Stern « Terug naar discussie overzicht

Stern boekt lager resultaat eerste helft 2014 vanwege dalende verkopen

3 Posts
voda
0
Stern boekt lager resultaat eerste helft 2014 vanwege dalende verkopen
Door Bart Koster

Van DOW JONES NIEUWSDIENST

AMSTERDAM (Dow Jones)--Stern Groep nv (STRN.AE) heeft in het eerste halfjaar een lager resultaat gerealiseerd dan een jaar geleden, vanwege de aanhoudend dalende verkoop van nieuwe auto's, blijkt maandag nabeurs uit de presentatie van de halfjaarcijfers van het autobedrijf.

Daarnaast meldt het concern te verwachten dat Stern Dealers ook in het tweede halfjaar van 2014 zal blijven kampen met een "wisselvallige, niet groeiende automarkt met waarschijnlijk opnieuw een eindspurt tegen het eind van het jaar. Voortgaande kostenbesparing, licht betere aftersales en meer accent op verkoop van gebruikte auto's moeten de resultaten op een behoorlijk peil houden", aldus Stern in het begeleidend persbericht.

Vanwege organisatielasten in de tweede helft van het jaar kondigt Stern een extra last aan van circa EUR1,4 miljoen.

Over het halfjaar kwam de omzet uit op EUR449,6 miljoen versus EUR460,4 miljoen een jaar eerder. Het operationeel bedrijfsresultaat gedroeg EUR3,5 miljoen, tegen EUR6,8 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder en de nettowinst na belastingen kwam uit op EUR0,6 miljoen, in vergelijking tot EUR1,2 miljoen een jaar eerder.

Het aantal verkochte nieuwe personenauto's daalde in het halfjaar naar 9.309 stuks, tegen 11.276 een jaar geleden. Stern verkocht 28.930 nieuwe bedrijfswagens, 1,5% meer dan in de eerste helft van 2013.

Stern Finance zag de omzet dankzij meer leasecontracten en autoverhuur met 6,8% toenemen tot EUR60,2 miljoen. "De resultaten van Stern Mobility Services vallen tegen door margedruk en aanloopverliezen bij SternPoint", aldus het concern

Het aandeel is maandag gesloten op EUR14,58.

Door Bart Koster; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@wsj.com


Mr.Windows
0
Stern draait niet goed en in een vechtersmarkt hebben ze het moeilijk. In veel gevallen heeft het te maken met verkeerde merken en service. Mensen willen serieus genomen worden. Stern is druk bezig met reorganiseren en integreren. Gezien de reactie op de beurs zijn de aandeelhouders er klaar mee.
voda
0
Stern kijkt naar nieuwe acquisitiemogelijkheden
Door Bart Koster

Van DOW JONES NIEUWSDIENST

AMSTERDAM (Dow Jones)--Stern Groep nv (STRN.AE) blijft kijken naar nieuwe acquisitiemogelijkheden, en spreekt daarover onder meer met de bewindvoerder van branchegenoot Koops Furness, die sinds maandag in surseance van betaling verkeert, zegt de bestuursvoorzitter van het automobielbedrijf uit Duivendrecht.

"Wij hebben met name belangstelling voor de activiteiten van Koops Furness rond de merken Daf, Volvo en Landrover", zegt CEO Henk van der Kwast dinsdag op zijn kantoor bij een toelichting op de halfjaarcijfers aan grootaandeelhouders en analisten.

Hij voegt toe dat Stern, net als in het verleden bij bijvoorbeeld de overname van onderdelen van de failliete Pouw Groep, niet uit is op een totale overname van Koops Furness, maar "op zoek is naar de krenten in de pap".

De bestuursvoorzitter geeft aan om bij een eventuele overname van de Daf-aciviteiten de mogelijkheid te onderzoeken om vrachtwagenparkbeheer aan klanten te gaan aanbieden.

Voor de financiering van nieuwe acquisities hoeft Stern niet bij de banken aan te kloppen, maar kan daarvoor gebruik maken van goedkopere financiering bij zijn importeurs. Van der Kwast wijst daarnaast op de mogelijkheid om het belang van ruim 5% in Bovemij Verzekeringsgroep te verkopen voor financiering van acquisities of andere activiteiten. Dit belang staat bij Stern in de boeken voor bijna EUR10 miljoen.

"We zijn zeer selectief in het aangaan van acquisities", zegt de CEO, die toevoegt dat acquisities bij Stern direct moeten bijdragen aan omzet en resultaat. "Wat dat betreft zijn er in de huidige moeilijke automarkt op dit moment heel veel acquisitiemogelijkheden, maar heel weinig goede", zegt hij.

Stern kijkt voor acquisities niet over de grens. "We zoeken alleen in Nederland, ook als het gaat om mogelijkheden voor joint ventures voor Stern Finance, waar we een landelijke dekking nastreven", zegt hij.

Stern maakte dinsdag nabeurs bekend in het eerste halfjaar een omzet van EUR449,6 miljoen te hebben gerealiseerd tegen EUR460,4 miljoen een jaar eerder. Het operationeel bedrijfsresultaat bedroeg EUR3,5 miljoen, tegen EUR6,8 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder en de nettowinst na belastingen kwam uit op EUR0,6 miljoen, in vergelijking tot EUR1,2 miljoen een jaar eerder.

De resultaatsverslechtering kwam voornamelijk voor rekening van Stern Dealers, waar met name de verkoop van Ford-auto's sterk tegenviel. Hierdoor zag Stern zijn marktaandeel in de verkoop van nieuwe personenauto's teruglopen naar 4,7% tegen 5,3% een jaar geleden. "Maar afgezien van Ford hebben we bij alle andere automerken marktaandeel gewonnen", zegt Van der Kwast.

Om de slechte resultaten te keren, zal Stern het samenvoegen van afdelingen en reductie van personeel versneld doorvoeren en onverminderd doorgaan met vermindering van niet goed renderende dealervestigingen, zegt de CEO.

Hij voorziet voor de tweede helft van het jaar lagere personeelskosten en verwacht dat Stern het tweede halfjaar en heel 2014 met een positief nettoresultaat na belastingen kan afsluiten.

Door Bart Koster; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@wsj.com


3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 2 dec 2022 13:15
Koers 2,600
Verschil -0,010 (-0,38%)
Hoog 2,600
Laag 2,600
Volume 550
Volume gemiddeld 1.162
Volume gisteren 527

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront