Telenet Groep Holding « Terug naar discussie overzicht

Forum Telenet geopend

23 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Lord Lucan II
1
Het dividend zal 5.20 € per aandeel zijn en misschien iets meer omdat een deel van de via het aandeleninkoopprogramma ingekochte aandelen vernietigd wordt. E.a. zal zeker doorgaan, de buitengewone aandeelhoudersvergadering in september zal het voorstel van de RVB overnemen (beide organen worden immers gedomineerd door Liberty Global).

De grote vraag is of Telenet dit dividend 'recurring' zal maken, m.a.w. gaat Telenet voortaan jaarlijks een dergelijk dividend uitkeren, ja of nee. Indien ja, dan zal het aandeel ook zeer interessant worden voor institutionele beleggers zoals pensioenfondsen die op zoek zijn naar 'yield'. Zou Telenet dit bevestigen, dan verwacht ik een forse appreciatie van de koers van Telenet. Ter vergelijking: Het aandeel Proximus heeft op dit moment een dividend yield van 1.50 / 19.85 = 7.5%. Zou Telenet jaarlijks 5 Euro uitkeren, dan zou met een zelfde dividend yield het Telenet aandeel 5.00 / 0.075 = 66 Euro kosten, dus ongeveer 40% meer dan de slotkoers van vandaag.

Een interessant vraagstuk hierbij is de positie van Liberty Global. Liberty Global heeft door haar meerderheid in de Raad Van Bestuur feitelijk de touwtjes in handen. In 2013 heeft het geprobeerd om Telenet volledig in te lijven (aan 35 Euro per aandeel) maar dat mislukte vanwege gebrekkige interesse van de minderheidsaandeelhouders (doel van Liberty Global was om op z'n minst 90% van de aandelen aan te kopen, maar ze bleven op de mid-vijftig procent steken). Sindsdien is er slechts een keer, in 2013, een buitengewoon dividend uitgekeerd. Dat reflecteert waarschijnlijk de positie van Liberty Global dat het vroeger of later Telenet van de beurs wil halen. Het geven van een dividend is dan niet handig omdat het de prijs van het aandeel opdrijft en tegelijkertijd de Schulden/EBITDA ratio van Telenet en daarmee ook van Liberty Global opdrijft (Libery Global consolideert de Telenet cijfers voor de volle 100%). Dus het door Telenet uitkeren van dividend drijft de prijs van het Telenet aandeel op EN verkleint de financiele ruimte voor Liberty Global om een volledige overname van Telenet te financieren. Geen goed idee dus vanuit Liberty Global perspectief.

Daarenboven lijkt er voor Liberty Global ook nog een belasting issue te zijn als Telenet dividend uitkeert. Begin dit jaar werd gedurende de conference call met de analisten door Telenet aangegeven dat er nog geen dividend kwam, en dat een van de redenen zou zijn dat Liberty Global belasting over het dividend moest betalen. Refereer naar het transcipt voor de call van 13 Feb 2018: "I cannot really see any advantages to Liberty or to any hypothetical transaction of just sitting on capital. We have reasonably good visibility on what is truly slowing things down. And as I said, it has more to do with tax, timing, shifts in the tax code, these kind of things which have to be worked through." Gedurende de meest recente call weigerde Telenet commentaar te geven op deze kwestie, en refereerde de bank analisten naar Liberty Global.

Waarom nu dan toch een eenmalig dividend? Telenet heeft in het verleden herhaaldelijk gezegd dat het de mogelijkheden voor dividend zou bekijken, en de verwachting van de minderheidsaandeelhouders was dat Telenet in februari 2018 een dividend zou aankondigen. Toen dit niet gebeurde, daalde de koers sterk. Tegelijkertijd heeft minderheidsaandeelhouder Lucerne Capital zich geroerd, door publiekelijk te stellen dat Telenet effectief wordt bestuurd door Liberty Global, en dat de positie van minderheidsaandeelhouders ondergeschikt wordt geacht aan de belangen van Liberty Global. (Zes van de leden van de RvB komen van Liberty Global, drie zijn 'onafhankelijk' maar die doen het als 'snabbel' naast hun eigen full-time baan en naast de vele andere 'snabbels' die zij hebben. Zelfs belangenconflicten lijken geen probleem - 'onafhankelijk' bestuurder Christiane Franck is directeur van een waterleidingbedrijf dat zelf een studie was gestart om te evalueren of het ook glasvezel aan kon bieden. Kijk ook eens naar de nieuwe CFO, een lichtgewicht die niet te vergelijken is met voorganger Birgit Conix).

De combinatie een sterk gedaalde koers en een vocaal Lucerne Capital is zonder twijfel de reden geweest voor Liberty Global (en dus Telenet) om de minderheidsaandeelhouders tegemoet te komen (dmv dividend en aandeleninkoopprogramma), als een 'short term fix'.

De grote vraag is echter of Telenet nu jaarlijks een dividend zal gaan uitkeren. Liberty Global heeft daar geen belang bij. Maar de druk van minderheidsaandeelhouders loopt op, Lucerne Capital vraagt daar nu expliciet om en zegt aan te kunnen tonen dat Telenet op illegale wijze door Liberty Global wordt bestuurd. Vanuit het perspectief van Liberty Global bestaat er nu een goede case om Telenet volledig over te nemen, omdat 1) Liberty Global daarmee het 'governance' probleem oplost (het op illegale wijze effectief besturen van Telenet) 2) de prijs van het aandeel nog relatief laag is 3) Liberty Global daarmee ook het 'belasting probleem' mbt dividend uitkering aan Liberty Global oplost, daar Telenet na een overname door Liberty Global geen dividend meer gaat uitkeren.

Ik zie het dividend verhaal en het potentieel op een uitkoop dus als de belangrijkste drivers die de koers verder op zullen stuwen.

-Lord Lucan II
Earl of Shaftesbury
0
Telenet: Het management wint gegarandeerd, de belegger ook?

Op 1 Augustus zal Telenet haar Q2 2019 resultaten presenteren. De ogen zullen vooral gericht zijn op de ontwikkeling van de het aantal klanten, waar voor video het aantal klanten al jaren afneemt, en nu ook voor internet het kantelpunt bereikt lijkt te zijn. Dit ondanks de groei in het business segment. Onderstaand de jaar-op-jaar groei in het aantal klanten:

Q42015: -1.0% video, +3.0% internet
Q42016: -2.0% video, +2.0% internet
Q42017: +0.7% video, +4.5% internet
Q42018: -4.5% video, -1.0% internet
Q12019: -4.6% video, -1.1% internet

Ook is het de vraag of Telenet voor het eerst inzage zal geven in de ontwikkeling van YUGO, Telenet’s nieuwe propositie die vooral gericht is op jongeren. Telenet heeft YUGO begin februari 2019 gelanceerd maar hult zich tot nog toe in stilzwijgen over het aantal aangetrokken klanten. Het feit dat Telenet in mei 2019 de WIGO en YUGO klantenaantallen als gecombineerd cijfer presenteerde roept vragen op. Telenet verkoopt met YUGO immers geen ijsjes in de woestijn; het prijskaartje van maar liefst 100 Euro per maand (vanaf augustus € 101,87) zal voor veel jongeren te hoog zijn. Indien Telenet geen specifieke YUGO cijfers presenteert, kijk dan naar de ARPU ontwikkeling als proxy.

Met betrekking tot de gerapporteerde WIGO aantallen dient men te onderkennen dat WIGO bij de introductie minimaal 100 Euro per maand kostte terwijl er nu al WIGO quadruple play varianten beschikbaar zijn voor 83 Euro per maand, en varianten zonder mobiel voor 70 Euro per maand. De WIGO ARPU is dus dalende. Het is ook de groei in WIGO die verantwoordelijk is voor de snelle groei van het aantal mobiele postpaidabonnees. Deze twee ontwikkelingen dragen niet beide toe aan de omzet, omdat de meerdere sims die in een WIGO pakket worden geleverd niet nog eens apart gefactureerd worden.

Wat belangrijk is om te beseffen is dat het management van Telenet zich nu ten opzichte van vorig jaar veel minder druk zal maken over de stagnerende omzet en dalende klantenaantallen. Jarenlang werd het management vooral beloond op basis van de groei van de ‘adjusted EBITDA’ (OCF) (dus de omzet min directe en indirecte kosten). Die groei bedroeg gedurende de periode 2015 tot 2018 gemiddeld zo’n 6%, terwijl het vooruitzicht voor 2019 tussen de 1% en 2% ligt. De activistische aandeelhouder Lucerne Capital heeft er echter op aangestuurd dat Telenet een andere peilstok zou gaan gebruiken, te weten OFCF. Dat cijfer trekt van de ‘adjusted EBITDA’ (OCF) ook nog eens de investeringen af, en vormt daarmee een cijfer dat aangeeft hoeveel geld Telenet nog ‘over heeft’ voor dividenden, share buybacks, en M&A. Het moet het management van Telenet als muziek in de oren geklonken hebben om op OFCF te gaan sturen, omdat de ‘adjusted EBITDA’ (OCF) ontwikkeling stagneert en omdat OFCF groei op eenvoudige wijze is te realiseren door simpelweg de investeringen terug te schroeven. Omdat de vruchten van investeringen vooral op de langere termijn worden geplukt is er maar een beperkte negatieve impact op omzet en klantenaantallen op de korte termijn. Het voorstel van Lucerne Capital was dus een perfect voorwendsel voor het Telenet management om de focus op ‘adjusted EBITDA’ (OCF) en de daarmee samenhangende beloningsstructuur op precies het juiste moment te laten vallen.

Kijk maar eens naar het persbericht van de Q4 2018 resultaten, waarin het stuivertje wisselen qua doelstelling duidelijk is te zien:

“Doelstellingen van ons ambitieus 2015-2018 plan bereikt met een rebased samengestelde jaarlijkse groei van onze Adjusted EBITDA van iets meer dan 6%, wat in het midden van onze vork ligt. Vastberaden om een rebased samengestelde jaarlijkse groei van onze operationele vrije kasstroom te genereren over de 2018-2021 periode met 6,5-8,0%, met een afname van onze bedrijfsopbrengsten en Adjusted EBITDA in 2019 als gevolg van bepaalde uitdagingen en tegenwinden.”

Over de komende jaren zullen alle tegenvallers op het gebied van regulatie, concurrentiedruk, frequentieveilingen enzovoort zullen dus ‘gecompenseerd’ worden d.m.v. nog lagere investeringen (consensus estimates nu op zo’n 500 miljoen per jaar voor 2019-2021 vs 700 miljoen per jaar voor 2017-2018). Op deze wijze kan het management van Telenet haar OFCF doelstelling en daarmee haar bonussen veilig stellen, ‘no matter what’. Beleggers dienen dus te overwegen of deze strategie, waarbij de investeringen voor de komende drie jaar verlaagd worden in ruil voor wat share buybacks en dividenden, op de langere termijn niet zal resulteren in een debacle net zoals dat het geval was bij KPN onder Ad Scheepbouwer.

Caveat emptor.

- Earl of Shaftesbury
JeroenD
0
23 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 27 feb 2020 17:35
Koers 34,820
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 35,600
Laag 34,440
Volume 291.371
Volume gemiddeld 173.646
Volume gisteren 291.371

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
# calculated realtime by Commerzbank & '^' by BNP Paribas, streaming powered by VWD Group