Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

ETF-modelportefeuilles blijven achter bij AEX

Op de laatste dag van maart 2015 is Think ETF’s in samenwerking met Belegger.nl van start gegaan met de ETF-modelportefeuilles. Daarvoor worden 2 modelportefeuilles bijgehouden, waarbij er voor 1 periodiek wordt belegd en voor de andere alles in 1 keer is geïnvesteerd. Vandaag werpt Martijn Rozemuller, managing director van Think ETF’s, met ons een blik op de 2 portefeuilles. 

In onderstaande grafiek vindt u een overzicht van de prestaties van de portefeuilles. Zoals te zien, presteert de portefeuille waarbij in 1 keer alles belegd is (lump sum, blauwe lijn) tot nu toe iets beter dan de portefeuille waarvoor periodiek wordt belegd (oranje lijn). 

Martijn Rozemuller verklaart: ‘Aangezien de aankoopniveaus van de lump sum-portefeuille lager zijn dan het gemiddelde van de eerste en tweede aankoop voor de periodieke portefeuille, doet de lump sum-portefeuille het tot nu toe beter’.

Portefeuilles versus de AEX

Omdat de portefeuilles relatief kort lopen en daardoor nog weinig informatieve waarde bieden, zijn de prestaties van de portefeuilles door Rozemuller ook afgezet tegen die van de AEX-index. ‘De verschillen zijn niet groot, maar de AEX heeft het de afgelopen periode beter gedaan dan de portefeuille. Dit komt met name doordat de AEX een 100% blootstelling heeft aan aandelen en de ETF-modelportefeuilles voor de helft belegd zijn in obligaties.’

Binnen beide portefeuilles is gebruik gemaakt van 4 ETF’s (klik hier voor meer informatie over de verdeling). In de grafiek hieronder ziet u welke 4 ETF’s dat zijn en hoe ze sinds de start van de portefeuilles hebben gepresteerd. Duidelijk is dat vooral de Think Global Real Estate-ETF een grote bewegelijkheid laat zien. 

Meer informatie over de ETF-modelportefeuilles of over ETF’s in het algemeen, vindt u op de pagina Beleggen met ETF’s

*De Themapagina Beleggen met ETF’s wordt mogelijk gemaakt door Think ETF’s. Wilt u meer weten over betaalde content op Belegger.nl? Lees dan hier verder

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
    8. VS ondernemersvertrouwen MKB april
    9. Home Depot Q1-cijfers
    10. Maandrapport OPEC
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht