Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Wall Street start de week in lichte mineur
Beeld: NYSE

Wall Street start de week in lichte mineur

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet, nadat de S&P 500 vrijdag is gesloten op een nieuw jaarrecord na een imposante rally van vijf weken.

Futures op de Dow Jones Industrial Average daalden een half uur voor de bel met 0,3 procent. S&P 500-futures daalden met 0,4 procent, terwijl die voor de Nasdaq 0,5 procent lager stonden.

Volgens Philippe Gijsels, analist bij BNP Paribas Fortis, was er sprake van de beste novembermaand voor Amerikaanse aandelen in meer dan een eeuw, met een maandwinst voor de S&P 500 van ongeveer 9 procent. De S&P sloot vrijdag op de hoogste stand van 2023. De Dow is nu nog maar anderhalf procent verwijderd van zijn 'all time high'.

Het herstel dat aandelen en obligaties gedurende november boekten, kwam doordat beleggers er steeds meer op rekenen dat de Federal Reserve volgend jaar de rente zal gaan verlagen. Beleggers hielden ook vorige week vast aan deze overtuiging, zelfs toen Fed-voorzitter Jerome Powell probeerde de verwachtingen over renteverlagingen te temperen. Dit door te zeggen dat het "voorbarig" is om te anticiperen op versoepeling van het beleid.

Overigens maakt de Fed volgende week woensdag het laatste rentebesluit van 2023 bekend en de verwachting is vrijwel unaniem dat de rente gehandhaafd blijft op 5,25 tot 5,50 procent. Volgens de CME FedWatch Tool houdt een meerderheid van de beleggers voor eind 2024 echter rekening met een rente die is gedaald naar 3,75 tot 4,25 procent. 

De Amerikaanse tienjaarsrente heeft afgelopen weken dan ook een scherpe daling laten zien, met een terugval van het rendement van rond de 5,00 procent naar 4,25 procent. 

Het zal deze week naar verwachting relatief rustig blijven. De beursagenda staat vooral in het teken van Amerikaanse banencijfers en data over de wereldwijde dienstensector.

De olie-futures daalden vanmiddag. Een vat WTI-olie olie werd 1,1 procent goedkoper op 73,25 dollar. De onzekerheid over de haalbaarheid van de vrijwillige productieverlagingen van de OPEC+ en de zorgen over de mondiale groei van de vraag naar brandstoffen drukten de prijs.

De euro/dollar noteerde maandag een kwart procent lager op 1,0863, tegen 1,0893 voor het weekend.  

Bedrijfsnieuws

Spotify Technology bereidt zich voor om 17 procent van zijn personeelsbestand te ontslaan, in een derde reorganisatieronde dit jaar. CEO Daniel Ek sprak van een "moeilijk besluit" en voor velen vermoedelijk een "verrassend grote" ingreep. De aandelen liepen voorbeurs verder op en zullen naar verwachting 3,8 procent hoger openen.

Het aandeel Uber steeg voorbeurs met meer dan 4 procent, nadat S&P Global zei dat het taxibedrijf zal toetreden tot de S&P 500 index.

Coinbase Global wist voorbeurs maar liefst 9 procent terreinwinst te boeken, nadat bitcoin maandag naar 42.000 dollar steeg. Dit jaar is de munt ongeveer 145 procent gestegen, mede geholpen door toenemende anticipatie op een goedkeuring van een bitcoin-ETF door de Amerikaanse toezichthouder en de verwachting dat de VS de rente fors zal gaan verlagen. Begin januari wordt er een definitieve beslissing genomen over een mogelijke ETF.

De aandelen van Alaska Air daalden vóór de marktopening met ongeveer 12,5 procent, nadat de luchtvaartmaatschappij instemde met de overname van Hawaiian Airlines in een deal ter waarde van ongeveer 1 miljard dollar. De aandelenkoers van Hawaiian Airlines steeg bijna 200 procent vóór de bel.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag hoger geëindigd. De S&P 500 steeg 0,6 procent op 4.594,63 punten, de Dow Jones index won 0,8 procent op 36.245,50 punten en de Nasdaq sloot 0,6 procent hoger op 14.305,03 punten.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 04 maart

  1. Henkel Q4-cijfers
 2. 05 maart

  1. Japan inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  2. Chi inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  3. Bayer Q4-cijfers
  4. TKH Q4-cijfers
  5. D'Ieteren Q4-cijfers
  6. EU inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  7. EU producentenprijzen jan
  8. Target Q4-cijfers
  9. VS Inkoopmanagersindex industrie S&P feb (def)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht