Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Nico Inberg over kwartaalcijfers ING

ING doet het geweldig goed

De vierdekwartaalcijfers en jaarcijfers vallen alleszins mee en daarom is de koersreactie wat gematigd. Kan zijn dat de banksentimenten van elders in Europa een rol spelen. Daarbij was er natuurlijk ook gerekend op mooie cijfers. 

Het gaat allemaal crescendo bij ING. Even wat cijfertjes op een rij:

  • Het aantal particuliere klanten nam toe met meer dan 1,4 miljoen
  • Het aantal primaire klanten steeg met 8,1% tot 9,7 miljoen
  • Netto-kernkredietverlening steeg met 34,8 miljard euro
  • Toevertrouwde spaartegoeden stegen netto met 28,5 miljard euro
  • Onderliggende nettowinst ING Bank bedraagt 4.976 miljoen euro: +17,9% vergeleken met 2015
  • Gezonde marges
  • Verdere daling van de risicokosten 

Twyp niet hip

De betalingsapp Twyp wordt in Nederland afgeschaft. Met Twyp kun je makkelijk geld overboeken naar je matties als je uit eten of borrelen bent geweest. In Spanje is het wel een groot succes, maar wij Nederlanders kunnen er kennelijk niet mee overweg.

ING had dit kunnen weten. Niet voor niets bezigen de Amerikanen de uitdrukking going Dutch, als metafoor voor het geval dat iedereen voor zichzelf betaalt. Enfin, laten zien dat je weet wanneer je ergens mee moet stoppen is ook weer een teken van kracht.

Dat laat echter ook zien dat fintech nog niet zo gemakkelijk is als iedereen denkt. Ja, de banken kunnen aangevallen worden vanuit onverwachte hoek. Eén mooi appje en een compleet businessmodel is naar de filistijnen, zo is de redenatie.  

Fintech overhyped

Dat kan in sommige sectoren, maar voor bankieren komt er toch wat anders bij kijken. Het betalen per smartphone gaat bijvoorbeeld niet zo snel bij ons als gedacht. 

En het uitlenen van geld blijft een precaire bezigheid. De kredietwaardigheid van degene aan wie je leent moet blijvend in de gaten worden gehouden. Daar komen de crowdfundingplatforms zo langzaam maar zeker ook achter.

Magere dividendgroei

Het dividend dat ING betaalt lijkt wel wat aan de magere kant, met deze prima resultaten. Slechts 1 centje extra is wat aan de zuinige kant.

De koersreactie van het aandeel ING lijkt in eerste instantie wat gematigd, al trekt het nu toch wel enigszins aan. Er is natuurlijk nog wel meer aan de hand in bankenland.

Op hetzelfde moment dat ING op de tafel staat te springen van geluk moet Deutsche Bank weer een gruwelijk verlies melden en doet de Italiaanse bank Unicredit maar weer eens een kapitaalrondje.  

Die emissie van 13 miljard euro is overigens geheel gegarandeerd door een internationaal bankengilde dat daartoe 300-400 miljoen aan commissie in haar zak steekt, volgens deze Italiaanse kwaliteitskrant, Il sole 24 ore. 

Ja, zo zijn ze dan ook wel weer. Er moet wel geld verdiend worden natuurlijk. Onderstaand grafiekje van Bloomberg laat zien dat we het met ING nog niet zo slecht getroffen hebben.  

 

 

Sympathiek van BB, het oranje lijntje is ING natuurlijk. Zo langzaam maar zeker begint er toch wat enig schot te komen in het Italiaanse bankenlandschap. 

Vorige week wilde Intesa al Generali overnemen, en Unicredit kan met deze emissie bijna 18 miljard aan slechte leningen afboeken. Misschien wordt het nog wel wat met die Europese banken, wie weet. 

In december jongstleden werd ING zelfs uitgeroepen tot beste bank van de wereld.  

Het zij ze gegund. Als ze er maar niet van naast hun schoentjes gaan lopen. Dat ging de vorige keer ook gruwelijk mis. Laten we echter positief afsluiten.  

ING doet het geweldig goed en de groei begint nu aardig op stoom te komen. Benieuwd of ze binnenkort weer eens wat durven uitbreiden over de grens, zoals KBC bijvoorbeeld vorig jaar nog in Bulgarije uitbreidde.  

De banken in de lage landen doen het zo slecht nog niet. Met ING als trotse koploper. Inderdaad, Oranje boven. 

Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl. Volg @nicoinberg op Twitter

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 mei

    1. China inkoopmanagersindex diensten april
    2. PostNL Q1-cijfers
    3. Siemens Healthineers Q1-cijfers
    4. TKH Q1-cijfers
    5. Dui inkoopmanagersindex diensten april (def)
    6. EU inkoopmanagersindex diensten april (def) 52,9
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. EU producentenprijzen maart
    9. Tyson Foods Q1-cijfers
  2. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht