Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

ASML Holding NL0010273215

Laatste koers (eur)

854,100
  • Verschill

    0,000 0,00%
  • Volume

    270.000 Gem. (3M) 511,2K
  • Bied

    853,600  
  • Laat

    860,000  
+ Toevoegen aan watchlist

Kopen: ASML herstel in tweede halfjaar

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 april 2009 10:23
    ASML rekent op herstel in tweede halfjaar

    15.4.09 In lijn met de verwachtingen heeft ASML in het eerste kwartaal een verlies van €112 mln geleden. Stevige kosteningrepen konden slechts deels compensatie bieden voor de forse daling van de vraag.

    Daar chipfabrikanten in het eerste kwartaal vanwege de financiële en economische crisis slechts mondjesmaat lithografiesystemen bestelden, zal het verlies in het tweede kwartaal vermoedelijk nauwelijks lager uitpakken.

    Volgens het bestuur van ASML zijn er signalen die erop wijzen dat de technologische investeringen vanaf het huidige zeer lage niveau weer zullen aantrekken. Ergens in de loop van de tweede helft van dit jaar moet de omzet op kwartaalbasis volgens haar daarom weer een normaler niveau van €400 tot €500 mln kunnen bereiken, tegen slechts €184 mln in het eerste kwartaal en grofweg €220 mln in het tweede kwartaal.

    Dit betekent dat onze taxatie voor het vierde kwartaal van een break-even resultaat bij een omzet van €400-450 mln ruimschoots gerealiseerd moet kunnen worden. Dit biedt uitzicht op een duidelijk positief resultaat in 2010.

    Positief is eveneens dat ASML van de Europese Investeringsbank een kredietfaciliteit van €200 mln heeft gekregen voor de financiering van zijn investeringen in EUV. Dankzij deze nieuwe technologie kan ASML zijn voorsprong op de concurrenten minimaal behouden. Gekoppeld aan de gunstige marktperspectieven, rechtvaardigt dit een koopadvies voor de lange termijn.

    Johan Wiering, 15 april 2009

    www.beleggersbelangen.nl/web/Fonds-de...

    Gr,
    M041.
  2. [verwijderd] 15 april 2009 10:45
    Intel ziet einde daling computerverkoop

    15-04-2009 | Gepubliceerd 09:02

    De verkoop van personal computers heeft in het eerste kwartaal de bodem bereikt. Dit liet chipfabrikant Intel dinsdag weten bij de presentatie van zijn kwartaalciifers

    "De industrie keert weer terug naar normale seizoenspatronen'', zei topman Paul Otellini.

    Intel zag in het eerste kwartaal de winst en omzet hard dalen. Netto verdiende 's werelds grootste computerfabrikant 647 miljoen dollar, 55 procent minder dan een jaar eerder. De omzet kelderde met 26 procent tot 7,1 miljard dollar.

    Intel wilde geen omzetprognose geven voor het huidige kwartaal. Dit heeft volgens het concern te maken met het beperkte zicht hoe de economie zich gaat ontwikkelen. Voor interne doeleinden houdt Intel rekening met een omzet die gelijk is aan het eerste kwartaal.

    www.z24.nl/bedrijven/artikel_67743.z2...

    Gr,
    M041.
  3. forum rang 10 voda 15 april 2009 17:19
    2e UPDATE: Aandeel ASML zet opmars voort na KW1-rapport


    (Update van eerder gepubliceerd bericht 'ASML ziet marktherstel in tweede helft 2009' om in informatie en uitspraken CFO toe te voegen.)



    Door Harm Luttikhedde

    Van DOW JONES NIEUWSDIENST



    AMSTERDAM (Dow Jones)--Het aandeel ASML Holding nv zet woensdag zijn opmars op Euronext Amsterdam onverstoorbaar voort, ondanks "afschuwelijke" resultaten in het eerste kwartaal van 2009. Beleggers putten moed uit het gegeven dat er geen cash de onderneming uitstroomt en uit een concreter vooruitzicht van herstel later dit jaar.

    De koers van ASML is sinds begin maart met ongeveer eenderde gestegen. Daarmee presteert het aandeel aanzienlijk beter dan de beursindex waartoe het behoort: de AEX kwam niet verder dan een kleine 20%.

    Rond 13.15 uur noteert het aandeel 1,7% hoger op EUR14,85, terwijl de AEX met 0,4% stijgt. In de vroege ochtendhandel werd zelfs een plus geschreven van 6,4%.

    ASML wist in het eerste kwartaal een positieve operationele kasstroom te realiseren, vooral door het werkkapitaal te optimaliseren. Over het eerste halfjaar verwacht het een neutrale kasstroom, ook al zal er in het tweede kwartaal opnieuw flink verlies geleden worden.

    "Ergens in de tweede jaarhelft van 2009" treedt het herstel op, zo geeft ASML vandaag aan. De omzet zal weer opklimmen naar EUR400 miljoen a EUR500 miljoen, een niveau waarbij de onderneming quitte speelt.

    Het herstel zal worden aangedreven door de noodzaak voor chipproducenten om te investeren in nieuwe machines die kleinere en krachtigere halfgeleiders goedkoper kunnen produceren. ASML is wereldmarktleider op het gebied van lithografiemachines voor de chipfabricage.

    Kapitaalkrachtige chipproducenten als Intel en Samsung lieten hun investeringsprogramma's al doorlopen, om bij een opleving van de economie een sterke uitgangspositie te hebben. Volgens CFO Peter Wennink kunnen nu ook enkele minder sterke broeders weer geld lenen voor investeringen.

    Daarnaast zijn de prijzen voor geheugenchips inmiddels weer gestegen tot boven de kostprijs, en stijgt de bezettingsgraad bij NAND-producenten en foundries. Ook de formatie van het Taiwanese fusiebedrijf TMC geeft de markt een impuls, aldus ASML.

    Analisten reageren echter lauw op de verwachtingen die ASML heeft van de markt, en nemen een eerst-zien-dan-geloven-houding in. Bovendien was het herstel al door het bedrijf aangekondigd en is het bekend dat ASML flexibel met zijn kosten kan omgaan.

    Eric de Graaf van Petercam, die een sell-advies hanteert, is bezorgd omdat de vraag naar halfgeleiders in de eindmarkten nog helemaal geen tekenen van een fundamentele verbetering laat zien. Hij vreest dat volledig herstel mogelijk nog jaren op zich laat wachten.

    Ook Victor Bareno van SNS Securities, die een hold-advies heeft, denkt dat het nog te vroeg is uit te gaan van een blijvend herstel in de orderinstroom.

    De verklaring voor de koersstijging wordt in de markt dan ook wel toegeschreven aan meeliften op het positieve momentum van het aandeel, waarbij de waardering voor de onderneming volledig wordt genegeerd. Ook zou de koersstijging het gevolg kunnen zijn van het afdekken van shortposities.

    Terugblikkend op het eerste kwartaal waren de resultaten van ASML "afschuwelijk", in de woorden van een ING-analist. De orderinstroom bereikte een nieuw dieptepunt, met orders voor in totaal 8 machines, waarvan 4 nieuwe.

    Het nettoverlies kwam uit op EUR117 miljoen, overeenkomstig de gemiddelde verwachting van analisten. Het is het tweede kwartaalverlies op rij.

    De omzet bedroeg EUR184 miljoen, binnen de bandbreedte van EUR180 miljoen tot EUR200 miljoen die ASML bij de jaarcijfers gegeven had.

    Gezien het beperkt aantal orders voorziet het bedrijf in het tweede kwartaal een omzet van tussen EUR210 miljoen en EUR230 miljoen, met een brutomarge van circa 9%.

    De uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling worden met EUR118 miljoen op peil gehouden. Samen met de verwachte overige kosten van EUR41 miljoen leidt dit onherroepelijk opnieuw tot een kwartaalverlies in de tweede periode.



    Door Harm Luttikhedde; Dow Jones Nieuwsdienst +31-20-571-52-01; harm.luttikhedde@dowjones.com

    -0-

  4. forum rang 10 voda 15 april 2009 17:20
    Teken van leven
    14 april 2009 | Het Financieele Dagblad

    Het is een tamelijk veilige aanname om te stellen dat ASML morgenochtend extreem slechte operationele resultaten zal publiceren. Net zoals in vorige recessies zette de vroegcyclische chipmachinemaker zijn duikvlucht veel eerder in dan de rest van de wereld. Sinds eind vorig jaar wacht iedereen gespannen tot het Veldhovense bedrijf eindelijk de bodem aantikt en de fabriekshallen weer gaan volstromen. Misschien dat de rest dan ook weer voorzichtig mag gaan hopen.

    Afgaande op de gemiddelde analistenraming moet Bartjens constateren dat het eerste streepje licht nog niet zal komen uit de eerstekwartaalcijfers. ASML koerst af op een zeer magere omzet van ongeveer euro 190 mln (vorig jaar euro 919 mln), behaald uit slechts een paar afgeleverde lithografiemachines. Met zijn hoge vastekostenbasis inclusief een dijk van een researchbudget (euro 122 mln) zou dat resulteren in een nettoverlies van meer dan euro100 mln.

    Iedere grote chipmaker blijft zijn investeringen in de meest hoogwaardige machines ver voor zich uit schuiven. Rabobank en Petercam rekenen voor het tweede kwartaal op een dun orderboekje met slechts elf bestellingen erin. Aangezien ASML de reputatie heeft om de analisten buitengewoon goed te informeren, mogen we verwachten dat het er hooguit twaalf zullen worden.

    Ook chipmakers Toshiba en Samsung, de twee zwaargewichten onder de ASML-clientèle, laten hun orderstroom naar het bedrijf voorlopig maar niet aanzwellen. Analisten van Goldman Sachs verwachten daarom dat voorzichtig herstel zal worden opgeschoven naar het derde kwartaal, en ze haalden ASML van hun prestigieuze 'Conviction Buy List'.

    Nee, voor de eerste tekenen van leven moet men toch echt verder kijken dan Veldhoven. Naar Taiwan bijvoorbeeld. De leidende chipmaker en ASML-klant TSMC verhoogde onlangs zijn omzetprojecties na 'rush orders': plotselinge opleving van het aantal bestellingen, vooral uit China. Teken dat klanten van ASML weer voorraden gaan aanleggen in plaats van ze alleen maar af te bouwen, denken Chinese analisten van Goldman Sachs.

    Het is nog te vroeg om te zeggen dat er daarmee een ommekeer is bereikt voor de halfgeleidersector. Een plotselinge vraagexplosie in China is mooi, maar dat stipje zou ook zo weer van de radar kunnen verdwijnen, zoals bijvoorbeeld ook in 2001 gebeurde. Er ontstaat pas echt zicht op structureel herstel wanneer klanten hun orders veel langer van tevoren gaan plaatsen.

    Maar toch, er zijn vage tekenen van leven in de industrie. Doordat ASML een forse voorraad aan machines heeft opgebouwd, kan het zelfs nog een tijdje opereren met een positieve kasstroom. En met euro1,1 mrd in kas kan ASML het nog even uitzingen tot die bodem dan eindelijk is bereikt.

    Bartjens@fd.nl

    Copyright (c) 2009 Het Financieele Dagblad
  5. [verwijderd] 17 april 2009 10:26
    Gilissen geeft koopadvies voor ASML

    AMSTERDAM (AFN) - Theodoor Gilissen heeft het advies voor chipmachinefabrikant ASML verhoogd naar ’buy’ van ’sell’. De zakenbank heeft er vertrouwen in dat ASML sterk uit de recessie komt dankzij een “ijzersterke” marktpositie en een “sterke” kaspositie.

    Gilissen verwacht, ondanks de onzekere economische vooruitzichten, herstel van de verkopen vanaf de tweede helft van dit jaar tot en met 2011. De zakenbank baseert dit op de noodzakelijkheid van de machines bij afnemers, een verbetering van de financieringsmogelijkheden en herstel van de economie vanaf volgend jaar.

    Gilissen ziet de afgelopen woensdag gepresenteerde resultaten als dieptepunt voor ASML in de huidige crisis. De zakenbank zet het koersdoel op 18 euro. Donderdag sloot ASML op 14,72 euro.

    www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/asm_li...,1

    Gr,
    M041.

5 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 mei

    1. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (Jap)
    2. Investeringen maart (NL)
    3. Consumentenvertrouwen mei (NL)
    4. Ackermans & Van Haaren Q1-cijfers
    5. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (Dld)
    6. Ahold Delhaize - beleggersdag
    7. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (eurozone)
    8. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (VK)
    9. Aalberts - jaarvergadering
    10. Turkse centrale bank - rentebesluit
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht