Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
BUX-CEO: 'We hebben beleggen veel te ingewikkeld gemaakt'

BUX-CEO: 'We hebben beleggen veel te ingewikkeld gemaakt'

Toen Nick Bortot na de financiële crisis heel wat sikkeneurige mensen in de beleggingswereld zag rondlopen, vond hij dat de branche wel wat positiviteit kon gebruiken. Met beleggingsapp BUX wil Bortot de positieve spanning die beleggen met zich meebrengt, toegankelijk maken voor iedereen die geïnteresseerd is in de beurs en beleggen.

En met succes. Dit jaar is BUX genomineerd voor een Gouden Stier in de categorie beste beleggingsinnovatie. Wij hadden een gesprek met Bortot, CEO bij BUX.

"Ik vind dat beleggen op een eenvoudige en leuke manier kan, en dat de spanning en de sensatie van de beurs voor iedereen toegankelijk moet zijn", begint Bortot.

"Ik sprak veel mensen in mijn omgeving die wel eens wat op de beurs willen proberen, maar het uiteindelijk toch niet doen. Ze kennen de beurs vooral van grafieken en flikkerende lampjes. Het is niet zo gek dat de gemiddelde Nederlander daardoor wordt afgeschrikt."

"We hebben beleggen ook veel te ingewikkeld gemaakt. Het kan veel eenvoudiger en basaler; van welk aandeel denk jij dat het de komende tijd gaat stijgen of dalen? Niet iedereen zal het met me eens zijn, maar dat is uiteindelijk waar beleggen om draait."

Eenvoud en lage kosten

Met dat idee in het achterhoofd richtte Bortot BUX op. Met deze beleggingsapp kun je gemakkelijk mobiel beleggen. Je begint met zogenaamde funBUX, virtueel geld waarmee je het handelen kunt oefenen. Zodra je dit in de vingers krijgt, kun je overstappen naar seriousBUX, het handelen met echt geld. Je kunt al spelen met een inleg vanaf 50 euro en je kunt niet meer verliezen dan je inlegt. "Het leuke is dat je ook transacties van vrienden kunt bekijken en met elkaar kunt battlen; zo kun je er een minicompetitie van maken", vertelt de CEO.

Het succes van de app zit ‘m in de eenvoud. Bortot: "Dat trekt veel mensen aan. Het blijkt dat onze gebruikers een app toch aangenamer vinden dan beleggingssites. En daarnaast zijn de lage kosten aantrekkelijk; bij veel brokers betaal je zomaar een paar euro per transactie. Wij rekenen een minimum van 25 eurocent. Dus als je een belegger bent die met kleine bedragen belegt, zo tussen de 100 en de 2500 euro, ben je bij ons bijna altijd het goedkoopst uit.”

Frisse blik

Al met al is de funfactor van groot belang voor BUX. "Dat is ook de reden waarom we ervoor gekozen hebben om vooral met mensen van buiten de beleggingswereld te werken. We hadden echt een frisse blik nodig; we hebben een aantal mensen uit de gamewereld aangetrokken, maar ook iemand van Hyves en iemand van TomTom. Uiteindelijk zijn maar drie van de twintig mensen in ons team, onder wie ik zelf, afkomstig uit de beleggingswereld."

Bortot vindt het een eer dat zijn app genomineerd is voor een Gouden Stier. "Dat vind ik super leuk. Ik ben zelf al zo’n 2,5 jaar bezig met het bedrijf, maar sinds een jaar zijn we ook echt op de markt. De Gouden Stier is een prijs die echt vanuit de branche zelf komt. Als je daarvoor wordt genomineerd, is dat een groot compliment."

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 september

    1. Consumenten- en producentenprijzen augustus (VK)
    2. Inflatie augustus def. (eur) +2,2% YoY volitaliteit verwacht
    3. Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
    4. Woningbouw en bouwvergunningen augustus (VS)
    5. Olievoorraden - wekelijks (VS)
    6. Fed rentebesluit + dotplot en economische ramingen (VS) 5,00-5,25% (-25 bp) volitaliteit verwacht
    7. Federal Reserve toelichting rentebesluit door Powell (VS) volitaliteit verwacht
  2. 19 september

    1. Werkloosheid augustus (NL)
    2. Turkse centrale bank rentebesluit
    3. Bank of England rentebesluit (VK) 5% (onveranderd) volitaliteit verwacht
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht