Sectornieuws - biotech

4.869 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 239 240 241 242 243 244 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
Iets groter verlies voor biotechbedrijf Vivoryon

Gepubliceerd op 26 maart 2020 07:46 | Views: 117

VIVORYON THERAPEUT 25 mrt
4,15 0,00 (0,00%)

HALLE (AFN) - Biotechnologiebedrijf Vivoryon, voorheen Probiodrug, heeft afgelopen jaar een iets groter verlies in de boeken gezet dan in 2018. De kosten voor onderzoek en ontwikkeling namen licht af, maar daar stonden hogere overheadkosten tegenover. Omdat Vivoryon nog geen medicijnen op de markt heeft, behaalt het nog geen omzet.

Het operationeel verlies liep vorig jaar licht op tot 7,7 miljoen euro. Ook het nettoverlies viel met 7,8 miljoen euro iets hoger uit dan een jaar eerder. Desondanks spreekt topman Ulrich Dauer van een cruciaal jaar, waarin het bedrijf zich verzekerde van voldoende financiering voor de laatste testfase van een mogelijk medicijn tegen Alzheimer.

Zo kreeg Vivoryon een subsidie van 15 miljoen dollar van het Amerikaanse gezondheidsinstituut NIH. Daarnaast werd ruim 8 miljoen euro opgehaald met een onderhandse plaatsing bij bestaande aandeelhouders, gevolgd door een kapitaalverhoging van 43 miljoen euro.

Vivoryon zegt daarmee een solide financiële basis te hebben. Binnenkort begint het bedrijf in Nederland, Duitsland en Denemarken met een klinisch onderzoek (fase 2b) naar de veiligheid en werking van zijn belangrijkste kandidaat-medicijn bij patiënten met beginnende Alzheimer. De eerste resultaten worden eind 2022 verwacht.
voda
0
Beursblik: Jefferies zet Galapagos op de kooplijst

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Galapagos
163,80 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) Jefferies heeft maandag het advies voor Galapagos verhoogd van Houden naar Kopen, maar stelde wel het koersdoel neerwaarts bij van 225,00 naar 210,00 euro.

Analist Peter Welford zei optimistisch gestemd te zijn over de aanstaande data met betrekking tot filgotinib. Die zullen vermoedelijk aangeven dat er een breder commercieel potentieel is voor de behandeling, denkt de analist.

Verder wees Welford erop dat de kaspositie van Galapagos inmiddels goed is voor ongeveer 54 procent van de aandelenkoers. Dat betekent ook dat de piekverkoop voor filgotinib op "slechts" 2 miljard dollar wordt geschat.

Dit in combinatie met de vermoedelijke zeer waarschijnlijke goedkeuringen voor filgotinib voor reumatoïde artritis en de ziekte van Crohn maakte dat Jefferies een koopadvies afgaf.

Het aandeel Galapagos sloot vrijdag op 163,80 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Johnson & Johnson selecteert kandidaatvaccin coronavirus

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Johnson & Johnson Inc
$ 123,28 0,00 0,00 % NYSE

(ABM FN-Dow Jones) Johnson & Johnson heeft een kandidaatvaccin tegen COVID-19 geselecteerd en hoopt daarmee uiterlijk in september een eerste klinische studie bij mensen te starten. Dit meldde de Amerikaanse farmaceut maandagmiddag.

Sinds januari werkt J&J aan een kandidaatvaccin, waarvan er nu één is geselecteerd. Ook zijn er twee back-ups, aldus het bedrijf.

Resultaten van de eerste klinische fase die in september moet starten, worden eind 2020 verwacht. Het gaat dan om onderzoeksdata over de werkzaamheid en veiligheid van het kandidaatvaccin.

Vervolgens hoopt J&J al begin 2021 goedkeuring te krijgen voor het noodgebruik van het coronavaccin. Normaliter duurt dit proces vijf tot zeven jaar, aldus het bedrijf.

Om het proces te versnellen wordt de samenwerking tussen de Janssen Pharmaceutical Companies van J&J en de Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA) flink uitgebreid, met een investering van ruim 1 miljard dollar.

Het doel is daarbij om de productiecapaciteit zo snel mogelijk op te schalen, naar ruim 1 miljard doses van het vaccin, voor wereldwijd gebruik.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AM Pharma haalt nog eens 47 miljoen euro op

(ABM FN-Dow Jones) AM Pharma heeft nog eens 47 miljoen euro opgehaald voor een fase III onderzoek met een kandidaatmedicijn tegen acuut nierfalen. Dit meldde de biofarmaceut dinsdag.

De Europese investeringsbank zegde 24 miljoen euro toe en 23 miljoen euro kwam van het Amerikaanse Cowen Healthcare Investments.

Dit bedrag komt bovenop de 116 miljoen euro die het biotechbedrijf vorig jaar al ophaalde om de klinische fase III registratiestudie met het Nederlandse kandidaatmedicijn te kunnen starten.

Daarmee staat de teller nu op 163 miljoen euro, wat volstaat voor een aanvraag van marktgoedkeuring.

Het onderzoek zal worden uitgevoerd onder 1.400 patiënten met bloedvergiftiging-geassocieerd nierfalen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
Tuut
0
FDA Action Alert: Bristol Myers Squibb, Acceleron en UroGen

Gepubliceerd: 30 maart 2020 Door Mark Terry

FDA-logo

Hoewel de focus van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) ligt op de COVID-19-pandemie, staan ??PDUFA-data nog steeds op de kalender en worden medicijnen goedgekeurd. Hier is een blik op de volgende twee beoogde actiedata op de kalender voor begin april.

Bristol Myers Squibb en Acceleron's Reblozyl voor MDS

Bristol Myers Squibb en Acceleron Pharma hebben een beoogde actiedatum van 4 april 2020 voor de aanvullende Biologics License Application (sBLA) van de bedrijven voor het gebruik van Reblozyl (luspatercept-aamt) bij patiënten met myelodysplastische syndromen (MDS). De sBLA is voor volwassenen met MDS-geassocieerde anemie met een zeer laag tot gemiddeld risico die sideroblasten in de ring hebben en transfusies met rode bloedcellen (RBC) nodig hebben.

Het medicijn werd in 2019 goedgekeurd voor bloedarmoede bij volwassenen met bèta-thalassemie die regelmatige RBC-transfusies nodig hebben. Het medicijn wordt gezamenlijk ontwikkeld als onderdeel van een wereldwijde samenwerking. Lopende onderzoeken omvatten het Fase III COMMANDS-onderzoek bij erytroïdstimulerende, native-risicovolle MDS-patiënten, het Fase II BEYOND-onderzoek bij volwassenen met niet-transfusie-afhankelijke bèta-thalassemie en een Fase II-onderzoek bij myelofibrose-patiënten.

Op 26 maart publiceerden de bedrijven de resultaten van de BELIEVE fase III-cruciale studie van Reblozyl voor bloedarmoede bij volwassenen met bèta-thalassemie die regelmatige RBC-transfusies nodig hebben in het New England Journal of Medicine .

Het medicijn is oorspronkelijk ontwikkeld door Celgene en Acceleron. Celgene is nu een Bristol Myers Squibb-bedrijf.

UroGen's UGN-101 voor urotheelkanker van de bovenste luchtwegen

UroGen heeft een beoogde actiedatum van 18 april voor UGN-101 (mitomycinegel) voor indruppeling als mogelijke behandeling voor patiënten met laaggradige urotheelkanker in het bovenste kanaal (LG UTUC). Indien goedgekeurd, zou dit de eerste niet-chirurgische behandelingsoptie zijn voor LG UTUC. Het werd geaccepteerd als Priority Review. Het medicijn heeft eerder de benamingen weesgeneesmiddel, fast track en baanbrekende therapie gekregen.

Het bedrijf ontwikkelde het medicijn met behulp van het RTGel-technologieplatform, UroGen's gepatenteerde formule voor langdurige afgifte, op basis van hydrogel. Het medicijn is ontworpen om het urinewegweefsel langer aan mitomycine bloot te stellen en wordt geleverd via standaard uretercatheters.

Urogen begon in december 2018 met de doorlopende indiening van de UGN-101 New Drug Application (NDA) bij de FDA.

De NDA is gebaseerd op positieve gegevens van de cruciale fase III OLYMPUS-studie. De definitieve gegevens van het primaire eindpunt toonden een volledig responspercentage van 59% aan bij patiënten met LG UTUC. De duurzaamheid van de respons werd geschat op 89% na zes maanden en 84% na 12 maanden door Kaplan Meier-analyse. De mediane tijd tot recidief werd geschat op 13 maanden.

"De aanvaarding door de FDA en de toekenning van een prioriteitsbeoordeling voor UGN-101 is een belangrijke mijlpaal in onze missie om baanbrekende behandelingen te ontwikkelen om de patiëntenzorg bij speciale kankers en urologische aandoeningen te verbeteren", zegt Liz Barrett, president en chief executive officer van UroGen, in een verklaring van december 2019. "Er is een aanzienlijke onvervulde behoefte aan een betere behandelingsoptie voor patiënten met LG UTUC, aangezien de huidige zorgstandaard chirurgische verwijdering van de nier of herhaalde verwijdering van endoscopische tumoren omvat."

LG UTUC is een urotheelkanker die zich voordoet in de bekleding van de bovenste urinewegen, in de urineleiders en het nierverzamelsysteem van de nieren. Het is een zeldzame maar kritieke vorm van kanker. Het treft jaarlijks ongeveer 6.000 tot 8.000 nieuwe patiënten in de VS.

Over de financiële resultaten van het bedrijf op 2 maart en het vierde kwartaal van 2019 zei Barrett: “Bij UroGen wachten we reikhalzend uit naar mogelijke goedkeuring van onze belangrijkste kandidaat-product, UGN-101, voor de behandeling van patiënten met laaggradige urotheelkanker in het bovenste kanaal (LG) UTUC). De aanzienlijke vooruitgang op belangrijke klinische, regelgevende en commerciële mijlpalen in 2019 plaatst ons in een sterke positie terwijl we ons voorbereiden om de eerste niet-chirurgische therapie voor de behandeling van LG UTUC af te leveren. Ons ervaren commerciële team heeft onvermoeibaar gewerkt om ervoor te zorgen dat we voorbereid zijn op de lancering en we kijken ernaar uit om deze patiënten een nieuwe behandelingsoptie te bieden. ”
voda
0
Vaccin tegen coronavirus niet binnen een jaar verwacht

Een vaccin tegen het coronavirus laat waarschijnlijk nog zeker een jaar op zich wachten. Dat meldt het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Het agentschap baseert die inschatting op de gesprekken die het voerde met partijen die met een vaccin bezig zijn, gecombineerd met ervaringen uit het verleden.

Chris van Mersbergen 31-03-20, 17:26 Laatste update: 19:34

Volgens het EMA zijn er gesprekken gevoerd met ‘een dozijn’ ontwikkelaars. ,,Twee vaccins hebben de fase bereikt dat ze voor het eerst op gezonde vrijwilligers kunnen worden getest.” Toch duurt het naar verwachting nog minimaal een jaar tot er een vaccin tegen Covid-19 is dat toegelaten wordt op de markt en in grote hoeveelheden kan worden verspreid.

De voorspelling van het EMA is een tegenvaller in de strijd tegen het coronavirus. Zolang er geen vaccin is, blijven in elk geval de rest van het jaar beperkende maatregelen nodig om de verspreiding van de epidemie in ons land onder controle te houden, bleek vorige week uit een rondgang van deze nieuwssite. Het hele jaar geen handen meer schudden wordt bijvoorbeeld gezien als een reële mogelijkheid. Hetzelfde geldt voor een langdurig verbod op grote bijeenkomsten.

Meerdere vaccins
Voor veel virussen zijn meerdere vaccins op de markt. Er is dus niet één winnaar

Bart Haagmans, viroloog
Ook in Nederland wordt op verschillende plaatsen, zoals Leiden en Rotterdam, gewerkt aan een vaccin tegen het coronavirus. In Rotterdam verwachten ze niet als eerste het ei van Columbus te gaan vinden, zei viroloog Bart Haagmans een paar weken geleden tegen deze site. Toch betekent dat niet dat al het werk voor niets is. ,,Voor veel virussen zijn meerdere vaccins op de markt. Er is dus niet één winnaar”, aldus Haagmans.

Behalve aan een vaccin wordt door veel partijen ook gewerkt aan een medicijn tegen corona. Het EMA zegt met ontwikkelaars in gesprek te zijn over zo’n veertig geneesmiddelen. Tot dusver zit daar nog geen middel bij dat bewezen effectief is, stelt het agentschap. Wel worden er tests gedaan met onder meer het ebola-medicijn remdesivir, lopinavir/ritonavir (middel tegen hiv) en chloroquine en hydroxychloroquine (tegen malaria).

Voor meer, zie link

www.ad.nl/binnenland/vaccin-tegen-cor...
voda
0
LIVE | Coronamaatregelen verlengd tot en met 28 april, vanaf maandag zorgpersoneel buiten ziekenhuis getest

Het dodental ten gevolgen van het coronavirus en het aantal besmettingen in ons land blijft stijgen. De geldende maatregelen in de strijd tegen verspreiding van het virus blijven ook na 6 april van kracht. Vanavond wordt daar meer duidelijk over. Volg alle ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog. Hier lees je het vorige blog nog eens terug.

Caspar Naber en Sebastiaan Quekel 31 mrt. 2020 Laatste update: 19:37

Voor meer, zie link:

www.ad.nl/dossier-coronavirus/live-co...
voda
0
'We zijn getuige van het ergste van het ergste'

Een meevaller in al het sombere nieuws over corona: met een beetje geluk heeft farmabedrijf Johnson & Johnson begin volgend jaar al een vaccin beschikbaar. Dat is te danken aan de snelle vooruitgang die het bedrijf vanuit zijn Leidse vestiging heeft geboekt. Het Amerikaanse concern besloot deze week $1 mrd te investeren in de verdere ontwikkeling en productie van zijn coronavaccin, in samenwerking met het Amerikaanse overheidsagentschap Barda.

De investeringssom maakt in één klap duidelijk dat Johnson & Johnson tot de koplopers behoort in de zoektocht naar een effectief vaccin. Enkele biotechbedrijven zijn sneller met testen op mensen, maar Johnson & Johnson begint nu al met productie van een vaccin. De onderneming kan ook voortbouwen op ervaring die is opgedaan met de ontwikkeling van onder meer een vaccin tegen ebola.

De urgentie is enorm, zo zegt Paul Stoffels, Chief Scientific Officer van het Amerikaanse concern. Stoffels is een Belgische arts, die naast CSO ook vicevoorzitter is van Johnson & Johnson. In een telefonisch interview legt hij uit waarom hij vreest dat de corona-uitbraak uitloopt op een 'wereldcrisis van ongekende omvang'. En hoe die mogelijk is te voorkomen.

De ontwikkeling van een coronavaccin gaat sneller dan verwacht. Hoe is dat gelukt?

'We gingen er aanvankelijk vanuit dat we in januari volgend jaar de eerste klinische testen op mensen konden uitvoeren. Dat hebben we eerst weten te versnellen naar november en nu zelfs naar begin september, dankzij een combinatie van factoren.'

'Belangrijk is geweest dat we op basis van gesprekken met toezichthouders konden besluiten om dierproeven over te slaan. Dat wil zeggen dierproeven gericht op bijwerkingen. We hebben eerder al vier vaccins ontwikkeld met dezelfde technologie. We hebben al 50.000 mensen gevaccineerd in een klinische studie. Dat geeft een goed inzicht in de veiligheid van onze vaccins.'

'Bovendien hebben we naar de technische aspecten gekeken. Daardoor kunnen we nu veel sneller voldoende vaccin maken voor klinisch onderzoek op mensen.'

'De komende maanden moet blijken of we dieren ook kunnen beschermen tegen de ziekte of tegen het virus. Die uitslag moet ons extra zekerheid geven, zodat we in september kunnen beginnen met klinische studies op mensen. Tegen het einde van het jaar weten we dan of het vaccin bescherming biedt.'

Is er nog uitzicht op meer tijdwinst?

'Je kunt de honderd meter in tien seconden lopen, maar niet in vijf. Dat gaat gewoon niet. Maar goed, misschien kunnen we nog wat tijd winnen als we gaan testen op mensen. Het is nu aan ons klinische team om na te denken hoeveel sneller we kunnen werken.'

Johnson & Johnson heeft besloten om het vaccin nu al grootschalig te gaan produceren. Terwijl nog maar moet blijken of het vaccin werkt.

'We nemen hiermee een groot bedrijfsrisico. Maar het kan niet anders als we volgend jaar honderden miljoenen mensen willen vaccineren.'

'Voor onze productie gebruiken we een eigen biologische cellijn, de Per.C6, afkomstig van het Nederlandse biotechbedrijf Crucell. Die geeft een logaritmisch hogere opbrengst, maar zelfs dan moeten we nu al beginnen met productie. Anders kunnen we met ons vat van 2000 liter - wat de standaard is voor een moderne vaccinfabriek - volgend jaar geen 300 miljoen doses produceren.'

Hoe groot is de kans dat u straks te laat bent, omdat andere bedrijven of wetenschappelijke instellingen sneller zijn?

'Die kans is er natuurlijk. Maar we zien dat niet als een probleem. Het is heel belangrijk dat er veel verschillende vaccins worden ontwikkeld, omdat er altijd een paar kunnen mislukken. Het is absoluut noodzakelijk dat er meer treinen op de rails worden gezet en hopelijk met tgv-snelheid. Er zijn miljarden mensen in de wereld die een vaccin nodig zullen hebben.'

Janssen heeft als een van eersten, in januari, al stappen gezet in de ontwikkeling van een vaccin. Was u toen al gealarmeerd?

'We hebben in Leiden zulke gretige wetenschappers, die waren al begonnen met hun onderzoek voordat hun leidinggevenden erom vroegen. Dat is misschien typisch voor Nederlanders, maar zeker ook typisch voor wetenschappers. Die wachten niet tot iemand met een vraag komt, die beginnen gewoon.'

'Dat ze al waren begonnen, is ook niet zo verwonderlijk. Want we zijn al jaren lang bezig met vaccins. Eerst samen met professor Jaap Goudsmit en later ook met vaccins tegen ebola en Mers. Het coronavirus was niet nieuw voor ons.'

'Direct nadat Chinese wetenschappers de code van het virus hadden gepubliceerd, zijn ze in Leiden stukjes van het virus gaan namaken. Zo hebben we vanaf half januari aan het vaccin kunnen werken. Het is spectaculair wat ze sindsdien in Leiden hebben gedaan, onder leiding van Hanneke Schuitemaker en haar team. In tien weken tijd hebben ze tien verschillende vaccinconstructen (prototypes, red) gemaakt en getest. En tegelijkertijd is bekeken of die vaccins in grote aantallen zijn te produceren. Een gigantische klus. Zo zijn we in tien weken van een stukje code op papier tot een vaccinselectie gekomen.'

Johnson & Johnson zal zijn vaccin tegen kostprijs op de markt brengen, als het middel wordt goedgekeurd. Waarom vindt u dat belangrijk nu al te melden?

'Het voorkomt meteen een enorme discussie. We doen dit niet voor de winst. De schade die deze ziekte toebrengt aan de maatschappij, de wereldeconomie, aan families en individuen is zo groot, daar moet een einde aan komen. Daarvoor is een vaccin nodig, zo snel mogelijk, ze goed mogelijk en ook zo toegankelijk mogelijk.

'We gaan dat op non-profitbasis doen. De kosten kunnen we nog niet exact bepalen, maar we streven naar ongeveer dezelfde prijs als die voor het normale griepvaccin, de griepprik. En die is om en nabij de tien euro. We zullen onze inkomsten genereren via andere geneesmiddelen.'

voda
0
Deel 2:

Hoe alarmerend is de uitbraak van het nieuwe coronavirus?

'Daar is volgens mij geen term voor. In mijn dertig jaar ervaring met onderzoek naar infectieziekten heb ik dit niet meegemaakt. Dit is het ergste van het ergste.'

'In het westen hebben we nog gezondheidssystemen die kunnen plannen, die kunnen deze epidemie onder controle krijgen. Maar ik heb zelf vier jaar als arts in Afrika gewerkt en ik heb grote schrik voor die landen waar ze niet het systeem en de organisatie hebben om met zo'n epidemie om te gaan. Als Covid-19 in die landen toeslaat, in steden met miljoenen inwoners, gaan we een wereldcrisis meemaken die we nog nooit hebben gezien.'

'Daarom is het voor ons als het Westen niet alleen belangrijk dat we het probleem thuis oplossen. We moeten ook helpen om het probleem elders in de wereld op te lossen.

Als arts heeft u de donkerste dagen van de aidsepidemie in Afrika meegemaakt . Kijkt u daardoor anders naar de huidige gebeurtenissen?

'Toen ik in Congo en Rwanda werkte, was op een bepaald moment 35% van de volwassen bevolking besmet met hiv. De levensverwachting van die mensen was niet meer dan twee jaar. Dat leidde tot een enorme verwoesting. Een groot deel van de bevolking is door aids weggevaagd. Dan zeg je, laten we zorgen dat we geneesmiddelen en vaccins hebben om een herhaling te voorkomen.'

'En we kunnen nu niet zeggen dat het virus nu uit een onverwachte hoek komt. Na de Sars-epidemie in 2004 wisten we al dat een virusuitbraak in een miljoenenstad rampzalige gevolgen kan hebben. Iedereen hoopte maar dat het niet zou gebeuren, maar op hoop kun je niet leven. Je moet plannen maken.'

'Na afloop van deze epidemie zullen we met politieke en wetenschappelijke autoriteiten moeten gaan bekijken hoe we dit kunnen voorkomen, voor eens en altijd. Dat is voor later. Eerste moeten we ons focussen op de vraag hoe we dit op te lossen.'

fd.nl/ondernemen/1339924/we-zijn-getu...
4.869 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 239 240 241 242 243 244 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 1 apr 2020 17:38
Koers 0,930
Verschil -0,040 (-4,12%)
Hoog 0,960
Laag 0,920
Volume 14.226.147
Volume gemiddeld 15.830.501
Volume gisteren 23.518.579

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group