners ETF. Dit is een ETF die intradag de VanEck Junior Gold Miners ETF met een hefboom van drie volgt.  

Analysts at Scotiabank believe that most of the growth in GDXJ was due to inflows into JNUG, which offers 3x leveraged exposure to the same underlying index as GDXJ. Since early last year, JNUG has seen its assets rise from $100 million to more than $1 billion currently.

The analysts pointed out that according to the latest daily holdings report from JNUG, "nearly 53% of GDXJ’s shares outstanding could be held as hedges against swaps that underlie the 3x levered product."

Nu wil ik niet per direct de leveraged ETF's afschieten, want de Amerikanen hebben geen turbo's zoals wij. Toch zijn leveraged ETF's zoals de JNUG geen beleggingen.

Om de eenvoudige reden dat op langere termijn dit soort producten u altijd geld kosten. Ik laat het u even zien met een grafiek. Dit geldt overigens ook voor de leveraged olie ETF's en ETF's met ultra korte VIX-futures.

De reden dat deze ETF's zoveel verliezen is dat deze fondsen futurecontracten moeten doorrollen en de kosten die dat met zich meebrengt in het fonds verwerkt zitten.

Als u op 1 januari 2015 100 dollar in de VanEck Junior Gold Miners ETF had gestopt, was dit nu 152 dollar. Een zelfde trade in de 3x leveraged ETF was nu nog 54 dollar waard.

Ik kan de grafiek nog langer maken, maar daar wordt het alleen maar erger van...

 

Grafiek junior gold miners ETF en leveraged junior gold miners ETF
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 20 september

    1. Inflatie augustus (Japan) volitaliteit verwacht
    2. Rentebesluit Bank of Japan volitaliteit verwacht
    3. Consumentenvertrouwen september (NL)
    4. Investeringen juli (NL)
    5. Celyad halfjaarcijfers
    6. Crescent halfjaarcijfers
    7. Producentenprijzen augustus (Dld)
    8. Detailhandelsverkopen augustus (VK)
    9. Sligro ex €0,30 -dividend
    10. Consumentenvertrouwen september vlpg (eur)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht