Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Dit zijn de genomineerden voor beste ETF

Dit zijn de genomineerden voor beste ETF

De uitreiking van de Gouden Stier komt steeds dichterbij. In totaal worden op donderdagavond 12 november in acht categorieën prijzen vergeven. Vandaag vertellen we u meer over het nominatieproces voor de categorie beste ETF.

De naam Gouden Stier zal u waarschijnlijk niet onbekend in de oren klinken. Deze ‘Oscars van de beleggingswereld’ worden dit jaar voor de negende keer uitgereikt. Er is dit jaar echter wel iets veranderd; voor het eerst wordt de prijs ook echt breed gedragen door dé beleggingssites van Nederland: IEX.nl, Belegger.nl, DeBeurs, EuroBench.com en Beursonline.

Bij de beoordeling mochten we op hulp rekenen van een vijf-koppige jury, bestaande uit Corné van Zeijl, Jaap Koelewijn, Peter Verhaar, Marcel Tak en Stephan Freelink. Daarnaast mochten we dit jaar op de hulp rekenen van twee kennispartners: beleggingsmatch.nl en AF Advisors. De laatste heeft ons geholpen bij het selectieproces voor beste ETF. 

Dit zijn genomineerden die kansmaken op de titel beste ETF:

  • Amundi ETF S&P 500 UCITS ETF
  • db x-trackers MSCI Europe Small Cap Index UCITS ETF
  • iShares Core MSCI World UCITS ETF
  • iShares Core S&P 500 UCITS ETF
  • Vanguard S&P 500 ETF

Nominatieproces

In het nominatieproces konden ETF’s punten verdienen op basis van drie criteria: rendement ten opzichte van de index, kosten en informatievoorziening. De punten worden hieronder toegelicht:

  • Voor het rendement werd gekeken naar het rendement ten opzichte van de index die gevolgd wordt. Daarbij werd voor de ETF minimaal het rendement van de index minus de kosten van de ETF verwacht. 
  • Ook werden punten vergeven voor een relatief (ten opzichte van andere ETF’s) lage lopende kosten factor, goede verdeling van securities lending inkomsten en lage dividendbelastingdruk.
  • Tevens konden punten verdiend worden voor goede informatievoorziening op het gebied van indexreplicatiemethodiek, gehanteerde index, kosten, rendement en risico.  

Op GoudenStier.nl vindt u alle verdere informatie over de genomineerden, de selectieprocedure, de jury en meer. 

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 30 april

    1. China inkoopmanagersindex industrie en diensten april volitaliteit verwacht
    2. Samsung Q1-cijfers
    3. NL producentenprijzen maart
    4. Arcadis Q1-cijfers
    5. Adidas Q1-cijfers
    6. Volkswagen Q1-cijfers
    7. Air France-KLM Q1-cijfers
    8. Dui detailhandelsverkopen maart
    9. PB Holding jaarcijfers
    10. Acomo €0,75 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht