Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Beursblik: geen herhaling crisis voor Amerikaanse regionale banken
Beeld: ABM Financial News

Beursblik: geen herhaling crisis voor Amerikaanse regionale banken

(ABM FN-Dow Jones) De problemen bij New York Community Bancorp zijn geen voorbode van een nieuwe crisis bij regionale Amerikaanse banken. Dat stelde JPMorgan in een analistenrapport.

Het bericht van NYBC, dat het dividend met tweede derde verlaagde, riep bij beleggers maar een vraag op: is dit een herhaling van 2023 en kan dit overslaan naar andere banken? Het antwoord is nee, volgens de analisten van JPMorgan: het is geen herhaling van 2023 en ook geen indicatie van een structureel probleem in het Amerikaanse bankensysteem.

Dat neemt niet weg dat sommige banken, net als NYBC, grotere voorzieningen zullen moeten nemen voor hun portefeuilles met commercieel vastgoed. De vraag is of zij dit in één keer zullen doen, zoals NYBC, of geleidelijk in de loop van het jaar. De analisten merkten daarbij op dat NYBC vorig jaar relatief veel dividend uitkeerde.

Ook waren de voorzieningen bij NYBC, op 3 procent van de uitstaande leningen op kantoren, behoorlijk laag, vergeleken met de 8 tot 13 procent van sommige grotere systeembanken en ook vergeleken met de 8 procent die JPMorgan zelf hanteert als stresstest voor verliezen op kantoorvastgoed. 

Twee sectorgenoten van NYBC die ook aan de lage kant zitten, zijn volgens de analisten M&T Bank en Zions Bancorp. Anderzijds lijken Capital One, PNC, Huntington Bancshares, Truist en Wells Fargo goed geëquipeerd.  

JPMorgan is dan ook niet negatief over regionale Amerikaanse banken. De ommekeer van renteverhogingen naar renteverlagingen door de Fed zal gunstig uitpakken voor regionale banken, denken de analisten.

Bovendien is er nu meer begrip in de markt over de risico's van kantorenvastgoed en zullen weinig banken zich daardoor meer laten verrassen.  

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAPITAL ONE FINL DL-,01 kopen verkopen

100% zegt verkopen

1 stemmen

HUNTINGTON BANCSHS DL-,01 kopen verkopen

100% zegt verkopen

1 stemmen

M+T BANK DL-,50 kopen verkopen

100% zegt verkopen

1 stemmen

New York Community Bancorp Inc kopen verkopen

100% zegt verkopen

1 stemmen

PNC FINL SERVICES GRP DL5 kopen verkopen

100% zegt verkopen

1 stemmen

Wells Fargo & Co kopen verkopen

100% zegt verkopen

1 stemmen

Zions Bancorporation NA kopen verkopen

100% zegt verkopen

1 stemmen

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 21 mei

  1. Envipco Q1-cijfers
  2. Fagron ex €0,30 dividend
  3. Euronext ex €2,48 dividend
  4. Shell jaarvergadering in Londen
  5. Handelsbalans maart (eurozone)
  6. Lowe's Q1-cijfers
  7. Macy's Q1-cijfers
  8. Pharming jaarvergadering
 2. 22 mei

  1. Aalberts Q1-cijfers
  2. Prijzen bestaande koopwoningen april (NL)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht