Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Wall Street koerst af op hogere opening
Beeld: ABM Financial News

Wall Street koerst af op hogere opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen woensdag af op een hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,3 procent in het groen.

Wall Street sloot dinsdag verdeeld, na opmerkingen van Fed-voorzitter Jerome Powell dat de Amerikaanse centrale bank waarschijnlijk langer zal wachten met het verlagen van de rente vanwege de hardnekkig hoge inflatie.

"De Fed heeft het recht om de rente langer hoog te houden zolang de arbeidsmarkt sterk blijft, de consumptie onaangetast blijft en de typische gevolgen van de reeks renteverhogingen niet erg zichtbaar zijn in de economie", zei analist Jamie Fox van Harris Financial Group.

"Markten moeten zich concentreren op het feit dat de tarieven voldoende restrictief zijn, in plaats van zich te focussen op hoeveel verlagingen er in de pijplijn zitten", voegde hij toe.

"Het goede nieuws voor beleggers is dat Powell in ieder geval helemaal niet geïnteresseerd lijkt in het verhogen van de rente, een scenario dat analisten [eerder] onwaarschijnlijk achtten, maar inmiddels serieuzer zijn gaan nemen", zei CreditSights.

"De markt blijft rekening houden met één tot twee renteverlagingen dit jaar en een grote kans op een renteverlaging in september", zei SEB. "Het Beige Book van vanavond zal een nieuw stukje van de puzzel voor de centrale bank zijn."

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de VS vorige week is gestegen met 3,3 procent. De marktindex steeg van 195,7 naar 202,1.

Later op de dag volgen de wekelijkse update van de Amerikaanse olievoorraden en het Beige Book van de Federal Reserve.

De tienjaarsrente noteerde woensdag 0,1 procent lager op 4,655 procent, terwijl de tweejaarsrente 0,1 procent daalde op 4,966 procent.

Olie noteerde woensdag 1,0 procent lager op 84,50 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,0635. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0619 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0617 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Abbott Laboratories daalde voorbeurs 0,2 procent, ondanks beter dan verwachte kwartaalcijfers. De farmaceut verhoogde de outlook voor het hele jaar licht.

United Airlines steeg voorbeurs circa 6,4 procent. De luchtvaartmaatschappij boekte het afgelopen kwartaal een verlies van 0,15 dollar per aandeel, wat veel minder was dan de schattingen van analisten die een verlies van 0,58 dollar per aandeel voorspelden. De omzet steeg met 10 procent naar 12,5 miljard dollar, dankzij de sterke vraag.

Videogame-uitgever Take-Two Interactive Software is van plan om zijn personeelsbestand met 5 procent terug te brengen, in het kader van een kostenbesparingsprogramma waarmee het bedrijf 165 miljoen dollar per jaar wil besparen. Het aandeel noteerde voorbeurs 1,0 procent hoger.

Trump Media & Technology Group noteerde voorbeurs circa 0,3 procent hoger. De aandelen van het moederbedrijf van het Truth Social-platform daalden dinsdag en maandag met respectievelijk 14 procent en 18 procent, waardoor de marktkapitalisatie daalde tot ongeveer 3,1 miljard dollar. Kort na zijn beursintroductie eind maart was het bedrijf nog ongeveer 9 miljard dollar waard.

J.B. Hunt Transport Services daalde voorbeurs ongeveer 8,0 procent, nadat het logistieke bedrijf een 30 procent lager bedrijfsresultaat rapporteerde, vanwege een verzwakte vraag en hogere kosten en dubieuze debiteuren. 

Autodesk daalde voorbeurs circa 5,4 procent, nadat het concern zei dat er een intern onderzoek loopt naar zijn boekhoudpraktijken en dat het jaarverslag voor het boekjaar dat eindigde op 31 januari niet binnen de verlengingsperiode van 15 dagen ingediend kan worden.

Interactive Brokers Group heeft het afgelopen kwartaal een 14 procent hogere omzet geboekt van 1,2 miljard dollar en presteerde daarmee beter dan verwacht. Het aandeel steeg voorbeurs 0,6 procent.

ASML, dat tevens genoteerd is in de VS, daalde voorbeurs 4,9 procent na cijfers, waaruit bleek dat de ordersinstroom in het eerste kwartaal niet aan de verwachtingen voldeed. In Amsterdam noteerde het aandeel 4,5 procent lager.

Intel, één van de klanten van ASML, noteerde voorbeurs 0,2 procent lager. Applied Materials, een concurrent van ASML, daalde 1,9 procent. Advanced Micro Devices steeg 0,5 procent, Micron Technology won 0,2 procent en Nvidia noteerde 0,8 procent hoger.

Alcoa, CSX, Discover Financial Services en Las Vegas Sands komen woensdag nabeurs met cijfers.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot dinsdag 0,2 procent lager op 5.051,41 punten. De Dow Jones index eindigde 0,2 procent in het groen op 37.798,97 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,1 procent tot 15.865,25 punten.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 28 mei

  1. Exor jaarvergadering
  2. NN Group ex €2,08 dividend
  3. B&S Group ex €0,16 dividend
  4. ForFarmers buitengewone AVA (benoeming nieuwe CFO)
  5. Case Shiller huizenprijzen maart (VS)
  6. Consumentenvertrouwen (Conference Board) mei (VS)
 2. 29 mei

  1. Consumentenvertrouwen juni (Dld)
  2. Consumentenvertrouwen mei (Fra)
  3. ASR jaarvergadering
  4. Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht