Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Nog amper potentieel voor aandelen VS'

'Nog amper potentieel voor aandelen VS'

Waar de grote Amerikaanse aandelenindices hun recordstanden van eerder dit jaar alweer hebben verbroken, gaat dat niet op voor de aandelenbeurzen van opkomende markten. Doet zich - nu aandelen in de VS aan het pieken zijn - een buitenkansje voor in opkomende markten? Ivan Moen, Ton Schoemaker en Jaap Westerling, vermogensbeheerders van Optimix Vermogensbeheer zoomen in een note in op de kwestie. 

"Momenteel zien wij een extreme tweespalt tussen de waardering van Amerikaanse aandelen enerzijds en die van opkomende markten anderzijds. Hoewel aandelen van opkomende markten uiteraard ook onderhevig zijn aan marktschommelingen, genieten zij op grond van de relatief lage waarderingen momenteel onze voorkeur boven Amerikaanse aandelen." Het langetermijnpotentieel van opkomende markten geeft voor de vermogensbeheerders hierbij de doorslag.

Weinig opwaarts potentieel

Het drietal wijst erop dat Amerikaanse aandelen qua waardering steeds meer uit de pas zijn gaan lopen in vergelijking met de aandelenmarkten van opkomende markten en Europa. "Beleggers zijn inmiddels bereid 30 keer de genormaliseerde winst voor Amerikaanse aandelen te betalen. Het is maar één keer eerder gebeurd dat beleggers bereid waren zoveel te betalen, namelijk in 1999. Dat jaar was het laatste jaar van de technologiebubbel."

Vanaf de huidige koers zien ze bij Optimix dan ook weinig opwaarts potentieel voor Amerikaanse aandelen. "De blootstelling die wij naar de grootste aandelenmarkt ter wereld hebben, kenmerkt zich dan ook door defensieve keuzes." 

Opkomende markten als alternatief

Vormen opkomende markten momenteel dan een mooi alternatief? Het groeipotentieel is er in ieder geval enorm. Azië loopt daarbij voorop.

Ondanks het groeipotentieel zijn aandelen in opkomende markten sinds begin van dit jaar uit de gratie geraakt bij beleggers. Zo daalden de koersen van opkomende markten sinds begin dit jaar met gemiddeld 5%. Die van Chinese aandelen zelfs met 18%.

Amerikaanse aandelenmarkten tikken daarentegen bijna maandelijks nieuwe hoogtepunten aan. De vermogensbeheerders schatten in dat dit voor een groot deel te wijten is aan de handelsoorlogretoriek van Donald Trump. "Wij zijn op zijn zachtst gezegd geen aanhanger van de wijze waarop de 45e president van de Verenigde Staten handelspolitiek bedrijft."

Het lijkt erop dat Trump voornamelijk uit is op politiek succes. "Het onlangs gesloten handelsakkoord met Mexico is daar een voorbeeld van. De Amerikaanse afzetmarkt, de grootste ter wereld, blijft daarmee toegankelijk voor buitenlandse ondernemingen. Wij verwachten dan ook dat beleggers de komende maanden, mede dankzij de aantrekkelijke waarderingen, de weg naar de opkomende markten weer zullen weten te vinden. Hierdoor zullen de scheve verhoudingen, die we dit jaar in de koersontwikkeling hebben zien ontstaan, weer afnemen."

Nog gunstiger instapmoment

Het drietal concludeert dat Amerikaanse aandelen te duur zijn en dat de huidige prijs alleen te verantwoorden is wanneer winstmarges op recordhoogtes blijven. Ook moeten de hooggespannen verwachtingen rondom aanhoudend sterke winstgroei dan blijvend worden waargemaakt. En juist dat is steeds lastiger tegen de achtergrond van een op de rem trappende Federal Reserve en het wegvallen van fiscale impulsen in de jaar-op-jaar vergelijkingen. 

"Anderzijds, aandelen in opkomende markten hebben niet meegedaan met een groot gedeelte van de opwaartse beweging. Mede door negatief sentiment over de handelsperikelen zijn deze behoorlijk achtergebleven. Biedt dit kansen? Wij denken van wel, al breiden wij onze posities in opkomende markten nog niet uit."

Veranderende marktcondities voor Amerikaanse aandelen zullen de rest van de markt niet ongemoeid laten, verwacht het drietal. "Een herijking van de Amerikaanse aandelen zal een nog gunstiger instapmoment creëren voor opkomende markten. Wij zijn er klaar voor. Niet voor niets bestaat het Chinese woord voor crisis uit een combinatie van de woorden gevaar en kans."

Lees ook: 5 redenen om Europese aandelen dit jaar te mijden

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 30 april

    1. China inkoopmanagersindex industrie en diensten april volitaliteit verwacht
    2. Samsung Q1-cijfers
    3. NL producentenprijzen maart
    4. Arcadis Q1-cijfers
    5. Adidas Q1-cijfers
    6. Volkswagen Q1-cijfers
    7. Air France-KLM Q1-cijfers
    8. Dui detailhandelsverkopen maart
    9. PB Holding jaarcijfers
    10. Acomo €0,75 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht