Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Wall Street nagenoeg vlak gesloten
Beeld: ABM Financial News

Wall Street nagenoeg vlak gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn woensdag nagenoeg vlak gesloten, in afwachting van de inflatiecijfers van donderdag. Dit terwijl de Amerikaanse tienjaarsrente verder bleef dalen.

De S&P 500 daalde 0,1 procent tot 4.550,58 punten, de Dow Jones index steeg fractioneel naar 35.430,42 punten en de Nasdaq noteerde 0,2 procent lager op 14.258,49 punten. Eerder op de dag waren de winsten groter en naderde de S&P 500 nog de jaarrecords rond de 4600 punten.

Er waren de afgelopen 24 uur verschillende Fed-officials aan het woord en zij waren niet allen eensgezind. Dinsdagavond kreeg de markt eerst nog een zetje van Fed-beleidsmaker Christopher Waller, die suggereerde dat de huidige rentestand voldoende zou zijn om de inflatie terug te dringen tot 2 procent.

Vandaag kwamen er ook verschillende Fed-officials aan het woord. Tom Barkin, de voorzitter van de Federal Reserve Bank van Richmond, was wat terughoudender en zei nog niet overtuigd te zijn dat de huidige rentestand volstaat om de inflatie te laten dalen tot de doelstelling van de Fed van 2 procent.

Raphaël Bostic, voorzitter van de Federal Reserve Bank van Atlanta, zei daarentegen dat hij meer vertrouwen heeft gekregen in een zachte landing voor de Amerikaanse economie, terwijl de inflatie verder daalt.

Loretta Mester, president van de Cleveland Fed, zei dat het rentebeleid zich momenteel op een “goede plek" bevindt en kan in beide richtingen evolueren, afhankelijk van hoe de economie zich ontwikkelt.

Al met al hielpen de opmerkingen wel om de rentes verder onder druk te zetten, waarbij de Amerikaanse tienjaarsrente inmiddels naar de 4,27 procent is gezakt. Inmiddels lopen de markten erg enthousiast vooruit en volgens de CME FedWatch Tool houden beleggers voor 2024 zelfs rekening met vier à vijf verlagingen van 25 basispunten.

Verder werd bekend dat de economie in het derde kwartaal flink is gegroeid, geholpen door stevige overheidsuitgaven. De economie groeide met 5,2 procent in het derde kwartaal, tegen 2,1 procent in het tweede kwartaal. In een eerdere raming werd nog rekening gehouden met een groei van 4,9 procent. 

De consumentenprijsindex PCE liet wel weer een stijging zien tot 2,8 procent, tegen 2,5 procent in het tweede kwartaal. 

Olie werd woensdag duurder en een vat WTI-olie steeg 1,9 procent naar 77,86 dollar. Dit terwijl bleek dat de olievoorraden in de VS opnieuw waren gestegen. Wat met name opviel, waren de sterk gestegen voorraden stookolie en diesel met maar liefst 5,2 miljoen vaten.

Verder is het wachten op nieuws vanuit de OPEC+, waar donderdag meer nieuws naar buiten kan komen over mogelijke extra exportbeperkingen.

De euro/dollar noteerde op 1,0970. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1003 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0992 op de borden.

Stijgers en dalers

Autofabrikant General Motors steeg 9,4 procent. Het bedrijf gaf een hernieuwde winstverwachting af voor dit boekjaar, nadat deze eerder was ingetrokken in verband met stakingen. GM rekent op een nettowinst van 9,1 miljard tot 9,7 miljard dollar, waar de bandbreedte eerder stond op 9,3 tot 10,7 miljard dollar. Het bedrijf gaat daarnaast voor 10 miljard dollar versneld eigen aandelen inkopen. Volgend jaar gaat het dividend bovendien met een derde omhoog.

Het aandeel Foot Locker steeg met 16,1 procent. De sportwinkelketen heeft zijn omzetverwachtingen voor dit jaar verhoogd, terwijl de winstoutlook werd gespecificeerd na een sterk Thanksgiving-weekend. De omzet daalt dit jaar eerder met 8 dan met 9 procent.

CrowdStrike overtrof de verwachtingen met zijn winst en omzet en het cybersecuritybedrijf verhoogde ook de verwachtingen voor het hele boekjaar. Het aandeel steeg 10,4 procent.

Sectorgenoot BlueVoyant neemt Conquest Cyber over en haalde 140 miljoen dollar op voor de financiering.

GameStop kon 20,5 procent bijschrijven, in aanloop naar de kwartaalcijfers van de retailer volgende week. Er zijn met name veel callopties gekocht, volgens Cboe Global Markets. 

Workday heeft de outlook verhoogd na meevallende omzetcijfers. Het aandeel steeg 11 procent.

Nabeurs is het nog aan Salesforce en Snowflake om de boeken te openen.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 04 maart

  1. Henkel Q4-cijfers
 2. 05 maart

  1. Japan inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  2. Chi inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  3. Bayer Q4-cijfers
  4. TKH Q4-cijfers
  5. D'Ieteren Q4-cijfers
  6. EU inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  7. EU producentenprijzen jan
  8. Target Q4-cijfers
  9. VS Inkoopmanagersindex industrie S&P feb (def)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht