Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

ASML Holding NL0010273215

Laatste koers (eur)

847,900
  • Verschill

    +2,900 +0,34%
  • Volume

    331.311 Gem. (3M) 539,8K
  • Bied

    847,000  
  • Laat

    851,000  
+ Toevoegen aan watchlist

Uit de dip

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Darter Arie 11 september 2009 14:44
    Uit de FD:

    heugelijk nieuws uit Veldhoven. ASML verwacht fors meer omzet te boeken in het derde kwartaal. Ook de voorspelling voor het vierde kwartaal ziet er veelbelovend uit. De verwachte omzetten zijn een belangrijke verbetering ten opzichte van de resultaten in het eerste en het tweede kwartaal van dit jaar maar maken het gat met de omzet uit 2008 nog lang niet goed. Belangrijker voor een blik in de toekomst zijn daarom de orders die binnen worden gehaald. Gisteren werd bekendgemaakt dat die in het derde kwartaal 'significant' hoger dan euro 500 mln zullen uitkomen.

    De groei van de orders komt, net zoals de voorspelde hogere omzet, voort uit een grotere vraag naar geheugenchips voor computers en telefoons (DRAM) en chips die berekeningen uitvoeren in auto's, elektronica en telefoons (logic-chips).

    De vraag naar machines van ASML wordt gedreven door kleine chipfabrikanten in Azië die de afgelopen achttien maanden geen investeringen meer gepleegd vanwege overcapaciteit op de markt en lage prijzen. Inmiddels krabbelt de prijs weer op en is er ruimte om te investeren. Het geld wordt gepompt in machines die de chips goedkoper kunnen produceren. Chips worden geprint op een ronde plaat die een 'wafer' wordt genoemd. Hoe kleiner de chip, hoe meer er op een wafer passen en hoe goedkoper de productie van de chips uiteindelijk wordt.

    ASML biedt met zijn 'immersie-systemen' de mogelijkheid om kleinere chips te produceren en dus kostenefficiënter te werken. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen 80% van de markt voor deze systemen in handen.

    De nieuwe orders zijn uiteraard welkom bij ASML. Het bedrijf spreekt echter van een 'technisch' herstel in de markt. De orders worden namelijk niet gedreven door een groeiende vraag naar chips, waardoor er van een daadwerkelijk herstel nog niet gesproken kan worden. Dat gebeurt pas als de consument weer wat meer vertrouwen heeft en spullen gaat kopen waarin de chips verwerkt zitten. Dan zijn er machines nodig om de capaciteit uit te breiden en is ASML weer terug op de rails.

    Wie de cijfers van onderzoeksbureau Gartner bestudeert, ziet dat er inderdaad van een 'full swing' herstel nog geen sprake is. Gartner voorspelde eerder dit jaar een omzetdaling in de chipsector van 22,4% en stelde dat eind augustus bij tot 17,1%. Het echte herstel volgt volgens Gartner pas in 2010. Dan zal er naar verwachting ruim 10% meer omzet geboekt worden in de semiconductorsector in vergelijking met 2009.

    Wie de orderaanwas van ASML uit 2008 en 2009 naast elkaar ziet staan, kan desondanks voorzichtig concluderen dat het dieptepunt op de markt voorbij is. Waar de orders in het eerste en het tweede kwartaal dit jaar de cijfers van 2008 bij lange na niet bij konden houden, lijkt het derde kwartaal de ommekeer te brengen. Het is spannend te zien in het vierde kwartaal of het herstel heeft doorgezet.

1 Post
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 10 mei

    1. Eurocommercial Q1-cijfers
    2. VK economische groei eerste kwartaal
    3. VK handelsbalans maart
    4. VK industriële productie maart
    5. Wolters Kluwer €1,36 ex-dividend
    6. Aperam €0,50 ex-dividend
    7. AMG €0,20 ex-dividend
    8. Arcadis €0,85 ex-dividend
    9. VS consumentenvertrouwen (Universiteit Michigan) mei (vlp) 77
  2. 13 mei

    1. NL faillissementen april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht