Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Sipef verwacht iets lager resultaat voor 2024
Beeld: ABM Financial News

Sipef verwacht iets lager resultaat voor 2024

(ABM FN) Sipef heeft de verwachtingen voor 2024 wat getemperd. Dit bleek donderdagochtend uit een kwartaalupdate van de plantagegroep.

Het recurrente resultaat zou dit jaar "iets lager", maar niettemin dichtbij de 72,7 miljoen dollar uitkomen die in 2023 werd behaald. "Dankzij de ondersteunende palmoliemarkten kijkt Sipef uit naar opnieuw sterke prestaties dit jaar."

De palmoliemarkten blijven vanuit historisch perspectief namelijk gunstig en de prijzen blijven op het hoge niveau van 2023, voegde de plantageholding toe.

De vulkaanuitbarsting zal echter een impact hebben op de productievolumes in Papoea-Nieuw-Guinea.

Sipef registreerde eind maart een daling van 9,0 procent in de palmolieproductie. De hogere palmolieproductievolumes in Indonesië konden de impact van de vulkaanuitbarsting van vorig jaar op de productie van de eigen plantages en de plantages van kleine boeren in Papoea-Nieuw-Guinea niet volledig compenseren.

In lijn met voorgaande jaren verwacht Sipef in het tweede kwartaal een groeiende palmolieproductie in vergelijking met het eerste.

In 2024 zullen de productievolumes bijna 400.000 ton bedragen, in lijn met die in het voorgaande jaar, als gevolg van het groeiende belang van de productie in Zuid-Sumatra.

De huidige palmolievoorraden bevinden zich op een dieptepunt en zullen naar verwachting op zijn minst tot het einde van het tweede kwartaal zo blijven, mogelijk zelfs nog langer.

"Samengevat blijven de vooruitzichten voor de palmolieprijzen veelbelovend, gezien de productiebeperkingen en een stabiele vraag. Sipef vertrouwt op een gunstig prijstraject op middellange tot lange termijn."

De bananenproductie steeg met 36,3 procent ten opzichte van de exportvolumes voor het eerste kwartaal van vorig jaar.

De gegenereerde kasstromen zullen naar verwachting het omvangrijke investeringsplan van meer dan 100 miljoen dollar, de werkkapitaalbehoefte en de dividenduitkering van 23,3 miljoen dollar dekken. Aan het eind van het jaar zal de netto financiële positie dicht bij de -31,4 miljoen dollar liggen die eind 2023 werd opgetekend.

Bestuurswisseling

Petra Meekers zal François Van Hoydonck opvolgen als gedelegeerd bestuurder per 1 september 2024, mits de aandeelhoudersvergadering hier in juni mee akkoord gaat.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

 1. Beursblik: Sipef te laag gewaardeerd
 2. KBC: weinig verrassingen bij Sipef

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Sipef kopen verkopen

100% zegt verkopen

2 stemmen

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 20 mei

  1. Dui, producentenprijzen april
  2. Ryanair jaarcijfers
  3. Brunel ex €0,55 dividend
  4. HAL ex €2,85 dividend
  5. UMG ex €0,27 dividend
  6. Alfen Q1-cijfers
  7. Zoom Video Communications Q1-cijfers
 2. 21 mei

  1. Envipco Q1-cijfers
  2. Fagron ex €0,30 dividend
  3. Euronext ex €2,48 dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht