Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Numico Terug naar discussie overzicht

Numico president-commissaris: Danone deed kno

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 26 september 2007 17:58
    Numico president-commissaris: Danone deed knock out bod


    AMSTERDAM (Dow Jones)--Het bod van EUR55 per aandeel door het Franse Danone op Koninklijke Numico nv was een knock out bod, zegt Rob Zwartendijk, voorzitter van de raad van commissarissen, op een bijzondere algemene vergadering van aandeelhouders, waarop het bod werd besproken.

    Van de aandeelhouders was een half procent vertegenwoordigd op de bava.

    "Dit is een uitzonderlijk goed bod. De multiple is eigenlijk ongekend", aldus Zwartendijk. Danone maakte op 9 juli van dit jaar bekend voornemens te zijn zijn de Nederlandse sectorgenoot over te nemen. Inmiddels heeft Danone al een belang van 26,4% in Numico genomen.

    Terugblikkend zegt bestuursvoorzitter Jan Bennink dat het hele proces "ongelooflijk snel is gegaan. Het eerste contact werd gelegd op 19 juni, en op 9 juli werd het fusieprotocol getekend".

    Numico zegt overwogen te hebben om andere partijen uit te nodigen voor een bod, maar zag daar uiteindelijk van af. Toch heeft Numico niet direct toegehapt. "Het eerste bod van Danone was voorwaardelijk en met de eis van due diligence. Dat hebben we afgewezen", aldus de voorzitter van de raad van commissarissen. "Ons uitgangspunt was snelheid."

    Eind oktober loopt de biedingsperiode af, en bestuursvoorzitter Bennink voorziet geen belangrijke obstakels, "ook niet op het gebied van mededinging".

    Rond midden november verwacht hij de afwikkeling van het bod. "Dit is een bod met veel garanties. Economisch is het goed en sociaal ook, met garanties voor de werkgelegenheid", aldus Bennink. "De kans dat het niet doorgaat is bijna nul."



    - Door Carel Grol, Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5890270, carel.grol@dowjones.com

  2. [verwijderd] 27 september 2007 07:37
    Publicatiedatum: 27-9-2007

    Afscheid van Numico nabij
    Alternatief tot op het laatste moment uitgespeeld in onderhandeling en met Danone
    Rik Winkel

    Schiphol

    Numico heeft in de overnameonderhandelingen met Danone tot op het laatste moment alternatieve scenario's uitgespeeld. De mogelijkheid om alleen of in andere samenstelling verder te gaan is ook meegegeven aan de banken, die - in tegenstelling tot Danone zelf - inzage hebben gekregen in de boeken en langetermijnvooruitzichten van het babyvoedingsconcern. Op basis van deze informatie hebben deze adviseurs het bod billijk verklaard.

    Dat heeft de president-commissaris Rob Zwartendijk gisteren gezegd bij wat hij betitelde als de 'laatste' vergadering met aandeelhouders. De bijeenkomst had een puur informatief karakter. Beleggers hebben tot eind oktober om in te gaan op het door bestuur en commissarissen unaniem aanbevolen bod van euro 55 per aandeel.

    Zoals deze krant gisteren onthulde, onderhandelde de top van Numico met de Amerikaanse farmagigantBristol Myers Squibbover de overname van diens babyvoedingsdivisie Johnson Mead, in ruil voor een belang van 30% in Numico . Op die manier had het Nederlandse concern meer van zijn zelfstandigheid kunnen behouden dan nu het geval zal zijn onder Danone.

    Op de concrete vraag van Chris Douma, die het Pensioenfonds Metaal en Techniek vertegenwoordigde, of Numico heeft overwogen om aandeelhouders de keuze te geven tussen deze 'strategisch heel aantrekkelijke' optie en de euro 12,3 mrd in contanten die overname door Danone oplevert, zei Zwartendijk dat hij 'helaas niet kan ingaan op lekken of speculaties over een alternatief scenario.'

    Zonder direct te bevestigen dat hij in onderhandeling is geweest over Johnson Mead, verzekerde hij de aandeelhouders echter dat met grote spelers in de levensmiddelen- en farmabranche regelmatig over eventuele mogelijkheden werd gesproken. Als dergelijke gesprekken wat verder gaan, krijg je echter al snel te maken met geheimhoudingsafspraken, aldus Zwartendijk. Hij liet echter doorschemeren dat de Numico -top de belangstelling van andere gegadigden wel uitbuitte in de onderhandelingen met Danone. 'Je houdt er rekening mee bij het bepalen van de "multiples" die je moet hebben.' Volgens Zwartendijk lag het bod op de zondagavond voordat een akkoord werd gesloten 'nog lang niet' op euro 55.

    Toen dat niveau eenmaal was bereikt, kon en mocht Numico echter geen nee meer zeggen, verklaarden Zwartendijk en ceo Jan Bennink gisteren in koor. Volgens Bennink betaalt zijn voormalige werkgever de hoogste multiple ooit voor een bedrijf in de consumentensector. 'Ik vind zo'n knock-outbod persoonlijk heel frustrerend, maar andere scenario's kunnen er helaas niet aan tippen.'

    Numico heeft nog overwogen een veiling te houden, maar zag daar gezien de hoogte van het bod, toezeggingen voor behoud van werk en onderzoek en de strategische 'fit' met Danone van af. 'Het sterkt ons dat sindsdien ook niemand meer heeft aangeklopt', aldus Zwartendijk.

    Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad

  3. [verwijderd] 27 september 2007 07:38
    Publicatiedatum: 27-9-2007

    Volgzaam Numico
    Ondernemingsbelang buigt voor hoogste bod
    N a KLM, VNU en ABN Amro verliest Nederland opnieuw een nationale kampioen: babyvoedingfabrikant Numico . Nederland verliest een stukje controle over zijn bedrijfsleven, zakelijke dienstverleners verliezen een corporate klant en het voedingscluster verliest een belangrijke speler.

    Dat is sneu, want het had anders en beter gekund. Numico stevende af op de overname van Mead Johnson. Met deze Amerikaanse branchegenoot was Numico in zelfstandigheid een internationale kampioen geworden, veel groter en meer winstgevend dan het als knecht vanDanone zal zijn.

    Het ondernemingsbelang - de optimale groei en bloei - wijkt voor het geld. Danone biedt de aandeelhouders zoveel voor hun aandelen, dat zelfstandigheid met Mead Johnson geen reëel alternatief is. Numico heeft de keuze zelfs niet voorgelegd.

    Het bod is onontkoombaar omdat Numico zijn beschermingsconstructies heeft gesloopt. Zo niet, dan had het management de tijd gehad om een alternatief te formuleren. In dit geval zou dat waarschijnlijk niet meer zijn geworden dan 'hopelijk 55 euro en meer straks', tegenover Danones 55 euro risicovrij nu. Een aandeelhouder kan die keus binnen dertig seconden maken.

    Er zijn weinig opties om beursgenoteerde kampioenen af te schermen. Permanente beschermingsconstructies zijn niet meer van deze tijd. Herinvoering van een gouden aandeel voor Europese lidstaten is zeker voor een puur commerciële sector als de voeding niet meer dan een betwiste suggestie.

    De sleutelbeslissingen over de toekomst worden uiteindelijk genomen door de aandeelhoudersvergadering, een gremium dat tegenwoordig door buitenlanders wordt gedomineerd. Wat is het alternatief? Een nationale investeringsmaatschappij die belastinggeld en valutareserves steekt in haar kampioenen? Herstel van de ouderwetse kruisbelangen tussen Nederlandse bedrijven? Pensioenfondsen en verzekeraars die een deel van hun buitenlandse beleggingen repatriëren en investeren in de BV Nederland?

    Bij overnames luidt het motto 'shut up or put up'. Dat geldt ook voor wie zijn beursgenoteerde nationale kampioenen wil beschermen: steek uw geld erin of zwijg.

    Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad

  4. forum rang 10 voda 7 oktober 2007 21:27
    Miljoenen naar bestuurleden Numico na overname
    De bestuursleden Chris Britton en Niraj Mehra van Numico ontvangen beide ruim euro 2 mln als de overname van het bedrijf door het Franse Danone doorgaat. Dat maakt de babyvoedingfabrikant vrijdag nabeurs bekend.

    Over de forse beloning die topman Jan Bennink van Numico ontvangt na een overname ontstond vorige maand ophef. Bennink zou er bijna euro 90 mln aan overhouden. Minister Wouter Bos van Financiën zei na Kamervragen hierover dat hij wil dat bedrijven openbaar maken welke extra beloningen hun bestuurders ontvangen bij een fusie of overname van de onderneming.

    Numico maakte vrijdag ook bekend Christina Neu als de nieuwe bestuursvoorzitter te willen voordragen.
    Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad

  5. Sylvia 11 20 oktober 2007 13:28
    Vertrekbonus Jan Bennink gaat naar goede doelen
    Topman laakt kleingeestig debat
    Pieter Couwenbergh en Hein Haenen

    Schiphol

    Bestuursvoorzitter Jan Bennink zal het geld dat hij verzilvert als hij volgende maand vertrekt bij babyvoedingsconcern Numico niet voor zichzelf houden. 'Daarvan blijft uiteindelijk niets over', zegt hij in een interview met deze krant. 'Een stukje gaat naar mijn kinderen, de rest gaat straks naar goede doelen.'

    Bij de aankondiging in juli van de overname door het Franse Danone en het vertrek van Bennink is grote ophef ontstaan over de euro 4,4 mln ontslagvergoeding en vooral de euro 62,4 mln aan opties en aandelen die hij toucheert.

    Bennink zegt toen bewust niets te hebben gezegd over zijn intenties. 'Dan was ik gezwicht voor de kritiek. Wat ik met dat geld doe is mijn zaak. Niemand zal weten waar ik het precies aan besteed.'

    Bennink heeft zich geërgerd aan de discussie over zijn beloning. 'Afgunst is typisch Nederlands. Alleen in Nederland ben ik de man van euro 80 mln. In de rest van de wereld krijg ik complimenten voor de job die ik heb gedaan.'

    De Tweede Kamer heeft zich deze week uitgesproken om grenzen te stellen aan de overnamepremies waar topbestuurders van profiteren. Bijna de helft van de opbrengst van Benninks aandelen en opties is te danken aan het 'knock- out'-bod dat Danone op Numico heeft gedaan. Een vergelijkbare premie krijgt ceo Rijkman Groenink dankzij het bod op 'zijn' ABN Amro.

    Bennink zegt het geld niet nodig te hebben, ook niet om zich in te kopen, mocht hij een 'nieuw avontuur' aangaan als ceo van een onderneming. 'Een aandelenbelang heeft geen enkele invloed op mijn betrokkenheid. Aandelen of opties als onderdeel van de beloning zijn enkel een uitdrukking van het feit dat je het goed hebt gedaan.'

    Met zijn intentie volgt Bennink het voorbeeld van onder meer Pieter Geelen, een van de oprichters van TomTom. Na de beursgang van de maker van navigatieapparatuur stak Geelen euro 100 mln in een door hemzelf opgerichte stichting, de Turing Foundation, die zich inzet voor natuurbescherming, leprabestrijding en kinderonderwijs. Van Bennink is bekend dat hij SOS Kinderdorpen een warm hart toedraagt. Zijn werkgever Numico sloot vorig jaar een vijfjarig sponsorcontract met de organisatie die zich inzet voor de opvang van weeskinderen. In de Verenigde Staten zijn veel voorbeelden van rijke bestuurders die een aanzienlijk deel van hun vermogen aan caritas besteden, zoals Bill Gates en Warren Buffett.

    Een andere stroming onder ondernemingsbestuurders gebruikt hun fortuin juist om nieuwe ondernemingsinitiatieven te financieren. Voormalig Philips-bestuurder Roel Pieper bijvoorbeeld is een actieve 'informal investor'.

    106'Wat ik met dat geld doe, is mijn zaak. Niemand zal weten waar ik het precies aan besteed'

    Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad

  6. [verwijderd] 31 oktober 2007 10:23
    Kroes keurt overname Numico door Danone goed
    AMSTERDAM (FD.nl/Betten) - Eurocommissaris Neelie Kroes heeft de overname van Numico door Danone goedgekeurd. De commissie stelt daarbij echter wel als eis dat een aantal onderdelen van de hand worden gedaan. Dit heeft de commissie woensdagochtend bekendgemaakt.

    'Beide bedrijven zijn belangrijke leveranciers van babyvoeding en babymelkproducten', zo concludeert de commissie. Als voorwaarde eist zij dat Numico de babymelk- en drankenactiviteiten in Frankrijk verkoopt. Daarnaast moeten de babymaaltijden, babymelk, babysnacks en baby drinkactiviteiten in Belgie worden verkocht, evenals Danone's babymaaltijden en babysnack-activities in Nederland.

    Verder is de commissie van oordeel dat de transactie de concurrentie binnen de Europese economische zone niet zal belemmeren.

    Corina Ruhe
    corina@bfn.com

    (c) Het Financieele Dagblad in samenwerking met Betten Beursmedia News (contact: webred@fd.nl/ 020-5928456)

6 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.846
AB InBev 2 5.292
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.566
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.997
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 32
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.556
Aedifica 2 832
Aegon 3.257 320.164
AFC Ajax 537 7.020
Affimed NV 2 5.769
ageas 5.843 109.779
Agfa-Gevaert 13 1.865
Ahold 3.536 74.004
Air France - KLM 1.024 34.365
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.775
Alfen 12 16.661
Allfunds Group 3 1.223
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 339
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.768
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.821 240.413
AMG 965 126.303
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.524
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.176
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 322
Arcadis 251 8.627
Arcelor Mittal 2.024 318.722
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 267
arGEN-X 15 9.152
Aroundtown SA 1 183
Arrowhead Research 5 9.293
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.735
ASML 1.762 77.246
ASR Nederland 18 4.135
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.700
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.681

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht