Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Fed zal markt waarschuwen voor vertraging renteverlagingen
Beeld: ABM Financial News

Fed zal markt waarschuwen voor vertraging renteverlagingen

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve zal het monetaire beleid komende woensdag handhaven en de markt vermoedelijk vooral waarschuwen voor het risico dat renteverlagingen verdere vertraging oplopen.

"Beleggers zijn vooral benieuwd naar de aansluitende persconferentie van Jerome Powell. Recentelijk is gebleken dat er dit jaar minder renteverlagingen dan verwacht zouden kunnen plaatsvinden. Sommige analisten denken zelfs dat er geen renteverlaging meer komt tot 2025, aangezien de marktverwachtingen voor de eerste renteverlaging meermaals naar achteren zijn geschoven", zei  beleggingsspecialist Justin Blekemolen van online broker Lynx.

Powell zal waarschijnlijk een meer havikistische toon aanslaan ten opzichte van het monetaire beleid, verwachten analisten van CMC Markets, "wat een ommekeer betekent ten opzichte van de dovish draai die de Fed in december nog maakte en die nu een blunder lijkt."

Bij het vorige rentebesluit in maart hield de Fed nog rekening met drie renteverlagingen van 25 basispunten in 2024 en nog eens drie in 2025. Hoewel de dot plot pas in juni weer wordt geactualiseerd, is de marktverwachting inmiddels flink afgenomen.

Feit is "dat de inflatie te hoog blijft oplopen en dat de economie nog steeds sterk groeit", schreven economen van ING in een vooruitblik. En dat suggereert een voorzichtigere kijk op de vooruitzichten voor beleidsversoepeling tijdens de FOMC-persconferentie van aanstaande woensdag", volgens de bank.

Afgelopen week werd bekend dat de PCE-kerninflatie in de Verenigde Staten in maart is uitgekomen op 2,8 procent, gelijk aan een maand eerder. Gerekend werd op een lichte afname tot 2,7 procent.

En dus blijft september "de vroegste gelegenheid voor een renteverlaging" door de Fed, aldus ING, dat verder ook twee verlagingen voorspelt voor november en december. De markt is daar minder van overtuigd. Op basis van de FedWatch Tool van CME rekent momenteel circa 60 procent van de markt op een eerste verlaging in september, maar de kans op meer verlagingen in de rest van het jaar is momenteel minder dan 50 procent.

Economen van Bank of America verwachten dat de Fed de rentes "zo lang als nodig" op het huidige niveau zal houden, "om de inflatie te verlagen."

Franck Dixmier, Global CIO Fixed Income bij Allianz Global Investors denkt dat de rentevergadering in juni "waarop de Fed naar verwachting haar vooruitzichten voor groei, inflatie en punten zal bekendmaken" een belangrijke kan zijn voor de markten.

Verder zullen beleggers woensdagavond letten op eventuele opmerkingen over het afbouwen van de balans. Uit de notulen van het vorige rentebesluit bleek onlangs dat Fed-functionarissen over het algemeen voorstander waren van een halvering van het maandelijkse tempo waarmee de balans momenteel krimpt.

Dat zou betekenen dat de aflossing van vervallende schatkistleningen wordt teruggebracht van het huidige tempo van 60 miljard dollar per maand naar 30 miljard dollar per maand. De limiet van 35 miljard dollar voor het aflossen van door hypotheek gedekte waardepapieren zou gehandhaafd blijven, is de marktverwachting.

De Federal Reserve maakt woensdagavond om 20.00 uur zijn rentebesluit bekend, gevolgd door een toelichting van voorzitter Jerome Powell vanaf 20.30 uur.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 mei

    1. NL werkloosheid april
    2. Aegon Q1-cijfers
    3. Vastned Q1-cijfers
    4. Deutsche Telekom Q1-cijfers
    5. KBC Q1-cijfers
    6. Siemens Q2-cijfers
    7. ArcelorMittal $0,25 ex-dividend
    8. IMCD €2,24 ex-dividend
    9. Shell $0,344 ex-dividend
    10. Unilever €0,4268 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht