Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

ASM International NL0000334118

Laatste koers (eur)

640,200
  • Verschill

    -10,800 -1,66%
  • Volume

    177.796 Gem. (3M) 132,2K
  • Bied

    -  
  • Laat

    -  
+ Toevoegen aan watchlist

Conflict over ASMI-strategie escaleert

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 mei 2009 14:24
    Conflict over ASMI-strategie escaleert
    Door Wouter Keuning
    gepubliceerd op 24 mei 2009 22:06, bijgewerkt op 25 mei 2009 11:35

    Als Chuck del Prado op zijn 48ste verjaardag afgelopen donderdag tijd had om het afgelopen jaar aan zijn geestesoog voorbij te laten trekken, zag hij een ongewoon bewogen zakelijk jaar.

    Hij zit pas sinds maart 2008 op zijn huidige post, maar het feit dat hij zichzelf nog steeds topman van chipmachinefabrikant ASMI kan noemen, mag een klein wonder heten. Al sinds zijn aantreden zagen de activistische aandeelhouders Hermes en Fursa onophoudelijk aan de poten van zijn bestuurszetel.

    De afgelopen maanden leek het er een aantal maal op dat hij het onderspit zou delven in de strijd, maar steeds wist hij te overleven. Een week voor zijn verjaardag haalde Del Prado, zoon van de 77-jarige oprichter en grootaandeelhouder Arthur del Prado, onverwacht zelfs een klinkende overwinning, die hij als een vervroegd verjaardagscadeau zal hebben beschouwd.

    Preferente aandelen
    Aandeelhouders gaven het bedrijf een middel in handen om de invloed van het Amerikaanse hedgefonds Fursa en het Britse pensioenfonds Hermes in te perken. Zij gaven de bevriende Stichting Continuïteit ASMI opnieuw een optie voor het verkrijgen van preferente aandelen. Door het uitgeven van deze aandelen kan het bedrijf, in geval van nood, het aandeel van de activistische clubs verwateren, waardoor ze geen belangrijke beslissingen meer kunnen forceren. Hoewel de stemverhoudingen niet bekend zijn, is de kans groot dat Del Prado is gered door zijn kersverse aandeelhouders Intel en Tokyo Electronics.

    Het was een gevoelige klap voor de twee grootaandeelhouders. Hun onvrede is zowel gericht op Del Prado persoonlijk (zijn leiderschapskwaliteiten zouden ontoereikend zijn en hij zou slecht naar zijn klanten luisteren en die daardoor van zich vervreemden) als op zijn strategie. Deze nam hij een jaar geleden één op één over van Del Prado sr.

    Onder één dak
    De overtuiging van vader en zoon is dat het voor het bedrijf, waar elfduizend mensen werken, het beste is als de zogeheten front-end- en back-enddivisie onder één dak blijven, zoals sinds jaar en dag het geval is. De eerste tak maakt een veelheid aan machines die in de eerste fase van het lange productieproces van chips (zie kader) worden gebruikt. De tweede tak, die onder de naam ASM Pacific Technology (ASM PT) in Azië actief is, produceert machines die de chips onder meer testen en op moederboards plaatsen.

    De combinatie van de twee divisies is volgens junior en senior van belang omdat chips steeds meer functies krijgen en in steeds meer combinaties worden gebruikt in apparaten. De ouderwetse scheiding tussen de ‘voorkant’ en de ‘achterkant’ van het productieproces, zal daardoor geleidelijk verdwijnen, verwachten zij.

    Weinig resultaat
    Fursa en Hermes hebben aan die beschouwingen geen boodschap. Zij zien de winst die de back-enddivisie in Azië maakt al jaren achter elkaar verdwijnen in investeringen in peperdure nieuwe machines voor de front-enddivisie. Met weinig resultaat, zo betogen de twee. Afgaande op de forse verliezen die de divisie de afgelopen jaren voornamelijk maakte, hebben ze een punt.

    Dat vinden overigens ook vader en zoon Del Prado zelf. ‘Hun punt over winstgevendheid van front-end is terecht’, zei Del Prado senior daarover al in 2006 in het Financieele Dagblad. ‘Dat is ook onze grootste prioriteit.’

    Maar aangezien Fursa en Hermes niet geloven in de oplossingen die de Del Prado’s voor ogen hebben, willen zij het bedrijf opknippen. Het belang van 53 procent in ASM PT moet worden verkocht en met ‘eigen’ mensen achter de knoppen moet de winstgevendheid van het overige deel worden opgekrikt.

    Vuurwerk
    De totaal verschillende ideeën over de strategie leverden vooral sinds het vertrek van Del Prado senior als bestuursvoorzitter in maart vorig jaar het nodige vuurwerk op. Fursa en Hermes grepen de machtsoverdracht aan om hun ongenoegen, dat ze al in 2006 voor de eerste keer uitten, luister bij te zetten met gerichte actie.

    Nadat zij het aftreden van de ASMI-top op de agenda zetten bij de aandeelhoudersvergadering, richtte ASMI een beschermingswal op om de stemming te voorkomenen. Fursa en Hermes stapten daarop naar de Ondernemingskamer. De juridische strijd die daaruit volgde, duurt voort tot op de dag van vandaag.

    Onlangs stuurde rechter Huub Willems de strijdende partijen voor de tweede keer in een jaar tijd terug naar de onderhandelingstafel met de opdracht de meningsverschillen onderling op te lossen. Voor 5 juni moeten ze kenbaar maken hoe ze het probleem gaan oplossen.

    Onderhandelingsruimte
    Of de partijen er dit keer wel uitkomen, is echter zeer de vraag, betoogt Jan Maarten Slagter, voorman van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). ‘Het ene kamp wil Chuck del Prado per se niet als bestuursvoorzitter, het andere kamp wil dat per se wel. Dan is er weinig onderhandelingsruimte.’

    Op basis van de uitkomst van de aandeelhoudersvergadering van 14 mei schat Slagter in dat Del Prado jr. ‘voorlopig op het droge’ is. ‘De stichting heeft weer de mogelijkheid een beschermingswal op te werpen en bovendien zijn de belangen van Fursa en Hermes het afgelopen jaar afgebouwd’, aldus Slagter.

    Toch blijft er genoeg reden tot zorg. Terwijl de halfgeleiderindustrie de afgelopen maanden verder verslechterde (ASMI noteerde in het eerste kwartaal een verlies van 23 miljoen euro en een omzetdaling van 55 procent ten opzichte van het vorige kwartaal) escaleerde het conflict met de aandeelhouders tot een interne machtsstrijd.

    Uiteenlopende inzichten
    In korte tijd stapte commissaris Leon van den Boom op (vanwege ‘uiteenlopende inzichten’) en liet financieel directeur (cfo) Naud van der Ven zich niet herbenoemen omdat hij niet meer wilde samenwerken met Del Prado jr.

    ‘Van twee activistische aandeelhouders kun je nog beweren dat ze andere belangen hebben dan het bedrijf of dat ze de branche slecht kennen’, zegt Jan Maarten Slagter. ‘Maar dat gaat voor een cfo en een commissaris natuurlijk niet op. Als zulke mensen opstappen is dat een regelrechte motie van wantrouwen.’

    url: www.volkskrant.nl/economie/article120...
1 Post
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 02 juni

    1. Vergadering OPEC+
  2. 03 juni

    1. Inkoopmanagersindex industrie mei, def. (Jap)
    2. Inkoopmanagersindex industrie Caixin mei (Chi)
    3. Omzet detailhandel april (NL)
    4. DSM-Firmenich Beleggersdag
    5. Inkoopmanagersindex industrie mei, def. (Jap)
    6. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (Dld)
    7. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (VK)
    8. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (eur)
    9. Inkoopmanagersindex industrie (S&P) mei def. (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht