Word abonnee en neem Beursduivel Premium

Amerikaanse aandelen Terug naar discussie overzicht

Amazon 2023

134 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 9 nine_inch_nerd 5 januari 2023 10:15
  UBS herhaalt het koopadvies voor Amazon.com
  donderdag 5 januari 2023 - 06:45u -
  UBS verlaagt het koersdoel van Amazon.com naar $ 125,00 van $ 165,00.
 2. forum rang 9 nine_inch_nerd 5 januari 2023 13:48
  Afdankingen bij Big Tech hervatten weer
  Bijna 1.000 techbedrijven wereldwijd dankten sinds 2022 meer dan 150.000 werknemers af, op basis van gegevens van Layoffs.fyi. Die houdt publiekelijk gemelde ontslagen in de industrie bij en mocht na de 10.000 ontslagen bij Meta in december gisteren ook het aantal bij Amazon opkrikken van 10.000 (in november) naar 18.000. Ook de hakbijlronde van 10.000 Salesforce-werknemers werd aan het overzicht toegevoegd, terwijl er ook heel wat kleinere spelers blijven krimpen, weet financieel-econoom Tom Simonts.

  De onzekerheid in de techwereld blijft daarmee hoog, omdat er aan de basis té veel werknemers werden aangetrokken in 2022. Die beweging wordt nu recent massaal tegengedraaid, in een industrie die matuur is geworden. Zelfs CEO’s zoals Mark Zuckerberg moeten luisteren naar aandeelhouders die niet meer dromen van een volgende applicatie, maar de kasstromen liefst gewoon zien aandikken. En wie moet vertrekken, vind snel een andere job.

  Topje van de ijsberg

  De techindustrie is berucht voor het meedogenloos ontslaan van werknemers. De recente ontslagrondes doen dan ook denken aan het ‘dot-com’-tijdperk, maar dat vergelijk is zonder basis. Niettemin is 150.000 een erg hoog cijfer, zelfs als dat afgezet wordt tegenover een arbeidsmarkt van zowat 170 miljoen werknemers. En daarvan maken de “Big Tech” banen slechts een klein deel uit.

  Opvallend, dus, maar ook een uitschieter op blijvend een sterke banenmarkt, die nog steeds naarstig hengelt naar werknemers met talent. De ontslagen techneuten kunnen daarom relatief makkelijk elders aan de slag, niet zelden bij kleinere start-ups of de overheid. Of ze daar allemaal onbeperkt toegang hebben tot de (vaak overdreven) luxe, inclusief zwembaden, aandelenopties en altijd gevulde broodjesbar, is maar de vraag. Maar verlaagde concurrentie voor talent in de particuliere sector maakt dat andere werkgevers wel eens wat grote vissen kunnen lokken.

  Kopieergedrag

  Waarom wordt er plots zo veel ontslagen doorgevoerd? Kopieergedrag, of in iets chiquere woorden “sociale besmetting”. Denk daarvoor aan de massale aanwervingen sinds 2021, moment waarop COVID-19 voor een enorme vraag naar techoplossingen zorgde. Een grote speler die massaal talent aantrekt verkleinde de visvijver voor andere werkgevers, die de aanwervingen plots ook opschroeven.

  In 2022 zagen we de omgekeerde beweging: wie massaal ontslaat, wordt meer kostenefficiënt en kan zo een voordeel scoren tegenover bedrijven die het personeelsbestand wel op peil houden. Het kan snel op en neer gaan, zeker in een bijzonder dynamische arbeidsmarkt zoals in de VS. In Europa is die ontslagtrend veel minder uitgesproken, omdat er veel minder techbedrijven actief zijn. Daarenboven is het hier veel moeilijker om personeel snel af te danken. Dat Europa in die optiek de voorbije jaren niet massaal heeft aangeworven verklaart waarom vandaag vooral Amerikaanse en Aziatische spelers het nieuws halen met ontslagrondes.

  Wat ligt er aan de basis?

  1. Recessievrees

  Ontslagen zijn een noodstrategie indien de vraag naar producten en diensten afneemt. En dat is meestal zo in tijden van recessie, iets waar VS zich vandaag in zou bevinden. In juli 2022 werd alleszins voor het tweede achtereenvolgende kwartaal een krimpende economie opgetekend, onder impuls van onder meer de oorlog in Oekraïne, het verstrakkende monetaire beleid en de uitwassen van de COVID-19-pandemie.

  2. Afname van e-commerce activiteit

  De COVID-19-pandemie dreef veel bedrijven online terwijl ze zich aanpasten aan lockdowns via massaal thuiswerk. Werknemers maakten van het thuiswerk gretig gebruik om zich over te leveren aan e-commerce, maar die spectaculaire groei is door de heropening van de economieën weggeëbd. Een studie van het IMF, Mastercard en de Harvard Business School concludeerde recent dat de e-commerce-activiteit in de VS en andere geavanceerde economieën op of onder het trendniveau van vóór COVID-19 ligt. De massaontslagen in de technologiesector zijn daarom deels het gevolg van het feit dat de wereld terugkeert naar de normale situatie van vóór de pandemie. Bedrijven hebben tijdens de pandemie misschien snel personeel aangenomen, maar ze hebben deze werknemers nu niet meer nodig.

  3. Druk van investeerders

  Investeerders dringen er meer en meer op aan dat er banen geschrapt worden om de kosten te drukken. Na een techhausse in 2021 zijn durfkapitalisten immers bezorgd voor een flinke daling van de winstgevendheid, niet in het minst bij Alphabet (het moederbedrijf van Google) en Meta Platforms (het moederbedrijf van Facebook). Die eerste ziet door de recessie nogal wat advertentie-inkomsten verdampen, net zoals dat bij Meta het geval is. Maar die laatste is wel bezig aan een jaarlijkse investering van 100 miljard dollar in AI en de Metaverse, waardoor de winst inderdaad snel verdampt.

  Van Tech Boom naar Tech Gloom?

  Al deze elementen spelen een grote rol, maar meer algemeen is de meest passende verklaring voor de ontslagronde gebaseerd op de volwassenheidscurve van de “Big Tech”-bedrijven. Niet enkel hebben ze simpelweg té snel en té veel aangeworven, maar worden ze na jarenlang groeien meer en meer geconfronteerd met de natuurlijke groeifase waar elke volwassen bedrijf mee te maken heeft. Bij een expansieve economie, al dan niet voorzien van eindeloos veel gratis geld, is het weinig zinvol om mensen te ontslaan, maar worden die eerder verhuisd naar andere projecten of andere dochterondernemingen. Die vlieger gaat vandaag echter niet meer op.

  Zijn de ontslagen dan een teken dat we overgaan van een Tech Boom naar Tech Gloom? Neen, dat ook zeker niet, omdat de omzetgroei blijft aanhouden, weliswaar in mindere mate dan voorheen. De grote techspelers genereren nog altijd massaal veel cash en kunnen terugvallen op structureel (bijzonder) hoge operationele winstmarges. En de toekomst wordt almaar digitaler, in al zijn facetten.

  Maar dat neemt niet weg dat zelfs zijn kosten moeten besparen om erger te vermijden. De pandemie en de massaontslagen toonden immers aan dat de economische omstandigheden snel kunnen veranderen: gisteren kreeg je nog opslag, de andere dag misschien een afscheidsmail van Elon Musk.
 3. forum rang 9 nine_inch_nerd 6 januari 2023 15:40
  Amazon zet in op nieuwe samenwerking met laadpalengroep EVgo.

  E-commercegigant Amazon hoopt dat een nieuwe samenwerking met laadpalengroep EVgo, aangedreven door Amazons stemassistent Alexa, zal helpen de laadervaring van elektrische voertuigen te versoepelen. Dat werd aangekondigd op de CES2023 congres in Las Vegas. EVgo is één van de grootste EV-laadnetwerk operators in de VS en zal later in 2023 Alexa verbinden met de méér dan 150.000 Amerikaanse openbare laadstations.
 4. forum rang 9 nine_inch_nerd 10 januari 2023 12:28
  Onderdeel van het bekende plan...
  Amazon to shut three British warehouses and cut 1,200 jobs
  Amazon to shut three British warehouses and cut 1,200 jobs
 5. forum rang 9 nine_inch_nerd 13 januari 2023 11:01
  Sanford C. Bernstein & Co herhaalt het koopadvies voor Amazon.com
  vrijdag 13 januari 2023 - 06:40u -
  Sanford C. Bernstein & Co verlaagt het koersdoel van Amazon.com naar $ 125,00 van $ 150,00.
 6. SBMD 13 januari 2023 11:22
  Eind 2022 ben ik voor het eerst in twee stappen ingestapt in Amazon op de Amerikaanse beurs. Gelukkig in twee stappen ingestapt waardoor ik de tweede keer goed heb kunnen bodemvissen. Nu heb ik wel last van de de dalende dollar, ik ben zo'n 25% van mijn winst verloren hierdoor. Ik ben daarom opzoek naar een mogelijkheid dit valutarisico te beperken.

  Nu zie ik dat veel US aandelen, waaronder Amazon, ook worden verhandeld op de Europese beurzen. Dat lijkt mij een mooie mogelijkheid om het valutarisico volledig te elimineren, maar zitten hier verder nog haken en ogen aan? En elimineer ik hier überhaupt wel het valutarisico mee of wordt dit dan gewoon verwerkt in het productrendement, dus broekzak vestzak?
 7. Plaympa 13 januari 2023 11:31
  quote:

  SBMD schreef op 13 januari 2023 11:22:

  Nu zie ik dat veel US aandelen, waaronder Amazon, ook worden verhandeld op de Europese beurzen. Dat lijkt mij een mooie mogelijkheid om het valutarisico volledig te elimineren, maar zitten hier verder nog haken en ogen aan? En elimineer ik hier überhaupt wel het valutarisico mee of wordt dit dan gewoon verwerkt in het productrendement, dus broekzak vestzak?
  Dat laatste
 8. forum rang 9 nine_inch_nerd 13 januari 2023 11:39
  quote:

  Plaympa schreef op 13 januari 2023 11:31:

  [...]

  Dat laatste
  Ja, klopt. komt op hetzelfde neer. Via de € (via de Europese beurzen) wordt de €/$ gewoon iedere keer aangepast en betaal je ook iedere keer de transactiekosten valutaomzetting.
  Bij DeGiro heb ik een tijdje geleden een kapitaaltje op een $ geldrekening gezet naast mijn 'gewone' € rekening. Eénmalig transactiekosten €/$ koers en daarna lagere orderkosten bij kopen/verkopen US aandelen. Het $ potje blijft gewoon paraat staan. Je kunt zelf bepalen wanneer je weer terugzet naar evt €. Handig als je zeker weet dat je langere tijd in US aandelen wilt handelen.

  Ik lijdt er hier nu een beetje onder, omdat de $ zwakker wordt tov de € de laatste maanden.
  Voor en nadelen...dus.
 9. SBMD 13 januari 2023 11:51
  quote:

  nine_inch_nerd schreef op 13 januari 2023 11:39:

  [...]

  Ja, klopt. komt op hetzelfde neer. Via de € (via de Europese beurzen) wordt de €/$ gewoon iedere keer aangepast en betaal je ook iedere keer de transactiekosten valutaomzetting.
  Bij DeGiro heb ik een tijdje geleden een kapitaaltje op een $ geldrekening gezet naast mijn 'gewone' € rekening. Eénmalig transactiekosten €/$ koers en daarna lagere orderkosten bij kopen/verkopen US aandelen. Het $ potje blijft gewoon paraat staan. Je kunt zelf bepalen wanneer je weer terugzet naar evt €. Handig als je zeker weet dat je langere tijd in US aandelen wilt handelen.

  Ik lijdt er hier nu een beetje onder, omdat de $ zwakker wordt tov de € de laatste maanden.
  Voor en nadelen...dus.
  Dit heb ik toevallig afgelopen week ook ingericht. Als ik nu US aandelen verkoop, dan komt dit op een USD rekening. Echter de waardering van de US aandelen blijft uiteraard in EUR tegen de huidige wisselkoers. Kan best hoog oplopen hoor, zo sta ik op Disney 3,5% winst op het product, maar door het valutarisico sta ik in totaal 3% verlies.
 10. forum rang 9 nine_inch_nerd 13 januari 2023 12:06
  quote:

  SBMD schreef op 13 januari 2023 11:51:

  [...]

  Dit heb ik toevallig afgelopen week ook ingericht. Als ik nu US aandelen verkoop, dan komt dit op een USD rekening. Echter de waardering van de US aandelen blijft uiteraard in EUR tegen de huidige wisselkoers. Kan best hoog oplopen hoor, zo sta ik op Disney 3,5% winst op het product, maar door het valutarisico sta ik in totaal 3% verlies.
  Ja, klopt. Hier hetzelfde. Totaal 5 US aandelen en hetzelfde verhaal. Gelukkig hebben de techs een flinke daling ondergaan en als er een mooie correctie naar boven komt kan die valuta daling $ toch teniet gedaan worden.

  Aan de andere kan heb ik medio 2022 geprofiteerd van de stijging $ : EURO/USD stond begin 2022 op bij 1.18 :) Flink winst genomen op aandeel toen deze op 0.99 stond :)
  Plussen en minnen, dus.

  Het is wel fijn bij DeGiro om te zien waar de winst/verlies vandaan komt (valuta en product W/V wordt goed weergegeven).
 11. SBMD 13 januari 2023 12:18
  quote:

  nine_inch_nerd schreef op 13 januari 2023 12:06:

  [...]

  Ja, klopt. Hier hetzelfde. Totaal 5 US aandelen en hetzelfde verhaal. Gelukkig hebben de techs een flinke daling ondergaan en als er een mooie correctie naar boven komt kan die valuta daling $ toch teniet gedaan worden.

  Aan de andere kan heb ik medio 2022 geprofiteerd van de stijging $ : EURO/USD stond begin 2022 op bij 1.18 :) Flink winst genomen op aandeel toen deze op 0.99 stond :)
  Plussen en minnen, dus.

  Het is wel fijn bij DeGiro om te zien waar de winst/verlies vandaan komt (valuta en product W/V wordt goed weergegeven).
  Inderdaad en bij Amazon, Disney, Tesla, heb ik ook bewust ingekocht terwijl ik nagenoeg zeker wist dat ik behoorlijk wat zal gaan verliezen op de valutakoers. Dit omdat ze echt gunstig geprijsd waren en ik wel verwacht dat het productrendement veel groter gaat zijn dan het negatieve valutarendement. Amazon stond een paar weken terug zelfs lager dan tijdens de Coronadip. Ik zie Amazon dit jaar wel weer richting de 140/150 USD gaan, mits de marktomstandigheden gunstiger worden.
 12. forum rang 9 nine_inch_nerd 20 januari 2023 18:21
  Amazon investeert tientallen miljarden in Virginia
  ABM vrijdag, 20 januari 2023 17:53

  Amazon Web Services, een onderdeel van Amazon.com, is van plan om tot 2040 maar liefst 35 miljard dollar te investeren in de bouw van meerdere datacentra in Virginia. Dit maakte gouverneur Glenn Youngkin van de Amerikaanse staat vrijdag bekend.

  Deze nieuwe campussen zullen uitbreidbare capaciteit combineren om AWS te positioneren voor groei op lange termijn in Virginia.

  De geplande investeringen zullen in totaal ten minste 1.000 nieuwe banen opleveren in Virginia.
 13. forum rang 9 nine_inch_nerd 23 januari 2023 18:57
  Amazon Web Services wil tegen 2040 liefst 35 miljard dollar investeren in datacentra

  Amazon Web Services, een onderdeel van Amazon.com, is van plan om tot 2040 maar liefst 35 miljard dollar te investeren in de bouw van meerdere datacentra in de Amerikaanse staat Virginia. Dit zal ten minste 1.000 nieuwe banen opleveren. Het aandeel van Amazon deelde vrijdag in de techvreugde en steeg zo'n 4 procent.
134 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

 1. A
 2. B
 3. C
 4. D
 5. E
 6. F
 7. G
 8. H
 9. I
 10. J
 11. K
 12. L
 13. M
 14. N
 15. O
 16. P
 17. Q
 18. R
 19. S
 20. T
 21. U
 22. V
 23. W
 24. X
 25. Y
 26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.853
AB InBev 2 5.311
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 47.169
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 9.050
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 166
ADMA Biologics 1 32
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.684
Aedifica 2 841
Aegon 3.257 320.368
AFC Ajax 537 7.029
Affimed NV 2 5.795
ageas 5.843 109.785
Agfa-Gevaert 13 1.899
Ahold 3.536 74.034
Air France - KLM 1.024 34.393
AIRBUS 1 2
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.779
Alfen 13 17.441
Allfunds Group 3 1.236
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 342
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.772
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.822 240.541
AMG 965 126.695
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.527
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 384
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.203
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 322
Arcadis 251 8.629
Arcelor Mittal 2.024 318.780
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 272
arGEN-X 15 9.193
Aroundtown SA 1 187
Arrowhead Research 5 9.314
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.785
ASML 1.762 77.802
ASR Nederland 18 4.162
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 344
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.812
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.681

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 27 mei

  1. Consumentenvertrouwen mei (Fra)
  2. Aalberts ex €1,13 dividend
  3. Van Lanschot Kempen ex €2 dividend
  4. Ifo-index ondernemersvertrouwen mei (Dld) volitaliteit verwacht
  5. Wall Street gesloten (Memorial Day)
 2. 28 mei

  1. Exor jaarvergadering
  2. NN Group ex €2,08 dividend
  3. B&S Group ex €0,16 dividend
  4. ForFarmers buitengewone AVA (benoeming nieuwe CFO)
  5. Case Shiller huizenprijzen maart (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht