Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Nextensa ziet resultaten onder druk komen
Beeld: ABM Financial News

Nextensa ziet resultaten onder druk komen

(ABM FN) Vastgoedontwikkelaar Nextensa heeft het afgelopen boekjaar meer huurinkomsten geboekt, maar daar stonden ook hogere rentekosten en afschrijvingen tegenover die het resultaat drukten</span></font>. Dit bleek woensdagavond uit de cijfers van de vastgoedgroep over 2023.

De huurinkomsten van Nextensa stegen van 67,4 miljoen euro naar 70,5 miljoen euro.

Het nettoresultaat daalde van 71,3 miljoen euro naar 24,5 miljoen euro. Daardoor kwam het nettoresultaat per aandeel uit op 2,45 euro. Dat was in 2022 nog 7,13 euro per aandeel.

De reden van de winstdaling was vooral de afgekoelde vastgoedmarkt na een sterk 2022. Zo werden er minwaarden genomen op financiële activa, terwijl ook de hogere rentekosten zorgden voor tegenwind, al was de impact relatief beperkt door enkele rente-indekkingsinstrumenten. 

De gemiddelde financieringskost steeg van 2,18 procent naar 2,67 procent.

"Na het uitzonderlijke resultaat van 2022, dat gesteund werd door eenmalige winsten en positieve herwaarderingsresultaten, heeft Nextensa in 2023 in moeilijke marktomstandigheden alsnog een behoorlijk resultaat kunnen neerzetten", zei CEO Michel Van Geyte woensdag in een toelichting. "De sterkte van ons hybride model blijkt voornamelijk uit de hogere huurinkomsten in combinatie met lagere vastgoedkosten en de vlotte verkoop van de appartementen op Tour & Taxis."

De schuldgraad steeg verder van 42,6 procent naar 44,8 procent.

Nextensa stelde over 2023 een bruto dividend voor van 1,50 euro per aandeel, wat uitgekeerd zal worden als een keuzedividend.

Nextensa heeft in 2024 als doel om haar schuldgraad verder te verlagen door de verkoop van enkele van haar niet-strategische vastgoedbeleggingen. Dit programma is in voorbereiding, meldde Nextensa woensdag.

"Waar 2023 werd gekenmerkt door deze totale standstill, denken we dat in 2024 de eerste tekenen van voorzichtig herstel voelbaar zullen worden", merkte het vastgoedbedrijf nog op.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

 1. Nextensa verkoopt gebouw op Tour & Taxis
 2. Meer huurinkomsten voor Nextensa

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
NEXTENSA kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 12 april

  1. Japan industriële productie maart
  2. NL faillissementen maart
  3. Dui inflatie maart
  4. VK industriële productie feb
  5. Fra inflatie maart
  6. Ahold Delhaize ex €0,61 dividend
  7. BAM ex €0,20 dividend
  8. SBM Offshore AvA
  9. BlackRock Q1-cijfers
  10. Citigroup Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht