Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Tekort aan stroom en vakmensen: elektrificatie van Nederland gaat niet goed

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 11 april 2022 11:23
    Oververhitting netwerk Liander dreigt: €3,5 miljard investering tegen uitval stroom

    Door Redactie DFT
    23 min geleden
    in FINANCIEEL

    Amsterdam - Netbeheerder Liander probeert met €3,5 miljard aan investeringen overbelasting in zijn elektriciteitsnetwerk voor 3,2 miljoen huishoudens en bedrijven te voorkomen.

    Liander noemt dit in zijn maandag verschenen Investeringsplan 2022-2031 het grootste investeringspakket ooit. Het plan, bedoeld voor in Friesland, Noord-Holland, Flevoland, Gelderland en delen van Zuid-Holland, reikt tot en met 2024.

    Bekijk ook:
    Bedrijf moet negen maanden wachten op stroomaansluiting


    6500 kilometer kabel

    Het bedrijf legt 6500 kilometer kabel aan voor midden- en laagspanningsnetwerken, plaatst 2400 transformatorhuisjes en bouw 56 grote elektriciteitsstations. Nog een honderdtal wordt uitgebreid.

    Dat is broodnodig, aldus de directie, gezien de snel groeiende vraag naar elektriciteit en de teruglevering van groene stroom van zonnepanelen van bedrijven en particulieren. Die zorgen bij elkaar voor overbelasting.

    Bekijk ook:
    Alarmfase 1: energietransitie gaat sneller dan netwerkbedrijven kunnen bolwerken


    Liander stelt dat van de 316 grotere elektriciteitsstations er bijna 195 overbelast dreigen te raken zonder extra investeringen in capaciteit.
    Explosieve groei

    Met extra netwerk en het dempen van pieken en dalen, denkt de stroomaanbieder de vraag en het aanbod meer gelijk te kunnen trekken.

    In drie jaar tijd moet met €3,1 miljard aan investeringen de knelpunten worden verholpen en bij de extreme groei problemen voor de komende jaren worden voorkomen.

    Het steekt nog eens €357 miljoen in het overeind houden op niveau van het gasnetwerk.

    Bekijk ook:
    ’Ravijn gaapt tussen groene energiedroom en realiteit van torenhoge rekening’


    Eerder gaf het bedrijf aan te kampen met vertragingen door problemen met vergunningverstrekking door overheden voor de transformatorhuisjes en elektriciteitsstations.
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 14 april 2022 17:55
    ’Kamer en ministerie moeten ingrijpen om chaos op ons overvolle stroomnetwerk te voorkomen’

    Door Mike Muller
    1 uur geleden
    in BINNENLAND

    Den Haag - De Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat moeten veel meer actie ondernemen in het verdelen van de schaarste op ons overvolle stroomnetwerk. De politiek moet nu snel bepalen welke bedrijven en sectoren plaats krijgen op het landelijke energienet. Dat betogen onderzoekers van bureau CE Delft donderdag in de Tweede Kamer. Omdat er geen regie is, vrezen zij ’willekeur’.

    De experts waren door de Kamer gevraagd te duiden waarom in Nederland zoveel stroomvretende datacenters en energie-intensieve bedrijven oppoppen. Alleen Amsterdam verwacht de komende jaren al een verviervoudiging van de elektriciteitsvraag. Een van de redenen is de goedkope stroom, stelden onderzoeker Frans Rooijers en Katja Kruit vast. Uit hun analyse blijkt dat specifiek grootverbruikers megakortingen (tot 90 procent) krijgen op de transportkosten voor elektriciteit. Daardoor loopt de staatskas jaarlijks vele tientallen miljoenen mis.

    „In tijden van schaarste is dat raar”, zegt Rooijers. „Het is nu niet zo dat wij groene stroom over hebben.” Hij doet de Kamer de suggestie om veel meer te prioriteren. In Nederland is het nu nog zo dat netbeheerders verplicht bij aanvragen een aansluiting moeten regelen. Zijn collega Kruit: „Het is nu: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. In tijden van schaarste kun je ook richtlijnen ontwikkelen welke aansluitingen prioriteit hebben en op welke plaats. Dat schaarstebeleid zou er niet alleen voor datacenters kunnen komen, maar voor alle sectoren.”

    Bekijk ook:
    Eerste rijdend zonnepark ’sleutel tot toekomstige landbouw’

    ’Essentiële industrie’

    Volgens de onderzoekers ontstaat er nu een groot risico op willekeur. Dat komt omdat elke provincie in Nederland nu eigenstandig probeert de schaarste te verdelen en in alle provincies andere belangen spelen, onder andere door lobby vanuit belanghebbenden. „Landelijke richtlijnen kunnen willekeur tegengaan”, stelden de onderzoekers.

    In antwoorden op vragen van Kamerleden kraakten zij de veronderstelde positieve effecten van (grote) datacenters. Hoewel de onderzoekers aangeven dat datacenters een ’essentiële industrie’ is geworden, is dat ook een branche waar geen landelijke regie over is gevoerd. Dat leidde tot protesten, onder andere in Zeewolde en de Kop van Noord-Holland, waar nog datacenteruitbreidingen gepland zijn.

    Onder andere de teruglevering van restwarmte is vaak technisch onmogelijk omdat de temperatuur te laag is. Ook leveren de datacenters weinig lokale werkgelegenheid op. Het valt de onderzoekers overigens op dat bedrijven die claimen volledige ’groene’ stroom te gebruiken, dat feitelijk niet zo is. Zij kopen vaak slechts groene certificaten. Die worden in Nederland volgens de onderzoekers vrijwel ’weggegeven’ zodat gepronkt kan worden met groene veren. „Maar met windenergie kun je niet altijd groen zijn, simpelweg omdat het niet altijd waait.” Volgens de onderzoekers zijn bij uitbreiding van nieuwe datahallen ook extra gascentrales nodig.

    Bekijk ook:
    Dure stroom zet druk op ict-markt: enorme prijsstijgingen raken ook consument
  3. forum rang 10 DeZwarteRidder 22 april 2022 19:51
    Morgen voor het eerst gratis stroom

    Zaterdag is de stroomprijs voor het eerst negatief. Dat betekent dat consumenten geld toe krijgen als ze stroom afnemen.
    Peet Vogels 22-04-22, 16:29 Laatste update: 16:41

    Helaas geldt dit voordeeltje alleen voor mensen met een dynamisch energiecontract. Die betalen geen vaste prijs, maar de prijs die per uur op de markt bepaald wordt.


    Morgen is het zonnig en waait het hard, waardoor er meer aanbod van stroom is dan vraag. ,,Dat zorgt ervoor dat de stroomprijs negatief is’’, zegt Frank Breukelman van Zonneplan, een energieleverancier.

    Tussen 11.00 uur ‘s ochtends en 17.00 uur ‘s middags krijgen klanten met een dynamisch energiecontract geld toe op de stroom. Op het hoogtepunt krijgt de klant 18 cent per kilowattuur. En dan is er al rekening gehouden met de energiebelasting en de opslag duurzame energie.

    ,,Een ideaal moment dus om je elektrische auto op te laden’’, aldus Breukelman. ,,Als je 50 kilowattuur laadt krijg je 8 euro. Met een Tesla model 3 kun je dan 400 kilometer rijden. Een collega met een laadpaal heeft de buurt al uitgenodigd om gratis de auto op te komen laden.’’

    Ook Belgen met een dynamisch energiecontract profiteren morgen van gratis stroom. In Duitsland zal de prijs enkele uren op 0 uitkomen. Zonneplan verwacht dat het de komende tijd vaker voorkomt dat de stroom gratis is, omdat er steeds meer windmolens en zonnepanelen komen.
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 3 mei 2022 17:33
    Consument krijgt te weinig voor teruggeleverde stroom

    Door Chris Broesder
    1 uur geleden
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Klanten met zonnepanelen krijgen vaak een erg laag tarief voor stroom die ze terugleveren aan energieleveranciers. Dat komt doordat ze de gestegen stroomtarieven niet in hun terugleververgoeding verwerken, zo zegt de Consumentenbond na een onderzoek.

    Consumenten die met hun zonnepanelen op jaarbasis meer stroom opwekken dan gebruiken, geven deze overtollige stroom terug aan het net. Daarvoor krijgen ze van hun energieleverancier een zogeheten terugleververgoeding. Deze vergoeding moet redelijk zijn.

    Tot 2014 was vastgelegd dat minimaal 70% van het kale leveringstarief een redelijke vergoeding was. In afwachting van de nieuwe Energiewet is er nu geen vastgelegd percentage. De Consumentenbond gaat in zijn onderzoek daarom uit van de eerder gestelde 70%.

    Bekijk ook:
    ’Elektriciteitsnetwerk op orde brengen’

    De Consumentenbond bekeek de modelcontracten van dertig energieaanbieders en vergeleek daarbij het leveringstarief voor stroom met de terugleververgoeding. Van de dertig onderzochte energieleveranciers halen veertien lang niet die 70%. Zes aanbieders betalen zelfs minder dan 15% van het kale leveringstarief (exclusief belastingen en opslagen) die zij hun klanten rekenen.

    EnergyZero en DGB Energie betalen het slechtst: hun vergoeding voor zonnestroom bedraagt slechts 7% van het leveringstarief. Van de grote leveranciers betaalt Essent het slechtst: 11% van het leveringstarief.

    „Volstrekt oneerlijk”, vindt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond. „De energieleveranciers hebben de afgelopen maanden hun leveringstarieven enorm verhoogd. Tegelijkertijd zitten zij voor een dubbeltje op de eerste rang door een minimale vergoeding te geven aan particulieren die stroom aan hen leveren.”
    Vergelijken

    Van vijftien aanbieders is de terugleververgoeding even hoog of zelfs iets meer dan het leveringstarief dat zij rekenen. De vergoedingen lopen uiteen van een schamele drie cent tot maar liefst 66 cent per KwH.

    „Bij een overschot van op jaarbasis zelf opgewekte stroom 1000 kWh op jaarbasis scheelt dat meer dan €600. Dat is een flinke smak geld. Het loont voor zonnepaneelbezitters dan ook om aanbieders met elkaar te vergelijken. Een leverancier die goedkoper lijkt, kan door zijn schrale terugleververgoeding misschien toch geen voordelige keuze zijn”, aldus Molenaar.
4 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.285
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.363
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.904
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.382
Aedifica 2 829
Aegon 3.257 320.055
AFC Ajax 537 7.018
Affimed NV 2 5.756
ageas 5.843 109.778
Agfa-Gevaert 13 1.860
Ahold 3.536 73.981
Air France - KLM 1.024 34.316
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.771
Alfen 12 16.361
Allfunds Group 3 1.197
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 335
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.484 114.757
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.820 240.261
AMG 965 125.733
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.520
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.121
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 313
Arcadis 251 8.615
Arcelor Mittal 2.023 318.604
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 266
arGEN-X 15 9.107
Aroundtown SA 1 176
Arrowhead Research 5 9.273
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.689
ASML 1.762 76.935
ASR Nederland 18 4.122
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.651
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.667

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 30 april

    1. China inkoopmanagersindex industrie en diensten april volitaliteit verwacht
    2. Samsung Q1-cijfers
    3. NL producentenprijzen maart
    4. Arcadis Q1-cijfers
    5. Adidas Q1-cijfers
    6. Volkswagen Q1-cijfers
    7. Air France-KLM Q1-cijfers
    8. Dui detailhandelsverkopen maart
    9. PB Holding jaarcijfers
    10. Acomo €0,75 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht